sumer55 21.02.06, 22:31 prawdziwy skandal! i nie ma żadnych argumentów na obronę stanowiska bankowców. Rozumiem, że chcą mieć zyski ale do ciężkiej cholery niech się wezmą do roboty a nie korzystają z ochrony dennego Balcera szefującego KNB. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prosiak25 Re: Szlaban dla kredytów w obcych walutach będzie 22.02.06, 00:21 " Uchroniłoby to niejednego kredytobiorcę przez pochopnym wyborem banku i waluty kredytu" co nastepne?? przed czym nasze panstwo bedzie nas chcialo jeszcze uchronic moze zabierzmy wszystkim paszporty zeby ich uchronic przed pochopnym wyjazdem za granice i zlikwidujmy telewizje prywatna (tylko trwam) uchroni nas to przed pochopnym wybieraniem filmu ja jednak podziekuje ja sam wiem co jest dla mnie dobre i chcialbym kredyt w takim banku jaki mi sie podoba wiec nie szanowna wladza za mnie ku..a nie wybiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posta Re: Szlaban dla kredytów w obcych walutach będzie IP: *.chello.pl 22.02.06, 01:46 sumer55, co ty pierd.lisz? Jakiego Balcera? Naucz się trochę o bankowości a potem zabieraj głos, kreytynie jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Szlaban IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.02.06, 10:29 Pod pozorem bezpieczeństwa kredytowego i tym samym ochrony kredytobiorców, banki tak naprawdę dążą do zwiękzenia swoich zysków. To obrzydliwie cyniczne. Nadzór bankowy podjął temat bezpieczeństwa i od razu wylazły na wierzh intencje banków. Banki mówią że nie chodzi o zwiększanie rezerw ale jak się pomiesza kredyty złotowe+walutowe to może nie trzeba będzie zwiększać rezerw i tylko trochę wzrośnie oprocentowanie. Prawdziwe intencje się obnażyły. Hej ZBP!!! dlaczego macie wszytkich potencjalnych klientów za głupich? Liczycie że się nikt z posólstwa nie połapie?? Cyniczne to i fałszywe. Oj cyniczne. Sienkiweicz pisał "Diabeł ubrał się w ornat i ogonem na mszę dzwoni" i dzisiaj to też pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bańkowiec Re: Szlaban IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:21 Wlasnie tak nie do konca z tym bezpieczenstwem. Decyzje o limitach i ograniczeniach na walute sa wziete z kosmosu i niepoparte zadnymi statystykami. Powzieta decyzje mozna sprowadzic do stwierdzenia: "Poniewaz obecnie 74% uruchomien to CHF, to od dzis tniemy franka, zeby nie przegiac paleczki. Pozniej sie zastanowimy jakie jest rzeczywiste ryzyko takiego zaangazowania w walute". Poza tym stwierdzenie "banki tak naprawdę dążą do zwiękzenia swoich zysków. To obrzydliwie cyniczne" jest niezwykle celne i cenne. Tak z ciekawosci - znasz moze instytucje poza (PAH, WOŚP i Caritas Polska), ktore w swoim cynizmie tego nie czynia? Odpowiedz Link Zgłoś
jaklik.a Re: Szlaban dla kredytów w obcych walutach będzie 22.02.06, 12:11 Rynek reguluje opłacalność. Tylko nierozsądny klient bierze dzisiaj kredyt w walucie. Wysoki poziom stóp procentowych CHF, USD i EUR, przy tendencji wzrostowej, oraz bardzo niskie kursy walut rozsądnych ludzi zniechęcają do kredytów walutowych. Uważam że teraz jest moment na przewalutowania kredytu z CHF, EUR i USD na PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WŁADEK MÓJ POMYSŁ - "KOSZYK" IP: *.mofnet.gov.pl 22.02.06, 12:21 zacznijmy od tego, ze za pare lat przyjmiemy euro i sytuacja jest jeszcze bardziej ryzykowna - jaki bedzie kurs PLN/EURO, EURO/CHF itd. Gdybym mial taka mozliwosc, to wzialbym "koszyk" - np. 40 proc. w zlotowkach, 20 - w euro, 20 - w CHF, 10 - w USD, 10 - GBP. Mówi sie, ze najlepiej brac kredyt w walucie, w jakiej sie zarabia, tylko ze biorac kredyt na 30 lat, stanie sie w sytacji, gdy przez 5 lat sie bedzie splacac w zlotych, przez 25 lat w euro. Odpowiedz Link Zgłoś
viator Re: mój pomysł i dygresja 22.02.06, 13:57 moim zdaniem banki powinny udzielać kredyty w JENACH. nie ma bezpieczniejszej waluty dla klienta. niestety dla banku to za mały zysk. a jak słyszę że banki cokolwiek robią w "...trosce o klienta..." to mnie szlag trafia. ograniczanie kredytów walutowych to nic innego jak lobbing banków nie udzielających kredytów walutowych. straszą nas, że wzrasta wibor. no i co z tego. policzcie sobie różnicę w kredycie dla wiboru 1 i 3%. i co? niewiele? problem byłby gdyby wibor wzrósł do ok 5% co jest moim zdaniem raczej mało realne. co do wkładu własnego na poziomie 30% to poskutkuje to tylko tym, że ludzie, którzy zdolność kredytową mają "na granicy" w najlepszym wypadku pójdą do tbs-ów. może być jeszcze tak, że nieznacznie obniży się popyt. ale raczej nie wpłynie to na ceny. i tak bedą rosły. i jeszcze jedno: pan pepłoński mówił coś o zawyżaniu wycen nieruchomości. i to oficjalnie i głośno. nie wiem kto się tym powinien zająć prokuratura czy urząd skarbowy. i współczuje reczoznawcom, którzy muszą pracować z notusem. "koza" was będzie ścigać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz i to ma byc dekmokracja? łamie się moje prawa !!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.02.06, 13:44 depcze się moje uczucia, je..b..a..ne PISurczyki !!! Odpowiedz Link Zgłoś