Dodaj do ulubionych

Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję

• Gość: yyy Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 12:45
      Gilowska do dymisji, Lubińska "miliard w tą ,miliard w tamtą " na ministra.
    • Gość: gm Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.net 09.06.06, 12:48
      W murach ministerstwa finansów jest jakies promieniowanie , które z mądrych
      ludzi po nomonacji na ministra robi myslących inaczej.Popiram Prezydenta
      (chociaz go nie lubię) zawsze gdy wystepuje przeciwko zwiekszaniu
      podatków .Niech jeszcze coś zrobi z planowana akcyza na olej opałowy bo trzeba
      bedzie chodzić do lasu po chrust i szyszki.
    • agata_s2 Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 12:51
      Jeżeli to prawda, to rząd opuścił jeden z trzech ludzi, których darzę
      szacunkiem i którzy mają u mnie kredyt zaufania, zostanie dwóch z ...
      dwudziestu, heh.
    • verushka1 Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 12:53
      no.. jak zyty juz nie bedzie to w końcu będzie naprawde dobrze.. tworcy i
      naukowcy tez umieją dobrze zalobbować. moze niech na jej miejjsce przeniesie
      sie renata b.? wtedy na pewno wszyscy dostana wiecej
    • guyritchie poszukiwania nowego ministra juz rozpoczete 09.06.06, 12:54
      vicepremier roman juz ustalił kryteria
      nabotu na nowego ministra finansów.
      zgodnie z jego rozumkiem to najlepszym ministrem bedzie ten
      kto ma najwieksze długi w klubie LPR-u
      i czyja żona najszybciej puszcza diete.

i sensacja!
      <galbie> tez dzialania prezydenta sie nie podobają !!
      to kurna czyj to prezydent jest?? Jarkowy tylko??
    • Gość: Młot na galbę Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: 83.238.120.* 09.06.06, 12:58
      > Panie prezydencie ma pan u mnie drugi (po poparciu Dziwisza) minus.
      >
      No to swietnie galba, bo dwa minusy daja plus, więc szafa gra :D

Galba jest niesamowity - jak Kaczyński wreszcie zrobił coś rozsądnego, to ma za
      to u galby minus. Smiech na sali.
    • lukasito hehe:)) Kolejny cyrk:))) 09.06.06, 12:58
      Zyta na niby chce ciąć kaskę twórcom, teraz na niby sie podaje do dymisji:)))
      Dzieci, zabierzcie się do roboty. Po kija nam w dzień meczu takie dyrdymały?
    • piekny_romanek w koncu poszla po rozum do glowy 09.06.06, 13:01
      Moze nareszcie zrozumiala, ze z betonowymi buraczano-populistycznymi
      socjalistami jej nie po drodze. Przeciez wiesniacko-moherowy elektorat
      SamoPisuaru nierobow i kombinatorow czeka juz na zasilki i pomoc panstwa. Skad
      na to nabrac? Z pustego nawet i sam kaczor nie naleje :P
      • Gość: graf Re: w koncu poszla po rozum do glowy IP: *.chello.pl 09.06.06, 13:05
        Co złoży dymisję to premier M. zadzwoni z pytaniem do J.K i natychmiast odmówi -
        Pani Zyta musi czekać na posadzie do momentu kiedy okaże się że pieniędzy na
        wszystkie obietnice brak, dług publiczy przekroczył magiczene 60% i trzeba kogoś
        obwinić! Wtedy Gilowska zostanie zdymisjonowana, osądzona, skazana i osadzona.
    • Gość: wg Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.ibb.waw.pl 09.06.06, 13:01
      50 % kosztow dla artystow i naukowcow to nie jest zaden przywilej!!! to jest
      zwykle wyrownanie poniesionych osobiscie kosztow dzialalnosci!!!
    • cinek08 Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:02
      W przeciwieństwie do ciebie te grupy społeczne coś przynajmniej tworzą.
      Zadziwiające ze nie wspominasz nawet o naukowcach. Ja akurat pracuje w JBRze
      (jednostka badawczo rozwojowa) i przez jej populistyczne i antynaukowe
      dzialania mam tracic pieniadze ktore uczciwie na ktore zapracowalem praca
      umyslowa a nie zapieprzaniem pod ziemia? Jakim prawem inni maja miec lepiej. To
      dzieki takim jak ja galba (ale gejowski nick) masz nowe technologie, masz nowe
      zwiazki chemiczne. to dzieki takim jak ja twoj idol lepper bedzie sie mogl
      chwalic produkcja biodisela. twoi idole maja bardzo dziwny sposob na
      zjednywanie sobie inteligencji i na rozwoj polskiej nauki.
    • Gość: J-k Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:07
      Popieram. Podatki powinny być egalitarne. I jeszcze jedna uwaga, w przypadku
      naukowców to nie jest jedyny przywilej jaki posiadają, inne wynikają z Karty
      Nauczyciela. Tak cieplarnianych warunków nie ma chyba nigdzie na świecie. Jest
      to szkodliwe dla poziomu polskiej nauki i sztuki, a także, o ironio, dla samych
      naukowców i twórców oczywiście tych "prawdziwych" a nie "pseudo".
      • Gość: Premium Re: Polska "cieplarnia" dla naukowcow??? IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 09.06.06, 17:56
        Przypominam tylko skromnie "J-k", ze tzw. Karta Nauczyciela
        NIE dotyczy wielu ludzi zajmujacych sie prowadzeniem
        badan i dzialalnoscia naukowa!

p.S. "Tak cieplarnianych warunkow nie ma chyba nigdzie na
        swiecie"? Dobrze, iz sam uznales swa wiedze za niebyt
        pelna i wtraciles wyraz "chyba"!
    • indis Przydałyby się dalsze kroki w reformowaniu: 09.06.06, 13:07
      Pierwszy krok to wprowadzenie kas fiskalnych dla tych, którzy jeszcze jakimś
      "cudem" są od nich wolni. Mam na mysli adwokatów, radców prawnych i lekarzy.
      Drugi krok to mozliwość odpisywania od podstawy opodatkowania kosztów leczenia u
      prywatnych lekarzy.Było to juz kiedyś. Musieliby oni wówczas wystawiać faktury,
      ich przychody z prywatnych praktyk byłyby transparentne, PIT od nich
      zrekompensowałby zmniejszenie wpływów z PITu od usługobiorców.

Ewentualne nastepne kroki to:
      - znaczne podwyższenie pierwszego progu podatkowego. Pozostałe należy pozostawić
      narazie na dotychczasowym poziomie.
      - znaczne podniesienie płacy minimalnej.
      • Gość: wujo lepcio to tylko program minimum IP: *.jjs.pl 09.06.06, 13:13
        >- znaczne podniesienie płacy minimalnej.

znaczące podniesienie bogactwa
        zwiększenie potęgi kraju na arenie międzynarodowej
        dynamiczna ekspansja na światowych rynkach
    • introligator_snu O kurcze!!! A ja mam wziety kredyt w CHFach... 09.06.06, 13:08
      no to poplynalem...
    • scofield Musi uciekać z tonącego statku 09.06.06, 13:09
      Nie dziwie jej się, nigdy nie darzyłem jej zaufaniem kiedy była w PO była
      specjalistka od wszystkiego, błaznowała opowiadała brednie zwane programem
      gospodarczym PO, gdy przeszła do PiS zaczęła opowiadać ich brednie. Jak można
      nie uciekać z rządu gdy każdego tygodnia obiecuje sie wydać kolejne miliardy, a
      to pare miliardów na więzienia, a to kilka na oświatę, a to na zdrowie
      parenaście, na autostrady sobie wydamy ze 20 itd. na kolejne cele. I tak by
      poleciała, bo jak trzeba będzie złożyć budżet w sejmie okaże się, że nawet 1/4
      obiecanych miliardów nie ma w tym roku. Wpisała się świetnie w przedwyborczą
      propagandę PiSu, który każdy problem potrafi rozwiązać, obiecując po prostu
      kolejne miliardy. Może niedługo zaczną protestowac stoczniowcy po konsultacjach
      rząd obieca 15 mld, zaczna policjanci obieca sie nastepne 10 itd. Rząd jest
      naprawdę z dupy rodem bo rządzenie to sztuka godzenia różnych interesów i
      oznaczenia priorytetów, a ten rząd ma same priorytety i w ogóle jest "dobry".
      Mam nadzieje, że gdy pokaże się budżet to PiSiory nawet w żadnym powiecie nie
      będą mieli swojego buca.
      • pisowcom.smierdzi.z.uszu Re: Musi uciekać z tonącego statku 09.06.06, 13:30
        mam te same spostrzeżenia, jeszcze dobry jest przy tym PR. Marcinkiewicz
        stojący na rozstaju dróg i pokazujący kierunki w, których pobiegnie
        autostrada "granica Niemiecka 200 km, wschód 800 km" czy jakoś tak. Piękne, że
        tez piarowcy Gierka jeszcze zyja. Jeszcze pare lat i wroca kartki :)
        • scofield Re: Musi uciekać z tonącego statku 09.06.06, 13:35
          Nie jest tak źle zawsze można poprosić NATO o napalm dla Warszawy. Albo
          zrealizować pomysł ze stanu wojennego wypowiedzieć wojne USA i się poddać.
      • Gość: Swoboda_T Re: Musi uciekać z tonącego statku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:39
        Stocnziowcy protestować w najbliższym czasie nie będą, bo już mają obiecane
        dotacje dla stoczni. Na dzień dobry przeszło miliard złotych.
        • scofield Re: Musi uciekać z tonącego statku 09.06.06, 13:42
          A widzisz miliardów Ci u nas dostatek
    • meta-kris Po odejściu Kim Ir Sena płakały jaskółki. 09.06.06, 13:10
      Strach pomyśleć co będzie po odejściu Zyty.
      • adas313 Re: Po odejściu Kim Ir Sena płakały jaskółki. 09.06.06, 13:23
        Będą płakać podatnicy, oszczędzający, inwestujący itd.

To dużo gorsze niż płacz jaskółki.
        • Gość: setal Ale orły kopulowały z radości! IP: *.piotrkow.pilicka.pl 09.06.06, 15:49
    • picker63 Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:10
      Brawo Pani Zyto!Trzeba wreszcie pokazać ignorantom kto tu rządzi.Skł
      adając na Pani barki odpowiedzialność za Państwo panowie Kaczyńscy nie
      przewidzieli że ekonomia to nie teoria względności którą można podważać ,żeby
      przypodobać się społeczeństwu.
    • Gość: jajak Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:11
      Prawdopodobnie Pani Zyta "puściła bąka"- czyżby tak wytrawni dziennikarze tego
      nie usłyszeli?????.......no pismaki co jeszcze Pani Zyta prawdopodobnie
      zrobiła...?- z czego jeszcze może być troszeczke zamętu....?-
      dalej...informujcie...później się odwoła albo przemilczy....
    • Gość: marta Będą ją więzić ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:11
      do śmierci
      • adas313 Re: Będą ją więzić ? 09.06.06, 13:24
        Trzeba będzie na kogoś zwalić ewentualną (pewną?) klapę reform.
    • meta-kris Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:11
      Niektórym wydaje się, że dziennikarze i artyści zarabiają jakieś kokosy. 50 proc. kosztów uzyskania
      przychodów jest tym, co niejednego chałturnika trzyma przy źyciu!
    • euromason Zyta obraża sie na Pana Yesyesyes Marcinkiewicza 09.06.06, 13:12
      ...a taki przecież był kochany. I Pan Lepper teraz ma gabinet niedaleko. Coś ta
      Zyta grymaśna....

--
      euromason.blox.pl
    • scofield Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:13
      może w takim razie odbierzmy je również klechom, żerującym na publicznych
      pieniądzach i mającym ulgi, rolnikom nie płacącym podatków, górnikom mającym
      swoje przywileje emerytalne to wtedy będzie sprawiedliwie. Święta prawda Galba!
      • Gość: BOBO Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.bluel.net / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:17
        przede wszystkim nie należało konowałom ulegać! Teraz to już jest tylko efekt
        domina. Wszyscy chcą przywilejów i jak największych dochodów dla siebie. Tylko
        co z tymi, których w tym kraju jest najwięcej i ich dochody wynoszą netto ok.
        1000 zł? A miało być tak pięknie i solidarnie. Znów daliśmy się nabrać na
        chwytliwe hasła. Ale człowiek głupi!
        • scofield Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:24
          Bardziej, niż o odebranie wszystkim chodzi mi o to, żeby nie preferować
          określonych grup, a zwłaszcza tych, których się dotować z publicznych pieniędzy
          nie opłaca. Bo czy Polska ma być krajem rolniczo-górniczo-wyznaniowym i te
          gałęzie gospodarki mają być promowane, a nauka i media to przeżytek i im trzeba
          zabrać? Co innego kwestie społeczne, z tego punktu widzenia opieka nad
          rolnikami czy górnikami ma oczywisty sens.
        • Gość: Swoboda_T Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:43
          Mów za siebie - ja ani przez chwilę nie wierzyłem nigdy jakimkolwiek
          socjalistomi nie głosowałem na cudotwórców spod znaku SLD i PiS, o mniejszych
          pomiotach nie mówiąc. Myśl na przyszłość przed wrzuceniem kartki do urny, nie
          po.
      • Gość: anonim Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.infineon.com 09.06.06, 13:28
        Nie wiem czy cos wniose do dyskusji ale pani minister ma dobry pomysl. 50%
        kosztow uzyskania to tez sposob na obejscie podatkow przez i tak dobrze
        zarabiajacych.

Kilka lat temu pracowalem w firmie piszacej oprogramowanie i okazalo sie ze,
        pewnego dnia zamiast rzeczywistej podwyzki, prawnicy firmy stwierdzili, ze
        jestesmy "tworcami" oprogramowania. Od tego czasu poprzez zmiane interpretacji
        przepisow podatkowych mielismy podwyzke. I nie powiem, ze musialem sobie kupowac
        dodatkowe ksiazki (internet calkowicie wystarczal).

Biorac pod uwage dochody powyzej 4kPLN bylo to troche grosza.

Pisze o tym aby uswiadomic wszystkich, ze "tworczosc" moze byc bardzo szeroko
        pojeta a przy okazji ulga w podatkach nie trafia do potrzebujacej czesci
        spoleczenstwa (bo taki wedlug mnie jest cel ulg podatkowych).
      • Gość: Premium Re: A zabawa trwa... IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 09.06.06, 18:03
        Coz, poprzednie rzady obawialy sie rolnikow,
        gornikow oraz klechow - ten obecny rzad,
        po prostu, robi to samo co jego
        poprzednicy!
    • Gość: ernie Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:20
      No to się Wiechciu ucieszy bo jego żonka właśnie pracy szuka... a na wice dać
      teściową Romana
      • Gość: Inka Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:12
        A ja proponuję na ministra finansów Giertycha Romcia.Będzie dalej rozdawał
        peniądze.a skąd je weźmie ?To juz jego sprawa
    • liberau Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:24
      A co jest nieuczciwego w tym, że ktoś, kto nie prowadzi działalności
      gospodarczej, a musi sam sfinansować własny wartsztat pracy, materiały itp. - że
      taki ktoś ma prawo odliczyć sobie 50% kosztów? Czy artyści i naukowcy to jest
      grupa jakichś rekinów finansowych? Większość z tych ludzi klepie biedę, z
      własnej kieszeni płacą za to, co powinne sfinansować państwowe instytucji, w
      których pracują. Pomysł aby odebrać im ten przywilej mógł się zrodzić tylko w
      chorej, bolszewickiej głowie.
      • adas313 Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję 09.06.06, 13:25
        Co do naukowców - może po prostu dofinansować biblioteki akademickie, zamiast
        motać przepisy podatkowe?
        • Gość: Premium Re: Biblioteki i podatki to dwie rozne sprawy!!! IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 09.06.06, 18:13
          Niestety, "adasiu313" - wspolczesna nauka jest tak
          wyspecjalizowana, a pisma naukowe i ksiazki tak
          drogie (i wciaz drozeja!), ze praktycznie NIE
          ma mozliwosci by biblioteki akademickie
          wszystko sciagaly. Tak dzieje sie nawet
          i w krajach zanacznie bogatszych od Polski.
          A jezeli nawet biblioteka bedzie w stanie
          zapronumerowac o jedno, czy dwa pisma wiecej to
          i tak niewiele zmieni w skali calej uczelni, czy kraju!
          Fakt, iz obecnie wiele artykulow naukowych mozna sciagnac
          przez Internet ale... zdecydowana wiekszosc tych materialow
          jest dostepna tylko za pieniadze i niezbyt tanio
          (np. ostatnio placilem po 40 $ U.S. za skopiowanie
          jednego artykulu).
          • adas313 Re: Biblioteki i podatki to dwie rozne sprawy!!! 10.06.06, 13:34
            Wiem o tej specjalizacji. O cenach książek również.

Natomiast czy koszty zakupu artykułów, książek itp. nie mogłyby być pokrywane
            z kasy uczelni, lub wliczane do kosztów projektu?

Nie chodzi mi o to, by zabrać naukowcom, tylko o to, by przerzucić obieg
            pieniędzy z Urzędów Skrabowych do instytucji naukowych.
      • Gość: whatever a dlaczego akurat 50% a nie 40 albo 60? IP: *.chello.pl 09.06.06, 15:54
        a dlaczego akurat 50% a nie 40 albo 60? Jako "liberau" powinieneś chyba uważać że wszelkie takie ingerencje państwa w rynek prowadzi najczęściej do patologii. Jestem za tym by dofinansowywać naukę w Polsce, także z budżetu, ale to rozwiązanie jest IMO wyjątkowo głupie...
    • Gość: misiek Re: Money.pl: Zyta Gilowska złożyła dymisję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:29
      W tym kraju jest masa uprzywilijowanych,rolnicy\wogóle nie płacą
      podatków\,górnicy\staż pracy\,nauczyciele\godziny pracy 18
      tygodniowo\,mundurowi\nie płacą zusu\,długo tak można by wymieniać....Nie ma w
      tym kraju partii,ani ministra,który potrafiłby zrobić z tym porządek.A
      np.student,emeryt musi płacić i nikogo to nie razi....Czarno widzę,chyba
      zawsze.będą rówi i równiejsi
    • Gość: tomej Wystawili Gilowską, po to żeby prezydent mógł IP: *.chello.pl 09.06.06, 13:31
      odegrać rolę dobrego wójcia. W pisie to poprostu niemożliwe, żeby rząd forsował
      rozwiązanie, którego nie popiera prezes K, a skoro prezes K coś poparł, to
      niemożliwe żeby prezydent K się temu sprzeciwił.
      To nie jest teoria spisku, to praktyka pisu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka