Gość: germanik IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 22.11.04, 12:30 banda zlodziei Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rolo@hopsex.net Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.dizinc.com 22.11.04, 12:32 OC drożej... bo wyprowadzana kasa z PZU się kończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Patriota Z cyklu "Unijne dobrodziejstwa" dziś PODWYŻKI IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 22.11.04, 23:48 Gdzie platne kurvvy z zydorczej co tak bekaly glosno za anschlusem ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. to IP: *.newcity.com.pl / 195.205.223.* 22.11.04, 12:38 wychodzi jakieś 215 Euro. Bez zniżek 430 euro. Ktoś znowu nas robi w .... Genialny kraj, najnizsze płace, najwyższe ceny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANtyPZU Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 12:47 Pzu stwierdziło 12% spadek obrotów,znaczyc to może że część właścicieli wogóle nie opłaciło składki OC-coż za wierutne bzdury-ci ludzie zapewnie olali PZU i przeszli do tańszych ubez[pieczycieli.Po co płacić na bandę złodziei sponsorujących takie artykóły jak ten.Kto to widział by w polsce płacić od 50 do 100 euro ubezpieczenie.50 euro to płaciła pare lat temu moja ciotka z maksymalnymi ulgami za PF 126P.Wszysdcy starają się zrównac ceny z unijnymi (ORLEN juz nawet pobił rekord) lecz nikomu nie przyjdzie na mysl by zrównac płace do średniej unijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmotoryzowany Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.ydp.com.pl 22.11.04, 14:07 A ja płaciłem OC ponizej 50 Euro:) Za .. za motocykl :) Dokładnie ze zniżką 60%, wyniosło mnie oc około 40 złotych w PZU :) Pojemność motocykla 600 cm3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dokladnie Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.man.nc.charter.com 22.11.04, 15:33 denerwuje mnie ten tekst ze trzeba wyrownywac z cenami unii-co za glupota, a naszych zarobkow nikt nie zamierza wyrownac i kazdy ma to gdzies!!!!!!!!!!!! co za popiepszeni ludzie w tym naszym rzadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: TUW, czyli Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:02 TUW jest najlepszym rozwiazaniem na rozpasanie ubezpieczycieli. OC jest obowiązkowe, ale nie ma obowiązku ubezpieczania samochodu w drogich firmach. Założyłbym się, że ponad 90% uczestników forum nie wie nic o TUW ! Sprawa jest trudna bo musiałoby się samorzutnie zorganizować wielu właścicieli samochodów, trzeba byłoby opracować statut i zasady działania, co w społeczeństwie zatomizowanym przez kilkadziesiąt lat komuszych rządów jest prawie niemożliwe. To byłby ładny temat dla ambitnego i rzetelnego dziennikarza, ale nie liczyłbym na GW. Nie jest wykluczone, że AGORA sama siedzi w biznesie ubezpieczeniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baran_SLD Re: Popieprzeni ludzie w rządzie do nowych Wborów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:11 Nie zróbmy tego błędu podczas najbliższych wyborów i nie wybierajmy tych ludzi i tych partii skompromitowanych dotychczasowym działaniem. Skreślajmy głąbów , którzy już dali się poznać ze złej strony, partie też ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.04, 16:33 Oni dzialaja w mysl PRL-owskiej zasady:baranku bozy - co plenum to gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedo Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.static.qsc.de 22.11.04, 16:02 .. a ja place za mojego Passata 1,9 diesel przy 30 % 380 Euro w roku ....ale w Berlinie.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.04, 16:30 To totalni oszusci! Ciagle im malo!Motywacja podwyzek nie wytrzymuje krytyki.A popatrzcie tylko na ich siedziby...Na Syberie z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemowlęcoBezbronn Re: Genialny kraj i ....najbardziej bierni obywate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Płacę za diesla 1,9 przy 60 % zniżek 900zł. t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:21 to w jakim towarzystwie jest pan ubezpieczony , powinienes placi nie wiecej niz 618 zl .chyba ze jest warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BND Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.mybigcity.net / *.mybigcity.net 22.11.04, 12:43 Trudno zaprzeczyć tej trafnej ocenie sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.bb.online.no 22.11.04, 12:44 A kiedy nasze pensje beda wyrownane z poziomem zarobkow mieszkancow Europy Zachodniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haggis Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 22.11.04, 14:13 > A kiedy nasze pensje beda wyrownane z poziomem zarobkow mieszkancow Europy > Zachodniej? Wtedy, kiedy efektywność pracy będzie porównywalna z zachodnią. Siła nabywcza pensji jest taka jak jakość pracy, a ta, póki co, jest niska. Ludzie w Europie Zachodniej pracują efektywniej, to i na więcej ich stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: case Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.olsznet.ec.pl 22.11.04, 15:02 jasne. Idąc twoim tokiem rozumowania, kolejny kawiarniany ekonomisto, szeregowy pracownik konkurencyjnego wzgledem zachodniego przemysłu polskiego przedsiębiorstwa powinien zarabiać 4000-6000 PLN na ręke ( jak rozumiem, wysoka konkurencyjnośc jest wynikiem m.in. efektywnej pracy, nieprawdaż?). I nie mów mi, że koszty pracownika są wysokie, bo podobne obciązenia są w Nemczech, czy innych krajach zachodu o rozwinietej polityce socjalnej. Retorykę Twoją ktoś mniej wrażliwy mógłby określić mianem "pieprzenia". Ja tłumaczę ją uzaleznieniem od bzdurnych artykułow w GW ( i nie tylko ) pod wymownymi tytułami- POLACY ŚPIĄ NAJDŁUŻEJ (w domyśle- opie..ja sie zamist pracować na swoj kraj), POLACY NIE PTRAFIA PRACOWAC, W KRAJU NIE MA BEZROBOCIA, NASZA GOSPODARKA RUSZYŁA itp. brednie dla pseudo-liberałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haggis Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 22.11.04, 15:14 Pieprzę bzdury? Być może. Nie jestem ekonomistą. Skoro Polacy pracują równie dobrze jak Niemcy, a koszty pracy są porównywalne, to gdzie giną te wypracowane pieniądze? Dlaczego PKB Polski jest kilka razy mniejszy od Niemieckiego? Tylko mi nie mów, że wszystko rozkrada komuna. Czekam w takim razie na Twoje wyjaśnienie niskich pensji w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pshemo wydajność pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:21 A cóż to za piękna idea... wydajność taka sama hehehe (komentarz niecenzuralny) powiem krótko moja wydajność jest nieporównanie większa niż wielu współpracowników pochodzących z UE i nikogo to nie obchodzi tylko stereotypy działają. Babrzemy się ze stereotypami a nie z wydajnośią bo w tej samej sytuacji jest wielu. jedynym wyróżnikiem na zachodzie jest większy dostęp do technologii... np skomputeryzowanie taśm montażowych. jeżeli komputery montują to wydajność rozkłada się na 5 mechaników i 1-2 informatyków doglądających taśmy. ale to samo podzielone na 50 pracujących na taśmie wygląda inaczej. Wracając do tematu : od lat płacę stawki powyżej 150 EUR przy 60% zniżkach czyli gdybym płacił całą stawkę to płaciłbym ok 375 EUR to do czego mam równać co????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evaryst Re: Efektywność pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:23 Myślę, że pracowite pszczoły bedą tu dobrym przykładem. Im efektywniej pszczółki pracują, tym więcej miodu zabiera im Bartnik. A pszczoły są ciągle na łasce sprytnego Barcelowicza, który do nich mówi: "żryjcie cukier, bo pracujecie za mało efektywnie, aby dostawać miód." Zacytuję tu Noblistę: "Stłucz pan termometr, panie Ekonomie, a nie będziesz pan miał gorączki." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Efektywność pracy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:26 Strzał w 10. Ci pracusie na zachodzie mają mniejszą liczbę godzin do przepracowania w tygodniu i mają łykend od 1 po południu w piątek. Znajomy bedący na saksach w Norwegii mówił jak tubylec malował drzwi i gdy wybił fajrant, to rzucił w cholerę wszystko, mimo, że drzwi pomalowane były do połowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nommo Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje 22.11.04, 12:48 Zeby ich pokrecilo banda zlodzieji, obetnijcie pensje prezesom to bedziecie mieli zysk a nie z ludzi zdzieracie bandyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Kto płaci od 50 do 100 euro? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.11.04, 12:51 Kto w yum kraju płaci tak niskie OC? Chyba autor artykułu nie ma samochodu. To by było od 220plz do 430plz Ja mam 60% zniżki i płacę 590plz za mały samochód - bez zniżek to 983plz czyli 231 euro. do tego ok 17 euro NW. Na ubezpieczeniach OC firmy obecnie dobrze zarabiają. Na AC wychodzą na 0 albo tracą więc już widaomo skąd ta podwyżka. A ceny i tak dyktuje PZU bo praktycznie jest monopolistą na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziorozec Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podroz˙eje IP: *.zgpila.com.pl / 195.94.212.* 22.11.04, 13:14 na wierzbe z takimi firmami, niech przestana windowac swoje pensje i wieej skromnosci w siedzibach to im sie rentownosc poprawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Pełne OC to niedopuszczalna zachęta do wypadków IP: *.pl / 193.24.200.* 22.11.04, 13:20 Pełne ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej czyli OC mocno zachęca do lekkomyslnej i nieostrożnej jazdy, czego skutkiem są nie tylko dodatkowe straty materialne, ale także cierpienia i śmierci ofiar wypadków, których w wielu wypadkach można by uniknąć gdyby odpowiedzialność kierowcy była większa. Dlatego pełne ubezpieczenie OC nie powinno być obowiązkowe a nawet powinno być zabronione. Jedyne co można dopuścić (a nawet powinno to być dla osób niemajętnych obowiązkowe) to ubezpieczenie od wielkich szkód np. przekraczających 20 tys. zł. Ponieważ takie wypadki stanowią niewielki procent wszystkich wypadków oraz ubezpieczyciel płaciłby w tych wypadkach odszkodowania mniejsze o 20 tys. szacuję, że składka OC zmniejszyła by się kilkanaście razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitrttt Ubezpieczeniowa ŻENADA!!!!!!!!!!!! IP: 62.148.84.* 22.11.04, 13:38 Tylko Ku...a nikt nie pojmuje że zrównanie stawek z zachodnimi gów...o nas obchodzi bo oni mają moze i wyższe stawki ale o ile wyższe mają zarobki!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Jakieś pokrętne tłumaczenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 13:55 Aby wyrwnać sytawki w zachodniej europie stawki należy podnieś o 500% a nie o 6%. Takie tłumaczenie to jawna głupota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano złodzieje IP: *.crowley.pl 22.11.04, 14:02 jak to jest ze za oc w renowmowanych firmach chca po uwzglednieniu znizek od 1200-1600 plz a link 4 daje mi za 390 plz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttw Wolano kiedys kobiety na traktory !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:17 Dzis nalezaloby wolac - RODACY NA FURMANKI!!! Znajac jednak polityke tych panow oraz polityke polskiego rzadu jesli nawet przesiadziemy sie na ten XIX wieczny srodek transportu to w krotkim czasie doprowadza do tego ze stanie sie on luksusem. Najpierw zostanie opodatkowany odpowiednio wysokim podatkiem toc w tym kraju jesli ktos jezdzi transportem kolowym to wylacznie krezusi bogacze i kulaki w dodatku sybaryci i snoby. Biorac pod uwage powyzsza teze na owies dla konia walna taka akcyze (toc to paliwo do tej bryki) ze kon nie majac innej dobrej drogi wyjscia wybierze droge na tamten swiat w tym kraju jedyna droge ktora jest od wiekow pewna prosta i bez dziur. Tak wiec juz dzis wzywam najbogatszy narod w UE - rodacy "transport nozny" najlepiej boso to jest przyszlosc o rowerze nie wspominam ze zrozumialych wzgledow. Pozdrawiam juz dzis wszystkich przyszlych wagantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MyslenieNieSzkodzi Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: 195.205.45.* 22.11.04, 14:20 >Natomiast z danych opublikowanych przez PZU w połowie roku wynika, że towarzystwo >wykazało w pierwszym kwartale tego roku 12-procentowy spadek przychodów z >ubezpieczeń komunikacyjnych OC. Oznaczałoby to, że część właścicieli aut w ogóle >nie kupiło OC. To oznacza tylko tyle ze PZU zanotowało spadek. Wyobrazmy sobie sytuacje (oczywiscie jesli autor dopuszcza w ogole taka mozliwosc), ze ludzie ubezpieczaja sie gdzie indziej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cze a czy w UE za wiek do 25 lat tez jest zwyzka.. IP: 80.49.114.* 22.11.04, 14:20 zwyzka za wiek 30% <to jest jawne zlodziejstwo>... My placimy od 50 dp 100 euro.. kto to pisze takie pierdoly?? Moze jak ma malucha i maksymalne znizki to tak jest ale nie w innym przypadku !! okresililbym te podwyzki jednym slowem ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: a czy w UE za wiek do 25 lat tez jest zwyzka. IP: *.arcor-ip.net 22.11.04, 22:16 w Niemczech jest. Rowniez jako swiezo upieczony kierowca musisz sie liczyc, ze zaczynasz od stawki 180%. Mysle, ze to boli rowniez Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marecki Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.chomiczowka.waw.pl 22.11.04, 14:31 Skladki zachodnie,a zarobki daleko wschodnie.Jak ktos jedzie za granice to niech placi odpowiedni do danego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrozeje IP: *.solid.phys.ulg.ac.be 22.11.04, 14:38 1. Sam sie wypisalem z PZU, ale OC przeciez place. 2. Jezeli naprawy na Zachodzie sa takie drogie, ze rzutuja na koszty obslugi szkod, to wprowadzic osobne ubezpieczenie na kraj, osobne na zagranice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: 213.77.34.* 22.11.04, 14:34 Germaniku - złodzieje są godni potępienia, tylko nie można wpadać w obsesję widzenia ich wszędzie. Równie groźni społecznie są ignoranci. Niech ci, którym tak gładko przychodzi nazywanie złodziejami ubezpieczycieli, założą nowe towarzystwo ubezpieczeń, wypłacają rosnące odszkodowania i jednocześnie nie podwyższają składek. Życzę powodzenia w takiej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:36 sranie w banie... skoro wyrównują składki do europy zach. to niech najpierw wyrównają zarobki... z tymi częściami też pic... jak miałem wypadek (nie z mojej winy) to gość z PZU wyliczył wartość samochodu (złodzieje) i powiedział że albo biorę xx% od wartości albo mogę się... a chciałem się rozliczyć bezgotówkowo... teraz jak mi ktoś wjedzie w kufer i jeszcze powie że ma PZU... ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Co za idiotyczne tłumaczenie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:40 Mieszkańcy Europy Zachodniej płacą 300-500 euro za ubezpieczenie a my 30-50! I tak ma być, bo my zarabiamy 10 - 15 razy mniej niż oni na tych samych stanowiskach i za taką samą ( a może lepszą) pracę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broker Re: Co za idiotyczne tłumaczenie!!!! IP: 194.235.127.* 22.11.04, 14:46 Nieważne ile zarabiasz, ale jak wysokie wyrządzasz szkody, a te niestety w Polsce są równie wysokie. No może koszty naprawy są nieco niższe. Wszyscy wiemy jak jeżdżą polscy kierowcy - za głupotę trzeba płacić, trudno, też nad tym boleję, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawigator Re: Co za idiotyczne tłumaczenie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:49 Tylko dlaczego mają płacić ludzie, którzy nigdy nie mieli wypadku, mimo że jeżdżą już wiele lat. Natomiast ciągle płacą ubezpieczycielowi. Brawura,zagraniczne wycieczki powinny kosztować tych , którzy sobie to fundują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliusz Re: Co za idiotyczne tłumaczenie!!!! IP: *.net-82-216-192.issy2.rev.numericable.fr 22.11.04, 14:47 pensje prezesow dyrektorow etc sa porownywalne zzachodnimi niejednokrotnie wyzsze nie te pracownikow szukajcie bledu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieniacz Re: Co za idiotyczne tłumaczenie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:49 Coz za powalajaca logika! Na tej samej zasadzie powinnismy wyjsc na ulice i domagac sie, zeby telewizor, ktory np. w Niemczech kosztuje 500€, u nas kosztowal 50€! Bo w koncu zarabiamy przeciez tylko 10% tego co Niemiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haggis Co za idiotyczny argument IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 22.11.04, 15:06 > Mieszkańcy Europy Zachodniej płacą 300-500 euro za ubezpieczenie a my 30-50! I > tak ma być, bo my zarabiamy 10 - 15 razy mniej niż oni na tych samych > stanowiskach i za taką samą ( a może lepszą) pracę!! Zastanawiające, jak często pojawia się argument, że skoro w Polsce zarabiamy mniej niż na Zachodzie, to powinniśmy też mniej za wszystko płacić. A przecież na tym właśnie polega różnica między biedną Polską a bogatym Zachodem, że Polaków na mniej stać! Niestety, praca w Polsce nie jest lepsza, jak mówisz. Wręcz przeciwnie, efektywność pracy w Polsce jest bardzo niska, stąd niski PKB i niskie zarobki. Używając Twojego argumentu mógłbyś równie dobrze stwierdzić, że skoro Polacy zarabiają 10 razy mniej, to i samochody powinny być 10 razy tańsze. Tylko, ciekaw jestem, kto Ci wyprodukuje średniej klasy auto za 6 czy 10 tys. zł? A ubezpieczenia samochodów są prostą funkcją ich ceny. Drogie samochody - drogie ubezpieczenia. Nb. ja za Skode Fabię Comfort z silnikiem 1.2 64 bhp płacę w Anglii ok. 300 funtów ubezpieczenia tzw. comprehensive, czyli pokrywającego niemal wszystko. Jak rozumiem, odpowiada to polskiemu OC+AC. W tym mam zniżkę 60% za bezwypadkową jazdę. Możecie to sobie porównać z polskimi ubezpieczeniami. Tylko jeden drobiazg: w Anglii kierowcy jeżdżą znacznie bezpieczniej niż w Polsce, drogi są znacznie lepsze, w rejonie w którym mieszkam kradzież samochodów jest minimalna. No i ja mam do wyboru dosłownie setki towarzystw ubezpieczeniowych, więc konkurencja jest olbrzymia i ceny niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Co za idiotyczny argument IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:34 > Polaków na mniej stać! Niestety, praca w Polsce nie jest lepsza, jak mówisz. > Wręcz przeciwnie, efektywność pracy w Polsce jest bardzo niska, stąd niski PKB > i > niskie zarobki. nawt jeśli by było tak jak mówisz to weź pod uwagę, że w anglii czy niemczech nikt nie charuje za 4 zł na godzunę przez 12 -14 godzin na dobę tylko pracodawca zatrudnia dwóch pracowników nie jednego jak w polsce, jak przy takim obciązeniu pracownk ma byc wydajny???? śpi je i pracuje, zyć się odechciewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CF Re: Co za idiotyczny argument IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:27 On jest wydajny. W porównaniu z rolnictwem gdzie 25% społeczeństwa wytwarza 5 % PKB. Jest jeszcze kolej i górnictwo (chociaż tam ze względu na koninkturę węgla trochę się zmieniło). I dlatego średnia wydajność wychodzi niska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elewator Re: Jak efektywność ma być wyższa z pasożytami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:35 Jesli na karkach grupy pracujących siedzi inna grupa trzymająca władzę i kasę, z której nie ma żadnego pożytku, którzy nie wytwarzają dochodu narodowego, a tylko ten dochód konsumują, to jak można być wydajnym. Robotniku, przedsiębiorco! Zrzuć ten balast pasożytów, a zaraz twoja wydajność wzrośnie. Ta próżniacza banda nie dosyć, że żyje twoim kosztem i otrzymuje gigantyczne płace, to jeszcze stawia zarzut niskiej wydajnosci. Bezczelność ubrana w pseudonaukowe bajdurzenia Ekonomii, która zresztą do nauki się nie zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigzbig A ile mamy ku.wa płacić, skoro zarabiamy 1/10 czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:42 1/20 tego co oni!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieniacz Re: A ile mamy [...] płacić, skoro zarabiamy 1/10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:51 Coz za powalajaca logika! Na tej samej zasadzie powinnismy wyjsc na ulice i domagac sie, zeby telewizor, ktory np. w Niemczech kosztuje 500€, u nas kosztowal 50€! Bo w koncu zarabiamy przeciez tylko 10% tego co Niemiec... Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: A ile mamy [...] płacić, skoro zarabiamy 1/10 22.11.04, 15:00 tak się składa, że ten telewizor w niemczech kosztuje taniej niż w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieniacz Re: A ile mamy [...] płacić, skoro zarabiamy 1/10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 15:24 Tu rzeczywiscie masz racje. Co nie jest w najmniejszym stopniu argumenten przeciw zadaniom sprzedawania tegoz telewizora w Polsce za 1/10 niemieckiej ceny. Wrecz podkresla zasadnosc takich zadan. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg0,75 Re: A ile mamy [...] płacić, skoro zarabiamy 1/10 IP: *.net.autocom.pl 22.11.04, 16:28 a. Biorąc pod uwagę, ile złomu samochodopodobnego sprowadziliśmy ostatnio do kraju, średnia wartość pojazdu na polskich drogach spadła dramatycznie, spaść więc powinna "szkodliwość" wypadków - w efekcie składka na OC. b. Sprawca wypadku pokrywa oczywiście wyrządzone szkody, ale może przecież płacić z własnej kieszeni, nie ubezpieczenia. c. przymusowe ubezpieczenie jest rodzajem daniny publicznej (jak to ładnie wytłumaczono przy okazji dyskusji o abonamencie RTV), w powiązanie wysokości "podatku" z pozoimem zamożności jakiś sens już ma. Ot, spostrzeżenia do przemyślenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Re: A ile mamy [...] płacić, skoro zarabiamy 1/10 IP: 192.5.109.* 22.11.04, 18:30 nawet w tak liberalnym kraju jak usa musisz placic ubezpieczenie "oc". znaczy nie musisz, o ile wczesniej zdeponujesz w urzedzie tak kolo 30 tys dolarow (w moim stanie). :) nie musiz placi oc w indiach i w rosji np. :) ale to chyba nie jest dobry wzor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: 193.109.212.* 22.11.04, 14:44 Trochę pochopne wnioski, że zwiększyła się liczba tych, którzy nie płacą za OC. Może po prostu odeszli do konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiu Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.energoterm.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:46 Dlaczego nie.Jak będziemy zarabiac tyle co w Europie zachodniej, dlaczego nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hr-Dracula Precz z obłudą - znów kolejne bzdurne tłumaczenia. IP: 193.59.95.* 22.11.04, 14:52 Chamstwo, ja już odszedłem z PZU. Na OC, AC i NW zaoszczędziłem łacznie 600 zł, zapłaciłem 1400 zł zamiast 2000 zł w PZU. A mam 60% zniżki na wszystko. Olejcie PZU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: 195.85.249.* 22.11.04, 14:54 'Powodem jest też wyrównanie różnic w ubezpieczeniach płaconych przez kierowców w Europie Zachodniej i w Polsce.' A moze by tak najpierw wyrownac roznice w pensjach ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorgos Re: Ubezpieczenia samochodów. OC podrożeje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 14:55 pan redaktor chyba jakiś "wczorajszy", albo myśli, że w polsce jeżdżą same maluchy. ja przy 50% zniżce za samochód z silnikiem 2-litrowym płacę składkę OC o równowartości 200 Euro !!! Odpowiedz Link Zgłoś