Dodaj do ulubionych

Strajk pogrąży Kompanię Węglową

IP: *.ensica.fr 17.01.07, 11:33
A co to jest 45 milonow? Zabraknie to chlopaki walna po pare tanich win,
zapakuja sie w autobusy, rusza na Warszawe, zdemolija pol miasta i w koncu
wszyscy sie zrzucimi na ich `glodowe` pensje jak to robimy od 15 lat. Mam
tego szczerze dosyc! Weglem w domu nie pale i nie chce co roku doplacac do
tego biznesu. Prywatyzowac i tyle! To nie sa rzadne swiete krowy a za takich
sie gornicy od lat uwazaja.
Obserwuj wątek
    • Gość: BartAS Strajk pogrąży Kompanię Węglową IP: 195.42.249.* 17.01.07, 11:45
      Kaczyńscy nie mają jaj by zrobić porządek z górnikami, więc i tym razem nic się
      nie zmieni.
      • Gość: parob Gdyby nie mieli chęci, to Poncyliusz już dawno ... IP: *.chello.pl 17.01.07, 12:36
        by nie szefował górnictwu. Ten człowiek, jakiś czas temu ostro jechany za brak studiów, chyba jako jedyny ma wolę rozwalenia wszechwładnych związków zawodowych w górnictwie, i co ważniejsze ma na to przyzwolenie Jarosława ( z Lechem gorzej).
        Przypominam, o co tak naprawdę jest ten strajk - o wynegocjowane w listopadzie zmiany układów w Jastrzebskiej i KW. Wtedy idioci ze związków zgodzili się w zamian za "nagrodę z zysku" dla załóg, na zmniejszenie liczby etatów związkowych w kopalniach ( teraz na jedną kopalnię potrafi być 70 zawodowych związkowców, siedzących za biurkiem, i opłacanych tak jak dołowi. Ocvzywiście zostało to inaczej w umowie sformułowane, a teraz jak weszła w życie, to trzęsą portkami.
    • tim7 Re: Strajk pogrąży Kompanię Węglową 17.01.07, 11:53
      Polskie górnictwo to największy relikt socjalizmu PRL. Równość, równość i
      jeszcze raz równość wobec dóbr publicznych. Czyli głównie pieniędzy
      budżetowych. Precz z przywilejami! Wszystko ma swoją cenę. "Ryzyko górnika",
      którym w twarz walą związkowcy podczas każdych rozmów też ma swoją cenę. Takie
      są prawa rynku. Brutalne, ale prawdziwe. Wybór drogi życiowej to samodzielna
      (teoretycznie) decyzja. Jak ktoś idzie do szkoły górniczej, to wie że w
      późniejszej pracy zawodowej nie będzie wyszywać wzorków na obrusach. Ale dopóki
      politycy dzielą pieniądze a nie ekonomiści, to dalej będziemy utrzymywać za
      ciężkie pieniądze nierentowne kopalnie.

Może i węglem w domu nie palisz, ale włączając żarówkę palisz polski węgiel. I
      dopłacasz do "biznesu" czy tego chcesz czy nie chcesz...
      • Gość: przeróbkarz Re: Strajk pogrąży Kompanię Węglową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:23
        Piszecie że górnictwo to relikt socjalizmu. Pracuję w górnictwie już 25 lat i
        wiem że górnictwo to węgiel którym opalane są np. domy, elektrownie, ciepłownie
        dostarczające ciepło do mieszkań tych ludzi którzy tak chętnie by go
        zlikwidowali. Myślicie że można węgiel zastąpić gazem? Otóż tak! Lecz jak Rosja
        zakręci gaz to co wtedy? Węgiel mamy w kraju u siebie a chcemy na siłę się
        uzależnić od innych. Kto przy zdrowym umyśle odrzuca to co ma na rzecz tego
        czego nie ma! Kopalnie to kilka tysięcy pracowników którzy mogą stracić pracę w
        wyniku złej prywatyzacji! Pracuję w Kompani Węglowej na tak zwanej powierzchni
        i wiem że kopalnie mają fatalny zarząd kadra techniczna jest źle wyszkolona
        totalny brak materiałów do remontów urządzenia są zniszczone a my musimy na tym
        pracować. Ponieważ wymogi rynku sprawiły iż musiało powstać kilka nowych
        stanowisk a pracowników tych którym nasz rząd chce obniżyć pensje jest o połowę
        mniej niż wtedy gdy się przyjąłem do pracy to musimy obsługiwać po kilka
        stanowisk jednocześnie za mniejsze pieniądze? Za ile? Za 1000 zł. a może za 500
        zł. Pragnę przy tym podać tym co nie wiedzą że to praca w ciężkich warunkach i
        w szkodliwych (przekroczone normy hałasu, zapylenie, wibracja i zimna
        woda ). Kopalnie trzeba dofinansować, lecz także wymienić lub doszkolić kadrę
        techniczną. Uważam że błędem jest prywatyzacja kopalń w obecnym ich stanie
        technicznym, a likwidacja to błąd który się na nas, czyli na Polsce wcześniej
        czy później zemści. Każdy biznesmen wie że aby czerpać zyski to najpierw trzeba
        zainwestować byle tylko mądrze! A nasz rząd chce prywatyzować byle tylko był
        zysk ze sprzedaży i mógł się pochwalić przed wyborcami że realizuje obietnice
        wyborcze(po trupach byle do celu).
        • tim7 Re: Strajk pogrąży Kompanię Węglową 18.01.07, 00:36
          Każdy zakład pracy boryka się z problemami. Tylko podaj mi choć jeden,
          merytoryczny argument (żadne tam pitolenie o tradycjach, czy "czarnym złocie"),
          dlaczego JA mam finansować TWOJĄ emeryturę, albo dawać ci gwarancję
          zatrudnienia przez najbliższych 10-15 lat. Co to, Wy górnicy jacyś nadzwyczajni
          jesteście? Macie święte fujary, czy co..? Dlaczego jesteście i chcecie być
          jeszcze bardziej uprzywilejowani od innych? Piszesz, że "Każdy biznesmen wie że
          aby czerpać zyski to najpierw trzeba zainwestować...". A pokaż mi takiego
          biznesmena, który będzie przez kilkanaście lat pakował gruby szmal w firmę,
          która wciąż nie przynosi zysków. Już mam, tym kretynem biznesmenem są kolejne
          polskie rządy. Rządy, które dokładają do interesu nie własne, ale społeczne
          pieniądze. Sprawiasz wrażenie, jakbyś myślał, że pracujesz w niesłychanie
          bogatej firmie, o którą inwestorzy tylko się zabijają, takie krocie przynosi.
          Tylko dlaczego co roku górnicy pod sejmę mordę drą, żeby im do nieopłacalnego
          wydobycia dopłacać..?
        • Gość: agnostyk Re: Strajk pogrąży Kompanię Węglową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:04
          Gość portalu: przeróbkarz napisał(a):

> Uważam że błędem jest prywatyzacja kopalń w obecnym ich stanie
          > technicznym, a likwidacja to błąd który się na nas, czyli na Polsce wcześniej
          > czy później zemści.
          -------------
          PAMIĘTAJ że prywaciarz nie dopuści do takiego stanu że opuści pod ziemię
          tysiące ton stali i innych drogich urządzeń a ufedruje węgla czasem mniej niż
          pozostawi tych maszyn, obudów i urządzeń w zrobach.
          Taką gospodarkę może jedynie tolerować państwo o które Ty się tak TROSZCZYSZ.
          Potem się dziwimy dlaczego ciągle do tych kopalń trzeba dopłacać a węgiel mamy
          trzy albo i cztery razy droższy niż w innych krajach świata.
    • Gość: woj Re: Strajk pogrąży Kompanię Węglową IP: *.ekspres.net.pl 17.01.07, 17:33
      ty durniu zamiast pisać głupoty idź kopać rowy bo do niczego innego sie nie
      nadajesz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka