Dodaj do ulubionych

Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.03.06, 21:23
Andrzej Lepper miał racje i swoje pięć minut w sejmie.Panie Marszałku tak
trzymać.Mario
Obserwuj wątek
    • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 21:30
      No Mario, pewnie niektorzy sie ucieszą z odmiennosci mojego zdania, ale
      Balcerowicz musi zostać!
      • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 21:35
        Fascynujące jest to że od 17 lat Balcerowicz musi wszystkim krecić w świecie
        finansow, kiedyś niezastapiony był Skubiszewski, teraz Balcerowicz. Powinno się
        temu panu podziekować już koło 91 roku. Nie jednego ekonomistę spłodziła polska
        uczelnia. A to - zdaje mi się - zwyczajny przeciętniak.

Strach pomyslec: gdyby czesi czy wegrzy mieli swojego Balcerowicza...- mieliby
        królestwo wina Arizona w całym kraju, my tylko na terenach po pegerowskich.
        • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 21:41
          Witam. Kiedyś usłyszałem opinie, że nawet FSO padło przez Balcerowicza.
          • mamograf Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 21:53
            oj coś z pamięciąu nie których krótko. Był taki czas że inflacja miesięczna
            była 30-40% potraficie sobie to wyobrazić? pracowałem wtedy w budzetówce. co
            miesiąc była spóźniona wypłata bo co miesiac czekaliśmy na monitor urzedowy
            żeby sie dowiedziec ile się zarobiło. no i przypominam ze zarobiło sie ok 20$.
            teraz jak inflacja jest 2-3 % zarobki ni najwyższe ale stac człowieka na obiad
            w zachodniej knajpie, sa podstawy do dalszych wzrostów to trzeba dokopac
            gosciowi któremu to skonstruował. no i jesze jedno. jak on był ministrem
            finasów za 1 razem nie było problemu deficytu budzetowego. Acha i jeszcze
            jedno. w czechosłowacji i nrd nie było takiej inflacji no i sklepy były jakby
            pełnejsze. ale kto teraz o tym pamięta. Ważniejsze sa głosy secjalistów
            finansowych Leppera i Giertycha ech zycie zycie. O kaczyńskich nie pisze nie
            którzy pewnie zrozumieja dla czego.
            • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 21:56
              ciekawe też co zrobiłby specjalista Lepper z taka gospodarką w 1989r.?
              Balcerowicz zrobił kilka błędów, ale przynajmniej potrafił się do nich przyznać.
            • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 21:59
              A ja jakoś mile wspominam ta duża inflację. Ale nie tu problem, jest /było/
              wielu ekonomistów, którzy by sie z tym problemem /przejściem do gospodarki
              rynkowej/ lepiej uporali.

A tak swoja droga zupełnie nie rozumiem myslenia, że ludzie są nie zastąpieni,
              to upokarzające dla kazdego z nas. Nie popadajmy w paranoje, że balcerowicz jest
              jeden, że w naszej pracy jest jeden mądry, że w polityce jest jeden przyzwoity,
              etc...
              • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:02
                Jestem ciekawa tych ekonomistów, masz kogoś konkretnego na myśli? To nie jest
                takie proste. Teraz to wszyscy są mądrzy, Balcerowicza problem polega na tym,
                ze był pierwszy i łatwo teraz na nim psy wieszać. A że było wielu ekonomistów
                to sobie mozna teraz gdybac w nieskończoność.
                • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:08
                  Kobieto pomyśl trochę. Rozwalono w czasach przełomu wiele firm, nie dlatego, że
                  nie miały racji bytu, tylko dlatego, że rzucono je na szerokie wolno-rynkowe
                  wody. Sam ze swoich rodzinnych stron znam takie przypadki, że uchowały sie nie
                  takie, ktore były najlepsze tylko takie, gdzie trafił się samorodny talent,
                  który je przeprowadzil przez "balcerowicowska droge krzyżową". Czesi i Wegrzy
                  nie mieli wariata Balcerowicza, trochę inaczej podeszli do problemu
                  transformacji i mają bezrobocie rzędu 7 procent, jeszcze pare lat temu mieli od
                  nas dużo mniejsze zarobki, a teraz możemy im pozazdrościć.
                  Nie mieli prywatnych gospodarstw rolnych, a mimo tego nikt tam nie wali od rana
                  do nocy wina Arizona czy Patykiem pisanego.
                  • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:15
                    Czesi i Wegrzy zawsze mieli lepszą gospodarkę od nas, a poza tym uczyli sie na
                    naszych błędach. A odnośnie NRD, to RFN wpompował w nich miliony marek, a
                    zmagaja sie teraz z problemami podobnymi do nas.
                • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:12
                  Masz na myśli napewno panią Lubińską.
                  • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:16
                    Nie jestem paranoikiem i nie popadam w skrajności. Gdzie cię uczyli takiego toku
                    rozumowania, od tyłu przeczytałeś Schopenhauera?
                    • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:17
                      Ty pewnie przeczytałes od przodu, a i tak nic nie rozumiesz
                      • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:23
                        Dawno temu, przez komunistyczny alma press wydany.
                        A tak swoja drogą opowiem dykteryjkę, byłem ostatnio służbowo w dużej firmie,
                        ogromnej, międzynarodowej, które na brak pięniędzy nie narzeka. I na n-tym
                        pietrze wyczytałem, że mają propozycje wolontariatu. Nie mogłem uwierzyć,
                        rozumiem, szpitale, hospicja, fundacje, organizacje poza-rządowe, ale ta firma
                        nie musi się uciekać do takich metod. Cóż pracy nie ma dla wielu, ale jest tyle
                        możliwości wolontariatu, bezpłatnych staży, etc... i to jest tez zasługa naszego
                        profesora, któremu przez tyle lat nikt nie mógł podziękować za współpracę.
                        • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:26
                          możesz rozszerzyc te zasługę?
                          • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:31
                            Z tego co mi wiadomo, profesor był kreatorem zmian, przez 5 lat był ministrem
                            finansów, do tego jeszcze szefem NBP, przywódcą współrządzącej partii, etc...

Proponuje ci zrób profesorowi ołtarzyk w kącie swojego pokoju i święcie bądź
                            przekonana, że w kraju 38 milionowym nie było alternatywy dla Balcerowicza.

Będzie jeden plus tej stuatucji /owego ołtarzyka/ - zamkniesz swoją śmieszność w
                            swoich czterech kątach.
                            • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:38
                              Jak sam napisałeś, Balcerowicz był 5 lat ministrem finansów (dodam, ze w ciągu
                              17lat pokomunistycznych rządów), partia wspólrządząca nie zasiada nawet w
                              sejmie juz druga kadencję, ale wszystko i tak jest wina Balcerowicza. Nie
                              jestem jakąś idiotka, zebys mi tu z ołtarzykiem wyjeżdzał. A z autopsji dodam,
                              ze prowadze z bratem firmę w ktorej problemy zaczęly sią dokladnie po tym jak
                              Balcerowicz odszedl z rządu. Myśle ze nie masz po prostu pojęcia o czym piszesz
                              a twoje wymądrzanie nie ma nic wspolnego z rzeczywistościa.
                        • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:33
                          Wolontariat ludzi zdolnych ,w bardziej lub mniej znanch firmach jest znany i
                          uznany na całym świecie.Jest to sposób na zaistnienie nie znanych nikomu
                          młodych ludzi.Nawet ,jeżeli przejdą przez wolontariat nie zauważeni
                          przez "łowców głów" to jak ładnie wygląda ich pózniejsze C.V , zwiększając ich
                          szanse zatrudnienia.Mowisz, że to zasługa Balcerowicza?
                          • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:36
                            To nie jest wolontariat, tylko żerowanie na koszmarnej kondycji rynku pracy.
                            Porównywanego do krajów trzeciego świata. A czasowo do 19 wieku.
                            • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 22:53
                              Bzdury drogi Christoph.g opowiadasz! Rachaeela ma rację nie rozumiesz tego co
                              wypisujesz.W dyskusji mozemy się nie zgadzać z cudzymi poglądami ale należy
                              szanować kontrdyskutanta, a nie obrażać go.
    • pola555 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 23:05
      Witaj Mario, widzę że oglądałeś "na żywo" debatę sejmową.Ja też jestem pod
      wrażeniem wystąpienia Marszałka Lepera.I strasznie zniesmaczona wystąpieniem
      naszych prezesów NBP Balcerowicza i Gronkiewicz. Czegoś tak żenującego dawno nie
      widziałam.To co pokazano póżniej w Faktach to przykład manipulacji.Pozdrawiam
      • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 23:11
        ja też oglądałam "na żywo" i wynika z tego, że wszystko zależy od punktu
        widzenia. Moje odczucia są zupełnie inne. Dodam tylko, że Lepper mieszka pare
        kilometrów ode mnie i znany jest w tych okolicach doskonale. Nie twierdze, ze
        on wcale nie ma racji w tym co mowi. Jednak wierzyc w to co on mowi, a wiedziec
        co on robił to dwie rózne sprawy. Ale widze ze jego trwajaca od lat kampania
        wyborcza ma sie coraz lepiej.
        • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 23:27
          Citro, to ty ołtarzyk ku czci racheli stwórz - i wszystko będzie pieknie.

Chciałbym dożyć takiej chwili, grzeje sie nad adriatykiem od strony włoskiej i
          słyszę: szef włoskiej komisji nadzoru odwołuje jednego z członków, bo polski
          bank PKO BP nie lubi pewnego włocha, a ten stoi na przeszkodzie przęjecia
          malutkiego włoskiego banku.

• citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 23:30
            Zostawiam to bez komentarza.
            • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 23:31
              A bo i twój komentarz tu niepotrzebny.
              • vertical1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 00:19
                Dziś spelnilo się marzenie Leppera i Giertycha. Wreszcie mogą się wyzyć na
                Balcerowiczu. Popatrzcie na nich, dwaj imbecyle i pólglówki próbują się
                wywyższać nad Balcerowicza. Mario i Pola z waszych wypowiedzi widze że
                popieracie Leppera i Giertycha. Czy to znaczy że także wierzycie w lądowanie
                Talibów w Chlewkach i inne brednie tych dwuch panów. Jeśli tak to brawo!!!
                Ps. wypowiedziami Giertycha i Leppera nie potrzeba manipulować, z kazdym slowem
                bardziej sie kompromituja!!!
                • pola555 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 00:41
                  No cóż, nie popieram personalnie Pana Lepera , ale zgadzam się w 100% z tym co
                  dzisiaj powiedział w sejmie jak również w 90 % z tym co powiedział pan Giertych.
                  I wiesz dlaczego? Dlatego, że mnie wychowano w szacunku do Ojczyzny, a interes
                  mojej Ojczyzny reprezentowali dzisiaj w Sejmie właśnie Ci dwaj posłowie.To
                  tyle.Pola
                  • lucky_82 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 07:49
                    Jest sobota rano i dlatego nie będę sie rozpisywał,
                    ale powiem tak:
                    ile zrobił dla Polski Balcerowicz to każdy wie a jak nie wie to niech książki
                    poczyta, oczywiście że nie ma człowieka niezastąpionego i można było z
                    pewnością niektóre rzeczy zrobić jeszcze lepiej ale on je zrobił co najmniej
                    dobrze.
                    A jak patrzę na Leppera, Giertycha I Kaczorów to naprawdę się boję. Naszego
                    długu - któy zresztą narasta coraz szybciej- nie spłącą nawet prawnuki
                    prawnuków, naszych prawnuków, przeciesz oni nawet o tym nie myślą, jedyne co
                    potrafią robić to kasą szastć na prawo i lewo- to po części są moje
                    pieniądze!!!
                    A ich niektóre pomysły są tak idiotyczne(czyt. debilne) że nie wiadomo czy się
                    śmiać czy płakać. (żeby KRPP miała być odpowidzialna za walkę z
                    bezrobociem???? :| )

Poprostu chcą się pozbyć człowieka i tyle...jednego z ostatnich inteligentnych
                    u włodzy...
                    • andzia138 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 10:04
                      Balcerowicz to jeden z niewielu przyzwoitych ludzi w życiu publicznym Polski.
                      To bardzo smutne.
                      Tym bardziej smuci mnie w ogóle stawianie jego nazwiska koło takich zwykłych
                      gnid jak Lepper i Giertych.
                      Historia a nie ludzie na tym forum oceni kto zrobił dobre rzeczy dla Polski.
                      Osąd paru gości na tym forum leczących swoje kompleksy nie ma żadnego
                      znaczenia.
                      Na prawdziwą ocenę trzeba poczekać co najmniej jedno pokolenie bo osąd tu
                      obecnych jest spaczony ich osobistym udziałem w wydarzeniach przełomu. Pewnie
                      coś im nie wyszło a ponieważ ich postawa zawsze wykluczała samokrytykę będą
                      więc szukali winnych gdzie indziej.
                  • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 10:09
                    Pola, interes Twojej Ojczyzny reprezentowali ludzie, którzy z
                    poczucia "patriotyzmu" liżą d...ę Kaczorom. Taaaak, na pewno robia to dla
                    Ojczyzny.
                  • aloha11 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 10:49
                    Uważam bardzo podobnie jak pola555 i podobnie jak Ona wychowano mnie w szacunku
                    do Ojczyzny i wpojono wartości patriotyczne,tak bardzo krytykowane w
                    dzisiejszych czasach.Z Panem Leperrem nie zgadzam się w bardzo wielu
                    sprawach,lecz jak każdy szanujący demokracje obywatel szanuję urząd jaki
                    piastuje.Piastuje go ponieważ został wybrany przez Naród na posła a później
                    przez przedstawicieli tego Narodu na Marszałka Sejmu. Ciągła krytyka tego
                    wyboru oraz wyboru na posłów ludzi z ugrupowań patriotycznych ,nazywanych
                    bardzo często populistami jest niczym innym,jak nie uznawaniem standartów
                    demokracji.Myślę,że wszyscy krytykujący powinni się zastanowić że jeżeli
                    ogolnie to dramat ze Pan Lepper zdobył duże poparcie społeczenstwa w wyborach,
                    to co doprowadziło do tego,że potrafił on z takimi populistycznymi hasłami
                    dotrzec do ludzi i dlaczego tak się dzieje? Elektorat Panów Leperra,Giertycha
                    to nie tylko prostaki,nieuki ale i patrioci,ludzie biznesu,nauki ale przede
                    wszystkim ludzie zdesperowani.I to ostatnie grono ludzi,to są dzieci właśnie
                    tej transformacji,której twórcą jest Pan Balcerowicz. Tak, według mnie miał Pan
                    Marszałek prawo podczas wczorajszego wystapienia Pana Balcerowicza zwracać mu
                    uwagę na jego niestosowne i butne zachowanie się w stosunku do posłów wybranych
                    przez naród w demokratycznych wyborach.Może faktycznie czas rozliczyć "twórców"
                    największej od czasów wojny katastrofy gospodarczej milionów gospodarstw
                    domowych,może czas dać choć satysfakcję łodzkim włokniarkom,dawnym pracownikom
                    PGR-ów i innym,którzy w wyniku "eksperymentów" pseudogospodarczych z dnia na
                    dzień zostali pozbawieni środków do życia. Moje miasto jest typowym przykładem
                    tego do czego one doprowadziły.Z jednego z największych miast przemysłowych
                    Europy stało się miastem marketów,stacji benzynowych,skorumpowanych urzędników
                    państwowych,łowców skór,zorganizowanej przestępczości,matek mordujących własne
                    dzieci,upadających fabryk wysprzedawanych za grosze i kolebką wszelkiej
                    patologi.Do 2004 roku pracowałem z ludźmi ze środowisk patologicznych i w
                    rozmowach z nimi poznawałem ich historię i uwierzcie mi często przyczyną
                    tego,że zeszli na droge przestępczą było to,że byli biedni i nie mieli
                    pracy.Jest to wynikiem tego,że państwo w pewnym okresie czasu przestało dbać o
                    wszechstronny rozwój kraju i jego obywateli a zaczęło myśleć tylko o mocnej
                    walucie.I jeżeli to są tzw nieuniknione skutki transwormacji,to tylko nam
                    współczuć i ze strachem patrzec w przyszłość co dalej stanie się z coraz to
                    biedniejszym społeczeństwem .Naród wystawił rachunek liberałom,komunistą za
                    lata ich rządów i może czas oddać władzę w ręce patriotów,niech oni teraz
                    pokażą na co ich stać.

"Państwa giną wtedy,
                    kiedy nie umieją odróżnić ludzi złych od dobrych"

Antystenes z Aten (ok. 440-366 r. p.n.Ch.) Mario

• racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 11:19
                      Mario, ja nie twierdzę, że Balcerowicz nie popełniał błędów (zgadzam sie co PGR-
                      ów i Balcerowicz tez sie przyznal ze tu popelnil błąd), szanuje tez wybór
                      społeczeństwa, chcieli Leppera i mają. Jednak porozmawiaj obecnie z rolnikami,
                      tymi którzy dali mu wiekszość głosów, aby mogl sie znaleźć tu gdzie jest teraz.
                      Porozmawiaj z tymi ktorzy tworzyli z nim blokady, wysypywali zboże itd. Ci
                      ludzie czuja sie teraz oszukani. Nawet oni, wspoltworcy jego sukcesu, widza
                      teraz ze Lepper jest zwykłym karierowiczem, ktory dla stołka jest w stanie
                      sprzedac siebie i innych. Zreszta co tu komentować, jeszcze nie tak dawno, w
                      czasie kampanii wyborczej, gdy bylo mu wygodnie, twierdzil przeciez ze
                      Balcerowicz nie musi odchodzić. Zmienił hasło bo taka byla potrzeba chwili.
                      A róznica miedzy populistami, a własnie patriotami polega na tym, ze ci pierwsi
                      krzyczą ze jak bedą mieli władzę to wszystkim bedzie dobrze i to od razu. I
                      min.wlasnie dlatego PD nie ma szans wejsc do parlamentu, gdyz nie kłamie. Nie
                      obiecuje gruszek na wierzbie, tylko mówi prawde. I tak mowili na poczatku
                      transformacji: zeby bylo lepiej, teraz musi być ciezko. Niestety takie hasła są
                      bardzo niepopularne wsrod ludu.
                    • s177 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 19:31
                      sentencja "Państwa giną wtedy,kiedy nie umieją odróżnić ludzi złych od dobrych"
                      jak najbardziej adekwatna do dyskusji.
                      obwinianie Balcerowicza za biede w okresie transformacji to jak miec pretensje
                      do lekarza za wyciecie raka bo po operacji boli.. musialo bolec, lata komuny i
                      chorego systemu musialy kosztowac tak to juz jest..
                      jako spec od finansow zrobil to co do niego nalezalo i cale szczescie.
                      Chcę zapytać wszystkich krytykujących Balcerowicza za WSZYSTKO, czy mogą się
                      pochwalić choć takimi marnymi osiągnięciami jak on :
                      1) w roku 1992 został, jako pierwszy przedstawiciel Europy Środkowo-Wschodniej,
                      wyróżniony prestiżową nagrodą Ludwika Erharda,
                      2) w październiku 1998 roku otrzymał nagrodę "Minister Finansów roku 1998"
                      przyznaną przez brytyjski miesięcznik finansowy "Euromoney",
                      3) w styczniu 1999 r. - nagrodę dla najwybitniejszego Europejczyka w 1998 r.,
                      4) w 1999 r. otrzymał Nagrodę Środkowoeuropejską (Central European Award) dla
                      najlepszego ministra finansów 1998 r.,
                      5) w roku 2000 został wyróżniony, przyznawaną po raz pierwszy, Nagrodą
                      Friedricha Augusta von Hayeka,
                      6) w 2001 r. otrzymał nagrodę im. Carla Bertelsmanna za wybitne osiągnięcia w
                      dziedzinie transformacji gospodarczej w Polsce,
                      7) w 2002 r. nagrodę Fundacji Fasela za zasługi dla społecznej gospodarki rynkowej,
                      8) w 2005 r. został uhonorowany najwyższym polskim odznaczeniem, Orderem Orła
                      Białego
                      9) w 1993 otrzymał tytuły doktora honoris causa francuskiego Uniwersytetu w
                      Aix-en-Provence,
                      10) w 1994 University of Sussex w Wielkiej Brytanii,
                      11) w 1996 De Paul University of Chicago (USA),
                      12) w 1998 Uniwersytetu Szczecińskiego, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w
                      Toruniu, Dundee University oraz Staffordshire University w Wielkiej Brytanii,
                      13) w 1999 został wyróżniony doktoratem honoris causa przez Uniwersytet
                      Ekonomiczny w Bratysławie (Słowacja), 14) w 2001 przez Uniwersytet Europejski
                      Viadrina we Frankfurcie nad Odrą (Niemcy),
                      15) w 2002 przez Uniwersytet del Pacifico w Limie (Peru), Uniwersytet "Alexandru
                      Ioan Cuza" w Jassach (Rumunia), 16) w 2004 r. przez Uniwersytet im. Georga
                      Mercatora w Duisburgu (Niemcy),
                      17) w 2006 r. przez Akademię Ekonomiczną im. Karola Adamieckiego w Katowicach.
                      Czy uważacie, że ci wszyscy (w kraju i za granicą), to jacyś nienormalni (może
                      niedouczeni lub niezorientowani), że dali się nabrać na osobisty urok profesora
                      i przyznali mu te wszystkie odznaczenia i tytuły???
                      Jeśli ktoś z krytykantów, ma choć trochę podobne osiągnięcia w dziedzinie
                      ekonomii, finansów, lub jakiejkolwiek innej dziedzinie, to niech się ujawni,
                      niech wyjdzie z cienia (niech nie pozostaje cieniasem), śmiało, Polska
                      potrzebuje jak nigdy, światłych, utalentowanych, solidnie wykształconych i
                      odważnych ludzi.
                      Przecież dokładnie widać, ż jakimi problemami kadrowymi boryka się obecny rząd.
                      Balcerowicz mógłby sobie spokojnie odejść na zasłużoną emeryturę, tylko KTO ma
                      go zastąpić?? Andrzej Lepper??!!!
                    • lealuc Maybach posła samoobrony z Łodzi 12.03.06, 09:50

Gorączka sobotniej nocy

Misztal chciał się siłować na rękę z szefem ochrony i bić z przypadkowymi
                      osobami. Następnie pojechał na komisariat i złożył zgłoszenie o naruszeniu
                      nietykalności osobistej. Wraz z policjantami wrócił do klubu i wskazał kilka
                      osób. Zamknijcie tego, tego i tego – mówił do policjantów, a do gości „już nie
                      żyjesz”. W tym mieście rządzi jakaś młoda gangsterka, trzeba
                      sprowadzić „Pruszków” i zrobić porządek - dodał jeszcze.

Ale na tym noc dla posła się nie skończyła. Razem z policjantami wrócił na
                      komisariat, by złożyć zawiadomienie o przestępstwie. W pewnej chwili pan poseł
                      wyjął telefon i zadzwonił, udając, że rozmawia z ministrem MSWiA Ludwikiem
                      Dornem. Zwolnij ich wszystkich, są skorumpowani i już za długo pracują.
                      Wszystkich, Ludwik, wszystkich! Dobra, na razie - krzyczał do słuchawki
                      Misztal.

W rozmowie z "Gazetą" poseł stwierdził, że w „Vivie” nic się nie stało.
                      Sprawdzałem tylko, jak bawi się młodzież i czy jest bezpieczna. Jestem przecież
                      także ich wybrańcem - podsumował. We wtorek w „Wydarzeniach” Polsatu poseł
                      powiedział, że nawet nie wie, gdzie leży Pruszków.

Misztalowi prawdopodobnie zostanie postawiony zarzut gróźb karalnych i
                      znieważenia policjantów. O ile Sejm uchyli mu immunitet.

Poseł na wagę złota

Piotr Misztal to jedna z barwniejszych postaci w nowym Sejmie. Lubi złoto i
                      jeździ lśniącym hummerem za pół miliona złotych. Posiada także sportowe bmw i
                      nissana.

W lokalnej prasie chwalił się, że nosi złotego rolexa (23 tys. dol.), złoty
                      sygnet z brylantami (6 tys. dol.) i złoty łańcuch (4 tys. dol.).

Posiada ruchomości i nieruchomości warte w sumie prawie 3 mln zł. Jednak jego
                      majątek prawdopodobnie jest wielokrotnie większy. Misztal nie podał bowiem,
                      jaką wartość ma jego firma (prawo tego nie wymaga).
                      wa władza.
                      • herbat Zastąpmy Balcerowicza posłem Misztalem albo Mario! 13.03.06, 12:10
                        Lepiej nie będzie ale za to będzie zabawniej.

Może wkrótce dzięki takim oszołomom będą nam dawać azyl polityczny i znowu cały
                        świat będzie nam współczuł.
    • zen_ek Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 10:12
      Cóż, myślałem, że jak ktoś gra na giełdzie to ma choć blade pojęcie o
      gospodarce wolnorynkowej i o tym, że do jej funkcjonowania jest potrzebnych
      kilka niezależnych instytucji działających w zgodzie z Prawem a nie w zgodzie z
      politycznym "widzi mi się". Niebawem dzięki debilom, którzy wybrali PiS uda się
      zlikwidować i demokrację i wolny rynek. Nie będzie niezależnych instytucji,
      będą wyłącznie centralne superurzędy na sznurkach braci bliźniaków. Rating
      Polski zrówna się z ratingiem Białorusi po inwestorach zagranicznych nie będzie
      śladu. Tylko Mario nie rozumiesz jednej rzeczy - giełdy też nie będzie - w
      państwowej socjalistycznej gospodarce nie jest potrzebna. Zostanie Ci kasyno.
      • lucky_82 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 11:14
        Zgadzam się w 100% z "zen_ek",
        a tok myślenia Mario nie jest prawidłowy, bo jeśli chcesz winić NBP i
        Balcerowicza za to ze w Polsce jest jak jest to nie masz racji.
        To ze mamy olbrzymie bezrobocie, że małe sklepy polskich przedsiębiorców
        upadają bo na środku osiedla stawiają kolejny hipermarket i wiele innych
        patologii to nie wina NBP. to wina rządów głównie na przestrzeni ostatnich 7lat.
        A teraz z PISem będze jeszcze gorzej, ich polityka napewno nie zmniejszy
        bezrobocia,NP. chyba nie wierzysz w to ze wydłużająć uropy macieżyńskie i
        wprowadzająć jakieś okresy ochronne będzie mniejsze bezrobocie- wręcz
        przeciwnie, bo ja w takim układze na pewno nie zatrudnię młodej kobiety która
        za rak czy dwa będze chciał mieć dziecko... po prostu się nie opłaca a nie stać
        mnie na takie dokłądanie do interesu... i tak połowa pensji pracowników idzie
        do państwa.
        A becikowe - czy to nie absurd!!! pałcisz w podatku całe życie na takie
        becikowe a dostaniesz góra kilka razy po 1000zł czy ile tam... :|
        Po takich reformach jak to wszystko legnie w gruzy a bezrobocie będzie wynosiło
        25%, wtedy będzie sie jeszcze głośniej krzycześ ze to wina takiego Balcerowicza
        NBP i RPP, ale to jest g. prawda i mydlenie oczu, a niech tylko Lepper dorwie
        się do walutu...w tedy wszyscy zobaczymi...

Dla mnie PIS to populiści którzy za bardzo chcą rządzić i myśleć za nas, a ja
        jednak wolę myśleć sam i sam decydować.
        • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 12:21
          Bredzicie koledzy, powtórzę jeszcze raz - Balcerowicz przez znaczną część
          ostatnich 17 lat kreował polityke gospodarczą.
          A co do Białorusi- to i bez pisu znajdziemy się na podobnym poziomie. Już z
          krajów Unii tylko Łotwa jest za nami. Prześcigli nas Czesi i Węgrzy i to jakos
          tak dziwnie się żłożyło, że w czasach gdy pan profesor był albo ministrem
          finansów albo szefem NBP.
          Nie wspomnę już, iż na przestrzeni ostatnich lat wszelkie prognozy dotyczące
          celów inflacyjnych NBP daleko odbiegały od rzeczywistości. Myślę ze mój syn z
          kostka do gry lepiej by to wykoncypował.
          • aloha11 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 12:27
            Może to własnie dzięki PiS nie będziemy Białorusią,tylko na poczatku trzeba
            rozliczenia i ukarania winnych.Mario
            • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 12:34
              Wyjatkowo mnie cieszy kolego twoje zdanie, że nie popadasz w histerię, wedle
              ktorej pis jest zagrożeniem i dla Polski i dla jej gospodarki i dla tysąca
              inncyh sfer życia.
              A jedynymi wybawcami są Balcerowicz, PO, PD, SLD, etc...
              • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 12:39
                twój prezydent tez chyba twierdzi ze jedynym wybawcą jest SLD, skoro na swojego
                doradcę wziął sobie byłego ministra rządów SLD i byłego doradcę L.Millera -
                Michała Kleibera.
            • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 12:37
              Oczywiście ,mozemy podporządkować Bank Centralny politykom,rozwiązać rezerwy
              walutowe,dodrukować trochę pieniędzy a na koniec zgasić światło .Tylko kto
              zostanie aby budowac "ołtarzyki"
              • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 12:41
                Rzeczywistość ktorą wykreowałeś juz mieliśmy i to dzieki wielu politykom PIS-u
                należy ona do przeszłości. Chyba masz za mało lat by to pamiętać.
                • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 13:10
                  Pamięć to ja mam dobrą ,pamietam np.dobranockę "Jacek i Agatka".Pamiętam
                  również czasy inflacji na poziomie 40%,którą ty wspominasz z sympatią(może ty
                  robiłeś zakupy w sklepach z żółtymi firankami).I wiem, że to nie PiS-u zasługa
                  że mamy silną zlotówkę ,gospodarkę wolnorynkowa ,kredyty mieszkaniowe na
                  godziwych warunkach.I wiem jeszcze jedno -żaden z krzykliwych
                  polityków ,obecnej i przeszłej epoki nie kierował się "dobrem narodu" .Nie
                  ulegajmy populizmowi ,zajmijmy się pracą, a nie rozliczaniem
                  karaniem,powoływaniem komisji różnej maści.
                  Stare przysłowie mówi"kruk krukowi oka nie wykole".
                  • vertical1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 13:21
                    Zawsze myslalem ze olbrzymia wiekszosc spoleczenstwa Polskiego uwaza Giertycha
                    i Leppera za demagogow i imbecyli z wiedza ekonomiczna na poziome szkoly
                    podstawowej. Jezli na tym forum pojawiają sie jednak glosy popierające tych
                    dwóch panow to zaczynam watpic w przyszlośc naszej ojczyzny.
                    • aloha11 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 13:46
                      Jak się nie mylę,to granice mamy otwarte.Mario
                    • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 13:54
                      Ludzie lubią demagogów. Podobaja im sie cyfry z kosmosu. To takie efektowne i
                      na wyobraźnie działa.
                      • zen_ek Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 14:03
                        racheela napisała:

> Ludzie lubią demagogów. Podobaja im sie cyfry z kosmosu. To takie efektowne i
                        > na wyobraźnie działa.
                        Tak i to oczywiście żadna sensacja, ale zaskakujące jest to, że można korzystać
                        z wolnego rynku i jednocześnie popierać narodowosocjalistyczny rząd, który
                        zmierza do tego by nie było wolnego rynku. Przecież to jest nielogiczne.
                        • christoph.g Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 14:32
                          Zastanów się lepiej co piszesz, takie indywidua /jak ty/ powinno się
                          teleportować w czasie i przenieść pod rządy narodowych socjalistów - wtedy 10
                          razy byśsię zastanowił co piszesz!!!
                          • racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 14:52
                            O, a to jest właśnie syndrom kaczora, jak nie wie co odpowiedziec to
                            mówi "spieprzaj dziadu"
                          • zen_ek Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 14:59
                            christoph.g napisał:

> Zastanów się lepiej co piszesz, takie indywidua /jak ty/ powinno się
                            > teleportować w czasie i przenieść pod rządy narodowych socjalistów - wtedy 10
                            > razy byśsię zastanowił co piszesz!!!

A może takich jak ja należałoby zamykać w obozach co?
                            Może jednak powinieneś sobie zrobić powtórkę z historii.
                            • citro1 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 15:03
                              Wiesz Zen_ek ?W dobrym towarzystwie to i w obozie można posiedzieć!
                          • twierdza11 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 16:28
                            christoph zgadzam sie z toba ze pisza takie bzdury ze szkoda to nawet czytac.to
                            juz nie tylko krytyka lecz jakiś zmasowany atak na suwerennie wybrane
                            rzady.porównywanie naszego rzadu do narodowych sojalistów a obecnej sytuacji do
                            tej która była w hitlerowskich niemczech i obozów koncentracyjnych to
                            skandal.moze faktycznie przydałoby sie kilku teleportowac aby przekonali sie
                            jak naprawde wygladaja rzady narodowych socjalistów.
                            • andzia138 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 16:31
                              No właśnie. Sam sobie odpowiedziałeś. Hitlera też wybrano suwerennie. Wybrał go
                              naród.
                              Jedną z cech demokracji jest krytyka jakbyś nie wiedział.
                              • twierdza11 Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 16:33
                                i tu jest sedno tego ze demokracja to przezytek.najlepiej wybrac króla.
                                • zen_ek Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 16:43
                                  twierdza11 napisał:

> i tu jest sedno tego ze demokracja to przezytek.najlepiej wybrac króla.

Przecież właśnie do tego zmierzamy - władza w ręce jednej partii nota bene
                                  wybranej przez paręnaście procent uprawnionych do głosowania.

Więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być... tak musimy
                                  zrobić, żeby tej krytyki nie było... tylko aplauz i zaakceptowanie. (...)"

• racheela Re: Balcerowicz musi odejść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.06, 16:36
                                Nie martw się Andzia, przezylismy komunizm, przezyjemy kaczyzm. Fakt, ze szkoda
                                tych straconych lat, ale jak to sie mowi, co nas nie zabije to nas wzmocni.
                                • twierdza11 Przy szabasowych świecach 11.03.06, 16:47
                                  www.moto.gda.pl/strona.htm?id=451
                                  • zen_ek Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 16:54
                                    mógłbyś nieco rozbudować wypowiedź, bo nie widzę logicznego związku?
                                    • twierdza11 Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 16:58
                                      podobnie jak 80% spoleczenstwa.
                                      • zen_ek Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 17:02
                                        Odpowiedziałeś linkiem do strony na wypowiedź racheli.
                                        stawiam tezę, że jest brak logicznego związku między tą stroną do której ten
                                        link prowadzi a wypowiedzią Racheli.
                                        • twierdza11 Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 17:09
                                          czas na krola tego jedynego.
                                          • racheela Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 17:21
                                            chcesz sie w ten sposób określić?
                                            • twierdza11 Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 17:23
                                              nie tylko wykazac bezsens jakichkolwiek dyskusji i tak wszystko jest ustalone.
                                              • racheela Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 17:31
                                                zapomniales jeszcze wyjechac z masonerią, swego czasu ten temat tez był modny.
                                                • citro1 Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 18:03
                                                  Do kompletu dorzucę jeszcze żydokomunę.
                                                  • twierdza11 Re: Przy szabasowych świecach 11.03.06, 18:10
                                                    dorzucaj co chcesz na innych forach widać troche inne wypowiedzi.ciekawe
                                                    dlaczego.
                                                  • zen_ek forum giełdowe 11.03.06, 18:40
                                                    twierdza11 napisał:

> dorzucaj co chcesz na innych forach widać troche inne wypowiedzi.ciekawe
                                                    > dlaczego.
                                                    Wydaje mi się, że po prostu zabłądziłeś. To forum skupia grono ludzi
                                                    zainteresowanych inwestycjami na GPW i myślę, że ma to istotny związek z
                                                    pojawiającymi się tu wypowiedziami.Od czasu do czasu niestety pojawia się tu
                                                    jakiś troll. Myślę, że bez trudu znajdziesz forum podejmuje pasjonującą Cię
                                                    tematykę i to nawet w takim ujęciu, że będziesz ich postami zachwycony.
                                                    serdecznie Ci tego życzę i pozdrawiam,
                                                    Z.
                                                  • twierdza11 Re: forum giełdowe 11.03.06, 18:49
                                                    ignorancie Aj, Waj! tu chyba glownie komuchy pisza, nie?
                                                    zreszta tak sie domyslalem z postow.
                                                  • racheela Re: forum giełdowe 11.03.06, 18:58
                                                    łojoj, ciężko u ciebie z myśleniem
                                                  • zen_ek Re: forum giełdowe 11.03.06, 19:00
                                                    Twój idol polityczny powiedziałby zapewne w takiej sytuacji "spieprzaj dziadu!"
                                                    Jednak moim zdaniem nie jesteś partnerem do jakichkolwiek rozmów i nie powiem
                                                    nic.
    • daisy2005 Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 18:10
      Akurat w tym nie zgadzam się z Toba, Mario.

Aśka
      • citro1 Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 18:47
        www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?
        place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2051&news_id=82435
        umieścił go kolega cimoszenko
        • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 19:07
          Smutny jest widok tych tuskowych sierot, co od klku miesięcy nie mogą się
          pogodzić z przegraną. I pomysleć, że kaczyński przegrał kilka wyborów z rzędu,
          swego czas /za przestrzeganie o związkach polityki i grup przestępczych, za
          dążenie do zaostrzenia kar.../ był, chocby w GW, przedstawiany jako najwiekszy
          oszołom w kraju - a tereaz te hasła mają na ustach wszyscy politycy z prawa i
          lewa. Smutni wasi idole co nie dorośli do przegranej, smutni jesteście wy
          sierotki, co macie ten sam problem. Smutni jesteście odwołując się do określen
          "narodowo-socjalistyczny", do porównywania z Białorusią, te permanetne
          przywoływanie radia Maryja. Mało w tym oryginalności, a jakaś porażająca dawka
          głupoty.
          • racheela Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 19:16
            taaaak, tylko ze wlasnie po tych wszystkich przegranych z przeszlosci, kaczory
            teraz wszedzie widzą teorie spisku. Ta paranoja udzielila im sie wlasnie po tym
            jak usilnie dążyli do wladzy, a gdy ja w koncu zdobyli miotaja sie i nie wiedza
            co zrobic. Wygrali wybory i co? Sami sie zaraz zadziobią w swej nieudolności.
            A temat RM ty poruszyles w tym wątku jako pierwszy, rozumiem ze jest ci Rydzyk
            bardzo bliski i nie mozesz zniesc mysli, ze zostalo tu juz napisanych ponad 71
            postów, a o twoim idolu cisza. Bo i nie ma o czym pisac.
            • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 19:42
              Paranoja rachelo tobie się udzieliła, od paru miesięcy wylewasz żółć na tym
              forum, tylko dlatego, że twoi polityczni /jedynie słuszni/ idole przegrali
              wybory. Niech do ciebie w końcu dotrze, kto wygrał, kto przegrał. Kto w
              demokracji tworzy rząd, a kto nie. I jeszcze dobrze byłoby, by przegrani
              przyjmowali porażki z klasą...

I do tego to "nieszczęscie polskiej gospodarki" Balcerowicz, przez co niektorych
              traktowany jako mąż opatrznościowy. Bo chyba on jest bohaterem tego wątku.
              • racheela Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 20:32
                nieszczęsciem jestes ty, próbujesz tutaj obrazac wszystkich kto nie mysli i nie
                wielbi twoich wybrancow. Przejrzyj swoje wypowiedzi i zobacz kto ma paranoje i
                wylewa tutaj żółć. W przeciwienstwie do ciebie ja nie mam politycznych idoli.
                PO wcale nie jest moja partią marzen, ale ty uwazasz, ze jesli ktos nie kocha
                twoich wybrancow to zaraz jest fanem PO, bo to teraz najblizszy przeciwnik
                PiSu. Masz klapki na oczach, to co czytasz "rozumiesz" wybiórczo, dostajesz
                niemal obłędu na punkcie swojej krytyki. Niestety poziom twoich postów swiadczy
                o twoim ograniczeniu i nie potrafisz nawet rzeczowo przedstawic swoich racji. Z
                twoich postow nic nie wynika poza tym ze jestes ogolnie na NIE.
                Nie potrafisz z nikim, kto ma odmienne zdanie od twojego, normalnie dyskutowac.
                Zawsze probujesz udowodnic ze kto nie mysli tak jak ty jest po prostu głupi.
                Zauwaz, ze Mario, ktory rozpocząl ten wątek, potrafi konkretnie uzasadnic swoje
                stanowisko nikogo przy tym nie obrazając, ty na takie wyżyny nie jestes w
                stanie sie wzniesc.
                I przestan sie tu w koncu wywyższac, bo im dluzej na tym forum istniejesz tym
                bardziej udowadniasz jaki jestes prostak.
            • citro1 Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 19:49
              Do s177 -przeciwnicy profesora Balcerowicza i tak skomentują, że te wszyskie
              tytuły i zaszczyty wręczyli mu przedstawiciele masonerii i żydokomuny.Ale
              odwaliłeś kawał dobrej roboty,dzięki.
              • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 20:30
                W rzeczy samej s ..ileś tam, napracowałeś się solidnie, by na końcu przedstawić
                alternatywą albo balcerowicz, albo leppper. Miast wnosić do tej dyskusji tak
                górnolotną myśl, może prześledź drogę zawodową i odznaczenia wszystkich
                absolwentów SGH, Akademii Ekonomicznych z Poznania, Krakowa, Katowic, Gdańska,
                jeszcze dorzuć do tego uniwesytety...
                • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 20:43
                  Oh rachelo poczytaj swój rozdygotany post. Z jednej strony "nic nie wnoszę"
                  swoimi postami, z drugiej się wywyższam. Widzę tu jakąś sprzeczność.

A co do polityki - ja rzadko prowokuję kogokolwiek obrażaniem polityków, z
                  ktorymi mi nie po drodze. Ale tu ciągle słyszę biadolenia nad rządami PIS-u, nad
                  powrotem socjalizmu, nad równaniem do Białorusi, nad nadciągajacym etatyzmem,
                  etc...Ja sobie pozwalam tylko od czasu do czasu odpowiadać na te steki bzur.

A wracając do ciebie - sama pozwoliłaś sobie na karkołomną paralelę "przeżyliśmy
                  socjalizm, przeżyjemy kaczyzm". Gratuluję porównania!
                  • cimoszenka Balcerowicz powinien zostać!/kilka pytań 11.03.06, 21:08
                    Ile w minionym tygodniu straciła złotówka w odniesieniu do euro i dolara?
                    Ile w minionym tygodniu straciły indeksy na warszawskiej giełdzie?
                    Ile w minionym tygodniu straciły obligacje?
                    Jakie jest bezrobocie za styczeń`06?
                    Ile zwyżkowały w minionym tygodniu indeksy na NYSE?
                    Ile wynoszą stopy procentowe w USA a ile w Polsce?
                    Jeśli znajdziesz jakiegoś moherowego kondonika to poproś aby udzielił Tobie
                    odpowiedzi na powyższe pytania. Bolszewickie teorie w wydaniu Populizmu i
                    Syfilisu możesz sobie darować...
                  • wojtekrak Re: Balcerowicz powinien zostać! 11.03.06, 21:12
                    Czy Ktoś z Was pamięta opis stanu majątkowego członków obecnego rządu?
                    Były takie informacje na początek działań obecnej władzy.
                    Większość z nich niewiele ma...
                    Biedacy przy władzy, zrealizowali swoje abitne plany życiowe, dali dowód jak
                    potrafią pomnażać swój majątek i teraz pokażą Nam wszystkim jak się prowadzi
                    troszke większe gospodarstwo...
                    Kto z Was odda swoje prywatne pieniądze w ich rączki.
                    Rachela ma rację Balcerowicz musi zostać bo inaczej to całe koryto zupełnie się
                    rozleci.
                    Kto ma rację czas pokaże,ale już dziś można powiedzieć że PIS Nas bardziej
                    dzieli niż łączy, Nas wszystkich.
        • cimoszenka Balcerowicz powinien zostać!/link 11.03.06, 21:11
          www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2051&news_id=82435
          To jest właściwy link. Być może bolszewicka hołota spod znaku PiS zaraz zacznie
          ujadać, że Antczak to człowiek związany z PO ale uważam, że ma wiele racji w
          tym wywiadzie udzielonym ŻW.
          • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 11.03.06, 23:02
            Cimoszenka zanim nazwiesz kogoś bolszewicką hołotą, wpierw porównaj swoje wywody
            z pismami ojców bolszewizmu sprzed kilkudziesieciu lat. Zauważysz zbieżność i
            ten sam rwwolucyjny zapał i nienawiść do innych.

A do podanych wyliczeń dodaj - fakt,że giełda miala historyczne wzrosty za za
            rządu PIS-u i raczej ten wyczyn nie zostanie powtorzony już nigdy.
            • citro1 Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 11.03.06, 23:11
              Christoph.g napisał:<A do podanych wyliczeń dodaj - fakt,że giełda miala
              historyczne wzrosty za za
              > rządu PIS-u i raczej ten wyczyn nie zostanie powtorzony już nigdy.>
              Podsumowując jego wywody :"lepiej sie nie odzywać i udawać głupiego,niż się
              odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości"
              • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 11.03.06, 23:51
                Czasami tak sobie myślę, może i dobrze byłoby gdyby tusk z rokitą wygrali, nie
                mielibyśmy sfrustrowanych polityków i tego skowytu sierot po przegranej bitwie.

No i nie byłoby tych bezsensownych postów, jakichś wyliczeń, odznaczeń, tudzież
                mało wyszukanych określeń politycznych przeciwników. Świat byłby piękny, a
                balcerowicz byłby dożywotnim prezesem, może nawet królem. Za doradców wziąlby
                sobie prezesa Profumo i jeszcze paru speców z zagranicy. A Leppera, Giertycha ze
                swoimi partiami oraz połowę PIS-u skazałby na banicję. Bylibysmy krainą
                szczęśliwości.
                • pola555 Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 00:07
                  Christoph.g. gratuluję, świetnie sobie radzisz!!!
            • cimoszenka Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 03:40
              Posłuchaj specjalisto. Na jednym z tutejszych forów dowiedziałem się, że chwała
              Gomułce, tak ...nie mylisz się..chwała towarzyszowi Gomułce za obsadzenie
              poznańskiego Instytutu Zachodniego swoimi ludźmi. Gość , który to napisał
              wychwala pod niebiosa Twojego koalicjanta niejaki LPR.
              Powtórzę Tobie jeszcze raz. Pis jest partią bolszewicką ponieważ stosuje
              bierutowski akt uwłaszczeniowy. Dalej nie widzę sensu Tobie wyjaśniać bo widzę,
              że preferujesz metody Kur(ew)skiego, że ciemny naród wszystko kupi.
              A co do rekordów..To być może ich nie będzie jak bolszewicka hołota z PiS
              rozłoży polską gospodarkę. Oby im się nie udało. I to by było na tyle.
              Odpowiadać nie musisz bo z bolszewikami nie dystkutuję.
              • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 06:50
                Blszewicki język /tudzież argumentację/ to stosujesz ty kolego, a twój post oraz
                posty innych, równie nie stroniące od podobnych zabiegów socjotechnicznych -
                tylko mnie upewniają w przekonaniu, że bolszewicki język, bolszewicka
                argumentacja, a może i bolszewizm w gospodarce jest obecny nie wśród pisu, jego
                koalicjantów i ich zwolenników - A PO DRUGIEJ STRONIE BARYKADY POLITYCZNEJ.
                /Czy ja wyzywam WYZWAM po,pd, sld o zboczeńców,
                nieudaczników w sferze gospodarki, aferałów????????/
                • zen_ek Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 09:50
                  g - Ty masz po prostu paranoję. Stary idź z tym do lekarza. Współczesna
                  psychiatria radzi sobie z takimi przypadkami. Pisz sobie co chcesz skoro rozum
                  nie jest w stanie Cię powstrzymać, ale dla swojego dobra idź do lekarza. Będą
                  mieli z Ciebie pożytek i inni i rodzina. Jak się przejrzy cały ten wątek to
                  można znaleźć merytoryczne argumenty popierające działania Balcerowicza,
                  drugiej stronu zacietrzewienie jego przeciwników. Od Twojego stronnika twierdza
                  dowiedziałem się, że jestem "żydokomuną", od Ciebie, że jestem sierotą. Moze
                  jednak ktoś zaproponuje jakieś merytoryczne argumenty? Na przykład mógłbyś
                  określić na czym polega "bolszewizm" w wydaniu PO?? Tak po prostu - definicja
                  bolszewizmu i punkty w jakich ta definicja jest przez tą partię spełniona.
                  • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 10:26
                    Zanim zaczniesz wysylać inaczej myślacych do psychiatrow i psychoanalityków,
                    dowiedz się czym zajmują te dwie dziedziny. Bo wedle mojej wiedzy czymś innym
                    niz posiadanie odmiennego zdania.

A bolszewizm PO polega - jak mi się zdaje - na tym samym co bolszewizm PIS-u.
                    • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 10:31
                      aha, śpiesze cię poinformować, że na świecie dwa systemy wysyłały przeciwników
                      politycznych, ideologicznych do psychuszki, jeden nazywał się hitleryzm
                      /narodowy socjalizm/, drugi stalinizm /czyli swoista wersja komunizmu,
                      bolszewizmu/...
                      • zen_ek Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 10:47
                        christoph.g napisał:

> aha, śpiesze cię poinformować, że na świecie dwa systemy wysyłały przeciwników
                        > politycznych, ideologicznych do psychuszki, jeden nazywał się hitleryzm

Ja Cię nigdzie nie wysyłam - tylko radzę - radzę i proszę jak mówił MR
                        Marcinkiewicz. Twój _wolny_ wybór czy z tej rady skorzystasz - na tym właśnie
                        polega wolność.
                    • zen_ek Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 10:40
                      Zadałem PRECYZYJNE pytanie.
                      Proszę o argumenty. Jesteś w stanie je dostarczyć?
                      • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 10:51
                        Czytaj uważnie, nie raczyłem się podpierać zdobytymi trofeami ani odznaczenia,
                        tylko pisałem, że:
                        - ksztalt naszej transformacji był najgorszy z możliwych, czego efektem są
                        niespotykane w całej Europie połacie nędzy, chronicznego bezrobocia
                        /porównywalnego z krajami trzeciego świata, bo nie z Europą/, spadku dochodu na
                        głowę mieszkańca /w UE tylko łotwa jest za nami i to nie za długo się zmieni/,
                        ubożejącego społeczeństwa /dużo mniej liczni Rumuni, poza UE, kupują wiecej
                        samochodow niż Polacy/, przez te 17 lat bardziej dbano o stworzenie z Polski
                        rynku zbytu niż tworzenie miejsc pracy, tudzież sprzyjanie inwestycjom...
                        przez brutalną wersję reform Balzcerowicza zdławiono wiele firm na pocżątku lat
                        90-tych /można tu przywołać heroiczną walke o przetrwanie Hortexu/, można by
                        tymi wyliczeniami ścigać sie z litanią do wszystkich świętych
                        • zen_ek Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 11:15
                          czekaj czekaj, zadałem dość precyzyjne pytanie.
                          tutaj Twoja wypowiedź:
                          "(...)Blszewicki język /tudzież argumentację/ to stosujesz ty kolego, a twój
                          post oraz
                          posty innych, równie nie stroniące od podobnych zabiegów socjotechnicznych -
                          tylko mnie upewniają w przekonaniu, że bolszewicki język, bolszewicka
                          argumentacja, a może i bolszewizm w gospodarce jest obecny nie wśród pisu, jego
                          koalicjantów i ich zwolenników - A PO DRUGIEJ STRONIE BARYKADY POLITYCZNEJ.
                          (...)"

a tutaj zadane przeze mnie pytanie:
                          "Na przykład mógłbyś
                          określić na czym polega "bolszewizm" w wydaniu PO?? Tak po prostu - definicja
                          bolszewizmu i punkty w jakich ta definicja jest przez tą partię spełniona."

a poniżej mam nadzieję zobaczę odpowiedź uzasadniającą Twoje twierdzenie. Czyli
                          wskazanie czym objawia się bolszewizm w PO.
                          pozdr,
                          Z.
                          • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 11:28
                            Nie da się precyzujnie odpowiedzieć na bzdury. Jeśli ktoś przypisuje PIS-owi
                            bolszewizm, to na tej zasadzie /czy sprowadzając wszystko ad absurdum/ przypisać
                            bolszewizm PO. Jak widzę miałeś chwilę słabości i nie wzbiłeś do lotu swojego
                            umysłu, gdy pozoliłem sobie na ów zabieg.
                            • zen_ek Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 11:48
                              > Nie da się precyzujnie odpowiedzieć na bzdury. Jeśli ktoś przypisuje PIS-owi
                              skoro sam przyznajesz, że to bzdura, zatem po co ją wypisujesz?
                              a tu masz kawałek z dzieł Lenina - miłej lektury:

"NACJONALIZACJA BANKÓW I SYNDYKATÓW KAPITALISTYCZNYCH
                              15. Partia proletariatu w żadnym razie nie może stawiać so­bie za
                              cel „wprowadzenia” socjalizmu w kraju drobnego chłopst­wa, dopóki przeważająca
                              większość ludności nie uświadomi sobie konieczności rewolucji socjalistycznej.

Ale tylko sofiści burżuazyjni, ukrywający się za „prawie-marksistowskimi”
                              słówkami, mogą wysnuwać z tej prawdy uspra­wiedliwienie takiej polityki, która
                              by odwlekała niezwłoczne zastosowanie rewolucyjnych środków, w praktyce
                              zupełnie dojrzałych, często urzeczywistnianych podczas wojny przez szereg
                              państw burżuazyjnych, nieodzownie potrzebnych dla walki z nadciągającym
                              całkowitym rozkładem gospodarczym i głodem.

Takich środków, jak nacjonalizacja ziemi, nacjonalizacja wszystkich banków i
                              syndykatów kapitalistycznych lub co naj­mniej wprowadzenie natychmiastowej
                              kontroli nad nimi ze strony Rad Delegatów Robotniczych itd. , środków, nie
                              będących bynaj­mniej „wprowadzeniem” socjalizmu, trzeba się bezwzględnie domagać
                              i w miarę możności urzeczywistniać je w drodze rewolucyjnej. Bez zastosowania
                              takich środków, które są tylko krokiem ku socjalizmowi i które pod względem
                              ekonomicznym są zupełnie możliwe do urzeczywistnienia, nie można leczyć ran,
                              zadanych przez wojnę, ani zapobiec grożącej ruinie, targnąć się zaś na
                              niesłychanie wysokie zyski kapitalistów i bankierów, tu­czących się w sposób
                              szczególnie skandaliczny właśnie „na wojnie”, partia rewolucyjnego proletariatu
                              nigdy się nie zawaha."

• christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 11:50
                                A co ma wspólnego cytowana ramota z polityka PIS-u. Coś ci podowiada chora
                                wyobraźnia?
                                • zen_ek Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 12:01
                                  wybacz - mój czas dla Ciebie się kończy, więc tylko krótko.
                                  PiS chce nacjonalizować z tego co nieustannie słyszymy. Lenin też chciał.
                                  Pozdr,
                                  Z.
                                  • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 12:08
                                    Nacjonalizowali to: Lenin, stalin, kraje tzw. demokracji ludowej, lewicowi
                                    watazkowie w Ameryce, Afryce, Azjii. PIS co najwyzej chce zachować kontrole
                                    państwa nad paroma kluczowymi firmami, które jakoś niefortunnie wymknęly się
                                    spod tej kontroli. A to jest subtelna różnica. Jak juz cos przesyłasz, to primo
                                    - przeczytaj to uwaznie, secundo - porównaj to zamierzeniami rządu, tercjo -
                                    wyciagnij z tego wnioski, a po owych czynnościach zabierz się do pisania. Choc
                                    możesz nie mieć już o czym.
                                    • christoph.g Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 13:24
                                      A tak apropos bolszewizmu w gospodarce należaloby zadać kilka propozycji od
                                      bolszewizowania gopodarek zachodnich:
                                      -dlaczego niemcy nie chcą odbolszewizować Volskwagena, Norwedzy Statoila,
                                      Francuzi France Telcom, a szwedzi całego przemysłu spirytusowego???
                                      - czemu PO tak usilnie chce wprowadzic podatek liniowy, ktory obowiązuje w
                                      krajach postsowieckich, a jakoś nie kwapia się wprowadzic takich rozwiazan takie
                                      liberalne panstwa jak Wielka Brytania czy USA??
                                      Dużo by o tym pisać....
                                      • vertical1 Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 14:47
                                        g z Tabą nie warto polemizowac, bo i tak sie nie wygra. Jeszcze niedawno byleś
                                        blaznem forumowym a teraz sie za polityke zabraleś. BRAWO!!! To podobnie jak
                                        polowa rzadzących w sejmie. Dlatego tak latwo Ci z nimi znależć wspólny język.
                                        • cimoszenka Balcerowicz powinien zostać!/bez linka 12.03.06, 16:42
                                          Ten zwollenik PiS chciał żeby mu przedstawić argument za tym, że jego idole to
                                          bolszewicy i taki argument otrzymał. Mam na myśli stosowanie przez Kaczyńskich
                                          a teraz Kochalskiego w Warszawie bierutowskiego aktu uwłaszczeniowego.
                                          Oczywiście parafrazując towarzysza Kur(ew)skiego jako ciemny naród nie kupił
                                          tego. Jego sprawa. Gdyby jeszcze było mało to można wyciągnac argument w
                                          postaci towarzysza płk Biegalskiego. Ciemny naród spod znaku PiS tego też nie
                                          kupi. Teraz probują skoczyć na banki, które nie są ich własnością więc jeśli to
                                          nie jest bolszewizm to w/g PiS bolszewizmu nigdy nie było.
                                          ps. Proponuję na komisarza ludowego d/s gospodarczych powołać towarzysza
                                          Gosiewskiego. Jego "filipinki" niejednego uzdrowią...
              • racheela Re: Balcerowicz powinien zostać!/link 12.03.06, 21:43
                Cimoszenko, jest szansa ze PiS na tyle zajmie sie "układami", ze na rozkładanie
                gospodarki zabraknie im czasu.
                • cimoszenka Balcerowicz powinien zostać!/bez linka 12.03.06, 22:54
                  Zawsze mogą powołać 76 984 komisje śledcze dlaczego jest tak źle skoro jest tak
                  dobrze.
                  • citro1 Re: Balcerowicz powinien zostać!/bez linka 12.03.06, 23:52
                    Jeszcze raz powtórzę, PIS na dłuszą metę ma taki wpływ na gięłdę jak ja na
                    pogodę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka