Dodaj do ulubionych

Zwroty Vat-u jakie i komu?!!!

IP: *.mofnet.gov.pl 27.11.01, 10:07
Mówi się głośno o zwrocie Vat-u dla budujących mieszkania w ramach spółdzielni
i u dewelopera, a równocześnie w tej ustawie ma pojawić się zapis, że NIE
otrzymają go ci, którzy skorzystali już z dużej ulgii budowlanej?!!! Bo chyba
wszyscy, którzy w tej chwili cokolwiek budują równocześnie korzystają z niej.
Dlaczego nowy rząd wykazuje tak głeboką ignorację społeczeństwa, że nie
informuje go o przygotowywanych projektach w szczegółach? Nagłaśniana jest
tylko część informacji, wygodnych dla rządu, a co z resztą? Czy o reszcie
bolesnych pomysłów dowiemy się po wyjściu w życie ustawy? Może dziennikarze
Gazety spróbowaliby dotrzeć do tych pomysłów?
Obserwuj wątek
    • Gość: as kolejne zamydlanie oczu IP: *.*.*.* 27.11.01, 10:41
      To jest jawne robienie ludzi w balona!!!
      Skoro ktoś już zaczął budowę to wiadomo, że odlicza wydatki na budowę od
      podatku. Jeśli jest wybór VAT albo odliczenia, a ktoś już odliczał to: po
      pierwsze nie ma wyboru - czyli płaci VAT i nie może otrzymać zwrotu!!, po
      drugie jeśli ktoś zaczyna (np. w grudniu) to ma marny wybór: zwrotu VAT albo
      odliczania wydatków od podatku, tak czy tak płaci płaci o ok. 20% wiecej niż do
      tej pory.
      Najgorzej mają oczywiście te osoby, które rozpoczęły już budowę i wzięły np.
      kredyt. W nowych warunkach (z VAT) prawdopodobnie większość z nich kupiłaby
      mniejsze mieszkania czy coś w tym stylu, a tak zostali postawieni pod murem:
      muszą dopłacić kilkadziesiąt tysięcy (wziąć na to kolejny kredyt) lub
      zrezygnować z mieszkania - a koszt wycofania się z inwestycji jest też bardzo
      duży i może wynieść od 10 do ?? % inwestycji w zależności od umowy (nie
      wspominając o sytuacji w jakiej się postawi developera, który będzie miał
      problem ze sprzedaniem mieszkania i będzie zmierzał prostą drogą do
      bankructwa...). Jakby nie patrzeć trzeba sporo dopłacić.

I to ma być sprawiedliwe?? Mam gdzieś(!!!) w tej sytuacji dziurę budżetową,
      patriotyzm itd. - dlaczego to ja mam dopłacić np. 40tys., a ktoś kto kupił
      mieszkanie rok temu nic?
      Może zasponsorujemy dziurę budżetową po równo? Panowie z rządu którzy
      pokupowali sobie mieszkania kilka lat temu też?

• Gość: LEON Uczciwy sposób na podwyżkę VAT-u w budownictwie!!! IP: *.mofnet.gov.pl 27.11.01, 11:07
        No właśnie, właśnie - czy w Polsce to naprawdę wszystko musi być na głowie.
        Może można by chociaż raz uczciwie. Rozpoczęte inwestycje = stare zasady, a
        nowe zezwolenia na budowę = nowe zasady. Znacie panowie reguły, chcecie to
        wchodźcie, a nie w trakcie inwestycji wyskakiwać z nowymi pomysłami jak z
        kuferka. Dlaczego nie można tak... Poza tym dlaczego łatanie dziury ma się
        odbywać kosztem jednej branży, tylko dlatego, że jest to już ostatni bastion,
        który jeszcze jakoś zipie, bo nie można powiedzieć, że kwitnie. Czy naprawdę
        nikt w tym państwie nie zdaje sobie sprawy, że w niedługim czasie dochdy z VAT-
        u w budownictwie znikną, bo nic albo niewiele będzie się budować. To co
        spółdzielnie zaczęły budować już teraz jest sprzedane zaledwie w 50% - no i
        może to dokończą, ale na pewno nie będzie nic dalej. Czy trzeba zrobić kilka
        poważnych błędów żeby się czegoś nauczyć? Nie wystarczy przykład akcyzy na
        samochody, która skutecznie zdusiła popyt i w rezultacie obniżyła wpływy z tego
        podatku. Czy koniecznie musi być następna lekcja? A poza tym dlaczego nikt nie
        krzyczy o tym, że SLD podpisując umowę koalicyjną z PSL zobowiązało się nie
        ruszać VAT-u w budownictwie!!!!
        • Gość: stefan szara strefa IP: 212.244.106.* 27.11.01, 16:45
          Ja kilka lat temu kupilem mieszkanie w centrum kraju.
          Sprzedalem je rok temu i w wawie teraz kupuje. Kupuje od developera i
          wykorzystuje pozostala czesc ulgi budowlanej.
          Ale zlodzieje juz mnie okradli, bo ulge pzoostala musialem pomniejszyc o 10%
          kwoty spzredazy pierwszego (podatek od sprzedazy).

W mojej sytuacji, wykorzystawszy ulge budowlana i etraz nie majac prawa do zwrotu
          VAT, rzad w bezposredni sposob naklania mnie do kozrystanai z uslug starej
          strefy!!!!!

Bo wole zaplcic za material 100 plus 3 jednostki za to, ze kupie bez rachunku 100
          plus 22,
          plus brat, ktory buduje domy zrobi mi ta usluge bez podatku.

I w ten oto sposob ani zlotowka nie pojdzie ani z pod dochodowego brata ani z vat
          na mat budowlane!
          To jest dopiero strata!

Aha, jesli bede sie chcial zwiazac to najpierw zacznie sie wybranka budowac i
          wykorzysta przynajmniej odliczenie VAT i odpis od kredytu - chociaz tyle!!!!]

Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka