kwiatek0011 10.05.05, 12:02 U nas rolnicy kupują wysłodziny z róznych roslin marchew, zboże, jabłka buraki cukrowe i dają je krowom, świnią. Chciałbym się dowiedzieć czy to jest zdrowe i czy nie zaszkodzi np. krowie i czy daje więcej mleka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vincy Re: Wysłodki i Wytłoki 11.05.05, 19:27 A co to są te wysłodki, bo nie wiem. Np. z marchwi? Odpowiedz Link
kwiatek0011 Re: Wysłodki i Wytłoki 12.05.05, 08:29 vincy napisał: > A co to są te wysłodki, bo nie wiem. Np. z marchwi Marchew,jabłka, buraki cukrowe Odpowiedz Link
vincy Re: Wysłodki i Wytłoki 12.05.05, 19:28 Przepraszam, moze sie czepiam, ale dlaczego zatem wyslodki nazywaja sie wyslodki, a nie zwyczajnie: marchew, jablka, buraki cukrowe? Odpowiedz Link
kwiatek0011 Re: Wysłodki i Wytłoki 13.05.05, 08:43 Bo u nas sie tak mówi na odpadki z zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego Odpowiedz Link
ewkos Re: Wysłodki i Wytłoki 29.08.05, 08:57 to nie jest nazwa lokalna, tylko zupelnie poprawne okreslenie na ten rodzaj paszy, pozyskiwanej z odpadow z np. cukrowni. nie ma nic zlego w podawaniu krowom wyslodkow buraczanych, oczywiscie nie mozna przesadzic, bo moga byc problemy ze smakiem mleka-1-2 kg/dzien/sztuke. uzupelnianie dawki wyslodkami czy wytloczynami jest jak najbardziej wskazane, wzbogaca diete, urozmaica ja, poprawia kondycje zwierzat i jakosc mleka. pozdrawiam Odpowiedz Link
maramar123 Re: Wysłodki i Wytłoki 25.10.16, 21:08 Zdecydowanie nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, np. wysłodki buraczane mają dużo węglowodanów, białka i witamin. Jakbyś chciał wypróbować na swoich zwierzętach, to oni mają dobre www.ziarnpol.pl/pl/oferta/agro/komponenty-paszowe/wyslodki-buraczane.html Odpowiedz Link