Dodaj do ulubionych

Alternatywne źródła energii: Słaby wiatr zmian

IP: *.slovanet.net 01.11.04, 18:02
Troche sie zasmialem nad wypowiedziami "ex"pertow na temat wiatrakow. Widac sa
bardzo uczeni.... naszpikowani teoriami socjalizmu ale w zyciu niewidzieli
wiatraka. Z okna widze co sie dzieje w Austrii.... tam rosna wiatraki jak
grzyby po deszczu i widocznie sie to oplaca gdyz jest tego setki a moze
tysiace... Nietrzeba nic nowego wymyslac co juz dawno dziala, wystarczy troche
sie rozejrzec sie dookola jak robia to inni.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Alternatywne źródła energii: Słaby wiatr zmian IP: *.ecafe.ru / 195.14.53.* 01.11.04, 18:05
      fajne ........... tylko moze jaks stroan gdzie mozna sie zcegos dowiedziec
      • Gość: TadeuszLuzny Re: Alternatywne źródła energii. IP: 67.70.228.* 01.11.04, 19:07
        Na Zachodzie buduje sie duzo elektrowni wiatrowych bo zdaje sie, ze caly ten
        biznes jest dotowany przez rzad. Natomiast u nas brakuje pieniedzy na bardziej
        elementarne potrzeby. A moze sie myle?
        • Gość: pędziwiatr UMIEM MOCNO PIERDZIEĆ, moze to wystarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:24
    • Gość: rr Zasobów energetycznych jest dość !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 23:14
      w przyrodzie w postaci U-235 i U-238.
    • Gość: obalacz Pseudodane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.11.04, 07:33
      Autor unika faktów. I ma rację. Większość przytoczonych danych to kompletne
      bzdury. Może naczytał się www.elektrownie.... itd., zamiast wziąć się za
      www.nrel.com, www.risoe.dk, czy www.awstruewind.com (polecam mapki)? A może po
      prostu nasłuchał się bełkotu SzP Lorencowej?

• Gość: kowal hehe kon by sie usmial IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:57
      Ciezka bzdura! 2-3% kraju na wiatraki to prawie 10 tys km kwadratowych! Nawet
      Szwajcarii pewnie nie bylo by na to stac! Ludzie na wsiach maja po 180 volt w
      gniazdach a zaklady energetyczne nie maja kasy na modernizacje istniejacych
      sieci. Czyste SF!!!
      • Gość: Pedro Re: hehe kon by sie usmial IP: 195.136.30.* 02.11.04, 11:38
        Niestety to nie jest bzdura. Tylko autor artykułu nieszczególnie popisał się
        wiedzą.
        Fakty są następujące: Na 100 ha powierzchni terenu można zlokalizować przy
        sprzyjających warunkach maksymalnie 9 wiatraków (srednio daje się 5) z czego
        każdy wiatrak zajmuje powierzchnię maksymalnie 100 m2 Nie liczę powierzchni
        placów manewrowych i dróg dojazdowych do wiatraków, gdyż ich realizacja to...
        wymóg firm ubezpieczeniowych. Pozostały obszar jest użytkowany w dotychczasowy
        sposób czyli uprawy rolne, łąki i pastwiska sady, ogrody oraz zalesienia.
        A więc ze 100 ha obszaru pod wiatraki przeznacza się najwyżej 0,1 ha gruntów.
        W końcu wiem coś o tym, zaprojektowałem na Wybrzeżu sporo tych obszarów.
        Co jeszcze sprostować ?
    • Gość: Jac Mam pytanko ;) IP: *.n4u.krakow.pl 03.11.04, 22:23
      Czym istotnym w składzie chemicznym różni sie olej opałowy od ropy? Jakie
      szkody w silnikach wysokoprężnych może spowodować olej opałowy? Nie wiem
      również jak jest ostatecznie z dodatkami w postaci paliw roślinnych, tylu
      ekspertów badało a wnioski gdzieś się rozmyły ;)?
      • warium Re: Mam pytanko ;) 04.11.04, 08:18
        Na temat składu oleju czy ropy nie odpowiem precyzyjnie, ale logiczne jest że
        substancje ropopochodne składają się z wielu substancji i trzeba się niektórych
        pozbyć. W procesie spalania powstaje dużo różnych zanieczyszczeń i mogą się
        odkładać na ściankach..... Jest natomiast inna ciekawa rzecz na temat dodatków
        paliwowych. Tutaj żaden ekspert nie powie precyzyjnie o co chodzi. Nie ma
        ekspertów obiektywnych, są albo przeciwnicy, albo zwolennicy, jak w czasie
        kampanii wyborczej. Zeby się dowiedzieć czegoś na ten temat trzeba po prostu
        przyjrzeć się jak to jest w innych krajach. Np: w Brazylii gdzie jeżdżą już
        dawno na paliwie roślinnym.... Z mojej wiedzy wynika że mają inaczej
        skonstruowany wtrysk paliwa. Prawdopodobnie to trzeba będzie przerobić....
        A jak jest naprawdę ? Proponuję przedsiębiorcom pomyśleć o nowych usługach
        Warsztatowych.... Nie z punktu widzenia użytkownika ale z punktu widzenia rynku
        usług... Wtedy sprawa się wyjaśni. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka