zkyc 30.11.05, 18:14 Interes w Iraku procentuje! A sprzęt wojskowy się szybko zużywa i starzeje, trzeba go znowu szybko mieć! Laboratoria do dzieła. Potrzebne nowe działa, czołgi i rakiety. Fabryki do roboty. Amerykanie to mają głowę do interesów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: start-line Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: 67.115.190.* 30.11.05, 18:19 :)) :)) masz racje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sezz co na to eva15 IP: *.altec.pl / *.altec.pl 30.11.05, 18:43 Załamka, depresja, topienie smutków w alkoholu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: co na to eva15 IP: *.dyn.optonline.net 30.11.05, 20:00 Evus to drobiazg poniewaz przynajmniej jest niezakamuflowana komunistka ale wieksza czesc PiGanow ma problem ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: co na to eva15 IP: *.trw.com 30.11.05, 22:26 Bo ja wiem, czy komunistka? Raczej rusofilka i antyamarykanska. A troche maskowac to ona sie jednak potrafi, bo ja np. z jej postow doskonale wiem czego nie lubi i przeciwko czemu jest, natomiast trudniej mi sie zorientowac co lubi i co popiera. Bardzo rzadko zdarza sie jej odkryc garde pod tym drugim wzgledem. Ale w kazdym razie fun jest czytac, jak zreszta i wszystkich ekstremistow jak Tomson czy nieodzalowanej pamieci p. Gabriela z Londynu. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: co na to eva15 IP: *.dyn.optonline.net 30.11.05, 22:57 >bo ja np. z jej postow doskonale wiem czego nie lubi i przeciwko czemu jest, natomiast trudniej mi sie zorientowac co lubi i co popiera< Kazda zgorzkniala krytyka CUDZEGO jest najlatwiejsza i "najefektowniejsza" (nie mylic z efektywnoscia!)....przynajmniej doraznie. Evus jednak chyba zyje w tych Niemczech a wiec antyamerykanizm na niewiele sie zda kiedy NIEMIECKIEGO socjalu UBYWA ..... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: co na to eva15 01.12.05, 01:01 Brakło inteligencji, żeby spostrzec, że Gabi cały czas pisze, tyle, że pod innym nickiem? W miedzyczasie zmieniła już przynajmniej dwa... I ty się bierzesz za analizowanie moich postów? Więcej skromności, doradzam przez grzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: co na to eva15 IP: *.trw.com 01.12.05, 02:04 Ech, pani evo pietnascie, po pierwsze nie lubie, kiedy mi nieznajomi mowia na ty. Po drugie, Gabi, czy jak ja tam pani nazywa, moze i pisuje pod innymi nickami, ale musiala zmienic styl. Tej wspanialej megalomanii pracownicy Home Office z Londynu, nazywajacej wszystkich azbesciarzami, nikt inny na tym forum nie prezentuje. I tego stylu mi brakuje. A jesli chodzi o IQ, to moglibysmy jakis tescik kiedys wspolnie rozwiazac - zobaczylibysmy, kto by wygral... spokojnoj noczi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sezz Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: *.altec.pl / *.altec.pl 30.11.05, 18:44 "Wydatki konsumentów odpowiadają za 2,97 proc. wzrostu PKB" To, że ci Bozia rozumu poskąpiło to trudno ale to, że cię rodzice nie nauczyli czytać ze zrozumieniem to już wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: *.dsl.invision.com 30.11.05, 18:48 Powinno byc 2.97pkt.% bo inaczej to co odpowiada za pozostale 93.03% tego wzrostu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pale_craca Re: Gospodarka USA ostro w górę IP: *.crowley.pl 30.11.05, 19:38 nie od 100% tylko od 4.3% Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Gospodarka USA ostro w górę 30.11.05, 22:09 Stary, powinienes byc zatrudniony na stanowisku ministra gospodarki RP, a nie marnowac swoj wybitny talent na stronie dyskusyjnej GW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUHU :) Gospodarka idzie IP: *.ny325.east.verizon.net 30.11.05, 22:58 Wydatki konsumentow, hehe odpowiadaja za prawie 3% z tych 4.3 % wzrostu. narod ruszyl na sklepy i wydaje jak oszalaly, tak jest dokladnie co roku. No a skoro 2/3 tego "rozwoju" to sprzedaz dataliczna, to mozna rowniez chyba bez trudu dostrzec role rosnacych na chama cen wszystkiego w tym "rozwoju"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borrek Re: Gospodarka idzie IP: *.h.pppool.de 30.11.05, 23:56 www.cagle.com/working/051125/fairrington.gif www.cagle.com/working/051125/parker.gif Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 01:06 wystarczy spojrzeć w niemieckie statystyki gospodarcze z lat 30. A, że gospodarka USA jest obok zbrojeń w dużym stopniu wirtualna (jak swego czasu radziecka) to i rośnie jeszcze szybciej niż hitlerowska. Jeszcze trochę kreatywnej ksęgowości i jeszcze trochę wojen a będzie rosła 35% rocznie. Dopiero Chińczyków zatka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.dyn.optonline.net 01.12.05, 02:20 Tutaj Radio Erewan: >>>A, że gospodarka USA jest obok zbrojeń w dużym stopniu wirtualna (jak swego czasu radziecka) <<< Jewus jak zawsze dewastjaco odkrywcza. Pamietam jak kiedys mi tlumaczyla, ze chinski parlament zbierajacy sie raz do roku i przyjmujacy poprzez aklamacje dyrektywy komitetu centralnego to najlepsza gwarancja dla ... systemu KAPITALISTYCZNEGO w Chinach ! :) I wlasnie STAD (daja tyle usmiechu!) kocham blondynki, nawet te niemieckie ...brrrrrrr ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.trw.com 01.12.05, 02:25 > wystarczy spojrzeć w niemieckie statystyki gospodarcze z lat 30??? A jaka to wojne toczyly Niemcy w latach 30-tych oprocz kampanii wrzesniowej w Polsce w 1939? No, troche moze Adolf pomagal Francowi w Hiszpanii, ale zeby to az tak nakrecilo koniunkture (w jezyku polskim przez krotkie "i", nie "j", nawiasem mowiac), no, no! Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 02:48 Wystarczy, że idą w górę wydatki na wojnę. A chyba nie zaprzeczysz, że od początku kanclerstwa Hitlera tak właśnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alef zero Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.trw.com 01.12.05, 02:52 Najwieksza produkcja zbrojeniowa Niemiec przypadala na lata 1943 i 1944. Ale ten argument i tak nie wytrzymuje krytyki, bo Sowieci zbroili sie na potege przez 45 lat po drugiej wojnie swatowej, a gospodarka u nich jak byla pizdziec, tak byla. Przez caly czas az do samego konca. Czyli, ze zbrojenia niekoniecznie pompuja ekonomie. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 03:19 > Ale ten argument i tak nie wytrzymuje krytyki, bo Sowieci zbroili sie na potege > > przez 45 lat po drugiej wojnie swatowej, a gospodarka u nich jak byla pizdziec, > > tak byla. Przez caly czas az do samego konca. Bzdura. Do stagnacji czasów Breżniewa rozwijali się szybciej niż USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva wojna jako "produkt" nakręcający koniunkturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.05, 11:58 z wojną jest w pewnym stopniu jak z każdym innym produktem w ekonomi, podlega ona "cyklom produkcyjnym", czyli wykazuje fazy. Najpierw jest faza wschodząca, poczätki zbrojeń które nie majä jeszcze znacznego wpöywu na gosp., później faza rozkwitu - wtedy wpływ jest największy, aż wreszcie następuje faza "imeprialer Überdehnung" lub "imperial overstreching" i wtedy nadmierne zbrojenia zaczynajä DUSIC rozwój gospodarczy. Przez te wszytkie fazy przeszła ZSRR, przejdzie i Ameryka. Zenit najwyraźniej już osiągnęła. PS. Masz oczywiście rację z "koniunkturą", moje przeoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: wojna jako "produkt" nakręcający koniunkturę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.05, 12:00 faza "imperialer Überdehnung" (Dat.), lub "imperiale Überdehnung" (Nom.) Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 02:56 Wojna NIGDY nie naciaga koniunktury, bynajniej nie na dluzsza meta. Wystarczy popatrzec na byle ZSRR ktore przez 40 lat wydawalo 40% budzetu na zbrojenia. USA juz od 20 lat ma wzrost narodowy wyzszy niz Europa. To jest kwestja wolnosci gospodarczej i ogolnie lepszego systemu jezeli chodzi o rozwoj gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 03:23 > Wojna NIGDY nie naciaga koniunktury, bynajniej nie na dluzsza meta. > Wystarczy popatrzec na byle ZSRR ktore przez 40 lat wydawalo 40% budzetu na zbr > ojenia. No i? ZSRR miała 2 PKB na świecie, prawie połowę tego co Stany. A na początku XX wieku jeszcze nie doświadczyła industrializacji. > USA juz od 20 lat ma wzrost narodowy wyzszy niz Europa. To jest kwestja wolnosc > i gospodarczej i ogolnie lepszego systemu jezeli chodzi o rozwoj gospodarczy. Dziwnym trafem też od 20 lat kurczy się klasa średnia w USA i płace spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
club66 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 04:08 abaddon_696 napisał: > Dziwnym trafem też od 20 lat kurczy się klasa średnia w USA i płace spadają. Dziwnym tez trafem lekarze w Niemczech zarabiaja €3,000 miesiacznie, tyle co przecietny lekarz rodzinny ma w USA na tydzien. Niemcy zmuszani sa do pracy w urzedach panstwowych za € 1,5 na godzine, bezrobocie w Europie bije rekordy, firmy bankrutuja lawinowo, klasa srednia w Europie zmarginesowana do minimum a do klasy wyzszej zalicza sie juz ta osoba co jeszcze posiada prace za polowe wynagrodzenia. Jak wyglada gospodarczy wzrost juz malo kto w Europie Zach. pamieta... Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 04:20 Ja mogę podać źródła, które potwierdziłyby to, co napisałem o USA (że płace spadają i klasa średnia maleje). Zresztą, wystarczy sobie powpisywać w google'u. Ciekaw jestem, skąd Ty masz te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.12.05, 11:48 on myli lekarza na stażu z lekarzem mającym własną praktykę, oraz tzw. specjalną akcję dla ułamka bezrobotnych tzw. "ein Euro-Job" z płacą urzędnika, a ta wynosi średnio ok. 20-30 euro za godz. Gdzieś mu dzwoni, ale nie wie w którym kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
club66 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 14:32 Gość portalu: Eva napisał(a): > on myli lekarza na stażu z lekarzem mającym własną praktykę, oraz tzw. > specjalną akcję dla ułamka bezrobotnych tzw. "ein Euro-Job" z płacą urzędnika, > a ta wynosi średnio ok. 20-30 euro za godz. Gdzieś mu dzwoni, ale nie wie w > którym kościele. Mozesz niewolnicza prace przybierac w jakie chcesz piorka, nie zmienia to faktow. Niemieccy lekarze pracujacy w szpitalach maja placone jak nauczyciele szkoly podstawowej. Jednak zeby taka place osiagnac musza pracowac 60 godz. tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nic tak nie nakręca konjunktury jak wojna 01.12.05, 14:53 To prawda, ale praktyka szpitalna trwa ROK Odpowiedz Link Zgłoś