pirulo 10.01.07, 13:59 Jakoś mi się w to nie chce wierzyć. Ca wsi w co drugim domu jest 5 rencistów- żyją sobie dostatnio, powoli bez większych problemów... ostre, kontrowersyjne, szczere -zobacz! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GOSC Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.brutele.be 10.01.07, 19:13 Zyjcie sobie dalej w blogiej nieswiadomosci. Wg redaktorow i miastowych panow wies jest tak jak na zdj zalaczonym do artykulu. Biedna i zacofana. Mozna tam znalezc ciemniakow pracujacych za 600 zl netto. Jacy jestescie naiwni ! Marni redaktorzy i jeszcze glupsze miernoty wierzace w to co pisza te miernoty z GW. Pradziwa wies to juz inny swiat. Bezprzewodowy internet, agroturystyka i wieleinnych;;; A wy dalej zyjcie w poczuciu wlasnej wyzszosci. Dupki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek dupku ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:36 wies jest zacofana, kula u nogi polskiej gospodarki!! jesli macie tam choc troche oleju w glowie to wyruszajcie do miast!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybitwa Re: dupku ;) IP: 193.0.102.* 11.01.07, 09:55 oczywiście, jesli cos jest zacofane, to nalezy to czym predzej opuscic, zeby szczezlo. oleju w glowie nie masz za grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialczew Re: dupku ;) zlikwidowac zasilki beda pracowac IP: 83.19.215.* 11.01.07, 10:03 skoro chca pracowac to czemu nie pracuja ? ano dlatego ze do ankiety to kazdy powie ze chce pracowac i nawet szuka pracy, a jak trzeba bedzie zaczac pracowac to sie wtedy zaczyna narzekanie: ze za daleko , za malo placa itp. itd. kto chce pracowac to juz pracuje ... dopoki za friko beda miec zasilki i emerytury (krus to fikcja) to nigdy sie nie rusza do pracy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: dupku ;) zlikwidowac zasilki beda pracowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:19 Zastanawiam się dlaczego "miastowi "tak chętnie kupują działeczki nawet w mało atrakcyjnych wsiach, budują się i mieszkają. Jak można na własne życzenie mieć za sąsiadów takich wstrętnych "wieśniaków", pijaków, nierobów,niedorozwinietych itp. zamiast czystych, trzeźwych, inteligentnych, dobrze wychowanych i oczywiście na wszystkim się znających mieszczuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: dupku ;) zlikwidowac zasilki beda pracowac IP: *.acn.waw.pl 11.01.07, 12:23 Gość portalu: paula napisał(a): > Zastanawiam się dlaczego "miastowi "tak chętnie kupują działeczki nawet w mało > atrakcyjnych wsiach, budują się i mieszkają. Jak można na własne życzenie mieć > za sąsiadów takich wstrętnych "wieśniaków", pijaków, nierobów,niedorozwinietych > itp. zamiast czystych, trzeźwych, inteligentnych, dobrze wychowanych i oczywiś > cie na wszystkim się znających mieszczuchów. Dla nieskażonej przyrody a nie dla sąsiedztwa nieskażonego pracą i myśleniem. Zauważ, że jednak "miastowi" starają się odsunąć od tych patologicznych "paterajd" z wygłodzonymi burkami na łańcuchach, podręcznym śmietniskiem na podwórku i obowiązkową kupą gnoju przed progiem obory... Ale masz dobre zadatki: zastanawiaj się. Myślenie ma przyszłość! Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez GDZIE oni te badania robili? 11.01.07, 12:51 Te wsie które ja znam (Pomorze)- we wsi nie ma nikogo - wszyscy którzy mają po dwie sprawne ręce i nogi wyjechali: część już wcześniej - na studia/do pracy w dużych miastach, większość niedawno - do pracy do UK i IR, nawet nałogowi pijacy. Została tylko garstka (głownie 50 latków) zajmująca sie ziemią, bydłem itp oraz niepełnosprawni i alkoholicy w ostatnim stadium. Pachołkom trzeba płacić już nie 3-4zl za godzinę a przynajmniej 7, włascicielka sklepu musiała podnieśc płace ekspedientce o połowe żeby jej nie nawiała na Wyspy itd itd Może pytanie brzmiało: "czy chcesz odbierać telefony w Wawie za 3000zł netto miesięcznie plus pakiety w bezstresowej firmie". Albo - to też by sie zgadzało - zapytali tych co zostali, tak to by sie zgadzalo, 50 letni gospodarze powiedzieli nie (50%) a niepełnosprawni (takim trudno coś robić na wsi) i żule że tak (drugie 50% z tych co pozostali na wsi). No i piekny wynik wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: dupku ;) zlikwidowac zasilki beda pracowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:21 Dziękuję za zachetę do myślenia.Z własnych obserwacji, a mieszkam i pracuję(i nie narzekam)na pomorskiej wsi mogę powiedzieć, że w okolicy nie widziałam obornika przed wejściem do obory ani śmietnisk na podwórkach.Za to nie raz widziałam reklamówki ze śmieciami wyrzucane z eleganckich samochodów.Raz nawet spotkałam Pana Miastowego,który po zapytaniu się o drogę chciał" załatwić się" na terenie mojego ogrodu.Nie twierdzę, że wszędzie jest pieknie i wszyscy dbają o porzadek ale to samo dotyczy miast i przedmieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tay Znam kupe fajnych ludzi ze wsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 15:16 Mieszkam we Wrocku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesniaczka Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.adsl.hansenet.de 11.01.07, 13:31 Jestem bardzo ciekawa skad masz te informacje. W mojej wiosce na 200 rodzin raptem 2 gospodarstwa prowadza agroturystyke. W 10 domach jest internet. Faktem jest , ze z 500 zl kuroniowki lepiej zyja niz ci w miescie, bo nie oplacaja czynszow, kazdy ma ogrod przydomowy, ale ogolnie to w 150 rodzinach jest bieda i kto z mlodych moze to ucieka do miasta z nadzieja na lepsze jutro. To co jest napisane w artykule nie uwazam, ze jest bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuroakao Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.chemia.polsl.gliwice.pl 11.01.07, 14:27 Po lekturze polecam zajrzeć na: www.bankier.pl/wiadomosc/Podatkowa-dyskryminacja-Czy-warto-placic-panstwowe-daniny-1511440.html Czy to źle, że ktoś chce pracować a nie bujać się jako "free rider"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 08:08 no jeszcze ci biedni renciści czasem jak chcą sobie kupić np samochód czy plazmę to muszą pojechać do Anglii na budowę... no ale potem pół roku można sobie postać pod sklepem z piwem w ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 08:32 Dziwnym trafem większość pracowników mławskiego LG (ponad 3 tys. zatrudnionych) to właśnie ci ciemni, nierozgarnięci rolnicy. Nie wiedzieć czemu ci zacofani (w mniemaniu niektórych) ludzie bez problemu składają plazmy. Są chwaleni za dokładność i rzetelność, no i zupełnie przyzwoicie opłacania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:36 kazdy moze przykrecac srobke... nawet opozniony w rozwoju... Odpowiedz Link Zgłoś
msvip Bezrobotni rolnicy chcą pracować..... 11.01.07, 08:44 .....tylko jakie mają oni kwalifikacje do pracy? Obawiam się , że żadne.... Odpowiedz Link Zgłoś
orinus Bezrobotni rolnicy chcą pracować 11.01.07, 08:49 Kiedyś w prowadzonej rozmowie padło stwierdzenie "Polska wieś..." Wówczas człowiek, który naprawdę zna się na sprawach wiejskich zapytał "Uściślijmy: wielkopolska czy podlaska?". Pewnych zjawisk nie można uogólniać - na wsi zdarzają się różne postawy: od wiecznych rencistów (kiedy rodzi się dziecko, pierwsza myśl rodziców: złatwić mu rentę) do ludzi którzy podejmują wyzwanie i jadą na drugi koniec świata w poszukiwaniu pracy. Ideałem byłoby odtwożenie takiej sytuacji (oczywiście w nowych realiach rynkowych), jaka panowała w czasach PRL-u: niewielkie miasto otoczone terenami rolniczymi, w którym działa kilka dobrze prosperujących firm. Kiedyś takimi firmamu były różne Spółdzielnie Pracy, zakłady przetwórcze, węzły komunikacyjne. Wchłaniały każdą iliść pracowników, dawały dodatkowe dochody, praca w nich nie kolidowała z pracą w gospodarstwie (chłoporobotnicy). Dziś takiego samego scenariusza nie da się powtórzyć,ale idea jest jak najbardziej słuszna. Tworzenie takich lokalnych ośrodków zapewniających pracę, to jedyny sposób na zagospodarowanie ludzi, którzy nie utrzymują się z pracy w gospodarstwach. W poprzedniej epoce, nadmiar ludzi ze wsi mogły zagospodarować "wielkie budowy socjalizmu". Dziś ich rolę muszą przejąć mniejsze ośrodki, do których pracownicy mogą łatwo dojechać - firmowym transportem, samochodem lub nawet rowerem. Dobry kierunek zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:38 a mi sie wydaje ze trzeba budowac tbs i tam tych ludzi wkladac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama tych mało zorientowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:37 żeby zrozumieli co i jak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:08 Chyba ci co piszą, że na wsi zyją dostatnio wszyscy ponieważ mają w domu 5 rencistów to chyba mają klapki na oczach albo nie wiedzą w jakim kraju mieszkamy. Ja nie mam w domu żadnego rencisty, na studiach też musiałam pracować bo 300 zł stypendium to za mało na utrzymanie.Teraz pracuję w mieście, bo na wsi nie ma przyszłości. Jak rodzice mają gospodarstwo o 6ha to raczej trudno utrzymać się bez innych środków. Polecam sprubować tak tylko na miesiąc jak ciężko się pracuje na wsi, jak się żebrze aby jakiś pośrednik chciał łaskawie kupić coś od ciebie bo raty w banku lecą nie za jakiś samochód tylko tak zwyczajnie za opryskiwacz. Nie wszyscy na wsi stoją z piwem w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama a co im piszesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:35 i tak ci powiedza, ze na wsi to się tanio i łatwo żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować 11.01.07, 09:15 Ho, ho! Jak to w naszym kraju szybko nastepuja zmiany... Wczoraj jeszcze czytalem o problemach z bezrobociem, a dzis rano dowiaduje sie z artykulu, ze w Polsce brakuje rak do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:08 Ha, ha! Pokaż mi dom na wsi, gdzie mieszka 5 rencistów... Dowcipniś jakiś... Odpowiedz Link Zgłoś
feminista Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować 11.01.07, 10:35 Proszę bardzo, ale niech płacą ZUS, a nie KRUS. Mam dosyć tego podziału, ja również zapierniczam i dlaczego mam płacić tak bandycką kasę na ubespieczeni ??!! Za co, że mieszkam w mieście i płacę dwa razy więcej za życie w nim, to jeszcze mnie "okradają" i każą płacić ZUS, jeżeli tak, to ja też poproszę o stawkę taką samą jak w KRUZie. Dosyć fafoeyzowania wsi !! Codziennie Coś Nowego Blog Męskiego Feministy -------------------------- ccn.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:52 Jak ktoś ma na wsi tych 5 rencistów to może mi podeśle chociaż jednego.A może ktoś z szanownych MIASTOWYCH napisze na tym forum ile wynosi rolnicza emerytura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama portalu, przecież miastowi nie mogą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:05 STRAWIĆ TYCH dopłat...na które czekamy rok.. za naszą ziemię i dlatego tak zazdroszcza...nie wiem tylko czego? czyba tej charówki na polu przy 35-40 stopniach upalu!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama a kto ci karze płacić ZUS.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:57 ROLNIK JAK IDZIE DO PRACY ZA...650ZL TO MYŚLISZ ZE CO? PŁACI TEŻ ZUS, też go okradają jak i ciebie, doczytaj.. "bo jesteś 100 lat za M.......i" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: 62.233.191.* 11.01.07, 16:47 Wiesz, feministo, nie wiem ile jest w tym prawdy, ale podobno wojsko też ZUS-u nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:52 co ty wiesz o wsi i o 5 rencietach w każdym domu, o życiu dostatnim na wsi/ jak tak bardzo jest tu dobrze to dlaczego jeszcze nie kupiłaś/eś sobie hektarów? tyle ziemi leży ugorem i czeka na takiego NAIWNIAKA I OSZOŁOMA JAK ty? ale tobie tak się chce pracować jak mojemu "psu trawę gryśc", lepiej stukać w klawiaturę i pisać o SUPER ŻYCIU NA POLSKIEJ WSI!!!!!!!!!!! zapomniałeś napisać, że rolnicy nie mają urlopu i świąt...bo bez przerwy muszą cos robić w polu albo przy zwierzętach... no... chyba że nic nie hodują i nic nie uprawiają w polu, bo przeciez "5 rencistów w każdym domu jest" TO I DOCHODU SPORO!!! POMYŚL TROCHE ZANIM COŚ SENSOWNEGO NAPISZESZ... Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować 11.01.07, 10:55 W zime tez robia w polu? Chyba balwana ze sniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama w zimę...???? przebierają warzywa, od świtu do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:00 nocy!!! a nasze dzieci nie jeżdżą na zimowiska i ferie..tylko pomagają, ale co ktoś taki jat ty może o tym wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: w zimę...???? przebierają warzywa, od świtu d 11.01.07, 11:12 Wlasnie dlatego pytam. Bo nigdy nie widzialem jeszcze prac w polu w zimie. No z wyjatkiem Hiszpanii moze. Ale skoro tyle macie do przebierania warzyw, to chyba nie jest az tak zle. Najgorzej jak nie ma czego przebierac, bo jak to mowia: "Plenty of nothing is still nothig." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: w zimę...???? przebierają warzywa, od świtu d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:27 Pozostają w zimie jeszcze zwierzęta. Dla słabo poinformowanych miastowych mała uwaga: zwirzęta gospodarskie nie zapadają w sen zimowy a nawet w letarg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama i potrzebują obrządku...znacznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:33 częściej niż twoje RYBKI w bloku! Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: w zimę...???? przebierają warzywa, od świtu d 11.01.07, 12:53 Od więcej niż 10 lat obserwuję życie na jednej z podkarpackich wsi i mogę powiedzieć jedno. Coraz mniej się tam hoduje i coraz mniej uprawia. Kiedyś prawie każde gospodarstwo miało swoją własną krowę dla mleka. Dzisiaj większość z nich się tych krów pozbyła. Podobnie jest ze świniami, coraz mniej jest kur i kaczek. Pola się odłoguje. Ci co je dzierżawili pozbyli się tych dzierżaw jak się od właścicieli pól dowiedzieli, że mają oddać dopłaty tym wynajmującym. Coraz mniej tam pieką a coraz więcej kupują w sklepach. Dlaczego? A bo się panie nie opłaca. Ich rodzice i dziadowie pewnie się w grobach przewracają. Za ich czasów się mówiło: panie jak to swojego nie mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:40 pewnie "że nie jest zle..." zwłaszcza jak wiesz, że twoje warzywka pójdą po najniższej cenie... JAK WOGÓLE PÓJDĄ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:50 Ciekawa jestem skąd tyle u niektórych niechęci do mieszkańców wsi, skoro i tak większość czcigodnego mieszczaństwa ma swoje korzenie właśnie na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... 11.01.07, 11:56 A gdyby tak sie cofac dalej i dalej, to dojdziemy do konkluzji, ze i tak wszyscy pochodzimy z afrykanskiego buszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:59 Czy to była odpowiedź na moje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... 11.01.07, 12:30 Nie widze znaku zapytania...nazwijmy je pytaniem retorycznym. Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.acn.waw.pl 11.01.07, 13:00 Gość portalu: :((( napisał(a): > Ciekawa jestem skąd tyle u niektórych niechęci do mieszkańców wsi, skoro i tak > większość czcigodnego mieszczaństwa ma swoje korzenie właśnie na wsi. To nie ma nic wspólnego z korzeniami. To jest niechęć spowodowana przez niesprawiedliwe traktowanie różnych grup społecznych przez nasze państwo. Może i mam lepiej i lżej niż wieśniacy, ale to moja zasługa - wykształciłem się, założyłem firmę, ciężko pracuję. Gdy moja firma znalazła się w kłopotach, to nie było mowy o żadnej pomocy, dopłatach, umorzeniach kredytów, rentach strukturalnych, "zwrotach" za paliwo itp. Groziło mi wystawienie na ulicę przez komornika. Państwo polskie jest bezwzględnym tyranem dla "miastowych" i wyrozumiałym ojcem dla chłopstwa. To powoduje zrozumiałą niechęć do państwa i beneficjentów tych transferów socjalnych, bo zamiast wdzięczności dla miastowych, którzy was utrzymują, spotykamy się tylko z wiecznymi pretensjami i kubłem pomyj na głowę... Państwo dało wam za darmo ziemię (reforma rolna), często z budynkami, państwo daje za nic mnóstwo pieniędzy, a chłopstwo ciągle "biedne", jęczy o więcej. Może tak, zamiast narzekać na ciężki los, należy się zabrać do roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... 11.01.07, 13:10 I tu nic dodad nic ujac. Doskonale podsumowanie tak zwanej "niecheci do rolnikow". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 14:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 14:17 Chyba nawet rozumiem takie opinie, tych którzy nie mieli okazji widzieć życia i pracy na wsi.Też oglądam telewizję,gdzie można usłycześć o rzece pieniędzy płynącej na wieś a zaraz potem zobaczyć niedomytego chłopa w gumofilcach (opierającego się o rozwalajacy płot)narzekającego jak to nic się nie opłaci.Takie obrazki śmieszą i jednocześnie denerwują rolników prowadzących gospodarstwa towarowe(produkujące na rynek),oni nie mają czasu na narzekanie, wiedzą,że z tego nic nie ma.Poza tym zapewniam,że jeśli rolnik ma poważne kłopoty finansowe nikt mu nie spieszy z pomocą.Nikt nie umarza kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... IP: *.lublin.enterpol.pl 11.01.07, 22:18 Państwo Polskie daje miastowym mieszkania komunalne ( za które najczęściej nie płacą czynszu) oraz darmowe przejazdy autobusami miejskimi. Chłop na wsi musi sam sobie zbudować dom, a za PKS trzeba płacić, bo płaci się u kierowcy. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: charuj, charuj - od świtu do nocy... 11.01.07, 11:52 Musicie wierzyc w Leppera. On was nie opusci w biedzie. Ten czlowiek jest tak chory na sukces, ze zrobi wszystko by tylko utrzymac sie przy korycie - tym samym bedzie wam, rolnikom, sprzyjal w takiej czy innej formie. Chyba nie trzeba tlumaczyc dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowa Re: w zimę...???? przebierają warzywa, od świtu d IP: 85.219.149.* 11.01.07, 13:58 kurna człwieku niektórzy mają krowy, świnie itp, koło tego chdzi się cały rok, światek piątek. Jak ktoś chce coś wycisnąć z gospodarstwa to musi koło tego cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: w zimę...???? przebierają warzywa, od świtu d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:52 iii stonke mamy, i wiatr zawsze wieje i malin nikt nie chce zbierać a płacimy 0.30 pln za kilogram. źle,źle na wsi ale muszę kończyć pisanie bo jedziemy do miasta kupić dzieciom mieszkanie i jakieś autko bo wiecie biedactwa będą miały w ciężko w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masonka chloporobotnik model historycznie znany IP: *.pools.arcor-ip.net 11.01.07, 12:20 zarobic na flache i spokojnie w chalupie obskurnej wypic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalik Ciekawa dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 12:46 Bardzo interesująca wymiana poglądów, ale wygląda na typowy nic nie wnoszący do sprawy potok słów. Dlaczego nie przedyskutować rozwiązań, które pozwolą po pierwsze poprawić sytuację w zaniedbanych wioskach (ponieważ tak jak wyżej już ktoś wspomniał nie wszystkie wsie to podupadające i wyludnione PGR-y), a po drugie zmienić świadomość społeczeństwa odnośnie obszarów wiejskich w naszym kraju. Takie programy jak Odnowa Wsi, czy LEADER mają na celu poprawianie sytuacji na obszarach wiejskich i to nie tylko kolejnymi zastrzykami gotówki, ale głównie angażując wiejską społeczność do aktywności zarówno zawodowej jaki i społecznej. Warto żeby tymi sprawami zainteresowały się same media, żeby Lokalne Grupy Działania stworzone w ramach programu LEADER mogły dotrzeć do większej rzeszy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re: Ciekawa dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:15 ty magister idź sobie gdzie indziej. i daj się ludziom pokopać na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:24 Bandycki kapitalizm potrzebuje niewolników.Obszarnicy chętnie zatrudnią za 600zl\m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: 80.54.5.* 11.01.07, 14:31 a ty ile płacisz swoim zatrudnionym? aaa, nie zatrduniasz nikogo. Więc zawrzyj mordę , komuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio I dobrze że chcą pracować 11.01.07, 14:35 może w ten sposób zlikwidujemy większość bezrobocia strukturalnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek pomożcie , prosze :)) IP: 195.177.197.* 11.01.07, 16:49 Cześć, mam tylko małą prośbę do Was :) Kliknijcie w ten link niżej :) To jest adres do forum bukmacherskiego, z którego korzystam ładnych parę lat:) ale nie musicie tam siedzieć; ważne, żeby stronka się załadowała z tego linka. Liczy się dla mnie ilość unikalnych wejść. Plz:) www.typosfera.o7.pl pozdrawiam i miłego weekendu:) Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: pomożcie , prosze :)) 11.01.07, 18:20 No moze juz czas skonczys z tym byznesem na forach. Ile razy jeszcze bedziesz wstawial gdzie popadnie swoj zalosny link? Chcesz robic byznes? Manhattan w NYC stoi otworem, ...spiesz sie dopoki jeszcze stoi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbysława Bezrobotni rolnicy chcš pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:05 pirulo chyba nie wiesz co piszesz byłe? kiedy? na wsi?! prawie każdemu się wydaje że rolnicy nie robia nic a maja kokosy, nie liczac sie z tym ze rolnik pracuje zawsze od rana często do po?nej nocy, często nie liczšc na na niczyjš pomoc, bo któż chce pracować cięzko na roli. Może kiedy? było lepiej....Kiedy? kiedy to prawie kazdy na wsi miał chociaż jednš kurkę. Teraz czesto zdaża się że kiedys wsie ale takie prawie wsie teraz wyglšdajš jak miasta, gdzie kto? kto ma kurkę jest powodem do wielu niemiłych wyzwisk. Ludzie posiadajšcy małe gospodarstwa w dzisiejszych czasach często muszš z niego zrezygnować, ponieważ nie sš w stanie cišgle doplacać.Szkoda że gospodarstw jest coraz mniej, może nie każdy przepada za krowami czy ?winkami, ale możewarto pokazać je czasem dzieciom, żeby nie mówiły widzšc krowę że to pies...... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować 11.01.07, 22:14 to proste ludzie na wsi nie mają szans na darmowe mieszkanie komunalne tak jak to jest w mieście, nie mogą jeździć PKSem za darmo tak jak w mieście jeździ się MPK. Na wsi trzeba sobie samemu wybudować dom i trzeba zapłacić za przejazd PKSem. Dlatego właśnie mieszkańcy wsi szukają pracy. Miastowym się nie chce, bo po co? Mieszkanie mają za darmo, dojazdy za darmo, resztę da opieka społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.acn.waw.pl 15.01.07, 22:33 aron2004 napisał: > to proste > > ludzie na wsi nie mają szans na darmowe mieszkanie komunalne tak jak to jest w > mieście, "Darmowe" komunalki w mieście ma tylko lumpenproletariat. To taki nierobotny, miejski odpowiednik małorolnego. Normalni ludzie w komunalkach nie mieszkają. nie mogą jeździć PKSem za darmo tak jak w mieście jeździ się MPK. Nie kłam. Dlaczego kłamiesz? MPK darmowe? Z jakiej wsi pochodzisz, że nigdy w mieście nie byłeś? >Na wsi trzeba sobie samemu wybudować dom Domy chłopi dostali za darmo od państwa, poniemieckie. > i trzeba zapłacić za przejazd PKSem. > > Dlatego właśnie mieszkańcy wsi szukają pracy. Miastowym się nie chce, bo po co? > Mieszkanie mają za darmo, dojazdy za darmo, resztę da opieka społeczna. Opieka społeczna nie ma środków, bo wszystko skomsumowali chłopi. Ale masz rację, fornale "szukają pracy". Tylko, że nie pracują. Piją i ciągną zasiłki. Dzięki nim mamy głupio i biednie. Wiesz, że Polska jest największym w Europie trucicielem powietrza? Wiesz, że to nie przemysł truje, ale polska wieś, paląca w piecach plastikiem? Zatrucie gleb też okazuje się o wiele większe niż na zachodzie Europy. Tyle na temat mitu "ekologicznej wsi". Brud, smród i trucizna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: 80.50.19.* 16.01.07, 08:19 bardzo ciekawe. Jakim cudem np. na podkarpaciu rolnicy dostali za darmo poniemieckie domy?! Może warto byłoby przypomnieć sobie trochę historii, a nie pleść głupoty i prać ludziom mózgi ... Pozostałe wnioski - bez komentarza! Bo jest mi bardzo przykro, że są takie krzywdzące opinie o polskiej wsi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: 213.199.222.* 15.01.07, 17:35 czasem z renty wynoszącej ok. 400 zl muszą utrzymać kilka osób...może się z nimi zamienisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwy Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 17:51 czy próbowałeś skonsultować to ze swoim lekarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolniq Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: *.nott.cable.ntl.com 15.01.07, 22:46 Wszystkich bezrobotnych rolnikow ktorzy maja zdrowe i silne obie rece i nogi zapraszam do pracy w Anglii! Mozna tu zarobic, oczywiscie w sezonie, naprawde niezla kaske! Mowie o pracy w polu i placy ''na reke''. Jak ktos ma krzepe i moze pracowac szesc dni w tygodniu po 8-10 godzin a do tego ma wprawe przy pracach polowych moze spokojnie wyciagnac 100 funtow dziennie!!! czyli 500-600 funtow tygodniowo. Po trzech miesiacach wracasz z taka kasa do Polski i mozesz balowac przez reszte roku do bolu! Oczywiscie mozna przyjechac do pracy na dluzej ale wtedy lepiej zalapac sie gdzies na stale, najczesciej do fabryki. Kasa nie jest taka rewelacyjna (180-250 funtow tygodniowo) ale za to robota legalna i pewna (40 godz. tyg.), a jak ktos ma zdrowie moze robic nadgodziny i weekendy. No ale oczywiscie zeby miec trzeba chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: 62.233.191.* 16.01.07, 11:15 nie zgadzam sie , bylam na polskiej wsi a tam bida z nedza czesto, niektorzy toalet nie maja albo w fatalnym stanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna0209@vp.pl Bezrobotni rolnicy chcą pracować IP: 195.117.172.* 17.01.07, 19:02 jestem rolnikiem .Pracy szukam już 5 lat. Pracodawcy nie chcą nas przyjmować do pracy ponieważ nie podlegamy pod Urząd Pracy więc nie ma dotacji na takiego pracownika. Ciągle brakuje kursów podnoszących kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś