Dodaj do ulubionych

2004: Rekordy importu i produkcji aut

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.12.04, 22:59
Moj MB 190 D ma 19 lat przejechal 130 tys. km, kupilem go przed 4 laty mial na liczniku 35 tys., dziadek go wiecej czyscil jak jezdzil,niewiele kosztuje utrzymanie , pali 6 l na sto km i to jadac 160na godz. i nie zamienie go na zadenego nowego koreanczyka czy fiata pozdrowienia, stary nie oznacza zly..
Obserwuj wątek
    • Gość: losiu Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.provider.pl / *.provider.pl 30.12.04, 23:33
      Kryzys polskiego rynku motoryzacyjnego ominął głównych producentów aut w Polsce
      - Fiata, Opla, Volkswagena i FSO. W tym roku wyprodukowano u nas ponad 500 tys.
      nowych samochodów osobowych i jest to rekord polskiego przemysłu samochodowego.

Fiat exportuje jak pamietam 70-80% produkcji, Opel chyba 90 %, VW nie wiem ale
      duzo moze w granicach 70-80 %, FSO - to smiech
      cala produkcja w PL to wiekszosci montownia i tyle, ale b.dobrze i tak, bo
      bysmymieli 30-40% bezrobocia, chwala BOGU
    • Gość: beagle2 Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:34
      35tys km w 15 lat? cos tu smierdzi cofaniem licznika.....
    • Gość: ja Wykres sprzedazy aut pokazuje..... IP: *.chello.pl 30.12.04, 23:34
      ze przy sprzedawcy nowych aut zarobili wiecej niz w poprzednim roku poniewaz
      spadek sprzedazy o ok. 10% zostal skompensowany wzrostem cen o ten sam czynnik
      (patrz artykul). Twierdzenie ze zarobili wiecej jest tak samo uprawnione jak
      darcie szat ze spadla sprzedaz.
      2004 swietnym rokiem uslug i przemyslu samochodowego w Polsce.
      LAMENTY SA NIE NA MIEJSCU. Wiwat wolny rynek!
    • Gość: magnat Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.qc.sympatico.ca 30.12.04, 23:37
      kupujcie dobre uzywane auta a zaoszczedzone pieniadze przeznaczajcie na nauke
      i zakup nieruchomosci
    • Gość: ibis1 Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.wadnthq.net-technology.com.pl 31.12.04, 09:45
      No i dobrze że spadła sprzedaż, takiego draństwa jak podnoszenie cen w biednym
      kraju z powodu obaw o mniejsze zyski w bogatym to już dawno nie widziałem.
      I jeszcze mają tupet narzekać przed kamerami….
      Pozdrawiam
    • Gość: BENZ Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: 212.65.27.* 31.12.04, 12:05
      mam tez 8 letniego E 200(okularnik)...jezdzila nim stara babcia...to jets
      samochod..mialem wchesniej nowa toyote...ale do "starego"mrca jej daleko...raz
      mercedes zawsze mercedes!!
    • Gość: JOKER Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: 217.30.143.* 31.12.04, 12:11
      TY ANDRZEJEK POŻYCZ MI TRZYDZIEŚCI TYSIECY ZŁOTYCH POLSKICH TO PÓJDĘ SOBIE
      KUPIĆ NOWA FURMANKĘ.HEJ!SRANIE W BANIE.KAŻDY BY CHCIAŁ JEŻDZIC NOWA BRYKĄ TYLKO
      SAKWY PUSTE.
    • sioban żal mi sprzedawców 31.12.04, 12:24
      że im tak sprzedaz spadła, ale myślałem że jak co raz mniej kilentów to ceny
      spadają a jak widac w tym kraju rosną. Podnieście panowie jeszcze ceny o 10% to
      na pewno wam pomoże.
    • Gość: Adas Widac czego chca Polacy IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 31.12.04, 12:33
      Nareszcie gdy zniknely bariery finansowe widac na co polacy chca wydawac swoje
      pieniadze, chca tanich aut - starych ale tych ze sredniej i wyzszej polki a nie
      kupowac beznadziejne fiaty, daewoo i tym podobne wynalazki - juz ludzie nie chca
      kupowac auta tylko dlatego aby bylo nowe, Lepiej zniszczyc korupcje w stacjach
      wykonujacych przeglady techniczne anizeli finansowo gnebic biedniejsza czesc
      naszego spoleczenstwa- bo niestety bogaci i tak beda jezdzic nowymi. Porownoujac
      to do nowobudowanego parku w ktorym projektanci wyznaczaja drozki a ludzie i tak
      beda chodzic jak im wygodniej czyli najbardziej optymalna droga. Nalezy tworzyc
      regulacje dla ludzi a nie przeciw nim!!!!!
      Najlepszego w nowym roku.
      • Gość: shago Re: Widac czego chca Polacy IP: 212.182.117.* 31.12.04, 13:33
        to co piszesz jest wbrew logice i nie dozrozumienia dla normalnego Jaśnie
        Wielmożnego Urzędnika Najjasniejszej RP. i tyle. oni kieruja sie logiką mamuta,
        choc i tak nie wiem czy nie obrażam tego poczciwego zwierzaka. ach co to byłby
        za raj jakby 90% urzedników wyginęło jak mamuty.
      • Gość: :) Re: Widac czego chca Polacy IP: *.e / 213.25.195.* 02.01.05, 11:43
        Racja!!!
      • Gość: Zuzia Re: Widac czego chca Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:48
        >Nalezy tworzyc
        > regulacje dla ludzi a nie przeciw nim!!!!!
        > Najlepszego w nowym roku.

Komuniści umieją wydawać nie swoje pieniądze. Dlatego uchwalają regulacje
        prawne przeciwko zwykłym obywatelom. A ci jeszcze na postkomunę niedawno masowo
        głosowali.
    • Gość: AA Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 31.12.04, 16:24
      Te teksty typu dziadek jezdzil autem tylko do kosciola to mozna miedzy bajki
      wlozyc. Po prostu frajerze miałeś licznik przekręcony!
      • Gość: alex Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 12:43
        Gość portalu: AA napisał(a):

> Te teksty typu dziadek jezdzil autem tylko do kosciola to mozna miedzy bajki
        > wlozyc. Po prostu frajerze miałeś licznik przekręcony!

a co? zazdrość Cię zżera bo kupiłeś nowego cieniasa z salonu i nie masz
        pewności czy nie był klepany przed sprzedażą a na myśl co będzie jak skończy
        się gwarancja cierpnie Ci skóra?
    • Gość: ratuuuuunkuuuu NIECH KTOŚ PODNIESIE TO KULAWE FSO !!!! IP: *.man.poznan.pl 31.12.04, 17:41
      CZY NAPRAWDE JESTESMY SKAZANI NA ZAPOROŻCA ???????
      LUDZIE, DO CZEGO TO DOSZŁO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: sam Re: NIECH KTOŚ PODNIESIE TO KULAWE FSO !!!! IP: *.arcor-ip.net 01.01.05, 19:06
        to nie prawda, ze niema aut od starych dziadków. Sam widzialem niegdys z
        przebiegiem 5000 km i stojacego w garazu na pol slepego dziadke. Nikt mi tego
        auta nie wciskal, wiec nie mial powodu klamac. Kupilem tez kiedys Renaulte 18,
        duza bryka, diesel, 5o ooo km, dziesieciolatka jak nowy byl a ciagnal lepiej
        niz DB 200, który pod górke kopcil olejkiem kamforowym
    • Gość: Autor NAM POZOSTAJE JUZ TYLKO CZEKANIE NA ZAPOROŻCA IP: *.man.poznan.pl 31.12.04, 17:42
      BEZ KOMENTARZA
    • Gość: Maciek_Fiatowiec Na moim Uno moge polegac! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.12.04, 18:00
      Samochod nie jest az tak skomplikowany, jak sie moze wydawac.
      Przy wymianie czesto bardzo tanich czesci i regularnej kontroli, wlasciwie nie
      moge sobie wyobrazic, ze mu sie cos nagle moze popsuc. Nie ma poduszek, ale i
      dlatego jezdze tym ostrozniej. Moj samochod nie jest dla nikogo wiekszym
      zagrozeniem, niz nowy nim jest, mimo swoich 13 lat!
    • Gość: * Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 23:35
      jak go kupowałeś to miał 235 tys na liczniku.Coś o tym wiem.
    • Gość: zajechany MB 190D Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.net81-64-68.noos.fr 01.01.05, 00:19
      ...nawet gdyby stal w garazu przez te 15 lat i nieruszal sie z miesca to i tak
      by mial min. 150 tys ...ruchy tektoniczne..zmiany w polu magnetycznym ziemi..
      P.S.:malo jezdze ale te 50 tys na rok robie nawet nie wiem kiedy...
    • Gość: Swoboda_T Zwiększenie statystycznego wieku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 13:37
      Nie oznacza automatycznie pogorszenia "statystycznego" stanu technicznego i
      bezpieczeństwa. Każdy, kto ma pojęcie o samochodach oraz o polskim rynku sprzed
      akcesji wie dlaczego. W publikacjach medialnych brakuje choćby słowa o liczbie
      wycofywanych z ruchu starych aut(głównie nastoletnich"demoludów" oraz 20 i
      więcej letnich aut zachodnich). Fakt, trudniej to uchwycić niż "import". Tak
      jak i ciężko zwalczyć korupcję na stacjach diagnostycznych, która jest
      prawdziwym zagrożeniem bezpieczeństwa.
      Generalnie warto pamiętać, że polska produkcja idzie w zdecydowanej większości
      na eksport i troszczyć się o nowe inwestycje. Jak z tym u nas jest, każdy wie...
    • Gość: Spoko Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 14:32
      Piee..nie tego dziennikarzyny od siedmiu boleści o samochodach używanych i
      starzenuiu się rynku przypomina mi o naszej średniej krajowej,nieosiagalnej
      nawet dla tych lepiej zarabiajacych.Najlepiej zeby samochodami jezdzili tylko
      ministrowuie i dzieci kulczyka oraz paulinów z Jasnej Góry-reszta na
      piechotę-jak w średniowieczu-wtedy będziemy się mogli przed całym swiatem
      chwalić że u nas na drodze same Maybachy i Lancie jeżdzą.Czemu tego
      Kublika-marnego pismaka z GW na zbita mordę nie wywalą-toz to jawnie przekupiony
      chłop!!
      • Gość: Jacek Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 20:13
        Mam kolege, który pracował swego czasu jako dziennikarz i trochę mi opowiedział o tzw lobbingu. Przecież ten Kublik dostaje co tydzień od dilerów nową zajebistą furę do testowania. Więc jasne jest że będzie pisał w ich interesie. Podnieśli ceny aut o 10% i teraz chcą żeby rząd wprowadził nowy podatek, bo im sprzedaż siadła. Więc Kublik pisze regularnie "artykuły" o tytułach typu Powódź gratów itp.
        • Gość: Quentin Dokładnie, widzę dziś same trzeźwe komentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 21:39
          osobiście kupiłem bmw 320 z 1991 roku (E30, 230 tys.km przebiegu) za 10 tys. na
          gotowo, miałem przedtem lanosa z 2001 roku 1,4 (40 tys. przebiegu)- jak myślicie
          czym się lepiej jeździ pod każdym względem ?? Na tym polega wolny rynek, że mamy
          swobodę wyboru. Dilerzy trzepali w marcu i kwietniu mega kasę na autach z
          kratkami, do tego zdzierają regularnie za przeglądy i części, które sprzedają na
          400% marży wciskając ludziom ciemnotę że klocki brembo z napisem ford są lepsze
          niż takie same w sklepie bez napisu ford. A te ich lamenty, że się auta nowe nie
          sprzedają są śmieszne. Podnosisz ceny spada sprzedaż- podstawowa zasada
          ekonomii, tzw. elastyczność cenowa popytu. W moim aucie mam nowe opony, tarcze,
          klocki, felgi, tłumik, wszystkie płyny i nową tapicerkę, nie uważam że stanowię
          jakiekolwiek zagrożenie dla kogokolwiek z racji wieku autka, a że pali mi 12h
          jak jeżdże szybko to płacę podatki w benzynie za którą sam płacę. Co do
          dziennikarzy w GW to jakbym zarabiał 15 tys. / miesiąc, a tyle wyciągają, to nie
          ch kupują sobie nowe, jeżdżą na drogie przeglądy i patrzą jak im traci wartość
          50% po 4 latach albo więcej. Ja wolę kasę przeznaczać na dom, dzieci albo swoją
          firmę. Pozdrawiam wszystkich fanów bmw, aha jak wszystko pójdzie ok. w tym roku
          kupię sobie drugie bmw albo audi quatro :)
          • Gość: kierowca bombowca Re: Dokładnie, widzę dziś same trzeźwe komentarze IP: *.chello.pl 02.01.05, 06:38
            A dress Adidasa juz masz? Moze byc uzywany, 10-letni, byle z malym przebiegiem.
    • Gość: VW No Kublik!Świeta były ,czas kase podreperować... IP: *.chello.pl 02.01.05, 11:47
      kiedy znowu zaczniesz bżdzic androny o szkodliwosci sprowadzania uzywanych aut,
      jestem tylko ciekaw które koncerny płaca najwięciej takiej dziwce
      dziennikarskiej jak ty??
    • Gość: aaby Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: *.idea.pl 02.01.05, 12:02
      Ludzie, czy Wy umiecie czytać?!
      W artykule macie podane suche fakty poparte liczbami, żadnej demagogii. Trochę
      inteligencji a wnioski mozna wyciągnać samemu - nie trzeba tego oczekiwać od
      osoby piszącej ten tekst.
      Argument, że ktoś zarabia 15tys. (co założe się, nie jest prawdą) swiadczy o
      tym kto to napisał. Gratuluję silnych argumentów w dyskusji
    • Gość: qq Re: 2004: Rekordy importu i produkcji aut IP: 195.116.84.* 02.01.05, 20:51
      Oglądaliście dzisiaj wiadomości (Niedziela, 02.01)? Było o tym jak, jakiś
      obywatel poskarżył się na nasze władze odnośnie akcyzy na auta używane. Chce
      udowodnić, że ta akcyza to nic innego jak cło, którego żaden kraj UE nie może
      nakładać na towary będące w obrocie handlowym na terenie Unii Europejskiej.
      Dotyczy to wszystkich towarów w tym samochodów używanych i nowych. Powiedzieli o
      tym, że komisja europejska zajmie się tą sprawą na najbliższej sesji i jeśli
      udowodnią naszym władzom, że akcyza jest cłem to urzędy skarbowe będą musiały
      zwrócić nam pobrane bezprawnie akcyzy łącznie z odsetkami!!! Nareszcie szary
      obywatel będzie miał jakiś pożytek z tej Unii ;-)
      • Gość: k I to ma byc kryzys w sprzedazy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 16:14
        Drogi red. Kublik, spadek sprzedazy nowych samochodow o 10%, przy takiej skali
        naplywu uzywanych aut, swiadczy nie o kryzysie, o czyms wrecz przeciwnym.
        Sprzedaz na tym poziomie nalezy uznac za sukces, bo to oznacza ze w tym roku
        Polacy kupili lacznie ponad 1mln samochodow.
        Nawiassem mowiac b.dobrze ze nie ma juz ograniczen w sprowadzaniu uzywanych
        samochodow z Zachodu- to lepsze niz sciaganie zlomu w czesciach by je potem
        skladac po warsztatach.
        No, nic, o red. Kubliku mam juz swoje zdanie, i jak widze, nie daje mi nadziei
        na zmiane mego stanowiska...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka