Dodaj do ulubionych

Gospodarka USA ostro w górę

30.11.05, 18:14
Interes w Iraku procentuje!
A sprzęt wojskowy się szybko zużywa i starzeje, trzeba go znowu szybko mieć!
Laboratoria do dzieła. Potrzebne nowe działa, czołgi i rakiety.
Fabryki do roboty.
Amerykanie to mają głowę do interesów!
Obserwuj wątek
    • Gość: start-line Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: 67.115.190.* 30.11.05, 18:19
      :)) :)) masz racje!!
      • amdrzej11 Re: Gospodarka USA ostro w górę 30.11.05, 22:10
        Oj, oj!
    • Gość: sezz co na to eva15 IP: *.altec.pl / *.altec.pl 30.11.05, 18:43
      Załamka, depresja, topienie smutków w alkoholu ?
      • Gość: LastBoyScout Re: co na to eva15 IP: *.dyn.optonline.net 30.11.05, 20:00
        Evus to drobiazg poniewaz przynajmniej jest niezakamuflowana komunistka ale
        wieksza czesc PiGanow ma problem ... :)
        • Gość: alef zero Re: co na to eva15 IP: *.trw.com 30.11.05, 22:26
          Bo ja wiem, czy komunistka? Raczej rusofilka i antyamarykanska. A troche
          maskowac to ona sie jednak potrafi, bo ja np. z jej postow doskonale wiem czego
          nie lubi i przeciwko czemu jest, natomiast trudniej mi sie zorientowac co lubi
          i co popiera. Bardzo rzadko zdarza sie jej odkryc garde pod tym drugim
          wzgledem. Ale w kazdym razie fun jest czytac, jak zreszta i wszystkich
          ekstremistow jak Tomson czy nieodzalowanej pamieci p. Gabriela z Londynu.

pozdr.
          • Gość: LastBoyScout Re: co na to eva15 IP: *.dyn.optonline.net 30.11.05, 22:57
            >bo ja np. z jej postow doskonale wiem czego nie lubi i przeciwko czemu jest,
            natomiast trudniej mi sie zorientowac co lubi i co popiera<

Kazda zgorzkniala krytyka CUDZEGO jest najlatwiejsza i
            "najefektowniejsza" (nie mylic z efektywnoscia!)....przynajmniej doraznie.
            Evus jednak chyba zyje w tych Niemczech a wiec antyamerykanizm na niewiele sie
            zda kiedy NIEMIECKIEGO socjalu UBYWA .....

• eva15 Re: co na to eva15 01.12.05, 01:01
            Brakło inteligencji, żeby spostrzec, że Gabi cały czas pisze, tyle, że pod
            innym nickiem? W miedzyczasie zmieniła już przynajmniej dwa... I ty się
            bierzesz za analizowanie moich postów? Więcej skromności, doradzam przez
            grzeczność.
            • Gość: alef zero Re: co na to eva15 IP: *.trw.com 01.12.05, 02:04
              Ech, pani evo pietnascie, po pierwsze nie lubie, kiedy mi nieznajomi mowia na
              ty. Po drugie, Gabi, czy jak ja tam pani nazywa, moze i pisuje pod innymi
              nickami, ale musiala zmienic styl. Tej wspanialej megalomanii pracownicy Home
              Office z Londynu, nazywajacej wszystkich azbesciarzami, nikt inny na tym forum
              nie prezentuje. I tego stylu mi brakuje. A jesli chodzi o IQ, to moglibysmy
              jakis tescik kiedys wspolnie rozwiazac - zobaczylibysmy, kto by wygral...

spokojnoj noczi
      • abaddon_696 A jaka jest inflacja w USA? 01.12.05, 00:56
        Koło 5%.
    • Gość: sezz Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: *.altec.pl / *.altec.pl 30.11.05, 18:44
      "Wydatki konsumentów odpowiadają za 2,97 proc. wzrostu PKB"

To, że ci Bozia rozumu poskąpiło to trudno ale to, że cię rodzice nie nauczyli
      czytać ze zrozumieniem to już wstyd
      • Gość: Longislander Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: *.dsl.invision.com 30.11.05, 18:48
        Powinno byc 2.97pkt.% bo inaczej to co odpowiada za pozostale 93.03% tego
        wzrostu?
        • Gość: pale_craca Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: *.crowley.pl 30.11.05, 19:38
          nie od 100% tylko od 4.3%
    • amdrzej11 Re: Gospodarka USA ostro w górę 30.11.05, 22:09
      Stary, powinienes byc zatrudniony na stanowisku ministra gospodarki RP, a nie
      marnowac swoj wybitny talent na stronie dyskusyjnej GW!
      • Gość: HUHU :) Gospodarka idzie IP: *.ny325.east.verizon.net 30.11.05, 22:58
        Wydatki konsumentow, hehe odpowiadaja za prawie 3% z tych 4.3 % wzrostu.
        narod ruszyl na sklepy i wydaje jak oszalaly, tak jest dokladnie co roku. No a
        skoro 2/3 tego "rozwoju" to sprzedaz dataliczna, to mozna rowniez chyba bez
        trudu dostrzec role rosnacych na chama cen wszystkiego w tym "rozwoju"?
        • Gość: borrek Re: Gospodarka idzie IP: *.h.pppool.de 30.11.05, 23:56
          www.cagle.com/working/051125/fairrington.gif
          www.cagle.com/working/051125/parker.gif
    • eva15 nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 01:06
      wystarczy spojrzeć w niemieckie statystyki gospodarcze z lat 30. A, że
      gospodarka USA jest obok zbrojeń w dużym stopniu wirtualna (jak swego czasu
      radziecka) to i rośnie jeszcze szybciej niż hitlerowska. Jeszcze trochę
      kreatywnej ksęgowości i jeszcze trochę wojen a będzie rosła 35% rocznie.
      Dopiero Chińczyków zatka..
      • Gość: LastBoyScout Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.dyn.optonline.net 01.12.05, 02:20
        Tutaj Radio Erewan:
        >>>A, że gospodarka USA jest obok zbrojeń w dużym stopniu wirtualna (jak swego
        czasu radziecka) <<<

Jewus jak zawsze dewastjaco odkrywcza.
        Pamietam jak kiedys mi tlumaczyla, ze chinski parlament zbierajacy sie raz do
        roku i przyjmujacy poprzez aklamacje dyrektywy komitetu centralnego to
        najlepsza gwarancja dla ... systemu KAPITALISTYCZNEGO w Chinach ! :)

I wlasnie STAD (daja tyle usmiechu!) kocham blondynki, nawet te
        niemieckie ...brrrrrrr ! :)

• Gość: alef zero Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.trw.com 01.12.05, 02:25
        > wystarczy spojrzeć w niemieckie statystyki gospodarcze z lat 30???

A jaka to wojne toczyly Niemcy w latach 30-tych oprocz kampanii wrzesniowej w
        Polsce w 1939? No, troche moze Adolf pomagal Francowi w Hiszpanii, ale zeby to
        az tak nakrecilo koniunkture (w jezyku polskim przez krotkie "i", nie "j",
        nawiasem mowiac), no, no!
        • abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 02:48
          Wystarczy, że idą w górę wydatki na wojnę. A chyba nie zaprzeczysz, że od
          początku kanclerstwa Hitlera tak właśnie było.
          • Gość: alef zero Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.trw.com 01.12.05, 02:52
            Najwieksza produkcja zbrojeniowa Niemiec przypadala na lata 1943 i 1944.
            Ale ten argument i tak nie wytrzymuje krytyki, bo Sowieci zbroili sie na potege
            przez 45 lat po drugiej wojnie swatowej, a gospodarka u nich jak byla pizdziec,
            tak byla. Przez caly czas az do samego konca. Czyli, ze zbrojenia
            niekoniecznie pompuja ekonomie.
            • abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 03:19
              > Ale ten argument i tak nie wytrzymuje krytyki, bo Sowieci zbroili sie na
              potege
              >
              > przez 45 lat po drugiej wojnie swatowej, a gospodarka u nich jak byla
              pizdziec,
              >
              > tak byla. Przez caly czas az do samego konca.

Bzdura. Do stagnacji czasów Breżniewa rozwijali się szybciej niż USA.
            • Gość: Eva wojna jako "produkt" nakręcający koniunkturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.05, 11:58
              z wojną jest w pewnym stopniu jak z każdym innym produktem w ekonomi, podlega
              ona "cyklom produkcyjnym", czyli wykazuje fazy. Najpierw jest faza wschodząca,
              poczätki zbrojeń które nie majä jeszcze znacznego wpöywu na gosp., później faza
              rozkwitu - wtedy wpływ jest największy, aż wreszcie następuje faza "imeprialer
              Überdehnung" lub "imperial overstreching" i wtedy nadmierne zbrojenia zaczynajä
              DUSIC rozwój gospodarczy. Przez te wszytkie fazy przeszła ZSRR, przejdzie i
              Ameryka. Zenit najwyraźniej już osiągnęła.

PS. Masz oczywiście rację z "koniunkturą", moje przeoczenie.
              • Gość: Eva Re: wojna jako "produkt" nakręcający koniunkturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.05, 12:00
                faza "imperialer Überdehnung" (Dat.), lub "imperiale Überdehnung" (Nom.)
      • warmi2 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 02:56
        Wojna NIGDY nie naciaga koniunktury, bynajniej nie na dluzsza meta.
        Wystarczy popatrzec na byle ZSRR ktore przez 40 lat wydawalo 40% budzetu na zbrojenia.

USA juz od 20 lat ma wzrost narodowy wyzszy niz Europa. To jest kwestja wolnosci gospodarczej i ogolnie lepszego systemu jezeli chodzi o rozwoj gospodarczy.

• abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 03:23
          > Wojna NIGDY nie naciaga koniunktury, bynajniej nie na dluzsza meta.
          > Wystarczy popatrzec na byle ZSRR ktore przez 40 lat wydawalo 40% budzetu na
          zbr
          > ojenia.

No i? ZSRR miała 2 PKB na świecie, prawie połowę tego co Stany. A na początku
          XX wieku jeszcze nie doświadczyła industrializacji.

> USA juz od 20 lat ma wzrost narodowy wyzszy niz Europa. To jest kwestja
          wolnosc
          > i gospodarczej i ogolnie lepszego systemu jezeli chodzi o rozwoj gospodarczy.

Dziwnym trafem też od 20 lat kurczy się klasa średnia w USA i płace spadają.
          • club66 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 04:08
            abaddon_696 napisał:
            > Dziwnym trafem też od 20 lat kurczy się klasa średnia w USA i płace spadają.

Dziwnym tez trafem lekarze w Niemczech zarabiaja €3,000 miesiacznie, tyle co
            przecietny lekarz rodzinny ma w USA na tydzien. Niemcy zmuszani sa do pracy w
            urzedach panstwowych za € 1,5 na godzine, bezrobocie w Europie bije rekordy,
            firmy bankrutuja lawinowo, klasa srednia w Europie zmarginesowana do minimum a
            do klasy wyzszej zalicza sie juz ta osoba co jeszcze posiada prace za polowe
            wynagrodzenia. Jak wyglada gospodarczy wzrost juz malo kto w Europie Zach.
            pamieta...
            • abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 04:20
              Ja mogę podać źródła, które potwierdziłyby to, co napisałem o USA (że płace
              spadają i klasa średnia maleje). Zresztą, wystarczy sobie powpisywać w google'u.
              Ciekaw jestem, skąd Ty masz te informacje?
              • Gość: Eva Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.05, 11:48
                on myli lekarza na stażu z lekarzem mającym własną praktykę, oraz tzw.
                specjalną akcję dla ułamka bezrobotnych tzw. "ein Euro-Job" z płacą urzędnika,
                a ta wynosi średnio ok. 20-30 euro za godz. Gdzieś mu dzwoni, ale nie wie w
                którym kościele.
                • club66 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 14:32
                  Gość portalu: Eva napisał(a):

> on myli lekarza na stażu z lekarzem mającym własną praktykę, oraz tzw.
                  > specjalną akcję dla ułamka bezrobotnych tzw. "ein Euro-Job" z płacą urzędnika,
                  > a ta wynosi średnio ok. 20-30 euro za godz. Gdzieś mu dzwoni, ale nie wie w
                  > którym kościele.

Mozesz niewolnicza prace przybierac w jakie chcesz piorka, nie zmienia to faktow.
                  Niemieccy lekarze pracujacy w szpitalach maja placone jak nauczyciele szkoly
                  podstawowej. Jednak zeby taka place osiagnac musza pracowac 60 godz. tygodniowo.
                  • eva15 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 14:53
                    To prawda, ale praktyka szpitalna trwa ROK
    • kingsanwil Re: Gospodarka USA ostro w górę 01.12.05, 16:02
      Hossa trwa!
    • przyladek.dobrej.nadziei USA ma bardzo slaba walute :))) 01.12.05, 21:22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka