Gość: ochman IP: 194.203.162.* 20.03.01, 16:58 Czy byly prowadzone w Polsce analizy rynku telekomunikacyjnego metoda "pieciu sil" (moje wlasne tlumaczenie) Michaela Portera? (i jesli tak, to gdzie to mozna znalesc?) Bylbym wdzieczny za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sceptyk Re: Rynek telekomunikacyjny w Polsce IP: 141.39.41.* 21.03.01, 13:07 Dobry czlowieku, czy uwazasz rzeczywiscie , ze w Polsce istnieje cos takiego jak RYNEK telekomunikacyjny ??? Caly ten kram, zwany telekomunikacja, sterowany jest w praktyce przez waskie grono powiazanych ze soba facetow, rozmieszczonych w zamierzony sposob w kilku wezlowych instytucjach panstwowych, i quasi-prywatnych i w tym przypadku nie ma zadnych przypadkow, sa tylko na prawde prywatne interesy tych ludzi. Zaden zacny profesor, a takim jest na pewno Michael Porter niczego tu nie wymysli , chocby nie wiem ile sil do tego uzyl ( moze nawet wiecej niz pieciu ). Drogi Panie Ochmanie, napij sie zimnej wody, to pomoze Ci na pewno. A /znalesc/ piszemy poprawnie /ZNALEZC/, bo /ZNALAZLEM/. Pozdrowienia, Sceptyk Gość portalu: ochman napisał(a): > Czy byly prowadzone w Polsce analizy rynku telekomunikacyjnego metoda > "pieciu sil" (moje wlasne tlumaczenie) Michaela Portera? (i jesli tak, to > gdzie to mozna znalesc?) > > Bylbym wdzieczny za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Rynek telekomunikacyjny w Polsce IP: 194.203.162.* 23.03.01, 14:29 Drogi Sceptyku, widze, ze niewiele znasz sie na rzeczy, ale za wskazowki ortograficzne dziekuje (tylko co z ta zimna woda?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Rynek telekomunikacyjny w Polsce IP: 141.39.41.* 26.03.01, 11:28 Szanowny Panie Ochmanie, tak sie sklada , ze publikacje i ksiazki profesora HBS, Michaela Portera sa mi doskonale znane. Kiedy jednak przypomnimy sobie ostatnie machinacje zwiazane z afera kabla swiatlowodowego, koncesji UMTSu, drastycznego wzrostu oplat abonamentowych w TPSA i innych mniej znanych przez publike szczegolow zycia chorego organizmu zwanego telekomunikacja, to powinnismy sie zastanowic , czy naukowe metody profesora HBS, maja jakakolwiek przydatnosc do analizy czegos, co sterowane jest brutalnie przez nowobogacka ekonomiczna pseudo-elite III Rzeczypospolitej. Nie stosujmy wiec slowa RYNEK do tej sytuacji. Dla kogos, kto sie tym zajmuje, powinno byc to calkowicie jasne. "I to by bylo na tyle" - cytat z (tez) Profesora Jana Tadeusza Stanislawskiego. Sceptyk PS. Nie ma za co dziekowac , Dobry Czlowieku, to tylko szkola podstawowa sie klania . A ta zimna woda , to test na inteligencje. Gość portalu: ochman napisał(a): > Drogi Sceptyku, > > widze, ze niewiele znasz sie na rzeczy, ale za wskazowki ortograficzne > dziekuje (tylko co z ta zimna woda?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregor Re: Rynek telekomunikacyjny w Polsce IP: *.cs.bialystok.pl 26.03.01, 13:41 ............Nie stosujmy wiec slowa RYNEK do tej sytuacji. Dla kogos, kto sie tym zajmuje, powinno byc to calkowicie jasne. Słuszna uwaga. Wszystkie te metody Portera, macierze BCG, Hofera, Mc Kinsey'a można wsadzić sobie w dupę. Tyczy się to nie tylko "rynku" telekomunikacji, ale również wielu, wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Rynek telekomunikacyjny w Polsce IP: 141.39.41.* 26.03.01, 14:38 Moj apel do bioracych udzial w dyskusji: Kochani, unikajmy w wypowiedziach , nazwijmy to po imieniu, "uproszczen", ktore zalecaja nam wsadzanie tego czy owego w to lub owo. Sa one dosadne, ale nie oddaja w pelni zagadnienia stosowania naiwnych metod zachodnich uniwersytetow do analizy czegos takiego jak wiekszosc procesow zachodzacych w naszym pieknym kraju (cytat ponizej) . Ktos kiedys powiedzial: - Panie, - morze, lasy , jeziora, rzeki, gory , klimat, kobiety: Jaki to moglby byc piekny kraj !!! Uzywajmy wiec argumentow rzeczowyh ; co do drobnych zlosliwosci i kpin nie mam zastrzezen. Dziekuje Panu GREGOROWI za akceptacje mojego stanowiska, co do zalecenia dotyczacego wsadzania zachowalbym jednak pewna rezerwe ( na inne okazje ). Serdeczne pozdrowienia, jakkolwiek sceptyczne. Gość portalu: gregor napisał(a): > ............Nie stosujmy wiec slowa RYNEK do tej sytuacji. Dla kogos, kto sie > tym zajmuje, powinno byc to calkowicie jasne. > > Słuszna uwaga. Wszystkie te metody Portera, macierze BCG, Hofera, Mc Kinsey'a > można wsadzić sobie w dupę. Tyczy się to nie tylko "rynku" telekomunikacji, ale > > również wielu, wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregor bariery IP: *.cs.bialystok.pl 26.03.01, 15:24 Nic nie mam przeciwko zachodnim metodom. Chciałem tylko potwierdzić Pana "refleksję" dot. tego tematu. Nie możemy stosować tych metod chociażby w warunkach monopolu. Mam na myśli chociażby "tepsę" i orlen. Również w przypadku dużo, dużo mniejszych firm i niekoniecznie z tych branż. Przy istniejącej korupcji, przy wszędobylskich "znajomościach i układach", przy "polskim wolnym rynku" te sposoby badania rynku zarówno w warunkach makro, jak i mikro mają znaczenie czysto teoretyczne. Nie jestem marketingowcem z zamiłowania, ale robiłem kilka analiz na rynku lokalnym. Przy istniejących powiązaniach mieliśmy wrażenie, iż najważniejszymi punktami są bariery społeczne, polityczne i układy nieformalne. Pozdrowiena gregor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: bariery IP: 141.39.41.* 26.03.01, 16:42 Ciesze sie , ze znalazl sie ktos, kto ma podobna do mojej opinie o zjawiskach socjologicznych dajacych sie zaobserwowac w wielu dziedzinach naszego zycia. Ciagnie sie to juz od 1989 roku i na dobra sprawe zmieniaja sie tylko detale,a mechanizmy sa jak Lenin , wiecznie zywe. Rozne ekipy zajmuja rozne stolki i jakos konca nie widac. Moze rzeczywiscie trzeba bedzie poczekac kilka pokolen , aby zaczely dzialac jakies normalne kryteria, regulujace zachowanie sie organizmow gospodarczych. Nalezy zadac wlasciwie jedno tylko pytanie: JAK DLUGO JESZCZE, PANIE I PANOWIE, JAK DLUGO JESZCZE ?? Na te i podobne temu pytania retoryczne nauka nie znalazla dotad jasnej odpowiedzi. Pozostaje z szacunkiem, sceptyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: bariery IP: *.ipt.aol.com 26.03.01, 20:52 Analiza rynkow (oooops - znowu to slowo) telekomunikacyjnych metoda pieciu sil Portera pozwala np. na zaobserwowanie podobnych trendow w wiekszosci krajow Europy Srodkowej. Wszedzie jest podobnie - rzad zaprasza inwestorow zagranicznych, a potem pozwala na faktyczny monopol krajowego operatora. Nie ma wiec sie co najezac o slownicto przeze mnie zastosowane, czy tez watpic w moja inteligencje, tylko moze po prostu wystarczy odpowiedziec na pytanie przeze mnie zadane. Bardzo serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś