Dodaj do ulubionych

Pozew o zapłatę długu z 2004 roku

29.10.11, 12:46
Witam.
Wczoraj przyszło mi pismo adresowane z Sądu Rejonowego "Pozew o zapłatę". Dług jest z 2004 roku, chodzi o abonament telewizji cyfrowej. Drugie pismo, które było w kopercie to "Nakaz Zapłaty w Postępowaniu Upominawczym". Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Jakie mam wyjścia z sytuacji? Czy muszę spłacać dług? Czy nie uległ on przedawnieniu?
Pismo nie ma żadnej pieczątki, ani podpisu żadnej z osób, które są ujęte w tym piśmie. Wydaje mi się to trochę dziwne.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kredycik-i-wio Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 29.10.11, 17:53
      1. Stwierdzasz czy pozew jest na formularzu czy na zwykłej kartce papieru. Jeśli wygląda jak PIT to jest na formularzu.

2a. Jeśli formularz to -pobierasz ze strony ministerstwa sprawiedliwości formularz sprzeciwu do nakazu zapłaty i wypełniasz.
      2b. Jeśli to pozew na papierze - bierzesz kartkę papieru i piszesz swoje dane, dane sądu, sygnaturę sprawy, tytułujesz "SPRZECIW" i dalej piszesz "Wnoszę sprzeciw do wydanego nakazu zapłaty. Wnoszę o umorzenie postępowania ze względu na przedawnienie roszczenia". Data, podpis.

3. Wysyłasz poleconym do sądu.
      4. Cieszysz się wolnością.
      • Gość: Wanda Re: do.... wiś-ta-wio IP: *.183.184.133.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.10.11, 21:59
        ad.1. ''Tyko bądź uważny poniewaz formularz bardzo łatwo pomylic z kartka papieru. ''
        Najlepiej zamow ekspertyzę.
        ad2. ''Pamiętaj jeśli dostaniesz formularz to nie mozesz wniesć sprzeciwu na zwyklek kartce a jak dostaniesz nakaz na zwykłej kartce do nie możesz wnosic sprzeciwu na formularzu.''
        P.S. To jest dopiero ...sraczka.
        Pierwsze słysze żeby sąd przyjął sprzeciew na ''zwykłej kartce papieru'' Taki sprzeciw nie bedzie rozpatrywany ze względów formalnych A CO ZA TYM IDZIE TWÓJ WYROK MOŻE SIE UPRAWOMOCNIĆ.
        ''Wolnoscia ''to sie będzie cieszyć jeżeli strona przeciwna nie ma żadnych konkretnych argumentów i sąd nie skieruje sprawy na sale. W co oczywiście wątpię.
        A jak znajda na ciebie haka do zabulisz za 1. Kwote główną 2. odsetki ustawowe 3. kOSZTY ZASTĘPSTWA PROCESOWEGO 4. koszty sądowe .

Słuchaj ''furmana'' on tak dobrze doradza. Mówi to co chcesz usłyszeć. No chyba że / i to jest bardzo prawdopodobne / że to windykatorski szpion który udzielając takich porad .. napędza sobie robotę. Tak mysle.
        • kredycik-i-wio Re: do.... wiś-ta-wio 30.10.11, 06:05
          Ty sprzeciwy wysyłasz na NIEZWYKŁYCH kartkach, bo jesteś NIEZWYKLE POJEBANA. Od innych przyjmują na zwykłych, więc zamknij ryj. Albo wyślij do mnie w końcu tych kiboli.
          • Gość: Wanda Re: do.... wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 10:31
            Tak mi przykro że na usteczkach szanownego furmana pojawiła sie pianka niczym na usteczkach jego konia.
            P.S. A czy zmiast kiboli może byc psychiatra?
            • kredycik-i-wio Re: do.... wiś-ta-wio 30.10.11, 14:09
              Bla, bla, bla. Pocałuj mnie wiesz gdzie, tylko mordę umyj.
    • Gość: adam7293 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.11, 19:14
      kiedy dostałeś nakaz? GG:18289251
      • apok-4 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 29.10.11, 20:15
        28.11.2011 r
        • szarkama53 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 29.10.11, 21:49
          A mnie to pismo "wyglada" na firme windykacyjna!!!
          Cos takiego tez dostawalam i to bylo od firmy wind.
          • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.183.184.133.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.10.11, 22:10
            Nie wiem jak jest w waszej Polsce B , ale u nas korespondencja sądowa przychodzi w kopertach opieczętowanych i opisanych przez sąd który zajmuje sie dana sprawą.
            • Gość: adam7293 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.11, 23:12
              ludzie, jaka firma windykacyjna, to jest normalny e-sąd w Lublinie, a potem przyjdzie komornik .......
              • kredycik-i-wio Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 30.10.11, 06:11
                Bardzo ciekawe jaki komornik przyjdzie po złożeniu sprzeciwu do przedawnionego roszczenia? Alter ego wandzi i jej niezwykle groznych kijaszkow?
                • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 10:36
                  Nie wprowadzaj forumowiczów w błąd. A co sąd obchodzi czy dług jest przedawniony czy tez nie? Jeżeli potencjalny dłużnik nie zgłosi sprzeciwu to dług może byś przedawniony nawet .....x lat a sąd i tak klepnie jego wymagalnosć.
                  P.S. Wio koniku . Dalej mieszaj w głowach forumowiczą.
                  • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 14:11
                    Nie o tym była mowa, ale że nie umiesz czytać, co już zostało udowodnione, to dalej wstawiasz te swoje opowieści nie na temat. Sprzeciw unieważnia wydany nakaz zapłaty i o tym była mowa.

Ale tak poza tym to: Bla, bla, bla. Pocałuj mnie wiesz gdzie, tylko mordę umyj.
                    • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 18:19
                      Posłuchaj drogi furmanie. Moja odpowiedź jest jak najbardziej na temat. To ty wprowadzasz ludzi w błąd / UWAŻAM ŻE CELOWO/ i sugerujesz im wysłanie sprzeciwu na jakims tam karteluszku a nie jak mówi przepis na formularzu do tego przystosowanym . Twoja porada/ WYSŁANIE SPRZECIWU NA BYLE KARTELUSZKU/ to błąd formalny ktory skutkuje uprawomocnieniem sie nakazu i .. wizyta komornika.
                      Ta więc nie opowiadaj bzdur . Rzucając kalumnie w moja strone niczego nie osiągniesz. Mnie nie można obrazić no chyba że chcesz przez to pokazac forumowicza specjalnej troski/ takim jak i ty/ jaki to z ciebie chojrak bo jestes najgłośniejszy w calym stadzie.
                      P.S. Widze że wizyta psychiatry na niewiele sie zdala . Rozumiem że jestes przypadkiem ..beznadziejnym .
                      • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 18:24
                        Nie masz najmniejszego pojęcia jak wygląda postępowanie upominawcze ani nakazowe, więc po co mam z tobą o tym rozmawiać?

Zamknij się wreszcie i tyle. Twoje wywody mam bardzo głęboko.
                        • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 18:52
                          Alez ja / w przeciwieństwie do ciebie/ nigdy nie pisałam jak alfa czy omega. Komentuje tylko bzdury które wypisujesz i przestrzegam tych ktorzy chca sie nimi / tymi bzdurami / sugerować.
                          P.S. wIESZ DROGI furmanie , tak sobie myśle ze nie za bardzo interesuje mnie to co ty o mnie myślisz i na jakiej głębokości masz moje wywody.
                          Ale widze tez że ratuje ci życie bo NIKT / ale to nikt/ NIE CHCE Z TOBA GADAC.
                          • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 19:02
                            Ja czekam, aż tobie się znudzi wypisywanie tych twoich bzdetów, a że ja mam dużo wolnego czasu, więc nie odpuszczę, moje zdanie będzie ostatnie. Miłej zabawy idiotko.
                            • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 19:15
                              Ale mnie nigdy drogi waldusiu nie znudzi twój wyrafinowany humor. Możesz se pisac co chcesz , kiedy chcesz i ile chcesz . Oczywiści wiesz zapewne ze wszelkie kalumnie rzucane w moja strone - tylko mnie nakrecaja tak więc prosze o jeszcze . Znam cie i uwazam ze idiotka. morda , ryj ,,itd to tylko początek twoich wielkich mozliwości .
                              P.S. juz nie moge sie doczekac ..kolejnej prawnej pseudoporady ZAPRACOWANEGO furmana i zazdroszę mu tych tłumow stojących w kolejce pod jego prawnicza budą.
                              Przynajmniej tak sie chwalil w jednym z postów.
                              • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 19:24
                                Wal się :)
                                • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 19:31
                                  Pisales że jestes tak rozchwytywany a drzwi twojej prawniczej budy sie nie zamykaja .
                                  P.S. Nie zdiwi mnie to . Przeciez jestes nadwyraz elokwentny
                                  • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 19:45
                                    Widzę, że psyche ci siada :)
                                    • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 19:58
                                      No nareszcie wizyta pana psychiatry przyniosła jakis tam skutek . Spojrzałes w lustereczko i zobaczyłes czlowieczka o którym mówil i ktoremu przepisał lekarstwa pan doktorek.
                                      P.S. Ale pamietaj to tylko tak na chwilke . Jeżeli te wstrętne leki nie pozwola ci normalnie funkcjonowac to musisz sie spodziewac leczenia w placowce zamknietej .
                                      Całuje Wandziunia
                                      • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 20:04
                                        Masz jakiś taki niewyjściowy ryj i może umyłabyś zęby?
                                        • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.171.9.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 22:14
                                          ..powiedział najlepszy prawnik na tym forum przyjmujac kolejna klientke , która nawiasem mówiąc wyczekała sie w dłuuuugiej kolejce aby uzyskac profesjonalna porade . I uzyskała
                                          P.S. Przepraszam wszystkich furmanów ze porownałem ich do nicka kredycik-i-wio nazywając go furmanem
                                          • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 22:19
                                            Uważaj, bo miednica ci z wrażenia wypadła i ciągniesz ją za sobą.
                                            • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.171.9.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 22:28
                                              Jaka Mennica ? Ostatnio zainwestowałam w Boryszew.
                                              • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 22:30
                                                A goowno mnie to obchodzi.
                                                • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.171.9.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 22:37
                                                  Gdzie ty znowu chcesz iśc? Na jaki obchód?
                                                  • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 22:38
                                                    Czy to prawda, że twój język służy do czyszczenia psich odbytów?
                                                  • Gość: Wanda Re: do wiś-ta-wio IP: *.183.171.9.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 22:45
                                                    No
                      • kredycik-i-wio Re: do wiś-ta-wio 30.10.11, 18:29
                        Zacznij naukę od pobieżnego przejrzenia KPC:

Art. 1301..
                        § 11. (101) Jeżeli pismo procesowe, które powinno być wniesione na urzędowym formularzu, nie zostało wniesione na takim formularzu lub nie może otrzymać prawidłowego biegu na skutek niezachowania innych warunków formalnych, przewodniczący wzywa stronę do jego poprawienia lub uzupełnienia w terminie tygodniowym, przesyłając złożone pismo.
      • apok-4 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 30.10.11, 09:31
        Koperta jest bez pieczątek, tak jak i pisma. Opisana jest, że z Sądu. Nie są to formularz, po prostu ma wygląd normalnego urzędniczego pisma. Tyle tylko, że bez pieczątek i podpisów.
        • Gość: adam7293 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.11, 10:33
          więc jest to ewidentnie korespondencja z sadu. Jeśli potrzebujesz ponocy: GG 18289251.
          Pozdrawiam
        • mordimer.madderdin Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 30.10.11, 19:08
          Brak pieczątek niczego nie oznacza. To najprawdopodobniej pismo z e-sądu w Lublinie.
          • Gość: Wanda Re: do m IP: *.183.186.12.dsl.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 19:27
            No tak . O tym nie pomyślałam . Może dlatego ze nie korzystałam .
            P.S. Osobiści nie uważam aby e-sądy były dobrym wynalazkiem .
        • big_pijak Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 01.11.11, 12:00
          apok-4 napisał:

> Koperta jest bez pieczątek, tak jak i pisma. Opisana jest, że z Sądu. Nie są to
          > formularz, po prostu ma wygląd normalnego urzędniczego pisma. Tyle tylko, że b
          > ez pieczątek i podpisów.

Po prostu wejdź na strone e-sądu, wpisz sygn.akt powinna taka być w piśmie i tyle.
          Jak napisać odwołanie znajdziesz również na tej stronie
          • szela81 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 01.11.11, 20:15
            i w koncu ktos na temat :)
          • apok-4 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 02.11.11, 16:51
            Jeżeli w ogólnej kwocie długu znajdują się opłata abonamentowa, kwota za zerwanie umowy oraz kwota sprzętu to co wtedy? Chodzi mi o to, że czy mogę wnosić o umorzenie całej kwoty? Czy przedawnienie może odnosić się do całej kwoty? Nie znam się na terminologii prawniczej z góry przepraszam.
            • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.dualrack.com 02.11.11, 16:54
              Ja nie mam pojęcia, ale jak będziesz podskakiwał to naślę na ciebie chłopaków z miasta i przetrzepią ci tyłek kijaszkami to od razu zapłacisz!
              • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.183.178.125.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.11.11, 18:30
                A o główke równiez zachaczą?
            • big_pijak Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 02.11.11, 18:38
              apok-4 napisał:

> Jeżeli w ogólnej kwocie długu znajdują się opłata abonamentowa, kwota za zerwan
              > ie umowy oraz kwota sprzętu to co wtedy? Chodzi mi o to, że czy mogę wnosić o u
              > morzenie całej kwoty? Czy przedawnienie może odnosić się do całej kwoty? Nie zn
              > am się na terminologii prawniczej z góry przepraszam.
              Umorzyć to raczej nikt Ci tego nie umorzy :)
              Ale przedawnić to się pewnie już dawno przedawniło.
              Nie wiem kto Cie ściga o te pieniądze, czy operator czy firma windykacyjna, ale pewnie to drugie.
              Jeśli to firma windykacyjna to w żadnym wypadku nie próbuj się z nimi dogadywać, sprawa jest przedawniona. Na pisma nie polecone nie odpowiadaj, a telefonicznie przypadkiem nie podawaj swoich danych osobowych.Po napisaniu odwołania jest duże prawdopodobieństwo, że sami wycofają pozew.
              • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.psychz.net 02.11.11, 18:47
                Nie słuchaj go! Tylko ja Wanda wiem co należy zrobić. Nasłać na ciebie zbirów! Oddasz wszystko co masz i będziesz prosić o litość. Ja Wanda ci to obiecuję!
                • billy.the.kid Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 02.11.11, 20:39
                  pie...się chamico.
                  • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.psychz.net 02.11.11, 20:53
                    Jak tak możesz do Wandusi! Chodź, dam ci cyca possać.
                    • billy.the.kid Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 02.11.11, 21:30
                      zawijam kiece i w te pędy lece.
                      • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.psychz.net 03.11.11, 08:47
                        Kocham cię.

Wandziunia
                        • zauber07 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 03.11.11, 08:56
                          Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Kocham cię.
                          >
                          > Wandziunia

Też Cię KOCHAM -:)
                          • Gość: Wanda Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.psychz.net 03.11.11, 09:29
                            Podnieciłam się.
                            • Gość: Kancelaria Toruń Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.tvk.torun.pl 28.11.11, 11:11
                              Sprzeciw nakazu do e-sądu trzeba zrobić najlepiej na formularzu pobranym na ich stronie.W żadnym przypadku nie przyznawaj się do długu.W uzasadnieniu napisz że nie jesteś zadłużony/a a potwierdzeń wpłat na rzekome zadłużenie nie posiadasz bo w/g prawa dokumenty nie związane z działalnością gospodarczą trzeba przechowywać co najmniej dwa lub trzy lata. Nikt cię nie zmusi żeby z domu zrobić archiwum wszystkich wpłat za prąd , gaz , TV czy raty.E-sąd w uproszczonym postępowaniu przyśle pismo o skierowaniu twojej sprawy do sądu cywilnego w twoim mieście lub okolicach i w tym momencie komornik traci moc aktu wykonawczego i nic nie może ci ściągnąć.Czekasz na ruch wierzyciela.Jeśli zaryzykuje i założy ci sprawę w "twoim" sądzie idziesz na rozprawę i mówisz to co w uzasadnieniu sprzeciwu nakazu.Sąd nie może udowodnić że czegoś nie spłaciłeś/aś bo nie masz obowiązku po tak długim czasie przechowywać potwierdzeń wpłat.NAJWAŻNIEJSZE-nigdy nie przyznawaj się do długu. Nawet najmniejsza wpłata jest przyznaniem się do roszczenia i przerywa bieg przedawnienia.
                              • unhappy Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 28.11.11, 13:40
                                Gość portalu: Kancelaria Toruń napisał(a):

> Nikt cię nie zmusi żeby z domu zrobić ar
                                > chiwum wszystkich wpłat za prąd , gaz , TV czy raty.

Jak nie jak tak. Nie tylko domniemany dłużnik, ale i jego dzieci i dzieci jego dzieci o ile dzieci (a potem dzieci jego dzieci) przyjmą spadek wprost. Dług wobec którego można podnieść zarzut przedawnienia można spokojnie wpisać do dowolnego BIG'a.
                                • Gość: Kancelaria Toruń Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.tvk.torun.pl 28.11.11, 18:26
                                  Nikt jeszcze nie wylądował w BIK-u z prawidłowym sprzeciwem nakazu zapłaty RZEKOMEGO długu.Jeśli by tak było to każdy Kowalski wpisałby swojego wroga lub/i sąsiada do BIK u sugerując że 5 lat temu ten mu czegoś nie zapłacił.Każda firma mogła by na podstawie kiedyś wystawionej faktury z przedłużonym termin płatności oskarżyć każdego z nas że nie otrzymała zapłaty za towar lub usługę.
                                  • Gość: adam7293 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 18:44
                                    nic tylko potwierdzć stanowisko mojego poprzednika. Ze swojej strony zwracam uwagę na dwie okoliczności:
                                    1/ sądy /także ten esąd z Lublina/ są dla ludzi, nie ma się czego obawiać, trzeba tylko
                                    2/ odbierać wszelką korespondencję /bez lekceważenia i wyrzucania do kosza/, choćby po to, aby zapytać kogoś bardziej obeznanego ze sprawami tego typu /na forum, ale niekoniecznie .../.
                                    Pozdrawiam
                                  • mordimer.madderdin Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 28.11.11, 19:00
                                    Jeśli piszesz o BIK w sytuacji, gdy twój przedmówca pisze o BIG, to znaczy, że ich nie rozróżniasz. A to oznacza, że taka z ciebie kancelaria, jak z koziej dupki wiatrówka.

Do twoich pozostałych rewelacji typu "W uzasadnieniu napisz że nie jesteś zadłużony/a a potwierdzeń wpłat na rzekome zadłużenie nie posiadasz bo w/g prawa dokumenty nie związane z działalnością gospodarczą trzeba przechowywać co najmniej dwa lub trzy lata." nawet nie będę komentował.

@ adam7293 - już kiedyś pousuwano twoje posty reklamowe. Od tamtej pory stałeś się sprytniejszy i balansujesz na granicy oskarżenia o spam. Ciekawe, czy takie są zgodne z etyką adwokacką?
                                    • Gość: adam7293 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 20:04
                                      mam wrażenie, że wyraźnie mój przedmówca pisał o BIK a nie o BIG. Co do reszty Twoich kolego ,,rewelacji", to wydaje się, że trafiłeś w płot, ...chyba nie pierwszy raz. Etykę adwokacką, której wyraźnie nie rozumiesz, zostaw może innym.
                                      Pozdrawiam
                                      • mordimer.madderdin Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 28.11.11, 21:02
                                        Tak masz rację - masz wrażenie. I tylko tyle. Akapity nt. BIG i BIK nie były skierowane do ciebie, lecz do użytkownika "Kancelaria Toruń" i moją ocenę jego profesjonalizmu pozostawiam bez zmian.

Co do trafiania kulą w płot - być może, wszak nie jestem nieomylny. Ale mam nieodparte wrażenie, że już tu kiedyś grasowałeś:
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,726,120228583,120727670,Re_Kolejny_troll_adam72931.html
                                        Zbyt wiele danych się zgadza: radca prawny, kancelaria w Szczecinie etc.
                                        Oceń to w ramach "zwykłej" etyki, skoro adwokacka jest nie dla maluczkich.
                                        • Gość: adam7293 Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.11, 21:09
                                          a skąd wziąłeś kolego twierdzenie o odpłatności moich usług na nieodpłatnym forum ? Znowu kula w płot ......, kompleksy aż nad wyraz widoczne, łącznie z tą ,,zwykłą" etyką, rzekomo dla maluczkich .....
                                  • unhappy Re: Pozew o zapłatę długu z 2004 roku 29.11.11, 05:55
                                    BIK to Biuro Informacji Kredytowej. BIG (np. KRD) to Biuro Informacji Gospodarczej.

Wierzyciel nie musi dysponować prawomocnym wyrokiem, żeby wpisać domniemanego dłużnika do BIG'u. Moim zdaniem jest to niezbyt fortunne, delikatnie rzecz ujmując.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka