Gość: JMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 23:07 a co z tymi co kupili za normalne pieniadze czy to jest sprawiedliwosc czy kupowanie za cudze pieniadze wyborcow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ok Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.generacja.pl 14.10.07, 23:09 tych bydlaków prezesów - żerujących na nas, pod sąd i na zbity pysk ze spółdzielni! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Skorumpowani Prezesi liczą na wygraną Tuska 16.10.07, 11:22 Prezesi chcą przeciągnąć do wyborów. Sześć lat było im mało, zeby załatwić sprawę gruntu. Teraz modlą się, aby wybory wygrał Tusk. Z libertyńskim Tuskiem Prezes malwersant zawsze się dogada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swojak W sosnowieckiej spóldzielni SSM tez blokują!!! IP: *.centertel.pl 14.10.07, 23:12 To skanadal! Sosnowiecka spółdzielnia tez blokuje. Wystosowali sobie uchwałe z warunkami którą moga członkowie zaakceptowac lub nie. A w innych spółdzielniach ludzie juz dawno formalnosci związane z wykupem zrealizowali. Coś mi to śmierdzi kombinacją i szwindlem. Jak zwykle niedopracowane prawo powoduje ze w kazdej społdzielni załatwienie tej samej sprawy odbywa się na innych zasadach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qna Re: W sosnowieckiej spóldzielni SSM tez blokują!! IP: 217.97.165.* 15.10.07, 10:48 "Osada" też z Sosnowca również w kule leci. Widać PREZESI po wspólnych konsultacjach doszli do wniosku , że w kupie siła i łatwo sie nie trza dawać. U nas odpiali , że owszem , będą działać jak spełnią warunki określone w Art.41 i 42 ustawy o SM. I co ? Nie masz neta emerycie to sie g.. dowiesz co to oznacza a jak neta masz bo wnuczek postępowy to z zapisu i tak g... zrozumiesz. Kochani PREZIE , do zobaczenia 5 listopada w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu I badzo dobrze! To jest NIEsprawiedliwa ustawa!!! IP: *.acn.waw.pl 15.10.07, 11:20 I badzo dobrze! To jest NIESPRZAWIEDLIWA spolecznie ustawa!!! Ci ktorzy wykupili swoje mieszkania odmawiajac dzieciom zabawek, wyjazdowo itp zostali po prostu OSZUKANI przez PiS!!!! Jest pogwalcenie zasady sprawiedliwosci spolecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orff Re: I badzo dobrze! To jest NIEsprawiedliwa ustaw IP: 81.15.202.* 16.10.07, 08:10 Ale zawistny typek. My też zapłaciliśmy cenę rynkową za mieszkanie, ale ani nam w głowie żałować babciom emerytkom wykupu za półdarmo. To pewnie jedyna możliwość uzyskania realnej zapłaty za lata pracy za półdarmo, najlepsze lata życia przestane w kolejkach. Puknij się w ten pusty łebek. Jeżeli inni będą mieli gorzej, to tobie będzie z tego powodu lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipok Re: I badzo dobrze! To jest NIEsprawiedliwa ustaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 08:15 Jakby nie mieli to by nie kupili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: I badzo dobrze! To jest NIEsprawiedliwa ustaw IP: *.tcl120.dsl.pol.co.uk 16.10.07, 09:20 To trzaba sie bylo z wykupem mieszkania wstrzymac to teraz byloby prawie za darmo!!! A nie zazdroscic innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: I badzo dobrze! To jest NIEsprawiedliwa ustaw IP: *.acn.waw.pl 16.10.07, 09:48 Moja reakcja wynika z tego, ze przekonalam rodzine niewidomych (wszyscy czlonkowie rodziny sa niewidomi), zeby wykupili swoje mieszkanie. Zaplacil cos ponad 20 tys zlotych. A teraz... Wiec mi tu nie wyjezdzajcie z zwiscia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: I badzo dobrze! To jest NIEsprawiedliwa ustaw IP: *.acn.waw.pl 16.10.07, 10:22 I jeszcze jedno: ile takich biednych ludzi wysuplalo cale swoje oszczednosci i wzielo kredyty, zeby wykupic mieszkania???? Jak one teraz sie czuja?!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Sprawiedliwa ustawa zwalnia takich od wpłat... 16.10.07, 11:27 ...ustawa przewiduje możliwość zwolnienia od wpłat na fundusz remontowy w kolejnych latach. Wię c tem lament o niesprawiedliwości jest zwykłym mafijnym mąceniem ludziom w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głosuję_na_pis Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.chello.pl 14.10.07, 23:39 Należy pamiętać że to dzięki Pis - i głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myślący Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.euroticket.pl 15.10.07, 11:49 Przeglądnij sobie historię - kto pracował nad ustawą i kto wnosił projekty - projekt pisu był jedny z trzech. Gdyby nie PO i LPR to nigdy by nie został przegłosowany Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Kiedy już wszystkie mieszkania zostaną wykupione, 14.10.07, 23:54 rząd wprowadzi podatek katastralny i szczęśliwi właściciele..... obudzą się z ręką w nocniku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yah podatek katastralny - IP: *.ibch.poznan.pl 16.10.07, 10:13 - nie jest tak zle - bo taki podatek sie placi (tzn. jest tak na tzw. Zachodzie i mysle ze i w Pl winno tak byc) - wiec, kataster sie placi od ceny ktora zabuliles przy kupnie nieruchomosci i jak. np. kupiles dom 20 lat temu a on nabyl wartosci w tym czasie w skutek poprawy warunkow otoczenia + twoje prace w domu etc. to jestes na + czyli mieszkasz w ladnym domu, w dobrej okolicy a placisz niski kataster. Ale jak bedziesz spzedawac dom to od sumy za ktora sprzedaz zaplacisz inny podatek = podatek od sprzedazy czyli % ceny :) . wiec, w Pl - ci co kupia owe mieszkania "za grosze" = po jakis tam "starych cenach" - beda placic kataster jako % od owej ceny, chyba ze bedie komunizm i zabiora wszystkim po rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach Re: Kiedy już wszystkie mieszkania zostaną wykupi IP: *.xmission.com 16.10.07, 23:12 nie badz smieszny. kataster kiedys bedzie, ale kiedys. nie teraz, bo na plaecnei stac go bedzie tylko tych, ktorzy wiecej odkladaja niz wydaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzoza Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.gorzow.mm.pl 14.10.07, 23:56 właśnie w ubiegłym tygodniu wykupiłam mieszkanie,spółdzielnia w Gorzowie bardzo sprawnie załatwiała formalności łącznie z odebraniem aktu notarialnego od obecnego tam notariusza super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubatek Droga do wspólnot IP: *.chello.pl 15.10.07, 00:03 Uważam, że mimo iż jest wielu takich, którzy wybulili duże pieniądze za wykup mieszkania wcześniej, to te zmiany idą w dobrym kierunku. Widać to przede wszystkim po reakcjach tych czerwonych gnid w spółdzielniach. To jest zamach na bastion komuny, jakimi są od lat sp-nie mieszkaniowe i jakkolwiek pisiorków nie popieram to komunę trzeba zwalczać prawem i lewem. A że szczęśliwi właściciele będą musieli płacić katastry i inne obciążenia? - to chyba normalne, że jak jest prawo 'płacić' to trzeba płacić. I wreszcie nie będzie można powiedzieć 'spółdzielnia ociąga się z remontem klatki' bo wreszcie obowiązek utrzymania domów będzie spoczywał na lokalnych społecznościach. Ludzie będą musieli ze sobą współpracować we wspólnotach więc będą musieli nauczyć się gospodarności, oszczędności (światło, woda, dewastacje klatek i wind) i będą musieli znać swoich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Droga do wspólnot IP: *.koba.pl 15.10.07, 00:29 Kataster jak wejdzie to i tak go wszyscy zapłacą. Co do ludzi, którzy już wykupili za duże kwoty swoje mieszkania, to kto ich do tego zmuszał? Coś się zmieniło po wykupie? Watpię. Mogli natomiast iść do banku po pożyczkę hipoteczną i np. budować się na swoim. Ich wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: Droga do wspólnot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 09:54 Aleś ty naiwny!!!!! Wpólnoty, to najgorsze, co może nas spotkać. Tam, gdzie dwóch Plaków, tam trzy zdania. Jeśli masz nadzieję na remonty do konywane przez wspólnotę, to możesz się bardzo zawieść. Zwylke władza we wspólnotach dostaje się w łapy przedsiębiorczych mieszkańców, którzy stworzą tzw. samorząd i wycyckają wszyskich pozostałych - jak cukierki, no chyba, że w twoim budynku mieszkają święci - czego ci bardzo gorąco życzę. Pozdrowionka od członka wspólnoty mieszkaniowej, który walczy od lat z zarządem tejże wspólnoty w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: automatic Re: Droga do wspólnot IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.07, 10:02 Mieszkam w spoldzielczym budynku, place czynsz i oplaty i moge miec wszystko inne w nosie. Nie leje mi sie na glowe, otoczenie budynku jest zadbane. Czego mozna wiecej chciec? Wspolnoty? Taaa, nigdy nie ma pieniedzy na remont a jak masz pecha, ze ci dach przecieka akurat nad twoim mieszkaniem to musisz naprawic za wlasna kase, bo wspolnota nie wybuli dodatkowej kasy, bo innym sie nie leje. Ludzie pilnujdzie swoich spoldzielni i nie dajcie sobie ich odebrac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach Re: Droga do wspólnot IP: *.8thdaytech.com 15.10.07, 15:03 ale to nie jest pomysl PIS. ta ustawa od x lat wisiala juz w powietrzu i jej autorem wcale nei jest PISuar. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Droga do wspólnot ... inaczej niż w GW. 16.10.07, 11:38 Po pierwsze, nie ma obowiązku uwłaszczenia. Kto nie chce być właścicielem swego mieszkania - wolno mu. Po drugie, po uwłaszczeniu nie musisz opuszczać spółdzielni. Jeśli Prezes i Zarząd są ludźmi uczciwymi i nie drenują kieszeni spółdzielców, to po uzyskaniu odrębnej własności mieszkania, można nadal pozostać w tej spółdzielni. Nic sie nie zmienia, poza tym, ze mieszkanie jest twoje, a nie Prezesa. Po trzecie, dla tych co przepłacili kupując wcześniej , ustawa pozwala na zwolnienie ich z opłat na fundusz remontowy w kolejnych latach. Wszystko jest OK! Jednym z głównych twórców tej dobrej ustawy jest Adam Biela, senator PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Marnotrawstwo 16.10.07, 07:16 > Uważam, że mimo iż jest wielu takich, którzy wybulili duże ieniądze > za wykup mieszkania wcześniej, to te zmiany idą w dobrym kierunku. > Widać to przede wszystkim po reakcjach tych czerwonych gnid w > spółdzielniach. Moja spółdzielnia (SM Grunwald w Poznaniu) nie robi problemów, nie zmienia to faktu że jest ostoją komuny w sensie wydajności: o połowę za dużo ludzi tam pracuje. > I wreszcie nie będzie można powiedzieć 'spółdzielnia ociąga się > z remontem klatki' bo wreszcie obowiązek utrzymania domów > będzie spoczywał na lokalnych społecznościach. U mnie klatki nie trzeba będzie remontować, ale płacę o połowę więcej od ludzi mieszkających we wspólnocie. Jest ładnie, ale drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej Re: Marnotrawstwo 30.10.07, 10:27 nie robi ci problemów? bo ja dostałem dokładnie takie pismo, o jakim wspominają w artykule mieszkam na osiedlu Raszyn, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Spoldzielnie mialy czas na wykup gruntow? IP: 194.75.37.* 15.10.07, 00:36 a z czyich pieniedzy? z lokatorow ktorym trzeba by podniesc w tym celu czynsze. Na pewno lokatorzy ktorzy wykupili wczesniej mieszkania za cene rynkowa byliby z tego bardzo zadowoleni. A prof. Pietrzykowski plecie bzdury mowiac ze wlasnosc gruntu nie jest potrzebna do uwlaszczenia lokatorow mieszkan spoldzielczych. Odpowiedz Link Zgłoś
lessmore Kto mi zwróci moje 30 tys.? 15.10.07, 00:51 Do jakiego sądu mam wystąpić, żeby mi zwrócono ponad 30 tys. zł, za które wykupiłem mieszkanie przed ustawą? Teraz mógłbym je wykupić za 500 zł, czyli nadpłatę powinienem otrzymać z powrotem, z odsetkami? Tylko kto ma mi ją zwrócić: ustawodawca czy spółdzielnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? IP: *.acn.waw.pl 15.10.07, 01:50 lessmore napisał: > Do jakiego sądu mam wystąpić, żeby mi zwrócono ponad 30 tys. zł, za > które wykupiłem mieszkanie przed ustawą? Teraz mógłbym je wykupić > za 500 zł, czyli nadpłatę powinienem otrzymać z powrotem, z > odsetkami? Tylko kto ma mi ją zwrócić: ustawodawca czy spółdzielnia? "Twoje" pieniądze zwrócą Ci z tych, które płacą kupujący teraz mieszkania na wolnym rynku od tych, którzy kupili je przed rokiem. Dokładniej rzecz biorąc z różnicy w cenie. Jeśli jakiś sąd zechce się zająć tą "niesprawiedliwością", to ja jestem drugi w kolejce. Pokrzywdziło mnie tym, że urodziłem się jako drugi, z krzywymi nogami i nieciekawą urodą. Kto mi teraz wyrówna? Żeby chociaż żona ładna... Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? 15.10.07, 07:24 lessmore napisał: > Do jakiego sądu mam wystąpić, żeby mi zwrócono ponad 30 tys. zł, za > które wykupiłem mieszkanie przed ustawą? Teraz mógłbym je wykupić > za 500 zł, czyli nadpłatę powinienem otrzymać z powrotem, z > odsetkami? Tylko kto ma mi ją zwrócić: ustawodawca czy spółdzielnia? Prawo nie działa wstecz. Wykupiłeś na zasadach, które wtedy obowiązywały i nie masz podstaw domagać się zwrotu pieniędzy, bo nie ma za co ich zwracać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moreless Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:24 Nie martw sie, ja ci daje za mieszkanie 35 tysiecy, zebys nie byl stratny. Umowa stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 08:43 A gdyby teraz zniesiono podatek PIT. Miałbyś pretensje do świata, że to jest niesprawiedliwe, bo Ty tyle lat płaciłeś podatek, a nowi potencjalni płatnicy nie są obciążani? Przykłady można mnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? IP: *.icm.edu.pl 15.10.07, 08:50 Wykupiłeś ? Tak Ci się tylko wydaje nadal nie jesteś właścicielem tego mieszkania może masz prawo "spółdzielcze własnościowe" ale nie zmienia to faktu że nadal właścicielem jest SP. Tak to działa okradają nas w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aster Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 10:35 Głupoty piszesz, kupiłeś mieszkanie przed daną ustawą i kropka. Prawo nie działa wstecz. Jeśli jednego dnia kupię samochód za 50 tys., a następnie cena spadnie do 25 tys. to uważasz, iż jest to niesprawiedliwe? Tylko i wyłącznie moja problem, nie będę ciągał sprzedawcy po sądach dlatego, że obniżył ceny. To tak jak za tymi iphone'ami w USA - nagle ludzie chcą zwrotu kasy bo cena spadła - iditozym. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? - odbierzesz sobie 16.10.07, 11:41 ... w postaci zwolnienia od wpłat na fundusz remontowy w kolejnych latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Re: Kto mi zwróci moje 30 tys.? IP: *.xmission.com 16.10.07, 23:15 spoldzielnia, ale to moze byc trudne. to chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
miejscowy2 Re: Brak słów na łamanie prawa 15.10.07, 05:11 widać nawet do prawa nie wszyscy się stosują.tylko pieniądze potrafią wyciągać a na remonty trzeba czekać latami. taka to smutna rzeczywistość. może są spółdzielnie które działają inaczej, niestety moja się do nich nie zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
michal512 Co sądzisz o Warszawskiej Giełdzie? ? 15.10.07, 07:39 wejdź na: www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/4598 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.07, 08:49 znam przypadek gdy przed wejściem w życie ustawy spółdzielnia za wykup mieszkania chciała 13tys. a po wejściu ustawy żąda 15tys., według spółdzielni w ciągu dwóch miesięcy wartość mieszknia skoczyła z 70tys. na 180tys. ! i co im zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macewa ciekawe cz PO z LIDem pomogą lokatorom? IP: *.autocom.pl 15.10.07, 08:52 Chyba raczej nie. Oczywiście w SM nawięcej jest czerwonych gnid więc PO z LiD nie pozwolą im zdechnąć a lokatorzy będą musieli się pożegnać z wykupieniem już dawno spłaconych własnych mieszkań. Niech żyje PO i LiD. Mordy nasze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Wykup za pełną kasę IP: *.171.32.2.crowley.pl 15.10.07, 09:19 Pietrzykowski: - (...) Zasada jest prawidłowa: spółdzielnia może wziąć od członka tylko tyle, ile sama zwraca do banku. Nie ma tu niezgodności z konstytucją. Czyli jak ktoś wykupił wcześniej mieszkanie (za pełną kwotę), to został oszukany i może w sądzie dochodzić swoich praw? Już lecę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Spółdzielnie, to my!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 09:47 Nie rozumiem, dlaczego większość ludzi traktuje spółdzielnie, jako jakieś firmy, które wypracowują zyski. Spółdzielnie mieszkaniowe stanowią ich członkowie. Ja jestem jednym z nich. I nie zgadzam się na rozdawnictwo majątku wpólnego części członków. Jest to wbrew podstawowej zasadzie spółdzielczości, że wszyscy członkowie wobec prawa są równi!! Teraz , to prawo zaburzona tym durnym , idoiotycznym pomyslem rozdawania mieszkań za grosze dla lokatorów, którzy najczęściej nie dbają o majątek wspólny spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator HUTNIKA SM HUTNIK--dlaczego nie wg nowej ustawy ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 10:01 W Hutniku-zamiast terminu w spr.wykupienia mieszkanie - dostaliśmy /osiedle Wrzosowiak/pismo,że w dn.23.X-5.XI.07 -możemy zapoznać się z Projektem Uchwaly Zarządu w tej.sprawie-ale na podst.Ustawy z dn.15.XII.2000r. -Dlaczego ?? Dlaczego nie Ustawy z dn.31.07.2007.??? I jakim prawem tak somie rządzi po swojemy spółdzielnia ??? Obawiamy się ,że ta ustawa z 2000r. zawiera dużo mniej korzystne warunki wykupu mieszkań!!!! Lokatorzy-nie dajmy się oszukać i żadajmy wykupienia mieszkań na warunkach - jakie zawiera ostatnia-najnowsza -ustawa -z 31.07.2007r. !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
falcken Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze 15.10.07, 10:57 A u mnie waszystko sprawnie się udało za 5,75zł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.wholesale.rp80.se 15.10.07, 11:12 Spółdzielnie to banda oszustów!!! Miałam przeboje z jedną z nich w Rzeszowie!!! Prezes prze trzy lata przetrzymywał mój akt notarialny bo nie chciałam dopłacić do rozliczenia które sporządził po półtora roku po zakończeniu inwestycji.Sprawa trafiła do sądu a ten prze trzy lata nie mógł dopatrzyć się prawdy, w końcu musiałam pójść na ugodę ale do dziś mam poczucie oszustwa ze strony tego molocha. Karać trzeba ich sroga wtedy to nauczą sie postępować z lokatorami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk ursynowska Jary tez blokuje IP: *.8thdaytech.com 15.10.07, 15:02 wciskaja ludziom kit, ze nie mozna tego zrobic bez wypisu z rejestru lokali co jest wierutna bzdura, a prawda jest taka, ze nie maja nawet jeszcze podjetych uchwal o odrebnej wlasnosci, choc lata na ot mieli Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Poznańska SM Grunwald nie blokuje 16.10.07, 07:18 Gość portalu: henryk napisał(a): > wciskaja ludziom kit, ze nie mozna tego zrobic bez wypisu z > rejestru lokali co jest wierutna bzdura, a prawda jest taka, > ze nie maja nawet jeszcze podjetych uchwal o odrebnej wlasnosci, > choc lata na ot mieli Jutro podpisuję akt notarialny. Nie każdy narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa D Re: Poznańska SM Grunwald nie blokuje IP: *.net136.okay.pl 16.10.07, 10:08 A czy notariusz żąda od Ciebie 250 zł za dodatkowych 6 kopii? Bo takich kosztów nie ma zapisanych w ustawie.I nie wiem po co tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk a co mnie to obchodzi, akt kazdy glupi potrafi IP: *.server4you.de 16.10.07, 23:08 podpisac, zatem podpisuj czlowieku. o czym tylko gledzisz? co zrobisz jak faktycznie jedni notariusze chca tych wypisow, ale inni juz nie. tylko, ze musisz teraz takiego w Wawie znalezc. poza tym jak zrobic to chcesz bez uchwaly? widocznie u ciebie wczesniej z tym uporali sie. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: a co mnie to obchodzi, akt kazdy glupi potraf 19.10.07, 10:45 Gość portalu: henryk napisał(a): > podpisac, zatem podpisuj czlowieku. o czym tylko gledzisz? Jak w temacie, kulturalny polaczku. > co zrobisz jak faktycznie jedni notariusze chca tych wypisow, ale > inni juz nie. tylko, ze musisz teraz takiego w Wawie znalezc. Nic nie muszę, mieszkam w cywilizowanym mieście - spółdzielnia za mnie znalazła, zadzwonili i zapytali czy mi termin pasuje. > poza tym jak zrobic to chcesz bez uchwaly? O czym ty mówisz człowieku, uchwała była dawno temu. > widocznie u ciebie wczesniej z tym uporali sie. No, teraz umiesz czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
uczimoo Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze 15.10.07, 21:04 Witam. Bardzo chciałbym by list ten dotarł do kogoś kto zajmuje się sprawami Tysiąclecia lub Spółdzielni Mieszkaniowej 'Piast'. Czasem pojawiają się na Waszych łamach takie felietony.. Chciałbym opisać co mi się przytrafiło.. Otóż jestem właścicielem mieszkania na Tysiącleciu,tzw.spółdzielcze własnościowe.. W pierwszej połowie lat 90-ych mieszkanie to kupiłem na wolnym rynku od poprzednich właścicieli.Stałem się członkiem spółdzielni.Wszystko jak miało być. Płacę regularnie czynsz i fundusz remontowy.Kilka tygodni temu chciałem to mieszkanie przepisać na mojego syna.. Notariusz oprócz aktu własności poprosił o zaświadczenie ze spółdzielni o spłacie wkładu budowlanego i nie zaleganiu z czynszem.Myślałem że to tylko formalność.Wkład był spłacony przy poprzedniej zmianie właściciela.Niestety Spółdzielnia zażądała najpierw uiszczenia kilkutysięcznej kwoty którą nalicza po kryjomu za lata gdy tam mieszkam.Kwoty związanej z modernizacją budynków!! Określają to jako zadłużenie lokatorów które co roku narasta.Nikt o tym nie wie..Nie mam takiej sumy. A co gdy po parudziesięciu latach gdy ta kwota rzekomego zadłużenia przekroczy wartość mieszkania.. Czy odbiorą nam nasze domy?? naszą własność?? Co będzie gdy starsi ludzie umrą.. ich dzieci nie będą mogły odziedziczyć własności po rodzicach jeśli nie będą miały tak ogromnej kwoty.. Przecież wszyscy lokatorzy płacimy co miesiąc fundusz remontowy.. Co dziwne.. Żądają tej kwoty tylko gdy ma zmienić się właściciel.Jak pisałem uprzednio nikt jeszcze o tym nie wie.. Jak się bronić? Przecież to rozbój w biały dzień.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemik Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: 217.98.27.* 16.10.07, 08:54 A w Kędzierzynie-Koźlu owszem, formularz wniosku i harmonogram przygotowali, wniosek o przekształcenie mieszkania przyjęli, około 200 PLN za "przygotowanie dokumentów do przekształcenia mieszkania" na konto spółdzieli zażyczyli sobie. Ale jak zaniosłem dowód wpłaty, po którym miałem czekać na ustalenie terminu podpisania umowy notarialnej sprawa ugrzęzła. Szefowie spółdzielni twierdzą, że musze czekać pół roku bo takie są terminy u notariuszy. I czekam. A za dwa tygodnie miną 3 miesiące od daty złożenia przeze mnie wniosku, więc muszę zacząć działać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitt Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.07, 09:18 Ktoś napisał > a co z tymi co kupili za normalne pieniadze czy to jest sprawiedliwosc czy kupo > wanie za cudze pieniadze wyborcow? Ci co kupowali na wcześniejszych warunkach, byli okradani przez prezesów spółdzielni, zawyżano cenę wykupu mieszkań i wypłacali sobie prezesi premie, nagrody i mieli co wydawać. A teraz następcy pzpr jątrzą wskazując różnice. Ale to oni to zrobili, by zarobić na nas i nie dać nam pełnej własności /mieszkanie własnościowe, kiedyś, można było sprzedać tylko za zgodą spółdzielni i to ona faktycznie wciąż była właścicielem. Nikt w normalnym świecie nie wymyślił takiego ograniczenia prawa do własności/. A kto korzystał z tego, kosztownego wykupu? Ale oni mówią, że są naszymi dobroczyńcami. Gospodarują, itp, a dzieci nie mają chuśtawki, i nie ma z kim o tym porozmawiać. śmierć wielkim spółdzielniom i srającym na nas prezesom. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Spółdzielnie muszą mieć jasny sygnał .... 16.10.07, 09:44 ...z ministerstwa sprawiedliwości. Jakby Ziobro na swojej konferencji prasowej ( których jest zbyt dużo i nie dotycza spraw maluczkich) jasno powiedział że prokuratury zajmą się sprawa bojkotowania przez spółdzielnie ustawy sejmowej, sprawy ruszyły by z kopyta. Ale niestety Ziobro jest od afer w kregach władzy i co go obchodzą maluczcy - ważne jast władza i wybory !!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocikoci Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 09:47 Również chciałabym zadać autorom tej ustawy takie pytanie. A może to oni zwrócą mi te 300 mln, które zapłaciłam za mieszkanie? Rozumiem sytuację osób, które chcą mieć lokal na własność, ale dlaczego moim kosztem? Dlaczego mam zostać ukarana za to, że uczciwie pracowałam i nigdy nie wyciągałam ręki do państwa po jałmużnę? Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze 16.10.07, 10:07 Gość portalu: kocikoci napisał(a): > Również chciałabym zadać autorom tej ustawy takie pytanie. A może to oni zwrócą > mi te 300 mln, które zapłaciłam za mieszkanie? Rozumiem sytuację osób, które > chcą mieć lokal na własność, ale dlaczego moim kosztem? Dlaczego mam zostać > ukarana za to, że uczciwie pracowałam i nigdy nie wyciągałam ręki do państwa po > jałmużnę? Spółdzielnie handlując mieszkaniami - chodzi mi o sprzedaż mieszkania komuś kto i tak w nim mieszkał, poprostu naciągały ludzi. Inwestycja taka była bez sensu, chyba że inwestor ( lokator ) miał zamiar sprzedać z zyskiem wykupioną własnosć. Jeżeli wykupił i nie sprzedał to gapa, kupił to co i tak miał. To że ten system umrze śmiercia naturalna było jasne już od wielu lat, to co sie działo w tej sprawie to był anachronizm, to nie mgło trwać dalej Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze 16.10.07, 11:49 te 300 mln ci zwrócą, jesli oddasz mieszkanie. Jeszcze na takiej operacji zrobią. Chyba nie myslisz, że możesz żądać zwrotu 300 mln i zatrzymując sobie mieszkanie. Chciałabyś mieszkanie za darmo? Juz nie komunizm. Natomiast nadpłatę złagodzi zwolnienie z wpłat na fundusz remontowy, co przewiduje ustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stahc Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.xmission.com 16.10.07, 23:10 jakim twoim kosztem? skarz spoldzielnie o wyludzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kih Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.plock.mm.pl 16.10.07, 11:30 Oddawać mi moje pieniądze kture oszczędzaliśmy wsólnie z mężem na wukup mieszkania.Dla nas byby to duże wydatki.Do jasnej cholery co to jest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze 16.10.07, 11:44 Matole, ile razy bedę pisał, że ustawa przewiduje dla takich przypadków jak twój, zwolnienie od wpłat na fundusz remontowy w kolejnych latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach Re: Spółdzielnie blokują wykup mieszkań za grosze IP: *.xmission.com 16.10.07, 23:14 nikt nie kazal placic za cos, co bylo splacone. pozywaj spoldzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś