Dodaj do ulubionych

USA tylko AA+

IP: 66.117.214.* 06.08.11, 07:21
I co z tego?! I tak sa jedynym SUPER POWER na Swiecie! Gielda w dol czas na zakupy.
Obserwuj wątek
    • Gość: balu USA tylko AA+ IP: *.play-internet.pl 06.08.11, 07:21
      to już nie ma znaczenia. Nastroje są złe i bez takich informacji. Jak nastroje będą dobre, to takie informacje też nie będą miały znaczenia.
      • Gość: gość Re: USA tylko AA+ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.11, 07:53
        Rynki sie posraja w gacie i najszcza w majtki.

Polscy amerykanie, wracjacie do ojczyzny, na rente w dolarach nie macie juz co liczyc, ameryka sie skonczyla, komuny juz niema, to teraz was beda dymac z kazdej manki... co ja mowie.. nas wszystkich beda dymac z kazdej manki az im sie znudzi...
        • Gość: yin&yang Re: USA tylko AA+ IP: *.fbx.proxad.net 06.08.11, 08:32
          Spoko! a finacial "industry"???
          Znowu bangsterzy wymysla jakies "produkty" finansowe i beda swiatu bullshit sprzedawac.
          Tak skonczyla sie. Bylo to widac juz w latach dziewiecdziesiatych, ze krach kiedys nadejdzie.
          • manhu Re: USA tylko AA+ 06.08.11, 14:45
            A pomógł w tym czerwono - czarny. Gdy Górski krytykował tego komucha to spadła na niego lawina krytyki. A co zrobił ten czarny? On jest dużo bardziej czerwony niż czarny, zadłużenie USA wzrosło dramatycznie, w 3 lata z 9 na 14! Czyli ponad 50%! Lewicowiec Bush też zadłużał jak szalony, ale to było na znacznie niższym poziomie (np. mając 100 zł długu jeśli zrobi się 1000 zł to nie problem).
            • animator_kultury Popełniasz błąd nadmiernej redukcji 06.08.11, 17:53
              Po pierwsze - zredukowałeś rozmiar swojego mózgu do wymiarów orzeszka ziemnego (uschniętego w dodatku).

Po drugie - redukujesz czyjąś przynależność polityczną do ekonomii. A to błąd. Oprócz ekonomii na tym świecie istnieje jeszcze obyczajowość, religia, zakres wolności itp. W tym sensie Bush był stuprocentowym konserwatystą. Ekonomicznie zresztą też - jego deficyt wziął się z wojen i ulg podatkowych.
              • Gość: gpwminus30% Black Monday? IP: *.ip.jarsat.pl 06.08.11, 19:45
                Może nie bo już w zeszłym tygodniu spadło 10%, ale kolejne minus 4-5% jak nic.
                Na zakupy czas? Chyba chleba. Akcje to tak na przełomie roku albo późną jesienią przynajmniej.
        • Gość: Kagan Re: USA tylko AA+ IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:15
          Renta w dolarach bedzie, tyle, ze niewiele bedzie mozna za nia kupic... I dobrze, ze padl kolejny mit zwiazany z USA.
          • Gość: gigi Re: USA tylko AA+ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 10:22
            no i co z tego ze obniżyli- na rynkach mowiono o tym juz od 2 miesiecy, jak peknie bania na obligacjach usa to gdzie pojda biliony dolarów ? - w polskie nieruchomosci? "tanią" miedz? a może napompowane złoto? no to może w akcje amerykańskich spółek ostatnio mocno przecenione a pokazujace zyski jakich nie było od lat mimo kryzysu? sam sobie odpowiedz - ja uwazam że w poniedziałek postrasza troche rynki ale to oznacza że bedzie pompa na giełdzie w stanach
            • Gość: Kagan Too litle & too late! IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:47
              Ta obnizka przyszla za pozno i jest za mala!
              • blue911 Re: Too litle & too late! 06.08.11, 12:32
                Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Ta obnizka przyszla za pozno i jest za mala!

Amerykanie jeszcze odkladaja na pozniej mysl o najgorszym. Nielatwo zegnac sie z imperialna korona. Polska juz 600 lat to probuje i nadal nic z tego! A nowi opanowuja swiat i nic na to nie poradzimy. Biala rasa,jak widac,jest zmeczona rzadzeniem. Geny zmienia losy swiata.
                • Gość: kagan Re: Too little & too late! IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 13:23
                  Najgorsze to jest dopiero przed Ameryką.
                  • Gość: ChinskiSzlam Re: Too little & too late! IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:33
                    Taa... to nam napisz, co tzn. najgorsze? I w tym kontekscie, napisz co czeka swiat i w tym nasza biedniutka Polske?
                    • Gość: Kagan Re: Too little & too late! IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 16:07
                      Powazna recesja o zasiegu swiatowym.
                      • Gość: ChinskiSzlam Re: Too little & too late! IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:16
                        Moge ci pomoc. Zapraszam. Podpisano:Psychiatra.

-----------------------
                        Recesji w ostatnich 20 latach bylo 4. Za kazdym razem swiat ( dla ciebie dodam, USA ) sobie poradzil. Jesli dojdzie do kolejnej to raczej nie przezyja jej kraje EU, bo europejskich obligacji nikt nie kupuje,a gotowka skonczyla sie 3 lata temu.
                  • Gość: janek Re: Too little & too late! IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 07.08.11, 21:57
                    kagan
              • Gość: ChinskiSzlam Re: Too litle & too late! IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:31
                O yeah? A kto tu jestes? Nie pamietam, zebym cie czytal na forum przez ostatnie 3 lata? Piszesz, bo to modne? Napisz cos wiecej, nie cytuj mediow.
              • Gość: janek Re: Too litle & too late! IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 07.08.11, 21:54
                kagan to jak wiecie swiatowej slawy ekonomista ktorego wywalili australijczycy i amerykanie i biedak schronil sie u portugalczykow ale i tam ziemia pali mu sie pod nogami. moje gratulacje balwanie i przepraszam balwany se sniegu.
          • Gość: klakier Re: USA tylko AA+ IP: *.nyc.res.rr.com 06.08.11, 13:08
            Znowu bredzisz. Wartość nabywcza $ w USA wzrośnie. Dziadek i babcia w bardzo wielu rodzinach będą strzeżeni lepiej niż Obama który przyrzekł zwiększenie PKB przez zwiększenie eksportu. I właśnie dlatego potrzebny jest słaby dolar.
            • Gość: Kagan Re: USA tylko AA+ IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 13:25
              Jak moze wzrosnac sila nabywcza USD przez spadek jego kursu wzgledem walut krajow, z ktorych USA importuje dzis prawie wszystko?
              • Gość: motoguru Re: USA tylko AA+ IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 21:49
                ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że spadek dolara, przy imporcie spowoduje to, że znowu będzie opłacało się produkować, a przy tym i eksportować... Idąc analogicznie, za 10 lat znowu zaczną sprowadzać, gospodarka na zadyszkę, i ... tak w kółko ?
            • Gość: ChinskiSzlam Re: USA tylko AA+ IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:34
              Racja,
          • Gość: ChinskiSzlam Re: USA tylko AA+ IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:29
            Dobrze? Jak dobrze? Myslisz tluczku, ze teraz, gdy Europa pada, w Polsce bedzie lepiej? Poczekaj, jak ktos ujawni prawde o stanie naszej gospodarki. Zaplaczesz baranie do dolara.
          • Gość: janek Re: USA tylko AA+ IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 07.08.11, 21:49
            kagan
    • Gość: USA USA tylko AA+ IP: 66.117.214.* 06.08.11, 07:24
      I co z tego?! I tak nadal sa jedynym SUPER POWER na SWIECIE, Gield w dol czas na zakupy!
    • Gość: wierzmy Ewangelii USA tylko AA+ IP: *.net.pulawy.pl 06.08.11, 07:29
      Ekonomia swiatowa kierowana jest w strone swojej ostatecznej formy ktora opierac sie bedzie na jeszcze niezidentyfikowanym znamieniu zwierzecia - OBJAWIENIE JANA 13:16-18 , nie jestem ŚJ ani nie naleze do zadnej innej organizacji

google : WOJNA POD KONIEC CZASU DANIELA 8:1-14 ,

znamie zwierzecia fałszywe cuda

, błędy doktryny rzymskiego katolicyzny

, OBALENIE ATEIZMU INFORMACJA W PRZYRODZIE

, Nobliści Biblia a nauka

, YOUTUBE : kult maryjny pogaństwo
      • Gość: Kagan Obalenie ateizmu IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:16
        Jak sobie wyobrazasz obalenie ateizmu inaczej niz przez wyprodukowanie Boga?
        • Gość: klasyk Re: Obalenie ateizmu IP: *.nyc.res.rr.com 06.08.11, 13:48
          Gość portalu: Kagan napisał(a):

> Jak sobie wyobrazasz obalenie ateizmu inaczej niz przez wyprodukowanie Boga?
          ----
          Bóg żyje w komputerach na Wall Street.
          • Gość: Pan Jerzy. Re: Obalenie ateizmu IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.08.11, 14:02
            Taka konkretna dyskusja, że aż żal się nie przyłączyć.
            • Gość: Kagan Re: Obalenie ateizmu IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 16:09
              Racja!
          • Gość: Kagan Re: Obalenie ateizmu IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 16:09
            Tam zyje tylko bozek Mamon, a ja mam na mysli Boga Prawdziwego!
          • Gość: klunkier nie, tam sa tylko terminale IP: *.tktelekom.pl 06.08.11, 16:35
            tam sa tylko terminale, komputer jest gdzie indziej
      • hugow Re: USA tylko AA+ 06.08.11, 10:36
        nie jesteś SJ = jezuia?
        nie ma znaczenia kim jesteś, liczy się co masz do zakomunikowania - po wrzucieniu w google zadanej przez Ciebie frazy wyskakują jako znaleziska Twoje wpisy forumowe z informacją, co należy wpisać - troszkę mało to pomocne.

Co do USA nie wspomina o nich Biblia w kontekście czasów ostatecznych, zatem nie będą się one liczyć po pochwyceniu wierzących (po zabraniu chrześcijan do nieba, wszystkich chrześcijan jak oznajmia Ew.Jan 14:1-3, 1 Tes.4:13nn), ale to logiczne skoro w USA najprawdopodobniej więcej niż 10% społeczeństwa to chrześcijanie - więc gdy ich zabraknie - w USA zostaną sami głupi (bo tylko głupi nie jest chrześcijaninem: "głupi rzekł w sercu swoim: nie ma Boga") Ps. 53:2
        2. Głupi rzekł w sercu swoim; Nie ma Boga. Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny; Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił.
        (BW)
        Ps. 14:1
        1. Przewodnikowi chóru. Dawidowy. Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga! Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny. Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił.
        (BW)
    • Gość: ... Re: USA tylko AA+ IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 07:48
      Sporo byków jak na tak krótki artykuł...
      • Gość: es Re: USA tylko AA+ IP: *.ip.jarsat.pl 06.08.11, 19:47
        pojutrze to raczej będą niedzwiedzie
    • Gość: Piotr USA tylko AA+ IP: *.static.sitel.net.pl 06.08.11, 08:02
      Już dawno w cenie ! Czas odegrać się.
    • Gość: fixumdyrdum USA tylko AA+ IP: *.centertel.pl 06.08.11, 08:10
      Czy tylko ja widzę że ten tekst pisał albo pijany albo analfabeta? Ale to już chyba taki zwyczaj na gw...
    • Gość: janeks-2 Tak kończą dziady od pożyczek. IP: 180.95.129.* 06.08.11, 08:23
      Rating który otrzymali jest następstwem niechęci zakupu amerykańskich obligacji przez chińczyków. Przez ostatnie dwa lata unikają zielonej zarazy.

Nie tylko oni. Ostatnio byłem świadkiem scenki w Zakopanem. Polski amerykanin chciał zapłacić góralowi dolarami. Ten się oburzył "Pojeboło cie czy co. Wynoś mi sie z tym amerykańskim śmieciem"

Problem dla USA jest brak chętnych za zielone gowno. Kto może to kupuje złoto i srebro.
      Reszta tych co zostaną na lodzie będzie sobie podcierać tyłek zielonym papierem.
      • Gość: Stefan Re: Tak kończą dziady od pożyczek. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.11, 08:42
        To znowu giełda się zesra. Jeszcze miesiąc spadków ok. 30% i można kupować.
      • Gość: Adam Re: Tak kończą dziady od pożyczek. IP: *.welnowiec.net 06.08.11, 09:36
        Ostatnio byłem świadkiem scenki w Zakopanem. Polski amerykanin chciał zapłacić góralowi dolarami. Ten się oburzył "Pojeboło cie czy co. Wynoś mi sie z tym amerykańskim śmieciem"

Buahhaha, a potem się obudziłeś
        • Gość: czester Re: Tak kończą dziady od pożyczek. IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.08.11, 10:25
          Kolo być może trochę fantazjuje, ale coś w tym jest.

Teraz nawet w Polsce za 100 dolarów można co najwyżej iść z dziewczyną na lody i obiad. A kiedyś to była kasa.

A Chińczycy postanowili uciec od dolara i wymieniają je na złoża kopalin w Afryce i w Azji. Stąd problem.
          • Gość: aa Re: Tak kończą dziady od pożyczek. IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 06.08.11, 19:36
            > Teraz nawet w Polsce za 100 dolarów można co najwyżej iść z dziewczyną na lody
            > i obiad. A kiedyś to była kasa.

Kiedys to byla kasa bo bylo w polsce po prostu taniej hehe Kiedys i za 100zl mogles porzadzic.
      • Gość: Kagan Re: Tak kończą dziady od pożyczek. IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:17
        To Gorale wreszcie zmadrzeli?
      • Gość: ResztaZpiatki. Re: Tak kończą dziady od pożyczek. IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:36
        Oj, uwazaj, spusciles sie na dywan. Jak walisz konia, to podstaw kubek.
    • Gość: emil z plonska zatrudnijcie moze ludzi z podstawowka IP: *.ip.netia.com.pl 06.08.11, 08:45
      byk na byku w tym artykule!
      • Gość: ChinskiSzlam Re: zatrudnijcie moze ludzi z podstawowka IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:37
        Artykul zerzniety niechlujnie z CNN.
    • readme.txt Re: USA tylko AA+ 06.08.11, 08:47
      Mylisz się. Uważam, że są najbardziej zadłużonym i przereklamowanym państwem na Świecie. żyja na kredyt i ponad stan. Wywołują coraz więcej konfliktów międzynarodowych i sytuacji kryzysowych w gospodarce międzynarodowej. Chiny i Indie są obecnie potęgą. Zapraszam do zwiedzenia statystyk.
      • Gość: Kagan Re: USA tylko AA+ IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:18
        100% racja, 'readme.txt'!
        • Gość: ChinskiSzlam Re: USA tylko AA+ IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:39
          Ciebie tez zapraszam do mnie. Podpisano: Psychiatra.
      • Gość: ChinskiSzlam Re: USA tylko AA+ IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:38
        Zapraszam do odwiedzenia mnie. Podpisano: Psychiatra.
    • Gość: ag Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 08:52
      Smiać mi się chce jak my martwimy się o USA. "Zanim gruby schudnie, chudy z głodu umrze". Gdyby polskie długi nie były chowane pod dywan, gdyby do liczby bezrobotnych doliczyć kilka milionów "rolników na hektarze" żyjących z dopłat i nie płacenia za nic, gdyby wziąć pod uwagę rujnację gospodarki karami za CO2 - to kto tu jest bankrutem? Czy wiecie, że do PKB dolicza się dopłaty z Unii oraz transfery gotówki od polskich emigrantów, także akurat z USA? Rónica jest jeszcze taka, że USA już mają autostrady, domy dla ludzi, uczelnie na których marzy studiować młodzież z całego świata itd. My nie mamy nawet samolotu dla prezydenta.
      • Gość: S Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.pool.mediaWays.net 06.08.11, 09:07
        Zapomniales dodać że usa mają jeszcze kamień u szyji i właśnie wypadły na głęboka wodę
        • Gość: wiola dramat, rozpacz, łzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 09:11
          nadchodzi bieda, głód i wojny

.
        • Gość: ChinskiSzlam Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:49
      • Gość: nn Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: 94.75.112.* 06.08.11, 09:12
        No i co? A wiesz, że do PKB USA oblicza się różne dziwne rzeczy, które gdzie indziej zupełnie nie są uwzględniane? Że wartość usług, które są wliczane tam poza USA nie mają ŻADNEJ WARTOŚCI (np. tzw "usługi prawnicze"). PKB to kolos na glinianych nóżkach, wszyscy wiedzą, że tak jest tylko nikt nie ma jaj, żeby im o tym wprost powiedzieć. Skończyły się czasy żerowania na światowej gospodarce i pobierania premii dolarowej. Chiny, Rosja, Brazylia, Indie i RPA podpisały pakt o wzajemnym rozliczaniu towarów i usług z pominięciem dolara. Jeśli to nie jest początek końca hegemonii tego pożal się Boże kraiku to nie wiem co nim jest. Wystarczy teraz tylko znieść standard rozliczania ropy w dolarach i "good bye american pie". Saddam czy Kadaffi dostał w tyłek tylko dlatego, że nie chcieli dolarów. Reszta to propaganda. Wszystkie służby na świecie to wiedzą i wiedzą do czego to wszystko zmierza. Zwykli ludzie nie mają ani własnej opinii ani zdania, łykają propagandę tv ile wlezie - najlepsze jest to że myślą, że opinie z tv są ich własnymi opiniami.

A słyszeli o tym, że USA po cichu wsparł w ubiegłym roku swoje banki kwotą 14 BLN (tak BLN!!!) $? Ostatnio ujawniony raport senatu o tym wspomina. Media mają to w d...
        • Gość: TW Bolek USA ma wiekszosc technologii na produkty z ropy IP: *.opera-mini.net 06.08.11, 10:12
          na produkty z ropy. Prostactwo pojecia nie ma do czego ropa jest uzywana, moze tylko wydobywac i miec placone w dolarach za technologie do produkcji produktow w dolarach
          • Gość: ChinskiSzlam Re: USA ma wiekszosc technologii na produkty z ro IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:51
            Racja.....
          • Gość: mike Re: USA ma wiekszosc technologii na produkty z ro IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 17:43
            No i co z tego. Patenty mają zasięg krajowy, a chylący się ku upadkowi kraj z zabiedzoną populacją nie ma żadnej możliwości wyegzekwowania przestrzegania swojej 'własności intelektualnej' poprzez WTO.

Czasy, gdy 80% światowej konsumpcji hi-tech szło do USA bardzo szybko się kończą. widać to nawet w strukturze przychodów Apple (która produkuje głównie pod amerykański rynek). Zresztą, zobaczymy w okolicy Black Friday i sezonu świątecznego - wtedy dopiero zacznie się rzeź i lament.

Prawda jest taka, że jedyną metodą egzekwowania swoich patentów jest zakaz sprzedaży naruszających je urządzeń na terenie swojego kraju. Działa to bardzo dobrze, gdy jesteśmy największym światowym konsumentem na rynku, jednakże gdy Stany wraz z całą ich wirtualną gospodarką opartą na wiedzy zostaną najzwyczajniej zignorowane przez resztę świata. A jak będą pyskować to może nawet wykopią ich z WTO:P
        • Gość: Kagan Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:30
          PKB to tylko miara aktywnosci rynku i nic wiecej. Niewiele ma dzis wspolnego z miara dobrobytu. Na (podobno) biednej Kubie ludzie zyja prawie tak samo dlugo jak w (podobno) bogatych USA!
          Dane CIA - Life expectancy at birth
          CUBA
          total population: 77.7 years
          male: 75.46 years
          female: 80.08 years (2011 est.)
          USA
          total population: 78.37 years
          male: 75.92 years
          female: 80.93 years (2011 est.)
          • Gość: AnalizaFresh Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:52
            Ja wole jesc steka i zyc 78 lat w USA niz wpiedralac liscie tytonowe i zyc rok krocej.
        • Gość: baca Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.11, 10:40
          Masz rację!
          Saddam proponował przejście w rozliczeniach za naftę z dolara na euro.
          Kadafi od dawna mówił o "afrykańskim dolarze" opartym na zasobach złota Afryki, jako walucie rozliczeniowej za ropę.

Nie, żebym miał coś do Żydów, ale FED będący kartelem bankowym i jako jedyny mający prawo do emisji dolara jest właściwie właścicielem świata.
          To prywatne, żydowskie banki drukują dolary i pożyczają je Rządowi USA na procent.
          • janeks-dwa Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się 08.08.11, 00:16
            baca
        • Gość: ChinskiSzlam Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:50
          >>Moge ci pomoc. Zapraszam. Podpisano:Psychiatra.<<
        • janeks-dwa Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się 08.08.11, 00:12
          nn- jeszcze jedno skierowanie ciebie do psychjatry nwszysko wiedzacy " nn "
      • Gość: krawatykrawaty Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 09:12
        ja sie kurna pytam - co to sa te agencje ratingowe? rynki, spieprzajcie! co mnie kurna obchodza jakies rynki! ja zyje normalnie, pracuje, produkuje dobra, zarabiam na zycie, i zadnego hazardu na rynkach nie uprawiam. co najwyzej jakies mecze w pilce noznej obstawie, bo tam w porownaniu do rynkow panuja jakies zasady i wszystko mozna w miare racjonalnie wytlumaczyc. a rynki? paranoja! to juz zakrawa na jakas komedie, szopke. chrzanic te rynki! niech sobie graja miedzy soba. standard, poors, b/fitch, nic mnie nie obchodzi jakie literki wpisujecie w swoim pliczku. co za zenada, kiedy to sie skonczy.
        • Gość: kagan Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 12:26
          Ale te rynki decyduja (niestety) o tym, czy bedziesz miec prace i ile za nia dostaniesz...
        • Gość: pol-jude Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 15:37
          No tak: stłucz termometr a nie będziesz miał gorączki. :-)

A co do ratingu to wiele instytucji finansowych ma w statucie zakaz kupowania obligacji poniżej określonego ratingu.
          • Gość: ChinskiSzlam Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:55
            Najczesciej sa to ratingi ponizej B. USA daleko to tej wartosci, ale Polsce...................
            • Gość: mike Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 17:53
              Oj, mylisz się.

Wiele rodzajów transakcji i instrumentów finansowych wymaga zabezpieczenia w formie papierów AAA (tzn. zwykle w formacie: min. 20% AAA, 60%AA+ i 20% reszta).

Kluczowe jednak jest to, że agencje ratingowe są trzy, i dopiero zmiana ratingu przez 2 z 3 ma jakikolwiek efekt prawny i finansowy.

Innymi słowy - działanie S&P jest sprytną ucieczką do przodu (dopiero akcja następnej agencji będzie niosła ze sobą realne konswkencje) - są kryci w tym, że niby uczciwie dokonali oceny, a cały nacisk został przeniesiony na Fitcha i Moodiego.
              • Gość: gosc987 Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.11, 18:17
                Gość portalu: mike napisał(a):
                a cały nacisk został przeniesiony na Fitcha i Mood
                > iego.
                ---------------------------------------
                Standard & Poor's (S&P) und Moody's już ocenili jednakowo, Fitsch (właściciel Francuz) jeszcze zwleka ale grozi palcem.

USA chce na siłę zadusić koniunkturę w Chinach i Europie.
        • Gość: ChinskiSzlam Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:54
          Moge ci pomoc, a zapewniam-pomocy potrzebujesz. Zapraszam. Podpisano:Psychiatra.
      • Gość: Kagan Koniec USA, ale nie niestety powolny IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:23
        Do 'ag' - NIE martwimy sie o USA, bo nie ma o co ani o kogo, ale o gospodarke swiatowa. I chyba jest oczywiste, ze USA beda upadac powoli ale bezpowrotnie, tak jak upadalo Imperium Rzymskie, czy tez ostatnio Imperia Brytyjskie i Francuskie. Bogactwa USA powstaly na niewolniczym wyzysku Murzynow i Holokauscie Indian a pozniej na nieludzkim wrecz, wczesnokapitalistycznym wyzysku imigrantow (takze tych z Polski), wiec nie ma czego zalowac.
        lech.keller@gmail.com
        • Gość: TW Bolek wyzysk to dopiero zobaczysz, tak samo IP: *.opera-mini.net 06.08.11, 10:49
          bogactwa Polski powstaja na okradaniu przez PO PZPR ludzi ktorzy wybrali solidarnosc, chociaz "zielonej wyspie" ciagle blizej raczej do poziomu smietnika w USA niz chocby McDonalds
          • Gość: Kagan Re: wyzysk to dopiero zobaczysz, tak samo IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 11:06
            Polske od roku 1989 okradaja solidaruchy...
            • Gość: ChinskiSzlam Re: wyzysk to dopiero zobaczysz, tak samo IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:59
              Blad! Kradzieza w Polsce zajmuja sie bracia w sukniach.
        • Gość: ChinskiSzlam Re: Koniec USA, ale nie niestety powolny IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:57
          Wolalbym byc wykorzystywany przez amerykanskiego kapitaliste(he,he), niz polskiego ziemniaka.
      • Gość: ChinskiSzlam Re: Smiać mi się chce jak my martwimy się IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 15:47
        Dobrz piszesz.
      • Gość: klunkier o A2 nie wspomne, ale za to stadiony są ! IP: *.tktelekom.pl 06.08.11, 16:46
        j.w.
    • ewiak.r Co wynika z Biblii? 06.08.11, 09:24
      Obecny kryzys uderza szczególnie w strefę euro i USA. Nie jest to dzieło przypadku. Poważnie traktuję Biblię i zawarte w niej proroctwa. Według tej Księgi, w pierwszej kolejności należy oczekiwać powrotu, występującej w roli króla północy - Rosji (Daniela 11:29a). Wojska rosyjskie mają powrócić tam, gdzie wcześniej stacjonowały.

Wiele państw z byłego bloku wschodniego weszło w skład UE i NATO. To zapewne utrudnia realizację starożytnego planu Nieba. Dla Boga nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Można było się o tym przekonać, obserwując choćby to, w jaki sposób zrealizował wcześniejszą zapowiedź, mówiącą o powrocie wojsk rosyjskich do swej ziemi (Daniela 11:28b). Wtedy na przeszkodzie stał Związek Radziecki i Układ Warszawski. Jednym z narzędzi do usunięcia przeszkody był niewielki kryzys, który dotknął szczególnie mocno tę część świata.

Obecny kryzys nieprzypadkowo uderza przede wszystkim w UE i USA. Chyba nietrudno domyślić się, jaki będzie finał? Po rozpadzie UE i NATO, Rosja powróci.
      • Gość: al-kochol glupota nie ma granic IP: *.lns3.ken.bigpond.net.au 06.08.11, 09:25
        w biblii jest tyle prawdy co w mein kampf
      • Gość: Szatan-Kusiciel Re: Co wynika z Biblii? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.08.11, 10:23
        Eee, a skąd wiadomo, że królestwo z północy to Rosja, a nie Szwecja? Albo Wielka Brytania. Przecież w XIX wieku to Brytyjczycy władali połową świata i morzami.

Podziwiam tych, którzy otwierają książeczkę do nabożeństwa i już rozumieją świat, widzą sens życia, etc.
      • Gość: ChinskiSzlam Re: Co wynika z Biblii? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 16:00
      • Gość: klunkier a co biblia mowi o trollach forumowych ? IP: *.tktelekom.pl 06.08.11, 16:42
        to ja ci powiem, tam jest napisane , ze kazdy trolowy post to 10 lagow i 2 kritikal szoty w leb w ulubionej FPP online. najnowszy testament , ewangaelia wg blogoslawionego billa.
        No chyba nie sadziles, ze mowi o jakims niebie czy zyciu wiecznym ?
      • janeks-dwa Re: Co wynika z Biblii? 08.08.11, 00:23
        ewiak.r-
    • Gość: al-kochol specjalnie to zrobili w weekend IP: *.lns3.ken.bigpond.net.au 06.08.11, 09:24
      bo jak wiemy krachy na gieldzie w USA sa zawsze w poniedzialki
      • Gość: ChinskiSzlam Re: specjalnie to zrobili w weekend IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 16:02
        Krach, jesli juz, to zacznie sie od rynkow azjatyckich(roznica czasu pomiedzy USA a Tokio ). Ale nie mysle, zeby byl jakis dramatyczny ruch. Nie przewiduje spadkow ponizej 2% ( patrz historia korekt )
    • Gość: tommen Ciekawy termin publikacji IP: 178.73.48.* 06.08.11, 09:28
      chłopcy z S&P sobie wybrali - powody obniżki jakie podają były znane już tydzień temu a zakomunikowali po tygodniowy krachu na świecie - wiarygodność tego ratingu jest co najmniej wątpliwa
      • m2rket Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 09:36
        przed chwila mnieli byc niewyplacalnym krajem a ty piszesz ze rating jest niewiarygodny?
        • goove Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 09:42
          Na tej samej zasadzie niewypłacalny jest praktycznie każdy kraj na planecie. Tylko nie każdy jest tak skory do wyłączania prądu w drukarniach. Kapitalizm leży i kwiczy. Spekulanci pożerają własny ogon.
          • Gość: Kagan Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:32
            Dzis nie trzeba juz drukowac pieniedzy. Wstarczy, ze sie "cudownie" rozmnazaja w bankowych komputerach.
            • Gość: kliknij Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.dynamic.mnet-online.de 06.08.11, 11:59
              a jakie ma to znaczenie jak psuje sie pieniadz

w fenicji ojczyznie pieniadza psuto pieniadz prywatnie i panstwowo
              w rzymie tak samo wiec dziwic by sie trzeba bylo
              zeby nagle w usa zaprzestano pieniadz psuc
              glowne pytanie brzmi

w jaki sposob gdzie i kto bedzie probowal wymienic zepsuty pieniadz ,,,,jak i na co

to jest najciekawsze i nawet zapisane w ucieczce na pustynie

wita rozumita religia to filozofia
              filozofia to historia

ps
              mnie interesuje czy glowni sprawcy psucia gospodarek swiata ujda przed kolejnym gniewem faraona

hahahahahahahahahahahaha
              • Gość: ChinskiSzlam Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 16:59
                hahahahahahahahahahahaha...Moge ci pomoc. Zapraszam. Podpisano:Psychiatra.
                • Gość: doc I am... IP: *.play-internet.pl 07.08.11, 09:02
                  ...afraid you also need to see your doc. Unfortunately, I cannot help you anymore. Your shrink.
          • m2rket Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 14:25
            > Na tej samej zasadzie niewypłacalny jest praktycznie każdy kraj na planecie. Ty
            > lko nie każdy jest tak skory do wyłączania prądu w drukarniach. Kapitalizm leży
            > i kwiczy. Spekulanci pożerają własny ogon.

to nie spekulanci przewoduje deficyt budzetu na 1.5 BLN USD tylko Obama tak planuje. Komus musi te obligacje wcisnac. Poza tym w kolejnych latach bedzie ich musial wciskac jeszcze wiecej.
            • Gość: ChinskiSzlam Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:02
              Swiat przestanie kupowac amerykanskie obligacje dopiero wtedy, gdy USA nie bedzie regularnie splacac zobowiazan dluzniczyc. Na razie splaca, wiec nie ma problemu.
              • Gość: mike Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 18:01
                Spłaca drukując dolary bez pokrycia, co powoduje spadek wartości tychże dolarów i co za tym idzie - gwałtowny spadek wartości amerykańskich obligacji. W pewnym momencie może się okazać, ze inwestycja w wspomniane obligacje nie tylko nie daje zysku, a wręcz utratę wartości.

Zresztą, już od dłuższego czasu amerykańskie obligacje są kupowane tylko siłą inercji (cały świat jest w nich umoczony, i ciężko takim Chinom z nich wyjść). Zwróć uwagę, że o ile w 2009 o zaprzestaniu zakupów przez Chiny nie było nawet mowy (a o wyprzedaży tym bardziej), to od końca 2010 otwarcie mówi się o ograniczaniu stanu rezerw walutowych.
              • m2rket Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 19:21
                w zasadzie to nie splaca. Bowiem w razie jakichkolwiek sygnalow z problemem w zbyciu tych papierow wlacza sie FED i rozwiazuje problem zbijajac tez koszty oprocentowania. W ten sposob oczywiscie rzad USA ma gwarancje pelnej plynnosci finansowej ale jest to w jakiejs formie oszustwo,. Gdyby sie FED nie wlaczal prawdodopobnie USA nie byloby w stanie sprzedawac tych obligaCJI w dodatku po tak niskim w dodatku oprocentowaniu. Oczywiscie FED robni to co robi wiec mozna uznac ze dlug USA jest jednak w pelni "bezpieczny" podczas gdy Grecji nie jest.
                • Gość: kagan Kto kupuje obligacje rzadu USA? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 19:58
                  Poniewaz FED jest tylko w teorii prywatny, to wychodzi na to, ze gwiazdy swiatowych finansow daly sie nabrac na numer polegajacy na tym, ze rzad USA sam od siebie kupuje swoje wlasne obligacje, i stad nie ma trudnosci z ich zbytem, nawet wtedy, kiedy oferuje za nie, jak np. dzis, ujemny realny zwrot...
                  lech.keller@gmail.com
                  • m2rket Re: Kto kupuje obligacje rzadu USA? 06.08.11, 20:32
                    to wszystko jest mozliwe poniewaz inflacja ktora powinna miec miejsce w takim wypadku jest raczej inflacja ogolna swiatowa a nie tylko amerykanstka. wiec jesli wzrost inflacji w USA jest nisko to dla USA nie ma zadnego problemu to robic nadal taki biznes, podczas gdy np. w Polsce stopy procentowe rosna.
                    • Gość: Kagan Re: Kto kupuje obligacje rzadu USA? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 20:48
                      Czemu inne rzady nie wpadly na ten pomysl? Przeciez wystarczy (na przykladzie Polski) formalnie sprywatyzowac NBP, ale postawic na jego czele zaufanych ludzi rzadu i od razu caly dlug publiczny RP zniknie, gdyz zostanie wykupiony, przynajmniej de jure, przez sektor prywatny (w postaci "prywatnego" NBP, ktory bedzie tez udzielac, w razie czego, niskooprocentowanych pozyczek budzetowce).
                      lech.keller@gmail.com
                      • m2rket Re: Kto kupuje obligacje rzadu USA? 06.08.11, 21:05
                        > Czemu inne rzady nie wpadly na ten pomysl?

Wpadly Niemcy i Fnacja powolujac EURo ,a na ktore wszyscy tak sie zapluwaja.

> ludzi rzadu i od razu caly dlug publiczny RP zniknie, gdyz zostanie wykupiony,

Formalnie dlug USA wlasnie osiagnal 100% do PKB.

----PLN nie jest waluta rezerw swiatowych. nikt nie przyma PLN na lokatach poza Polska. W naszym wypadku takie dzialania skutkowalyby natychmiastowa inflacja.
                        • Gość: Kagan Re: Kto kupuje obligacje rzadu USA? IP: *.dsl.telepac.pt 07.08.11, 11:37
                          To czemu tego nie robia Grecy czy Portugalczycy? Przeciez oni maja euro!
                          A poza tym, to jakie to ma znaczenie, czy dlug publiczny "znajduje" sie w kraju czy tez za granica? A inflacje i tak mamy, tyle ze dane na jej temat sa systematycznie zanizane...
                      • Gość: janek Re: Kto kupuje obligacje rzadu USA? IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.08.11, 03:55
                        kagan
          • Gość: ChinskiSzlam Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 16:07
            Cytat:>>Kapitalizm leżyi kwiczy. Spekulanci pożerają własny ogon.<<.

Wg twoich wypocin lezy niemalze caly cywilizowany swiat. Hm.......... Nie widze tego. Oprocz kilku krajow Europy ( w tym Polski, co niedlugo sie okaze ) swiat ma sie nie najgorzej, a dla niedoinformowanych dodam, ze w USA rzad ma problem, a nie kapitalizm. Kapitalisci maja sie dobrze i donosza, ze w lipcu osiagneli kolejne rekordy przychodow. Poczytajcie troche uwaznie zachodnich mediow.
            • Gość: Kagan Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 16:30
              Kapitalistom to dzis tylko sie wydaje, ze maja dobrze. Podobnie sie im wydawalo w Rosji w roku 1913 i podobnie mysleli tez francuscy arystokracji na kilka lat przed wybuchem rewolucji, ktora zmiotla feudalizm we Francji...
              • Gość: ChinskiSzlam Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:13

----------------------------------
                Czytajac twoje wpisy nie trudno zrozumiec, dlaczego Polska jest taka biedna i tak poniewierana w swiecie. Edukacja nie jest u nas podstawa, wiec nie produkujemy ludzi inteligentnych. Wytworem tzw darmowego szkolnictwa w Polsce sa ludzie twojego przykladu. Dzis czlowieczku, masy nie wyjda z bagnetami na cara, czy krola. Tzw. masy wola piwo, steka, dupe, tania bryke. internetowy porn, Lady Gaga, trawe itd. Kapitalizm wie dzis jak udobruchac tlumy. kapitalizm nie musi sie bac. W ostatecznosci poswieci sie kilku jeleni i z glowy.
                • Gość: mike Re: Ciekawy termin publikacji IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 18:17
                  A ty myślisz, że jak ludzie szli na cara, czy króla to mieli do dyspozycji piwo, steka i tanią brykę? (o tanich dupach, pornografii i mocnych prochach nie wspominam - bo tego akurat mieli wtedy znacznie więcej niż my teraz:P)

Poszli, bo brakowało im _podstawowych_ środków do przeżycia - żywności i wody, nie mówiąc już o takich luksusach jak miejsce zamieszkania.

Tak naprawdę, to dzisiejszy carowie (lol-banksterka) ma znacznie gorzej niż w 17 wieku. Wtedy armia była osobną klasą społeczną i zawsze ślubowała posłuszeństwo władcy, a nie krajowi. Dzisiaj, praktycznie wszystkie armie ślubują wierność państwu i ochronie obywateli, a sami żołnierze to w najlepszym przypadku cywile z . Widać to pięknie nawet w ekstremalnie autorytatywnych krajach Bliskiego Wschód, gdzie jeden prezydent/pułkownik/szejk rządzi krajem po 30-40 lat - i po mimo tego, gdy doszło do rewolucji, armia albo otwarcie stawała po stronie ludności cywilnej (Egipt - gdzie armia wymówiła posłuszeństwo _swojemu_ człowiekowi!), lub dochodziło do splitu 50/50% (Syria, Libia, etc.).

Gdy już dojdzie do przewrotu w USA, US Air Force prędzej użyczy rewolucjonistom F22 by pomóc w szybkim wyburzeniu Wall Street i Waszyngtonu, niż wykona choć jeden lot bojowy przeciwko własnej ludności cywilnej.
            • m2rket Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 19:25
              Gość portalu: ChinskiSzlam napisał(a):

> Cytat:>>Kapitalizm leżyi kwiczy. Spekulanci pożerają własny ogon.<&
              > #60;.
              >
              > Wg twoich wypocin lezy niemalze caly cywilizowany swiat. Hm.......... Nie widz
              > e tego. Oprocz kilku krajow Europy ( w tym Polski, co niedlugo sie okaze ) swia

tak oczywiscie zaDEN szanujacy sie polak nie zapomina o opluwaniu polski przy kazdej nadazajacej sie okazji. jakze byloby inaczej. przeciez fakt iz polska jako jedyna nie miala recezji w ostatnim czasie jest dowodem jest kryzysu i tego ze tutaj jest zawsze najgorzej.
        • Gość: tommen Re: Ciekawy termin publikacji IP: 178.73.48.* 06.08.11, 10:16
          > przed chwila mnieli byc niewyplacalnym krajem a ty piszesz ze rating jest niewi
          > arygodny?
          proszę czytaj ze zrozumieniem - termin i okoliczności na rynkach powodują,że jest on mało wiarygodny bo to,że finanse usa są na dnie było wiadomo już za czasów Busha juniora - ktoś chce zagrać na bankructwo usa i wycisnąć z tego dużą kasę ale tym razem mierzy trochę za wysoko
          • m2rket Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 14:33
            agencje boja sie ruszyc rating USA ale biorac pod uwage chocby ostatnie wiadomosci trzymanie najzwyzszego ratingu jest po prostu smieszne. Z drugiej strony wszyscy znaja kondycje budzetu i gospodarki USA, wiec niespodzianki nie ma. Na pewno jest kolejny sygnal do grania na franku.
            • miropress Re: Ciekawy termin publikacji 06.08.11, 21:58
              Weiss Ratings od kwietnia ma rating C dla USA

Chińska agencja Dagong Ratings też miała niższy rating dla USA, który ostatnio obniżyła
        • Gość: szatan Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.unknown.vectranet.pl 06.08.11, 14:38
          To była szopka, durna polityczna zagrywka, grubas siedzący na górze forsy zastanawiał się czy będzie zwracał długi. Chwile po jej zakończeniu oprocentowanie obligacji USA (i tak najniższe od lat) spadło, inwestorzy zwyczajnie zlali ten teatrzyk. Wszyscy uciekają z giełdy - kupują m.in. obligacje USA jako najbardziej bezpieczne aktywa. Skompromitowane, kryminalne agencje powinny zamilknąć.
          Głównym problemem nie jest USA zadłużone na 100% PKB. Problemem są nic nie produkujące złodziejskie instytucje spekuło-finansowe zadłużone na 10x tyle co USA. Instytucje, które by zbankrutowały, gdyby USA zadłużając się nie skupiło od nich papierów które S&P oceniło na AAA (lub zabezpieczeń tychże)...
          Obniżenie ratingu to nic nie znacząca wiadomość, ale wpisze się w zły nastrój i wywoła panikę niezorientowanych inwestorów. Ludzie nie uciekają z giełdy z powodu obawy bankructwa USA. Ludzie masowo zaczęli uciekać po tym jak okazało się że gospodarka USA ledwo zipie, a w sprawie długu przyjęto "kompromis". O bankructwo USA nikt się nie boi (obecnie) - wszyscy patrzą na Europę - to tutaj będą fajerwerki...
          • Gość: Gosc987 Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.11, 14:53
            Gość portalu: szatan napisał(a):
            Ludzie nie uciekają z giełdy z pow
            > odu obawy bankructwa USA. Ludzie masowo zaczęli uciekać po tym jak okazało się
            > że gospodarka USA ledwo zipie, a w sprawie długu przyjęto "kompromis". O ban
            > kructwo USA nikt się nie boi (obecnie) - wszyscy patrzą na Europę - to tutaj bę
            > dą fajerwerki...

---------------------------------------------------------------
            Te panikę na giełdach wywołali sami europejscy politycy z Brukseli, o mało nie spowodowali następnego kryzysu w świecie. O dziwo Barroso, Olli Rehn, Trichet, Herman van Rompuy, Junker zasiadają jeszcze dziś swoje stanowiska zamiast poddać się już wczoraj do gremialnej dymisji.
            O tym polskie media milczą, europejskie huczą, nawet i Szwajcarom nie spodobało się wystąpienie tych panów i co, takie rzeczy wydarzyły się nie po raz pierwszy, zaczynają być notoryczne. Komu służą ci panowie, Europie? Na pewno NIE!!!
          • oxf Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? 06.08.11, 15:14
            > kructwo USA nikt się nie boi (obecnie) - wszyscy patrzą na Europę - to tutaj bę
            > dą fajerwerki...[/b]

gdybys mial wiecej oleju w glowie to byc zrozumial ze polityka "stymulowania" gospodarki to idiotyzm z ktorym nalezy jak najszybciej skonczyc. W USA jednak nikt nie chce o tym slyszec, bo przeciez jak rzad zacznie ciecia to najblizszy kwartal bedzie mial gorsze wyniki. Oczywiscie USA nie moze zbanktoruwac bo przeciez FED gotow jest drukowac dowolna ilosc pieniedzy i zapewnik odpowiedni "popyt" na obligacje rzadowe to zbija wartosc ich oprocentowania. Inflacja natomiast dolar moze powiedzic sie z calym s swiatem. Strefa euro nie ma w zasadzie takiego przywileju, ale w europie od stymumowania gospodarki odeszli, europa nie ma tez zasadniczo problemu za brakiem przemyslu. Problemy USA sa wiec gorsze niz europie ale tez gospodarka USA mozna centralnie sterowac czego jednak wynikiem moze byc tylko to co stalo sie z centralnie stewanymi gospodarkami w europie wschodniej. Europa przynajmniej sie reformuje USA brnie to w g...wno dalej.
            • Gość: ChinskiSzlam Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:26
              cyt.: >>Europa przynajmniej sie reformuje USA brnie to w g.owno dalej.<<
              ----------------------

Reformowanie sie Europy polega na tym, ze Grecja, Wlochy, Irlandia, Hiszpania, Polska wkraczaje w stadium upadku systemu finansowego kosztem brutalnej ekspansji Niemiec, Francji i Szwajcarii. Nowoczesne niewolnictwo zaczyna sie w zacofanej i biernej Europie a nie w USA. Tam kryzys skonczy sie wraz z upadkiem Europy.
              • m2rket Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? 06.08.11, 19:23
                wtrocanie jakis kretynskiej ideologii nie zmienia w niczym stanu faktycznego. Nie pisz bredni.
                • Gość: ChinskiSzlam Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:12
                  Ideologia? Ja tylko wyjasniam niedouczonym ignorantom, ze kryzys to tak na prawde jest w Europie, a nie w USA. Ale Polacy uparcie wierza w cuda.
                  • m2rket Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? 06.08.11, 20:48
                    mylisz sie, kryzys jest efektem przegrzania gospodarki USA, a to przegrzanie tamtejsza wladza zamierza utrzymac, tylko ze sie jej to nie udaje, nie jest dalej mlozliwe. USA nie ma przemyslu, nic nie exportuje ma za to gigantyczny deficyt handlowy i to od zawsze, i przede wszystkim nie ma pomyslu na to co dalej. Sek w tym ze dotychczasowy model rozwoju USA osiagnal swoj kres i prze ba go zmienia. Problemy w europie nie sa w takiej skali. Niestety ignoranci ciagle maja klapki na oczach.
              • kylax1 Odwiedź tę stronę. 06.08.11, 19:46
                www.tworki.eu
                • Gość: ChinskiSzlam Re: Odwiedź tę stronę. IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:13
                  Widze, ze kolega to ciezki przypadek, ale wciaz ci moge pomoc. Podpisano: Psychiatra.
          • Gość: ChinskiSzlam Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:21
            W kolejce stoja Wlochy, Hiszpania, Polska( Tuske sie osmieszyl wczoraz zapewniajac, ze jestesmy lepsi od Wloch, ktore, jak powiedzial dzis Belrusconi, maja sie bardzo zle ), Irlandia. Grecja juz jest skonczona.
            Zima bedzie bez ogrzewania w Europie. Zacznie sie powolne wymieranie homo sapiens.
          • Gość: mike Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 18:34
            O patrzcie, pracownik ambasady na ujazdowskich 29 się znalazł. :D

Anyway, proponuję podejść do sprawy tak jak przy każdej inwestycji giełdowej - patrzy na fundamenty. Porównajcie sobie obecne zadłużenie, stan gospodarki, bogactwa krajów i rozkład centrów produkcji UE (jako całości) vs USA (to na tym zadupiu jeszcze się coś produkuje?) i spróbujcie później nie pęknąć ze śmiechu czytając post Pana "szatana" :D
            • Gość: ChinskiSzlam Re: Jakim "niewypłacalnym krajem"? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:15
              Koles, moge ci pomoc ( a pomocy potrzebujesz natychmiast ). Podpisano. Psychiatra.
      • Gość: sylwek Termin dobry : po sesji, jelonki kupowały a towarz IP: 67.159.36.* 06.08.11, 10:16
        ystwo miało czas na pozbycie się w piątek swych papierów.

W poniedziałek skończy się na spadkach po -10 na wszystkich giełdach
        • Gość: ChinskiSzlam Re: Termin dobry : po sesji, jelonki kupowały a t IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:28
          Najbardziej ucierpia gieldy azjatyckkie. W Europie spadki beda rzedu 4%. W USA bez zmian.
    • Gość: AAARon Polityka IP: *.play-internet.pl 06.08.11, 09:28
      Tak naprawdę podstawy gospodarcze uległy zachwianiu za czasów Busha jr. i to wtedy powinien być obniżony rating. Obecne obniżenie ratingu ma charakter zemsty politycznej i choć ma mocne podstawy, to jednak podstawy te istniały dużo wcześniej. Poniekąd dużo informacji na ten temat można było znaleźć już w książce Stiglitza "Wspaniałe lata 90-te".
    • m2rket USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny 06.08.11, 09:29
      w poniedzialek frank 4 zl.
      • Gość: roma Re: USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny IP: *.rzeszow.mm.pl 06.08.11, 10:12
        W poniedziałek frank 6zł, wszystkie banki robią odpisy na zagrożone kredyty i się wykładają a wówczas frank 15zł i mamy wojsko na wszystkich ulicach EU. Scenariusz przewidziany juz dawno temu przez trzymających władzę, którzy zarobią na tym biliony.
        • Gość: kmita Re: USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 13:59
          trochę za szybko i raczej mało realny scenariusz, ale w końcu nie przypadkiem teraz proponują prawo w którym będzie można strzelać do ludzi bez ostrzeżenia.
          • Gość: Jan III Sobieski Odsiecz. IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:32
            Podobno Turcy ruszaja na Polnoc, a Tuska widziano wczoraj na Jasnej Gorze. Wojsko wykupilo zapasy wszystkich polskich supermarketow.
      • Gość: AnalizaFresh Re: USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:29
        Mylisz sie. Frank spadnie, do 3.57, bo koniec lichwy bliski
    • Gość: q-ku nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 09:41
      USA nie powinny mieć w ogóle ratingów innych niż Grecja
      • Gość: ChinskiSzlam Wiadomosc od lekarza. IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:38
        Moge ci pomoc. Podpisano: Psychiatra.
    • Gość: Gosc987 USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.11, 10:03
      USA wzywa już swoich obywateli do opuszczenia Syrii, wiec wiemy co się zanosi, czy to poprawi rating USA i nabije im kasy?
      USA dożynają się sami na własną prośbę.
      • Gość: ChinskiSzlam Re: USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:41
        Moge ci pomoc. Wyslij e-mail do: choraglowa@szybkapomoc.pl lub zadzwon: 170258176. Podpisano: Psychiatra.
        • kylax1 III Rzesza miała trwać 1000 lat, a ZSRR wiecznie. 06.08.11, 19:47
          USA będzie trwało jeszcze dłużej...
          • Gość: AnalizaFresh Re: III Rzesza miała trwać 1000 lat, a ZSRR wiecz IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:09
            Tobie jest tez potrzebna moja pomoc. Podpisano: Psychiatra
    • Gość: sylwek Włoski "run" na banki ? Stąd ten strach Berluscon IP: 95.154.230.* 06.08.11, 10:10
      iego ???

Deposit Run on Italian Banks?

forums.leagueunlimited.com/showthread.php?s=df377dbc0206529450d27f0daf43e486&p=7639761#post7639761
      EURCHF Crashing After Hours On Italian Bank Run Concerns

www.zerohedge.com/news/eurchf-crashing-after-hours-italian-bank-run-concerns
      • Gość: AnalizaFresh Re: Włoski "run" na banki ? Stąd ten strach Berlu IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 17:50
        Kudlow ma racje. Zacznie sie od Azji ale najbardziej uderzy w Europe, ktora przeciez nie jest w ogole finansowo i politycznie zreszta tez, zintegrowana. Co jest przerazajace tym razem, wsystko moze sie zdarzyc w ciagu jednego dnia. Rynki moga spasc nawet 30%.

--------------

jak macie jakies oszczednosci, wybierajcie je dzisiaj. To dotyczy tych, ktorxy nie mieszkaja w Polsce, bo w polsce banki sa juz dawno zamkniete.
    • Gość: Kagan Re: USA tylko AA+ IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 10:13
      A powinno byc gora B. I USA nie jest dzis jedynym supermopocarstwem na swiecie, gdyz obok USA jest tez Rosja oraz Chiny i India - kazdy z tych krajow z poteznym, wlasnej roboty arsenalem broni jadrowej i srodkami jego przenoszenia.
      lech.keller@gmail.com
      • Gość: czester Rosja ??? IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.08.11, 10:45
        Rosja jest państewkiem, w którym wystarczy zbombardować dwie gałęzie przemysłu, by całkowicie odciąć finanse państwa od dopływy środków.

To żadne mocarstwo.
        • Gość: Kagan Re: Rosja ??? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 11:08
          Panstewkiem? Z najwiekszym obszarem na swiecie? I jak sobie wyobrazasz to "zbombardowanie"? I co by sie stalo po zbombardowaniu Nowego Jorku?
          • Gość: meeee Rosję siłą jest trudno pokonać IP: *.home.aster.pl 06.08.11, 11:17
            o czym przekonali się Napoleon i Hitler, ale Chińczyki robią to inaczej, sprytniej. Rosja to wydmuszka, kraj bez innowacji, przemysłu, korupcja i katastrofalna demografia, aborcje, narkomania, pijaństwo... W latach 90-tych na każdym bazarku w Polsce było pełno rosyjskiej produkcji, teraz nawet babki-matrioszki się robi w Chinach...
            • Gość: Kagan Re: Rosję siłą jest trudno pokonać IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 12:21
              Rosyjskie wyroby sa juz ponadbazarowej jakosci. A krajem bez innowacji i wlasnego przemysłu, ale z olbrzymia korupcja i katastrofalna demografia, aborcja, narkomania i pijaństwem to jest dzis Polska. Chiny zas nie maja zamiaru podbic Rosji, tylko uczynic z niej swego sojusznika. Chniczycy sa bowiem madrzejsi od Niemcow, Francuzow i Amerykanow.
              • Gość: meeeee Co to sa rosyjskie wyroby? IP: *.home.aster.pl 06.08.11, 13:20
                Nawet wodke trudno kupic. A ropa to chyba nie wyrob? Samochod? Telefon komorkowy? Komputer? Procesor?

Pijanstwo, narkomania i aborcja w Polsce to ulamek skali problemu w Rosji. W Polsce nie ma juz widoku powszechnego w latach 80-tych a dzis w Rosji, czyli tlumow podpitych panow w godzinach przedpoludniowych.

Mozna i zajecie zasobow Syberii przez Chinczykow nazwac sojuszem, byc moze to nawet sprytne :) Gdyby Hitler zamiast mowic o podboju i rasie panow mowil o sojuszu to pewnie by przyjmowal defilade na Placu Czerwonym!
                • Gość: Kagan Re: Co to sa rosyjskie wyroby? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 13:27
                  Byles kiedys w Rosji? A co masz dzis amerykanskiego? Amerykanie nie maja dzis nqwet czym wyslac swych astronautow w kosmos, wiec musza korzystac z rosyjskich rakiet i kapsul...
                  • Gość: meeee Rosje przejechalem wzdluz i wszerz IP: *.home.aster.pl 06.08.11, 13:47
                    Bylem w gorach Altaju, nad Bajkalem, ale tez na prowincji nad Wolga. Na wschod od Uralu samochody sa zasadniczo japonskie, z kierownica z prawej strony. Rosyjskie - ewentualnie tam gdzie sa ciezkie warunki, ale to glownie stare konstrukcje. To ze USA sie wali nie oznacza ze Rosja jest potezna. Ten kraj kiedys mial technologie, teraz - szkoda gadac... Sprzedaje surowce, jak Nigeria czy Wenezuela. Moj komputer ma amerykanski procesor a wczoraj lecialem boeingiem. To za malo aby byc supermocarstwem, ale tym bardziej nie jest nim Rosja.
                    • Gość: Gosc987 Re: Rosje przejechalem wzdluz i wszerz IP: *.pools.arcor-ip.net 06.08.11, 14:04
                      Gość portalu: meeee napisał(a):

> Bylem w gorach Altaju, nad Bajkalem, ale tez na prowincji nad Wolga. Na wschod
                      > od Uralu samochody sa zasadniczo japonskie, z kierownica z prawej strony. Rosyj
                      > skie - ewentualnie tam gdzie sa ciezkie warunki, ale to glownie stare konstrukc
                      > je. To ze USA sie wali nie oznacza ze Rosja jest potezna. Ten kraj kiedys mial
                      > technologie, teraz - szkoda gadac... Sprzedaje surowce, jak Nigeria czy Wenezue
                      > la. Moj komputer ma amerykanski procesor a wczoraj lecialem boeingiem. To za ma
                      > lo aby byc supermocarstwem, ale tym bardziej nie jest nim Rosja.
                      Rosja jest młodym państwem (po upadku ZSRR) i się rozwija w granicach +10% a co najśmieszniejsze sami Amerykanie się do tego przyczyniają i generują Rosji dochód. W jakim tempie rozwija się USA? Juz niektóre banki w USA wymagają od klientów opłat od deponowanych w nich pieniędzy, co to oznacza powinieneś sam wiedzieć.
                      • szefunio1 Re: Rosje przejechalem wzdluz i wszerz 06.08.11, 16:31
                        > Są to twoje argumenty na upadek zaoceanicznego "imperium"?
                        > Rosja jest młodym państwem (po upadku ZSRR) i się rozwija w granicach +10%

Rosja się "rozwija" proporcjonalnie do wzrostu cen ropy i gazu i "zwija" proporcjonalnie do ich spadku - tak samo każda republika bananowa.

• Gość: ChinskiSzlam Re: Co to sa rosyjskie wyroby? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:36
                    A Polska wysyla swoich kosmonautow w kosmos rakieta TU-154.

----------

USA wyslala astronautow 165 razy na orbite w ciagu ostatnich 25 lat, a Rosja 20. Wystarczy?
                    • Gość: Kagan Re: Co to sa rosyjskie wyroby? IP: *.dsl.telepac.pt 07.08.11, 11:40
                      I co ci ameryanscy astronauci osiagneli, poza paroma spektakularnymi katastrofami?
                      • Gość: janek. Re: Co to sa rosyjskie wyroby? IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.08.11, 04:21
                        kagan ty naprawde jestes glupkiem.
              • Gość: ChinskiSzlam Re: Rosję siłą jest trudno pokonać IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:23
                W kraju srodka w dobrobycie i z intencjami zyje ok 30 mln ludzi. Reszta to wiesniacy, ktorzy nawet nie wiedza gdzie mieszkaja. A ty mowisz o potedze. Jak przeliczysz to bogactwo na lebka, to wychodzi, ze chiny sa biedniejsze niz Sonmalia.
            • Gość: ChinskiSzlam Re: Rosję siłą jest trudno pokonać IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:20
              Cyt.: >> Rosja to wydmuszka, kraj bez innowacji, przemysłu, korupcja i katastrofalna demografia, aborcje, narkomania, pijaństwo...<<

Koles, przeciez ty piszesz tu o Polsce.....................
              • Gość: meeeee Re: Rosję siłą jest trudno pokonać IP: *.home.aster.pl 06.08.11, 21:20
                Nie, w Polsce mieszkam i uwierz ze nie wyglada to tak beznadziejnie jak w latach 80-tych gdy zapewne wyemigrowales. Duzo sie zmienilo na lepsze.
          • Gość: czester Re: Rosja ??? IP: *.static.tvk.wroc.pl 06.08.11, 12:15
            Tak, państewkiem. Bo państwo to władza i silne struktury. A państewko to burdel na kółkach.

A Nowego Jorku nie zbombardujesz tak prosto. A nawet jeśli to zostanie Los Angeles, San Francisco, Phoenix, Austin, Waszyngton i wiele innych bardzo prężnych miast.

A Rosja to są dwa miasta: Moskwa i Petersburg i 120 mln żyjących na wsi, gdzie wręcz dominuje gospodarka naturalna.
            • Gość: Kagan Re: Rosja ??? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 12:24
              Oto to. W USA wystarczy zbombardowac NYC i Washington DC (reszta miast sie nie liczy, zreszta co to za miasta). A w Rosji na wsi dominuje gospodarka naturalna, wiec Rosja jest odporna na atak, nawet nuklearny.
              • Gość: ChinskiSzlam Ruskim dziadom nie pomagam. IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:27
                Myslalem, ze pomoc moja cos da. Niestety. Twoj przypadek jest beznadziejny. Podpisano: Psychiatra.
                • Gość: daj se siana Re: Ruskim dziadom nie pomagam. IP: 62.61.42.* 06.08.11, 23:22
                  Facet. Lecz się. Ile razy można wstawiać ten sam post. Coś Ty za gość -pracownik ambasady USA?
                  • Gość: Kagan Re: Ruskim dziadom nie pomagam. IP: *.dsl.telepac.pt 07.08.11, 11:38
                    Tak mysle, ze ten spamer musi byc z CIA czy tez z podobnej instytucji...
            • kylax1 Większość ludzi w Rosji żyje w miastach. 06.08.11, 19:50

• Gość: ChinskiSzlam Re: Rosja ??? IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:25
            A nic. Po pierwsze nic by do NY nie dolecialo, a po drugie, kto by sie tam pchal. Dla Chin sa blizsze cele.
        • Gość: klunkier prdukcje alkoholu i wydobycie surowcow ? :) IP: *.tktelekom.pl 06.08.11, 16:49
          .
      • Gość: ChinskiSzlam Re: USA tylko AA+ IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:19
        Koles, widze, zwolac trzeba konsylium. Twoj przypadek jest trudny. Ale nadzieja zawsze jest.Podpisano: Psychiatra.

----------------------------

• Gość: xyz USA tylko AA+. Historyczny spadek oceny IP: *.146.224.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.11, 10:41
      Grupa bogatych maniupuluje sytuacja na rynkach światowych a Państwa nie są w stanie nic z tym zrobić. Ktoś cię nami wszystkimi bawi..
    • Gość: monkeysoundsystem S&P IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 10:41
      niezle! S&P mialy ogromny udzial w stworzeniu kryzysu, a teraz jeszcze obnizyli rating usa.
    • Gość: rekin.finansjery Tak, bedzie w gore. IP: 87.117.198.* 06.08.11, 10:57
      Nic nie bedzie, najwyzej kilkudniowa szamotaninia i tyle.
      • Gość: Kagan Re: Tak, bedzie w gore??? IP: *.dsl.telepac.pt 06.08.11, 11:09
        ???
    • ka-mi-la789 Re: USA tylko AA+ 06.08.11, 11:03
      O co zakład, że w przyszłym tygodniu dowiemy się, że zarząd Standard & Poor's zbiorowo zgwałcił jakąś pokojówkę, fryzjerkę czy inną przedszkolankę? A poważnie, AA+ to kpina w żywe oczy. Nawet B to w tej chwili komplement dla hamburgerów.
      • Gość: Doberman Re: USA tylko AA+ IP: *.hsd1.ct.comcast.net 06.08.11, 20:44
        Sam sobie napisales: Spieprzaj dziadu. Wiec spieprzaj, ale zanim to zrobisz umyj reke, bo spusciles sie w garsc.
        • ka-mi-la789 Re: USA tylko AA+ 06.08.11, 23:49
          Uj, cóż za jentelygentna odpowiedź. Skoroś taki jentelygentny, to weź i wytłumacz mi, a) dlaczego do kogoś podpisującego się "Kamila" zwracasz się w rodzaju męskim, b) jak można "się spuścić" (zwłaszcza w garść), będąc babą. Zwłaszcza to drugie mnie ciekawi, bo może bardzo rozszerzyć moją wiedzę.
    • johanek4e Ameryka wypowiada "wojnę" gospodarce rynkowej 06.08.11, 11:17
      Żarty się skończyły ,czas na "mięso armatnie"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka