Dodaj do ulubionych

Późniejsze emerytury

IP: *.ded.ameritech.net 16.04.07, 00:18
Stracą je natomiast cyrkowcy, aktorzy...

Nie wiedzialem, ze aktorzy w ogole chodza na emeryture. A kto by grywal
staruszkow i staruszki?
Obserwuj wątek
    • Gość: - Rząd karze nauczycieli za protesty przeciw Romkowi IP: *.acn.waw.pl 16.04.07, 00:26
      • Gość: jacek.sygula Kalata jest beznadziejnie głupia rozmawiałem z ni IP: *.devs.futuro.pl 16.04.07, 08:47
        ą w Poznaniu na jakiejś konferencji

dosłownie zero konkretnych pomysłów, kompetencji i do tego cienkie komunały
        opowiada, normalnie powtarza co jej kazali, same bzdury

osobowość ma takiej małej damskiej Nikodemy Dyzmy niestety

to zabieranie jednym, a dawanie drugim to Janosikowanie pełną gębą - bravo PIS
        to już Wasze ostatnie podrygi
        • Gość: jacek.sygula Normalnie rząd samych "Fachowców" :(:(:( IP: *.devs.futuro.pl 16.04.07, 08:57
          górnicy czy nauczyciele ?

elementarne pytanie ?
          czemu jedni mogą sie przekwalifikować, a Ci drudzy nie ?
          jednym przywileje, a drugim roboty w IV RP ?

Odpowiedź : dlatego, bo rząd nie ma pomysłu jak ten problem rozwiązać !!!
          bo PIS w ogóle nie ma pomysłu na zbudowanie silnej gospodarki

bo Jarek sobie głowę zaprząta bzdurnymi paranoicznymi akcjami szukając wrógów
          tam gdzie ich nie ma, i broniąc życia od poczęcia, czego nawet Kościół
          katolicki nie chce w konstytucji zmieniać - bo ludzie jeszcze większą falą
          odeszli by z kościoła w Polsce -

naród nie akceptuje głupoty panowie Politycy
        • mario-radyja Mam pytanie do górników 16.04.07, 20:12
          Czy dacie mi w tym roku 155 złotych w gotówce? I w następnym też? I tak przez
          30 lat? I pozostałym Polakom tak samo?

Bo wy właśnie tego chcecie od pozostałych ludzi. Chcecie za darmo dostać cudze
          pieniądze.

Te 70 miliardów rozłożone na jakieś 15 milionów pracujących Polaków (bo reszta
          to dzieci i starcy) przez 30 lat to jest właśnie 155 złotych na każdego
          podatnika.

I zamiast przyjść do mnie i poprosić żebym wyjął te 150 zł z portfela albo dał
          1% podatku na jakąś "Fundację Dobrobytu Górników", to wy wolicie przyjść z
          łańcuchami i pałami i bandycko wymusić to na sejmie. A później zdziera to ze
          mnie państwowy aparat przymusu.

Jesteście z siebie dumni, górnicy?
          • Gość: górnik Re: Mam pytanie do górników IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.08, 22:48
            a ty byś pracował w tych warunkach do 65 lat życia?
            wiesz ile pieniędzy idzie do kasy państwa z exportu węgla?
            poczytaj statystyki ile lat żyje męszczyzna na śląsku
            takie infa jak twoje sa po to zeby sklucic ludzi
            i potem rzadzi sie lepiej
            ty bys pewnie w kopalni pracowal do 65 lat
            przyjdz i przepracuj 1 dniówke glupolu

• Gość: Wiktoria Re: Mam pytanie do górników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 18:55
              Nie uważam że górnicy mają pracować w kopalni do 65 roku życia.
              Uważam że np po 10 latach pracy pod ziemią- zaznaczam - pod ziemią,
              mogliby robić coś innego. Jest wiele zawodów nie łatwych, jak się je
              wykonuje rzetelnie, ale wszystkie przywileje są do bani. Czy to jest
              w porządku, że "panowie i panie mundurowi" idą na emeryturę mając np
              38 lat, i jeszcze do tego mają po 4 tysiące emerytury. Albo
              nauczyciele ze swoją "kartą". Powinno być prawo jasne i czytelne. Po
              40 latach pracy, każdy powinien sam dokonać wyboru. Co ma do tego
              wiek. Znam ludzi którzy tak naprawdę nigdy nie pracowali (głównie
              panie) a dzisiaj są na tzw. rentach rodzinnych. A rolnicy. Dlaczego
              tego nikt nie zmieni. To od dawna jest najbogatsza grupa ludzi. Im
              również należy się emerytura, ale niech płacą składki takie jak ja i
              miliony innych. To jest następna granda, a jest ich więcej. Wszyscy
              mający "takie przywileje" powinny się wstydzić.
    • Gość: gallomin Chcą odebrać przywileje dziennikarzom? Nie jest to IP: *.tpnet.pl 16.04.07, 00:33
      rozsądne podejście - ryzykują takie obsmarowanie w prasie, że może nic z tej
      reformy nie wyjść.
    • Gość: opt Późniejsze emerytury IP: *.tsi.tychy.pl 16.04.07, 00:48
      Najlepszym rozwiązaniem byłaby likwidacja wszelkich przywilejów i bezwzględne
      obowiązywanie w stosunku do wszystkich jednych wspolnych
      przepisów.Nauczycielowi,który utraci zdrowie proponuje się rentę lub
      przekwalifikowanie.Przecież taka zasada może dotyczyć wszystkich,i pilotów i
      górników.Po co to ciągłe mącenie, dzielenie na lepszych i gorszych.
      • Gość: krol Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tygodniu IP: *.chello.pl 16.04.07, 01:06
        Skoro się nie przepracowują mając 4 - 5 lekcji po 45 minut 4 dni w tygodniu i 3
        miesiące wakacji nie widzę powodu by z mojej kieszeni wypłacano 50
        letnim "emerytkom" wcześniejszą emeryturkę. Trzeba skończyć z nieracjonalnymi
        przywilejami rozdawanymi w latach 80 w celu wyciszenia niepokojów społecznych,
        zanim wszyscy młodzi podziękują za dobre wychowanie i wyjadą z Polski...
        • Gość: Pio ale jestes mądry IP: *.plock.mm.pl 16.04.07, 01:26
          widać, że nauczyciel przy tobie się nie przemęczął;
          przewidział, że nic z ciebie nie będzie -
          • Gość: Polka Re: ale jestes mądry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 19:08
            98% nauczycieli i tak się nie przemęcza. Bo jak można się przemęczyć
            pracując 18 godzin tygodniowo. Przecież to nawet nie pół etatu. Do
            tego ferie i wakacje. Wstdźcie się nauczyciele.
        • Gość: rkd Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 05:51
          Przepraszam za sformułowanie, ale ty po prostu bredzisz. Nauczyciel ma określoną
          tygodniowo ilość lekcji do przeprowadzenia, po czym wraca do domu i pracuje
          nadal. Jak sądzisz, kiedy on przygotowuje zajęcia i sprawdza prace uczniów? Bo
          chyba nie podczas prowadzenia innych lekcji w szkole... Pomyśl zanim napiszesz
          kolejną bzdurę, dobrze?
          • Gość: abc Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.chello.pl 16.04.07, 06:03
            wyobraz sobie, ze wiekszosc ludzi z 40 godzinnym tygodniem pracy TEZ po tych
            godzinach zajmuje sie jeszcze praca, a ten NAUCZYCIEL nawet z przygotowaniem
            sie do nastepnych zajec w domu przy herbatce nie wypracuje tych 40 godzin
            • Gość: rkd Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 06:13
              Najpierw spróbuj, potem komentuj. Jasne, że nie każdy tydzień jest identyczny,
              ale jeśli komuś naprawdę zależy, żeby wykonywać swój zawód profesjonalnie, to
              faktycznie wyrabia swoje godziny. Tym bardziej, że nie zatrzymujesz sie na raz
              zdobytej wiedzy. Należy się rozwijać, doszkalać, a tego też nie robisz w czasie
              lekcji... Tylko po nich.
              • Gość: ja Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:43
                W innych zawodach też.
                Poza tym nie rozumię, dlaczego od większości ludzi oczekuje się
                "elastyczności na rynku pracy", a od wybranych świętych krów nie.
                • Gość: maks Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.tkdami.net 16.04.07, 20:19
                  ROZUMIEM,że myślenie nie jest Twoją najmocniejszą stroną....
                  • anvill Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg 17.04.07, 14:19
                    Hohohoh widze ze jestes nauczycielem bo kolege tak ładnie poprawiłeś - jednak
                    mimo błedów kolega słusznie prawi. Wybacz ale Twój tydzień pracy to moje dwa
                    dni niecałe i to cały czas w stresie którego jako nauczyciel nie jesteś sobie w
                    stanie wyobrazić. Wyobraź sobie że w każdym zawodzie trzeba uzupełniać wiedze i
                    to nie w ramach etatu (nie dość że pracuje 20h w tygodniu to jeszcze w ramach
                    tych godzin na szkolenie by chciał chodzić - stary na intensywny angielski by
                    ci nie starczyło :))))
                    Mówisz że myślenie nie jest jego najmocniejszą stroną - otóż ja mam wrażenie że
                    Twoją a do tego sposób w jaki się wypowiadasz i komentujesz pokazuje jakim
                    strasznym belfrem z koszmarów sennych jesteś - takiemu to bruk a przywileje.
              • Gość: czosnek Hej nauczyciele! IP: 217.96.15.* 16.04.07, 08:47
                Jakby nie patrzeć, czy pracujecie w domu czy nie, to i tak macie 2 bite
                miesiące laby w roku, prawie 2 tygodnie w końcówce roku, ponad tydzień, jeżeli
                chodzi o wielkanoc, każda sobota wolna itd... Żadna inna grupa zawodowa tyle
                wolnego nie ma, więc macie kiedy leczyć swoje zszargane nerwy.

Jak ktoś twierdzi, że praca nauczyciela jest stresogenna, to chce mi się śmiać.
                Załóżcie sobie własny interes i spróbujcie się utrzymać na rynku, wtedy
                poznacie co to znaczy stres. Ale niestety, prywatna inicjatywa w tym kraju dla
                rządzących znaczy tyle co nic, chodź to ona utrzymuje to państwo.

Nie twierdzę przy tym, że praca nauczyciela to bułeczka z masłem. Tak na pewno
                nie jest. Ale już nie płaczcie tak nauczyciele, że jest wam źle, bo mogę
                wylistować chyba z milion zawodów, gdzie pracuje się w dużo cięższych warunkach
                i g.ó.w.n.o się z tego ma.
            • Gość: ktoś Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.tvkdiana.pl 16.04.07, 16:03
              Nie masz cymbale bladego pojęcia o pracy nauczyciela!w ciągu tych jak
              twierdzisz 20h przewija się przez nasze ręce ok 500 uczniów często chamskich,
              rozbrykanych, upośledzonych w stopniu lekkim(normalne szkoły!)mający ciagłe
              pretensje,obrazajacy się z którymi trzeba sie obchodzic jak ze smierdzącym
              jajem!jedź kiedyś na wycieczkę 3 dniową i nie zmr€ż oka bo pilnujesz
              rozpieszczone bachory!a wszystkie wieczorki rady ,konferencje, szkolenia(z
              awłasne pieniadze!)ile czasu pochłaniają....kim Ty w ogóle jesteś ,żeby się
              wypowiadać na temat nauczycieli???kończylismy studia w przeciwieństwie do wielu
              tworzących tę ustawe i zasiadających w rządzie(Lepper!itp.)i zarabiamy marne
              grosze (nie dziesiątki tysięcy jak oni)i to jest wkurzające!!!!!!najgorsze
              tłumoki będą krytykować nauczycieli! skandal!!!!!
              • anvill Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg 17.04.07, 14:34
                Te tumoki które jak ja na Twoją wcześniejszą emeryture będą musieli zarobić - a
                zapieprzają po 12-10 godzin dziennie w warunkach na tyle stresujących że
                nauczyciel nawet sobie wyobrazić nie może - popracuj w biznesie - gdzie rynek
                decyduje czy żyjesz czy nie to zobaczysz co to znaczy stres - nauczyciel jak z
                moich doświadczeń wynika już jest w stresie kiedy uczeń na kolanach przed nim
                się nie kaja - gdy jest inaczej to już wielki stres - nie wspominając już o
                sprawdzeniu klasówek przy herbatce w domu w bamboszach - staaary jaaaki
                steeees...
            • Gość: jerzy_gw Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.tvk.torun.pl 17.04.07, 00:38
              A Ty może w pracy tylko kawki pijesz i 50% czasu się lenisz. Kto Cię tam wie.
              Nie jestem nauczycielem, ale każdemu kto im zazdrości polecam: spróbujcie sami,
              przekwalifikujcie się, albo po prostu zatrudnijcie się w szkole jak jest
              możliwość. Większość krzykaczy nie zechce mimo 10 miesięcy wakacji :-) (aluzja
              do wcześniejszych 3 miesięcy jednego z forumowiczów - proszę zajrzeć do odp. ustawy
              i zobaczyć ile tygodni! przysługuje wakacji) zostać nauczycielem ze względu na
              niską płacę i obecny niski status pozycji nauczyciela w społeczeństwie.
          • adwach Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg 16.04.07, 08:24
            taaa, pitu pitu! Zwłaszcza nauczyciel WF-u sprawdza w domu klasówki,
            przygotowuje się do zajęć! Buahahahahahahaha!!!!
            • mayday100 Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg 16.04.07, 08:27
              adwach napisał:

> taaa, pitu pitu! Zwłaszcza nauczyciel WF-u sprawdza w domu klasówki,
              > przygotowuje się do zajęć! Buahahahahahahaha!!!!

W szkole miałeś same pały czy masz maturę giertychowską...?
          • Gość: mmm Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:55
            zdaża się nauczyciel który pracuje odpowiedzialnie, zdarza się też olewacz.
            a 2 miesiące wakacji, ferie zimowe i świąteczne, dopłaty do podyplomówek ( w
            mojej gminie 50 % + delegacje ), fundusz zdrowotny, fundusz socjalny ( trzy
            razy większy niz na innego pracownika ), wynagrodzenie w czasie wakacji i
            ferii za godziny ponadwymiarowe, i średnio brutto zarobki w wysokości 3 000 zł.
            jestem dzieckiem nauczycielki, ale naprawdę uważam że przywileje nauczycieli są
            rozdęte do granic możliwości
            czy urzędnicy w tzw. biurze nie muszą się dokształcać, a sprawność
            psychofizyczna osoby odpowiedzialnej np za płace w dużej firmie czy nie maleje
            wraz a jej wiekiem...
            trochę obiektywizmu w ocenie i mniej słów o etosie pracy nauczyciele, bo on już
            nie istnieje
            • michal_powolny1 Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg 20.04.07, 10:26
              Pochodzę z rodziny nauczycielskiej, poznałem chlebek pedagogiczny i ...nigdy
              tam nie wrócę. Nigdy. I nie chodzi o pensję, prowadząc własny biznes byłem
              mniej wykończony psychicznie niż prowadząc zajęcia z WOS0u i historii.
          • Gość: uczen Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:49
            Nauczyciel WueFu też sprawdza prace uczniów w domu?
          • Gość: była uczennica Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 19:27
            Chodziliśmy do szkoły to wiemy kiedy nauczyciel sprawdza klasówki.
            Albo na godzinie tzw. wychowawczej, albo w tramwaju, albo na 'dużej'
            przerwie. A dokształcanie. O ile wiem to rządy zmuszają do
            dokształcania nauczycieli. Czy naprawdę ucząc jednego przedmiotu
            trzeba przygotowywać się do lekcji? Jestem zwykłą księgową (z
            dyplomem magistra) i zapewniam, że codziennie muszę się dokształcać.
            I kiedy jadę tramwajem z nauczycielką która właśnie sprawdza
            klasówki, to ja czytam np. Gazetę Prawną, aby być na bieżąco z
            przepisami, a nie mogę iść na emeryturę po 15 latach pracy. Zresztą
            nie chcę, bo bym się po prostu wstydziła. Pewnie dlatego nie uczę
            matematyki.
        • Gość: Pedagożka Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:28
          Nie 3 miesiace tylko 26+10 i nie 20h a owszem 20 godz. dydaktycznych w
          bezpośrednim kontakcie z uczniami a reszta to papierki, które są od nas
          wymagane pzrez durne przepisy. W domu często kosztem zarwanych nocy musimy
          przygotowywać sie do kolejnych zajec lub sprawdzać pracę uczniów. Zarabiamy
          grosze w porównaniu z resztą społeczeństwa, dorabiamy -tak - ale nie dla
          przyjemności.
          Ja pracuję z dziećmi upośledzonymi fizycznie i umysłowo. Zapraszam do mojej
          klasy gdzie jest 8 uczniów: 2 autystyków, 1 ADHD , troje na wózkach
          inwalidzkich i dwójka z upośledzeniem umysłowym. Każde z nich to praca
          indywidualna w grupie/nonsens/ lekcje trwają tak jak normalnej klasie 45 min i
          jest ich dziennie 4-6. Mam teraz 50 lat i wierz mi, że marzę o spokoju po 25
          latach pracy. Mam za sobą kilka poważnych operacji z chemią włacznie a ZUS
          renty przyznaje nie tym co są chorzy tylko mają kasę. Zresztą za rentę mogłabym
          co najwyżej kupić sobie sznur. Tak naprawdę pracujemy tak jak inni a nawet
          dłużej . Ty jak wracasz do domu masz świety spokój ja do tego co w szkole tylko
          bez dzieci obcych bo w domu czekają własne. Jestem normalną kobietą ,
          gospodynią, matką i też musze mieć czas dla swojej rodziny najczęściej kosztem
          zarwanych nocy. Zresztą co Ty mozesz wiedzieć?
          • kontonaspam Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg 16.04.07, 08:54
            A co ty możesz wiedziećo innej pracy?
            Kończąc projekt nieraz zdaża się robić po 15h i więcej na dobę.
            Gdy klientowi coś padnie, w środku nocy jedzie się nawet kilkaset kilometrów
            usunąć problem. Do tego klient czasami przypomina dwoje dzieci z autyzmem,
            czasami z ADHD (i do tego ku..mi rzuca, drze się itp).
            Od tysięcy godzin przed monitorem wzrok się nie psuje, tak?
            Wielokrotne przemieszczanie sięmiędzy strefami czasowymi na zdrowie
            wpływa pozutywnie?
            Stres związany z lataniem też jest cool?
            A godziny spędzone na dokształcaniu się (poza godzinami pracy) to się
            nie liczy?
            Skoro nauczycielom tak ciężko, że należy im się wcześniejsza emerytura,
            to informatykom tym bardziej!!!

Gość portalu: Pedagożka napisał(a):

> Nie 3 miesiace tylko 26+10 i nie 20h a owszem 20 godz. dydaktycznych w
            > bezpośrednim kontakcie z uczniami a reszta to papierki, które są od nas
            > wymagane pzrez durne przepisy. W domu często kosztem zarwanych nocy musimy
            > przygotowywać sie do kolejnych zajec lub sprawdzać pracę uczniów. Zarabiamy
            > grosze w porównaniu z resztą społeczeństwa, dorabiamy -tak - ale nie dla
            > przyjemności.
            > Ja pracuję z dziećmi upośledzonymi fizycznie i umysłowo. Zapraszam do mojej
            > klasy gdzie jest 8 uczniów: 2 autystyków, 1 ADHD , troje na wózkach
            > inwalidzkich i dwójka z upośledzeniem umysłowym. Każde z nich to praca
            > indywidualna w grupie/nonsens/ lekcje trwają tak jak normalnej klasie 45 min i
            > jest ich dziennie 4-6. Mam teraz 50 lat i wierz mi, że marzę o spokoju po 25
            > latach pracy. Mam za sobą kilka poważnych operacji z chemią włacznie a ZUS
            > renty przyznaje nie tym co są chorzy tylko mają kasę. Zresztą za rentę mogłabym
            >
            > co najwyżej kupić sobie sznur. Tak naprawdę pracujemy tak jak inni a nawet
            > dłużej . Ty jak wracasz do domu masz świety spokój ja do tego co w szkole tylko
            >
            > bez dzieci obcych bo w domu czekają własne. Jestem normalną kobietą ,
            > gospodynią, matką i też musze mieć czas dla swojej rodziny najczęściej kosztem
            > zarwanych nocy. Zresztą co Ty mozesz wiedzieć?
          • Gość: mac Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.cable.ubr02.uddi.blueyonder.co.uk 16.04.07, 12:06
            Ja mam 47 lat i 15 lat pracy jako nauczyciel w liceum.Jestem od 2 lat w W.B.
            pracuje mniej niz w Polsce a mam piec razy wiecej kasy.
        • pierot6 krol... Jestes tępy jak brona Lepera.... 16.04.07, 08:40
        • Gość: NN Dobroczyńco babć - choć poracuj pół roku w gimnazj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 07:38
          Chciałbym sie z Toba mądralo zamienić. Póki co Twoj komentarz jest conajmniej
          niepoważny - pracuje dziesięć lat jako belfer i jakoś mam tylko 1 mies wakacji
          i ustawowo 40 godzin zajęć tygodniowo Idę do domu i muszę poprawiać prace
          takich "nieuków" jak Ty, którzy bzdury wypisuja w pracach i nawet nie chce im
          sie zweryfikować tego co piszą. Mało tego - zapraszam "dobroczyńcę" z którego
          kieszeni wypłaca sie babci nauczycielce emeryturę by popracował choć pół roku w
          Gimnazjum w małej zapyziałej mieścinie bez perspektyw, albo molochu szkolnym
          gdzie "produkuje się" społecznie dobre statystyki, a nie wykształcone
          społeczeństwo - ocenimy czy praca belfra niczym nie różni się od biurowej...
        • Gość: Waldo Re: Nauczyciele: 3 mies. wakacji 20 h pracy w tyg IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 17.04.07, 12:19
          Nie jestem nauczycielem ,ale odbywałem praktyki w szkołach i cos ci powiem.

1.Nauczyciele pracuja po godzinach nie siedza od 8 do 16 tylko muszą
          przychodzic na wywiadówki,spotkania , sprawdzac klasowki i tak dalej

2.Jest to bardzo cięzka ,wyczerpujaca i niewdzięczna praca-użerac się z
          bachorami ktore często nie tylko nie chcą sie uczyc ani nawet spokojnie
          siedzieć.Nauczyciel caly czas musi mówic podniesionym głosem,musi chodzic po
          klasie a nie siedziec na tyłku,musi byc skoncentrowany i musi wysluchiwac
          głupich komentarzy,obelg itp

Ja po 4 godzinach ws zkole byłem wykonczony jak po silowni,do tego nerwy
          gwarantuje ci ze tez sa skołtane.

2.wydłuz koniecznośc pracy do 65r zycia to nie znajdziesz frajerów do tak
          cięzkiej,niewdzięcznej pracy za grosze!!!Mimo nizu demograficznego bedzie
          brakowac nauczycieli-gwarantuje ci to.Jedyne co przyciag do tego zawodu to
          własnie wczesniejsz aemerytura i wakcje trwajace 2 miechy.

Poza tym mówimy o ludziavh ktorzy muszą skonczyc studia ,a nie zawodówki-i po
          co o to żeby użerac się z obcymi dziecmi za 800-1200 zl do 65r zycia?Żartujesz
          chyba...

Ci co to piszą są niepowazni,nie mają zielonego pojęcia o pracy w szkole.
      • Gość: nauczyciel Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:53
        W demokracji i w systemie gospodarki rynkowej to konsument ma prawo wyboru
        chyba że ja tkwię jeszcze w starym systemie nakazowo-rozdzielczym.Uważam ,że
        obywatel powinien mieć prawo wyboru emerytury proporcjonalnie do wypracowanych
        lat pracy tak jak jest w innych krajach .Nauczyciel mimo ,ze ma 22 godziny
        dydaktyczne merytoryczne ze swojego przedmiotu nauczającego to musi:1.być
        wychowawcą i posiadać przygotowanie pedagogiczne.2.Musi być przygotowany z
        zakresu metodyki pracy3Musi znać psychologię okresów wzrostu i rozwoju
        człowiek4.Przegotowywać musi zgodnie z rozporządzeniami: rozklady
        materiałów,plany wynikowe,scenariusze lekcji, pomiar dydaktyczny oraz musi
        uczestniczyć we wszystkich programach szkoły a także brać udział w swoim
        kształceniu ustawicznym.Nauczyciel nie ma czasu "na picie kawy" ani na
        spóźnianie się,bo na niego czeka gromada rozkrzyczanych i często nie
        wychowanych przez rodziców dzieci .Niestety zmęczenie pracą fizyczną szybciej
        ustępuje niż zmęczenie pracą umysłową.Od wiek wieków przerwy wakacyjne i
        świateczne były tak zaplanowane by następowała regeneracja sił psychicznych
        zarówno ucznia jak i nauczuciela.Sam proces uczenia się i nauczania jest
        procesem trudnym i ciężkim,tak jak cieżkie są podręczniki a nie rozumie ten kto
        się uczył by tylko zdać.Stąd panuje w naszym kraju "Alfabetyzm funkcjonalny"
        Ja osobiście jako nauczyciel dyplomowany przedmiotów ekonomicznych odeszłam na
        emeryturę,by na moje miejsce przyjęto trzy młode nauczycielki na staż.Albo
        myślimy o strategii rozwoju i zmniejszamy bezrobocie wsród młodych i
        wykształconych ludzi albo pozostawiamy starych z wiedzą nie z obecnej
        epoki.Emeryci nie będą też dodatkowo pracować jeśli ich emerytury będą
        starczały na godne życie i opłaty co spowoduje uwolnienie wielu miejsc pracy w
        szkołach oczywiście za godne wynagrodzenie,bo jesli nauczyciel stażysta
        dostaje "zapomogę" w wys.500 zł netto to jak ma solidnie pracować tylko w
        jednym miejscu pracy?Sadzę że należałoby zmienić rozpiętość widełek w
        wynagrodzeniu wszystkich zatrudnionych w firmach państwowych z wyższym
        wykształceniem,bo wynagrodzenie winno być za kompetentnie wykonaną pracę a nie
        za polityczne przynależności bez kompetencji.Nie wyobrazam sobie 60-letniej
        babci z widocznymi procesami starzenia energicznie uczesticzącej w procesie
        dydaktycznym szczególnie z dziećmi i młodzieżą.
    • Gość: przekwalifikowany A gornik to sie przekwalifikowac nie moze!?!?!?!? IP: *.tpnet.pl 16.04.07, 01:16

Czy ktos kaze byc gornikom gornikami?
      • Gość: :)) Re: A gornik to sie przekwalifikowac nie moze!?!? IP: *.acn.waw.pl 16.04.07, 01:40
        Górnik się przekwalifikować nie może, bo jaki jeszcze zawód polega na ryciu pod
        ziemią? Ale za to my możemy się przekwalifikować na podatników Jej Królewskiej
        Mości Elżbiety II. I to robimy. Walczcie o wcześniejsze emerytury. Będą w
        wysokości 50,- na łebka!
        • Gość: ciekawy a policja i wojsko? IP: *.abhsia.telus.net 16.04.07, 06:28
          w stanach i kanadzie policja i wojsko musi pracowac co najmniej 25 lat zeby
          przejsc na emeryture, w polsce stac nas na 30letnich emerytow!!!!
          to sa niezle jaja.
          • Gość: bob Re: a policja i wojsko? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.07, 08:12
            Proponuję zapoznać się dokładnie z przepisami emerytalnymi w tych krajach i
            porównać z naszymi a dopiero potem się wygłupiać na forum.
          • Gość: aleks Re: a policja i wojsko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:31
            Czy sugerujesz , że przyjmują do policji uczniów drugiej gimnazjum?? Niech
            pomajstrują przy ustawie emerytalnej Policji to jak w banku kto ma uprawnienia
            ten na nic nie będzie czekał tylko z nich skorzysta.Policja już cierpi na brak
            chętnych do służby a co będzie dalej...
    • Gość: Oligatorek Późniejsze emerytury IP: *.ppcor.org.pl 16.04.07, 06:39
      Górników nie ruszą, bo się ich boją!!!!
    • Gość: antybelfer Późniejsze emerytury IP: *.tktelekom.pl 16.04.07, 07:02
      Biedni przepracowani nauczyciele!.Powinni pracować 2 godziny w tygodniu bo i tak
      poziom jest taki ,że masowo głąbów produkują.A głos tracą.Mój koleś -fizyk
      wygarnał chyba 12 tysięcy odszkodowania bo głos stracił,hehehe.Pijąc gorzałę
      zmrożoną.Podatniku ,to kpina.
      • mayday100 Re: Późniejsze emerytury 16.04.07, 08:33
        Są choroby tzw zawodowe... W twoim zawodzie pewno jest zatrucie własnym jadem!
    • Gość: tenia Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 07:56
      najlepiej od razu podpisywać umowy że pracujemy do śmierci
      • Gość: ? rozdwojona GW :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:01
        biedny autor :-)

1. - idea likwidacji emerytur wcześniejszych zgodna
        z wymaganiami liberałów i "kapitalistów" czyli jej patronów...

2. ale proponuje te zmiany PiS...

i co tu zrobić:

z powodu 2. wypadałoby przywalić z powodu 1. chwalić :-)
    • Gość: uważny błąd? IP: *.telprojekt.pl 16.04.07, 08:05
      czasem piszecie "z przed", a czasem "sprzed"

ktora forma jest poprawna?
    • Gość: wasz odmieniec Re: Późniejsze emerytury IP: 82.177.166.* 16.04.07, 08:07
      Zniknie dzieciorób znikną i emerytury!
      • Gość: stiopuch Re: Późniejsze emerytury IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.07, 08:21
        Od 18 lat zyje i pracuje w Kanadzie. Czytajac gazety z Polski zastanawiam sie
        skad sie bierze negatywny stosunek do pracy u kochanych rodakow w Polsce.
        .....po zacietej walce prawnej (sprawa znalazla roztrzygniecie w Sadzie
        Najwyzszym Kanady)od 1 stycznia 2006 kanadyjski robotnik moze pracowac po
        przekroczenju 65 roku zycia.
        Czy robotnika kanadyjskiego mozna nazwac idiota bo chce pracowac dluzej?
        • Gość: wasz odmieniec Re: Późniejsze emerytury IP: 82.177.166.* 16.04.07, 08:40
          A ten kto chciał dzieci wychowywać to idiota?
        • Gość: ? Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:58
          średnia wieku w Polsce dla facetów to ok.63 lata ,dla kobiet to ok.67 lat
          statystyczny Polak(facet) w wieku 65 lat już nie żyje
          przeciętna Polka przechodzi na emeryturę majac 53 lata, Polak majac 57 lat
          porównaj sobie dane dla Kanady...
          przecież chodzi o to by pracować do śmierci
          • Gość: ? Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:59
            > średnia wieku w Polsce dla facetów to ok.63 lata ,dla kobiet to ok.67 lat

oczywiście średnia wieku życia
    • Gość: Pedagożka Kolejny wymysły PIS i LPR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:12
      i Samojebrony. Tak znerwicowana nauczycielka wytrżąsająca sie nad 7 latkami,
      które i tak sa już znerwicowanefaktem że od kołyski wychowują je
      pseudoopiekunki bez kwalifikacji bo mam pracuje od świtu do nocy.
      Szukanie pienioiędzy nie tu gdzie one są tylko gdzie im wygodniej. Na rentę -
      tak się skałada, ze jestem pedagogiem, który już zmieniał zawód dwukrotnie a to
      dlatego, ze będąc na zwolnieniu z powodu nowotworu i chemioterapii nie byłam w
      stanie pracować. Niestety odebrano mi ją chociaż mój stan zdrowia znacznie sie
      pogorszył na skutek długotrwałaej chemii. Głos nie wrócił na 100% procent. Mam
      50 lat dwójkę dzieci w wieku szkolnym i męża od roku chorującego na raka.
    • adwach I bardzo dobrze!!!! 16.04.07, 08:16
      Koniec z tym uprzewilejowaniami !!! Jak ktoś pracuje w zwykłym zakładzie ma tam
      siedzieć do 65 roku życia a jak ktoś uczy w szkole 18 godzin tygodniowo może
      pójść na emeryturę w wieku 55 lat... trzeba jak najszybciej zakończyć z tymi
      patologiami!!!!! Zyskają na tym wszyscy - łącznie z osobami, które pójdą na
      emeryturę kilka lat później - dostaną dzięki temu większą emeryturę!
      • mayday100 Re: I bardzo dobrze!!!! 16.04.07, 08:30
        adwach napisał:

> Koniec z tym uprzewilejowaniami !!! Jak ktoś pracuje w zwykłym zakładzie ma tam
        > siedzieć do 65 roku życia a jak ktoś uczy w szkole 18 godzin tygodniowo może
        > pójść na emeryturę w wieku 55 lat... trzeba jak najszybciej zakończyć z tymi
        > patologiami!!!!! Zyskają na tym wszyscy - łącznie z osobami, które pójdą na
        > emeryturę kilka lat później - dostaną dzięki temu większą emeryturę!

Z takimi jak ty, wystarczy posiedzieć w szkole 1 godzinę, żeby emerytura była
        usprawiedliwiona.
        Na marginesie: Czy tak dobrze znasz się na innych zawodach? Np. lekarza,
        górnika, pilota...etc
        • Gość: pracowity Re: I bardzo dobrze!!!! IP: *.acn.waw.pl 22.04.07, 13:30
          mayday100 napisał:
          > Z takimi jak ty, wystarczy posiedzieć w szkole 1 godzinę, żeby emerytura była
          > usprawiedliwiona.
          > Na marginesie: Czy tak dobrze znasz się na innych zawodach? Np. lekarza,
          > górnika, pilota...etc

Powiedz mi złośliwcze, czy gimnastyczka artystyczna, która kończy karierę w wieku 18 lat i nijak nie
          może jej kontynuować (już za stara) powinna dostać emeryturę finansowaną przez Ciebie? Bo ja
          uważam (i tak jest), że powinna pracować dalej w innym zawodzie (może jako trenerka). Tak samo
          powinno być z nauczycielami i innymi uprzywilejowanymi. Bo wiesz... Ci którzy mają za wasze
          przywileje płacić powoli uciekają z kraju. Ja też już tracę siły na utrzymywanie was wszystkich: rolnika,
          urzędnika, księdza, policjanta... Wszyscy żyją z moich podatków, które przekroczyły już 70% dochodu.
          Jaki w tym interes dla mnie? Wyjeżdżam. Żegnajcie smutne palanty!
    • Gość: kot19991 Późniejsze emerytury IP: 62.87.137.* 16.04.07, 08:25
      Brawo !!!!!

Niemawidzę PiS-u i Samoobrony, ale uważam, że NAJWIECEJ NIESPRASWIEDLIOWOŚCI
      powodują PRZYWILEJE - WSZELKIE.

Argumenty:

- u nieuprzwijejowanych wywołują uczucie krzywdy i roszcznia
      - wypaczają makroekonomiczny
      - powodują, że gdy np. nauczyciel, górnik, policjant nareszcie uzyskuje
      stosowną wiedzę i doświadczenie ( i ma na przykład odchowane dzieci i dużo
      możliwości sensownej pracy) to odchodzi na emeryturę
      - i najgorsze wcześniejsze emerytury kultywują WZÓR NIERÓBSTWA Polsce.

Ciekawe co będzie dalej ???

Podobne mądre plany miał premier Hausner ale zakrzyczeli go jego kolesie i SLD
      i zwalczajaca prawica.
      Mam błagalną prośbę do OPOZYCJI !!!!

Za dwa lata dojdziecie do władzy. Życzę Wam tego i dlatego teraz we własnym
      interesie pozwólcie obecnie rządzącym zlikwidować przewileje.

Jeszcze jedno. Przyczyną upadku Wielkiej Polski Jagieloonów były przywileje
      szlacheckie. W naszym narodowym interesie zlikwidujmy je bo WSZYSCY młdzi
      ludzie wyjadą za granicę.

Pozdrawiam
      • Gość: myslak 60-letnie przedszkolanki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:32
        Brawo!
        To podniesie bezpieczeństwo.
    • Gość: ja Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:31
      niech ktoś mi pokaże zawód gdzie pracuje się non-stop przez 6-7 godzin
      a tak pracuje nauczyciel
      45 minutowe lekcje przedzielone "przerwami" po 10-15 minut
      a na tych przerwach dziesiątki spraw do załatwienia albo...dyżur na korytarzu
      do tego nauczyciele pracują bardzo nierówno
      jak porównać WF-istę z nauczycielką języka obcego(pracującą wyłącznie głosem)
      albo z matematyczką która dla wygody na lekcjach każe liczyć zadanka?
      30-kilkuletni nauczyciele z 10 letnim stażem miewają już poważne kłopoty z krtanią
      a argument o przekwalifikowaniu się jest śmieszny
      że co 50-kilkuletnia nauczycielka przekwalifikuje się na co?

jeśli już coś zmieniać to może obliczyć okres studiów dziennych od czasu pracy?
      bo obecnie to w 30 letni okres "pracy" wlicza się 5 lat studiów, czyli tak
      naprawdę wystarczy popracować 25 lat po studiach(czyli do 50-tki)
    • Gość: magda Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:41
      jakość wykształcenia społeczeństwa zależy od poziomu wykształcenia nauczycieli,
      a ten jest coraz niższy. błędy znajdują się w rozporządzeniach o
      kwalifikacjach - uczyć matematyki mozna po 1,5 letniej podyplomówce obojętnie
      po jakich studuach. w mojej szkole uczy matematyki uczy plastyczka i
      katechetka, geografi - pani po pedagogice pracy. ministerstwo powinno zrobić
      badania ogólnopolskie jaki jest odsetek nauczycieli uczących po 5 letnich
      studiach i jaki po podyplomówkach, jaki jest odestek wśród nauczycieli
      absolwentów po uczelniach państwowych a jaki po prywatnych. wyniki będą
      zatrważające
    • Gość: Marek Czyli w mundurówce nadal "hulaj dusza..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:48
      Czy mudurowi to jakieś święte krowy? Czy normalne jest przechodzenie przez nich
      po 15-20 latach na emeryturę? Czy normalne jest, że często dostają tej emerytury
      więcej niż mieli pensji?

Przykładowo - w służbie więziennej "emerytura" w wysokości 2 tys. na rękę to
      rzecz praktycznie normalna. Taki 40-45 letni "emeryt" następnie może sobie bez
      ograniczeń dorabiać do tej emerytury ("zwykli" ludzie nie mogą przekroczyć
      pewnego progu). Widać Polska to bogaty kraj :) Czy ktoś się kiedyś tym zajmie?

I proszę mi nie wmawiać, że sekretarka pracująca w więzieniu ma tak stresującą
      pracę, że musi po 20 latach iść na emeryturę :)
    • Gość: xxx Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:51
      Rozumiem jeszcze policjantów. Pracują 15 lat za śmieszne pieniądze i potem
      dostają emeryturę, smieszną co prawda 800 zł ale zawsze.
      Ale kto teraz pójdzie do pracy w szkole???
      Z takimi wymaganiami? Studia, ciągłe doskonalenie wiedzy a w perspektywie może
      się uda po latach mając dyplomowanego dojść do średniej krajowej...
      Obecnie to tylko możliwość emerytury wcześniejszej jeszcze ludzi przyciąga do
      zawodu.
      Jak i to zniknie to trzeba będzie podnieść nauczycielom pensję do 3-5 tys.
      brutto (3 tys. dla kontraktowego, 4 tys. dla mianowanego, 5 tys. dla
      dyplomowanego) bo bardziej opłacało się będzie iść na zwykły rynek pracy niż do
      szkoły.
      Tylko czy macie takie pieniądze...?
    • Gość: Barbara Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:55
      Dlaczego mówi się o wielu zawodach a nie wspomina się zawodu pielęgniarki pracującej w szpitalu.Czyż umysł kierowcy starzeje się inaczej niż nasz-pielęgniarek ,które bezpośrednio odpowiedzialne są za zdrowie i życie ludzkie?
      Jak długo nikt nie zadba o to- by zauważano nas nie tylko wtedy,kiedy się jest w bezpośredniej potrzebie?Jak długo nasz zawód bedzie traktowany jak "służba"w dosłownym tego słowa znaczeniu.
    • Gość: mania Późniejsze emerytury IP: *.zeto.opole.pl 16.04.07, 09:12
      Jełopie sam sie przekwalifikuj, nie po to kończyłyśmy studia pedagogiczne żeby
      zostać traktoprzystką.Mam nadzieje, że pierwszy wylecisz za te słowa.
      • Gość: WaCuś Górniczy bajzel IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.07, 09:16
        Znam pracowników kopalń, których tylko fikcyjnie można nazywać pracownikami dołowymi, o związkowcach nie wspomnę. Można przyjąć w ciemno, że jedna trzecia, to ludzie którzy faktycznie przepracowują określoną ilość dniówek w warunkach zagrożenia, reszta to fikcja na papierze. Spora ilość dozoru i pracowników technicznych nabywa praw do emerytury mając może po kilka dwu trzygodzinnych zjazdów w miesiącu. Ot i cała prawda o wcześniejszych emeryturach górniczych.
      • Gość: niezgoda Re: Późniejsze emerytury IP: 10.202.2.* 17.04.07, 09:21
        A ja nie po to kończyłem archeologię żeby teraz zajmować się księgowością. Co
        mi poradzisz?
    • Gość: zrozpaczona Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 09:15
      To skandal ja co prawda planowałm przejśc na wcześniejszą emeryture z wiekiem
      55 lat//dłużej nie wytrzymam w pracy gdzie młode osoby kilka lat i nie dawały
      rady ze względu na obciązenie psychiczne /praca z dziećmi/a teraz nam to
      odbieraj a nauczyciele czy te głupki potrafia sobie wyobrazic nauczycielke w
      DZISAIJSZEJ SZKOLE PEŁNEJ PRAWIE GANGSTERÓW z laska w okularach tych starczych
      i ledwo mówiaca ale bedzie frajda dla huliganów np. podcinac nózki kiljem
      co i tak jest modne pomomo ochraniarzy i monitoringu a inne zawody ludzie
      zabierzcie co sie nie nalezy i tak juz wygranym //dostali kasy mase/
      GÓRNIKOM/ A CO Z WOJSKIEM I POLICJA oni cieżej
      pracują???????????????????????/ w sejmie wszystkie ustawy ida pod rodzine widac
      maja tam bliskich i dlatego teraz zmieniaja przepisy lub sa chorzy umysłowo
      BOZE CO Z NASZA POLSKA wiedziałą ze jak nastanie klan kaczyńskich to
      zniszczy 4 RZP. BOŻE CHROŃ POLSKE PRZED IDIOTAMI
    • Gość: ola Późniejsze emerytury IP: *.felixpolska.pl 16.04.07, 10:07
      TO TOTALNA GŁUPOTA, CZY KTOŚ KIDYKOLWIEK MIAŁ ZAJĘCIA Z 60-LETNIM NAUCZYCIELEM
      CHYBA NIE, NIESTETY JA MIAŁAM PAN SIĘ ZAPOMINAŁ POWTARZAŁ WCIĄŻ JEDNO I TO
      SAMO, TAK WŁAŚNIE WYGLĄDAŁA LEKCJA. WIĘC MOŻE WSZYSCY "MĄDRZY" LUDZIE KTÓRZY
      CHCĄ MIEĆ NAPRAWDĘ WYKSZTAŁCONE SPOŁECZEŃSTWO ZASTANOWIĄ SIĘ CZY JEST SENS ABY
      NAUCZYCIELE PRACOWALI DO 60 LAT.
      • Gość: em Re: Późniejsze emerytury IP: *.kp.pl 16.04.07, 10:30
        Mam 45 lat, w firmie jestem staruszką (jak w radiu - tu starych bab nie chcą),
        kto mnie zatrudni kiedy będę miała 50 lat i więcej? Może rząd mi wskaże miejsec
        pracy, muszę pracować ... nie widzę w swoim otoczeniu zbyt wielu czynnych
        zawodowo pięćdziesieciokilkulatek :(
      • Gość: Zbigniew Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 11:04
        > TO TOTALNA GŁUPOTA, CZY KTOŚ KIDYKOLWIEK MIAŁ ZAJĘCIA Z 60-LETNIM NAUCZYCIELEM .
        Moja ciocia miała zajęcia ze studentami w wieku 74 lat. Nauczyciele akademiccy
        przechodzą na emeryturę w wieku 70 lat i nie jęczą.
        • Gość: ola Re: Późniejsze emerytury IP: *.felixpolska.pl 16.04.07, 11:28
          bardzo fajnie tylko że Ja na studiach też miałam takiego wykłasdowcę 70-
          letniego i po interwencjach u Rektora wymienili go na innego. Uważam, że ludzie
          Ci wystarczająco się napracowali z różnego rodzaju "osiołkami" i mają prawo do
          odpoczynku. To praca która wymaga stalowych nerwów.
    • Gość: Renifer Lopez Re: Późniejsze emerytury IP: *.uwm.edu.pl 16.04.07, 10:40
      Proponuje, aby także wprowadzic gorny limit wieku (oraz minimalne IQ) do
      sprawowania funkcji posla i senatora, coby usunac ta obecna zenade z parlamentu...
    • Gość: stankot Re: Późniejsze emerytury IP: *.telkonet.pl 16.04.07, 11:00
      już nie raz pisałem emerytury powinny być przyznawane w 3-4 wariantach
      1.ze względu na staż pracy 40 lat dla mężczyzn 35 dla kobiet - wiek nie
      powinien odgrywać tu decydującej roli.
      2.35 lat mężczyżni 30 lat kobiety - tu emerytura powinna być nie pełna np 80%
      pełnej i wyrażenie zgody przez zainteresowanego czy chce skożystać z takiej
      formy odejscia na emeryturę.
      3.wyzej okresliony staż pracy w warunkach szkodliwych z prawem do 100% emeytury.
      4.foma dla wtrwałych...65 lat i więcej z odpowiednim większym wspólczynnikiem
      ponad 100%.
      uważam ,że rozwiązanie to jest sprawiedliwe,ale nasz rząd wie co robi,przecież
      chodzi o to by nikt znas którzy teraz mają po 35-40 lat pracy nie doczekał się
      emerytury,bo do osiągnięci 65 lat będziemy mieli po 50 lat pracy-jak
      dożyjemy.Zapomnieli że my zaczęliśmy pracę w wieku 14 -15 latach bo za komuny
      było to dopuszczalne.Dzisiejsza młodzież zaczyna pracę rżadko w wieku 25
      lat,więc czytając powyższe moje założenia komentaż dla myślących jest zbyteczny
      • szarak54 Re: Późniejsze emerytury 16.04.07, 11:53
        Rowiązać parlament i ogłosić nowe wybory.Już my swoją kartką wyborcza będziemy
        wiedzieć kogo odesłać w niebyt polityczny!!
        • Gość: wk Re: Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:17
          ja tez uważam,że kto przepracuje tj. kobieta 35 lat bez względu na wiek a
          mężczyzna 40 lat.
          Teraz można zauważyć,że ludzie mając 70 lat wykładają ,zamiast zrobić miejsce
          młodym, prezydentami miast też są staruchy, powinno sie to zmienić ten co ma
          emeryturę nie powinien pracować.
          Swoją drogą parlament rozwiązać tak obiecywał Prezydent przed wyborami.
          • Gość: wk Re: Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:23
            tynkarze z budowy też powinni iść na wcześniejsze emerytury, w tym mokradle
            długo się nie popracuje, koście kręcą nie można rąk podnieść do góry, ciężka to
            jest praca., ale nikt tych ludzi nie bierze pod uwagę.
          • Gość: jurek Re: Późniejsze emerytury IP: *.gemini.net.pl 16.04.07, 17:01
            Kto zazdrosci nauczycielom niech sam pouczy. Zobaczymy co potem powie o
            wczesniejszej emeryturze. A pracujace "staruchy" ? Potopic i bedzie spokój.
            Miejsca bedzie dla mądrych młodych, że cho, cho.
      • Gość: późno urodzona 53 Re: Późniejsze emerytury IP: *.tp.unicity.pl 16.04.07, 22:43
        Popieram twoją wypowiedż bo już tych wszystkich komentarzy się naczytałam i
        sama jestem zestresowana bo mam przepracowanych 30 lat i z winy likwidacji
        zakładu zostałam zwolniona bardzo chętnie chciałabym otrzynać chociaż 80%
        należnej mi emerytury do osiągnięcia 60 lat bo na wcześniejszą emeryturę się
        nie załapałam 1953r .A pracy już nigdzie nie znajdę.
      • Gość: Waldo Re: Późniejsze emerytury IP: *.tykocin.sdi.tpnet.pl 17.04.07, 12:41
        40 lat pracy??Człowieku kto tego dożyje?człowiek po studiach ,niechorujacy
        pracujacy non stop musialby pracować minimum do 65r zycia.

Ja mam inny pomysł-odprowadzane składki powinny odchodzic na konto
        składajacego,składasz duzo i im dłuzej pracujesz tym wiecej dostaniesz,a jak
        nie chcesz pracować to przechodź i po 10 latach parcy i miej emerytury 20
        zł.Wolna wole każdy ma-tylko,ze do tego potrzebne by było rozwiąznie ZUs-u i
        prywatyzacja.a to co proponujesz to jakas paranoja-sam pracuj niemal do smierci
        madralo.
    • Gość: kasia Późniejsze emerytury IP: *.zen.co.uk 16.04.07, 12:22
      balwany jak nauczyciel po 60 ma uczyc jak on da rade z rozbrykana mlodzieza
      wejda mu na glowe a juak ma mlodziez dostac sie do pracy jak starszyzna grzeje
      stolki a moze politycy powinni byc byc bo 80 a cyrkowcy to chyba zostana
      wszyscy klalnami i to juz nie jest smieszne zastanowmy sie co sie dzieje z toa
      nasza polska
      • Gość: wk Re: Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 13:01
        nic nowego nie wymyślą, tylko jeszcze gorzej zrobią, należy wziąść przykład z
        zachodu.
    • polihistor Mam nadzieję, że nie zdążą przed wyborami... 16.04.07, 16:20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka