Dodaj do ulubionych

"P" - 500 euro za każdy samochód

IP: *.pawp.park.gdynia.pl 20.11.08, 07:49
Chyba raczej NIEPRZYJAZNE PAŃSTWO - już czytaliśmy te artykułu o gratach i
gratach. Jak ktoś jeździ autem zespawanym z dwóch lub więcej aut to rozumiem,
że to nie jest bezpieczne, ale co to za czepianie się aut na prawdę sprawnych?
Jeśli po pierwszym przeglądzie w kraju okaże się, że auto to 'padlina', proszę
bardzo, każcie płacić te 500 EURO.

A ja się pytam kiedy ludzie, którzy stają się politykami i rządzam tym krajem
i naszym losem, zaczną być badani przez psychologa i psychiatrę, zanim dopuści
się ich do wykonywania zawodu posła/senatora/urzędnika rady miasta?

Skoro badamy co roku kierowców autobusów, policjantów to niebadanie polityków
wydaje się zachowaniem mocno lekkodusznym
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 213.155.168.* 20.11.08, 07:52
      Red. Kublik pieje ze szczęścia.
      • sokolasty Re: "P" - 500 euro za każdy samochód 20.11.08, 08:17
        Doimy kierowców, doimy. I jeszcze ulegamy lobbingowi.
        • Gość: Nicos Gdyby ludzie zarabiali po 3000 ojro to by kupowali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:19
          nowe, a jak zarabiają po 400 ojro to tylko na graty ich stać.
          • mike-great Debile z PO-czemu mam płacić tak durny podatek ??? 20.11.08, 12:29
            Debile z PO-czemu mam płacić tak durny podatek ???
            To jeszcze nie wiecie, że jesteśmy w UE ???
            • Gość: aniakin Re: Debile z PO-czemu mam płacić tak durny podate IP: *.pp.htv.fi 20.11.08, 14:38
              Czlonkostwo w UE niewiele znaczy. W Finlandii i Danii za import auta z UE
              zaplacisz jak za zboze (w Danii chyba to 100% albo 140% wartosci auta bylo).
              Dlatego samochody sa tam kilka tysiecy euro drozsze niz w pozostalych krajach Unii.
        • Gość: Zuzia Swobodny przepływ towarów w Unii IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 10:04
          Miał być swobodny przepływ towarów w Unii Europejskiej. Na każdym kroku politycy
          nas oszukują.
          • Gość: polactwo liczy się stan techniczny samochodu a nie rocznik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 12:30
            ale do imbecyli to nie dociera
            • Gość: www Re: liczy się stan techniczny samochodu a nie roc IP: 80.48.253.* 20.11.08, 13:32
              znaczy się łapówa do polityków już poszła
    • Gość: Neo 1113 "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 62.233.185.* 20.11.08, 08:15
      To o co w końcu chodzi ?
      O zablokowanie importu samochodów mogących być ( i najczęściej będącymi )
      zagrożeniem dla uczestników ruchu drogowego i środowiska naturalnego,
      czy o zabezpieczenie jak największych wpływów do budżetu ?
      Głosowałem na PO, ale teraz powiem:
      Panie i Panowie ! trza się zdecydować rybki albo akwarium.
      • Gość: kania Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:22
        nie przesadzalbym z tymi zlomami i zagrozeniem ruchu. oczywiscie kiedys ludzie
        sprowadzali padla, teraz jednak jest duuuzo lepiej, samochodow po wielkich
        wypadkach po prostu nie oplaca sie sprowadzac. w wiekszosci wypadkow sa one w
        duzo lepszym stanie niz porownywalne auta z polski, a o spawakach w ogole nikt
        nie mysli - to samo mozna zrobic z autami juz jezdzacymi w polsce. po prostu
        kolejny raz chodzi o zablokowanie kupowania uzywanych aut i pasienie biednych
        importerow, no i oczywiscie o kolejny podatek dla panstwa, ktore jak hydra
        ciagle odradza sie pod postacia innych oplat.
        skoro ludzie maja takie a nie inne pieniadze/nie chca kupowac aut nowych, to
        czemu do jasnej, ciagle ktos im w tym przeszkadza? nie pracuje w tej branzy, ale
        lekko liczac to kilkaset tysiecy osob, ktore pracuja bezposrednio/posrednio w
        tej branzy. czy panstwo chce, zeby poszli na bezrobocie?
      • Gość: Zloty Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 80.249.2.* 20.11.08, 08:23
        Jak głosowałeś to teraz będziesz miał Irlandię. Samochody używane zdrożeją, no
        ale przecież wyborcy PO to są rozsądni, inteligentni ludzie. Kupują tylko nowe z
        salunu, bezpieczne, niezatruwające środowiska fiaty panda. Trzeba pomagać
        dealerom a nie biednym ludziom kupującym stare samochody.
      • nroht Re: "P" - 500 euro za każdy samochód 20.11.08, 11:44
        barany pokroju kublika tak dlugo tlukly do glow roznym matolkom ze auto z
        zagranicy to grat, ze teraz jak widac takim Neo i innym jednoznacznie kojarzy
        sie "auto importowane"=zlom...
      • Gość: Kris Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 11:53
        chodzi tylko i wyłącznie o zabezpieczenie wpływów do budżetu. Wiadomo, że jak po
        np. 2 latach Komisja Europejska znowu wytknie nam, że ta opłata jest pobierana
        nielegalnie to przecież nasz Rząd (jaki by nie był) nie przyzna się obiektywnie
        do błędu. Będzie czekał na rozstrzygnięcia najpierw sądowe, później przed
        Trybunałem Europejskim - więc trochę to potrwa.
        żaden rząd nie zwróci później obligatoryjnie i niejako z rozdzielnika
        nielegalnie pobranego podatku. Będzie czekał, aż podatnik się odwoła, wytoczy
        proces, przejdzie całą biurokrację. Myślę, że tylko około 20% tych, którzy
        zapłacili uzna, że to 500 euro jest warte takiego zachodu i będzie dochodziło
        swoich praw. Reszta machnie ręką i pieniądze w budżecie zostaną.
        ....pominę już fakt, że jak zwykle w Polsce uderza się takimi podatkami w
        najbiedniejszych :(
    • Gość: bruno Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:18
      No to ludzie których nie będzie stać na sprowadzony samochód zaczną kupować złom
      krajowy czyli zamiast auta np 5 letniego z zagranicy kupią 25 letni złom który
      już w kraju jest. A mnie pozostanie kupno auta w Niemczech tam jego rejestracja
      i ubezpieczenie. Zawsze mogę powiedzieć że wóz mam pożyczony i niech się walą.
      • Gość: ep no to przyjazne państwo w całej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:22
        o dopuszczeniu pojazdu do ruchu decyduje badanie techniczne pojazdu, czyli
        pojazdy w złym stanie nie powinny jeździć po naszych drogach. poza tym a co to
        za różnica czy auto zestarzeje sie w polsce czy bedzie kupione za granica?
        pewnie nawet bedzie w lepszym stanie technicznym to kupione w zachodniej
        europie... ale nic przyjazne panstwo, zlupic obywatela nakladajac kolejny podatek.
        • Gość: hh Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości IP: 217.147.104.* 20.11.08, 09:43
          > o dopuszczeniu pojazdu do ruchu decyduje badanie techniczne pojazdu

No to żeś zabłysnął. Jak sprowadziłem swojego (nie handluję -
          potrzebowałem dla siebie i sprowadzałem tylko raz) to pojechałem na
          przegląd poszerzony wprost jeszcze z autem na lawecie. Koleś od razu
          do mnie "idź zapłać, ja sprawdzę numery i wbiję pieczątkę". Tak
          wygląda badanie techniczne. Własna dupa jest mi droga, więc skoro i
          tak musiałem zapłacić, to uparłem sie, że to i owo sprawdzić musi.
          Kolejne, coroczne badania wyglądają tak, że wchodzę, płacę, dostaję
          pieczątkę, po czym koleś pyta "masz czas? bo jak ci sie spieszy to
          nawet nie wjeżdżaj" :/
          • Gość: qqq' Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 10:06
            I co z tego? To nie zmienia faktu że "o dopuszczeniu pojazdu do ruchu decyduje
            badanie techniczne pojazdu".
          • stoova Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości 20.11.08, 10:17
            Państwo, dając licencje na prowadzenie stacji kontroli, ma zadbać o to, żeby
            badania nie były jedynie wstawieniem pieczątki do dowodu.
            Swoją drogą, czy zgłosiłeś, że tak się te twoje badania odbyły, w stosownym
            miejscu (starostwo)? Pewnie nie, bo bajki opowiadasz. Troszkę już przeglądów w
            życiu przeszedłem i z moich obserwacji wynika, że w ostatnich latach kontrolerzy
            dbają o dobry interes i przyjemną pracę. Stacja kontroli to nie jest grzebanie
            się w smarach, a za kilkanaście minut pracy troszkę kasy do kieszeni wpada. Tę
            kasę ryzykuje się robiąc lewe przeglądy. Nigdy nie spotkałem się z propozycją
            pominięcia diagnostyki. Za to zdarzyło mi się dwa razy naprawiać niesprawne
            elementy samochodu.
            Nie neguję, że opisane przez ciebie sytuacje mogą się zdarzyć, jednak mnie się
            nie przytrafiły, a ty bawisz się w generalizowanie.
            Dlaczego zamiast organizować rzetelne badania państwo chce obciążać obywateli?
            Ponieważ jest to posłom na rękę. Okazuje się, że komisja 'przyjazne państwo'
            stara się, żeby państwo było przyjazne dla lobby dilerów i producentów
            samochodów, co wcale dla przeciętnego obywatela przyjazne nie jest. Wiadomo, że
            koncern samochodowy może wywrzeć silniejszą presję niż szaraki, których nie stać
            na auto za dziesiątki tysięcy pln. Komisja, o której mowa miała ograniczać
            niepotrzebne opłaty, ułatwiać życie szeregowego wyborcy - okazuje się, że będzie
            odwrotnie.
            Rachunek jest oczywisty i ludzie, których nie stać na samochody nowe, nie będą
            mieli wyboru i będą tę nową opłatę 500 euro płacić.
            Ja wiem, że tym razem posłowie zatroszczą się o to, żeby Komisja Europejska ich
            szalbierskich przepisów nie mogła utrącić. Straci obywatel, pogorszy się
            bezpieczeństwo, ponieważ będzie on musiał kupić samochód o te 500 euro tańszy.
            Ta kwota może stanowić różnicę jednej generacji, w przypadku tak leciwych aut.
            • Gość: stasiek Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości IP: *.acn.waw.pl 20.11.08, 10:58
              Jest to proste rozwiązanie, ale skuteczne,

Gdyby wszyscy byli uczciwi, a państwo sprawne, to taka opłata byłaby niepotrzebna.

Stacje kontrolują.
              Policja zatrzymuje dowody rejestracyjne rzęchów(pomiar składu spalin, wyrywkowa
              kontrola stanu technicznego)oraz przekazuje informacje o nierzetelności kontroli
              stacji.

Karać, karać i jeszcze raz karać nie dla łapówki, tylko dla poprawy
              bezpieczeństwa i ekologii. Karać właścicieli złomu i stacje za nierzetelność.

Jaki skutek:
              Sprowadziłeś rzęcha --> aby nim się poruszać musisz zainwestować, a nie udawać
              głupa.
              Nie płacisz na graniczy tylko w warsztacie samochodowym. Nie opłaca ci się
              robić tego w byle dziupli, bo kontrola to wyłapie.

Państwo zarabia na: karach (OK), podatku z warsztatów
              Społeczeństwo zyskuje: nowe miejsca pracy, bezpieczeństwo, ekologia
              Właściciel: jeżeli nie stać go nie jeździ samochodem (mitem jest, że każdy musi
              mieć auto), kupuje lepsze auto. Jeżeli już jeździ, to stwarza mniejsze
              zagrożenie na drodze (wymagania techniczne) i może mu się to w sumie opłacać.

Tylko to niestety utopia.
              Jak ten podatek działa motywacyjne? Połowicznie. Eliminuje import totalnego
              złomu. Opłaca się sprowadzać droższe samochody. Ludzie nie kombinują na granicy.
              Większe wpływy podatkowe. Czyli sprawniejsze Państwo kosztem najbiedniejszych.
              Czy sprawiedliwością społeczna jest posiadanie auta? Uważam, że nie. I to jest
              problem podstawowy. Czy każdy musi wozić dupę autem.

Podatek tak, jeżeli wpływy z niego nie rozmyją się w budżecie a przeznaczone
              zostaną na komunikację miejską i poprawę stanu dróg. Znowu utopia, jak z akcyzą
              na paliwa :/

• stoova Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości 21.11.08, 12:41
                Zgadzam się, że należy restrykcyjnie egzekwować spełnianie norm przez używane
                pojazdy.
                Proponowana regulacja spowoduje, że ludzie zarabiający poniżej średniej będą
                sprowadzać Golfy II zamiast III. Smutne.
          • Gość: tw as Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości IP: 195.90.102.* 20.11.08, 14:25
            ale zmyslasz... az sie kurzy za toba
          • a-zone Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości 20.11.08, 14:37
            A jaki to ma związek ze sprowadzeniem auta z zagranicy? Tylko takie na
            wjazdowych blachach da się tak przepchnąć? Jak ma byc bezpiecznie na drogach, to
            trzeba przetrzepac stacje kontroli pojazdów, a nie dowalac nastepny bezprawny
            podatek. Ja kupiłem Focusa z Niemiec, i jakoś mi się nie wydaje, żeby był w
            gorszym stanie, niż te, które od nowości latają po Polsce.
          • Gość: kkk Re: no to przyjazne państwo w całej okazałości IP: *.aster.pl 20.11.08, 15:27
            > Kolejne, coroczne badania wyglądają tak, że wchodzę, płacę, dostaję
            > pieczątkę, po czym koleś pyta "masz czas? bo jak ci sie spieszy to
            > nawet nie wjeżdżaj" :/

I ty to tolerujesz, podobnie jak tysiace innych uzytkownikow. A moze trzeba by
            kogos zawiadomic o takich praktykach stacji "kontroli"? Nie wszystkie stacje tak
            dzialaja.
        • mike-great O Qrwa!!! Cud Tuskowy!!! Kolejny!!! 20.11.08, 12:30
          O Qrwa!!! Cud Tuskowy!!! Kolejny!!!

Gość portalu: ep napisał(a):

> o dopuszczeniu pojazdu do ruchu decyduje badanie techniczne pojazdu, czyli
          > pojazdy w złym stanie nie powinny jeździć po naszych drogach. poza tym a co to
          > za różnica czy auto zestarzeje sie w polsce czy bedzie kupione za granica?
          > pewnie nawet bedzie w lepszym stanie technicznym to kupione w zachodniej
          > europie... ale nic przyjazne panstwo, zlupic obywatela nakladajac kolejny podat
          > ek.
    • Gość: burama Nad projektem pracuje komisja "Przyjazne państwo" IP: *.acn.waw.pl 20.11.08, 08:19
      No właśnie
      • zdzisiek66 Ludzie, co się denerwujecie 20.11.08, 09:25
        Przecież dzięki Tuskowi i Palikotowi będziemy już w przyszłym roku
        żyli w państwie przyjaznym i pełnym dobrobytu.
        Używane auta z zachodu sprowadzać będą tylko zamożni hobbyści. Co to
        dla takiego 500 eu, jeśli sprowadza sobie zabytkowego Bentleya.
        A każdego będzie stać na merca nówkę sztukę prosto z salonu. A jeśli
        kogoś jednak nie będzie stać, to poseł Palikot chętnie kupi mu nowe
        auto za własną kasę. Prawda, panie p ośle?
        • stoova Re: Ludzie, co się denerwujecie 20.11.08, 10:20
          Zdzichu - nie przesadzaj. Twoi milusińscy zapewne nie odbiegają w tej sprawie od
          Tuska i Palikota.
          • zdzisiek66 Re: Ludzie, co się denerwujecie 20.11.08, 11:31
            Oooo, a skąd możesz wiedzieć, kim są moi milusińscy?
            • stoova Re: Ludzie, co się denerwujecie 21.11.08, 12:35
              Bo wszyscy są tacy sami?
    • maruda.r Jak nie kijem... 20.11.08, 08:43

Nie bardzo rozumiem, co komisja chce w ten sposób osiągnąć? Instytucje UE
      podważyły ideę powtórnego opodatkowania, więc co za różnica: akcyza czy stały
      podatek?

• Gość: karma Re: Jak nie kijem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:48
        i co z tego? polska lezy w afryce i to glebokiej. mimo tego, ze te wszystkie
        oplaty zwiazane ze sprowadzeniem auta sa nielegalne (wg ke), to nadal placisz
        akcyze i to nie daj bog od samochodu powyzej 2l. sprowadzalem ostatnio auto i to
        wlasnie 2,5l, oplaty takie, ze az mi sie odechcialo jezdzic tym autem.
        • nudapoprostu Re: Jak nie kijem... 20.11.08, 09:05
          A że się tak wtrącę. Czy ktoś z państwa wykorzystał już tzw. "opłatę
          recyklingową" ? W sensie, czy ktoś doprowadził swoje auto do takiego
          stanu, żeby to 500 PLN pośrednio odzyskać?
    • tkamins Drodzy imbecyle 20.11.08, 08:50
      Tak moi drodzy, to WY, potencjalni nabywcy pojazdów jesteście tymi imbecylami.
      Przynajmniej w opinii pana Palikota i jego kompanów z komisji. Nie będziecie
      mieli prawa wolnego wyboru, a jeśli się nawet zdecydujecie to będzie trzeba
      odprowadzić haracz. To nie wolny rynek, ale państwo zdecyduje co się opłaca
      kupować. Pocieszam się, że kiedy tylko Donald i jego Po wywiążą się z obietnic
      danych Panu Prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu, ten podpisze europejską
      konstytucję i pojęcie samochodu z zagranicy będzie się odnosiło do pojazdów
      spoza Unii :)
    • Gość: misza "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:05
      to klasyczny środek parataryfowy, Można jak najbardziej uznać, że jest to
      środek równoważny cłu a więc zakazany. Czy te polityczne głąby ciągle nie
      wiedzą na czym polega unia celna.
    • Gość: stefan Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:10
      Nie wierzę!!! po prostu NIE WIERZĘ!!! Spłacam kredyt za dom i jak
      dowala taki podatek to juz moge dom oddac bankowi i zamykac firme.
      • Gość: marecik Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:31
        megalomanie ale kogo ty obchodzisz? czy myslisz, ze ktorykolwiek z tych
        spaslakow na gorze pomysli o tobie i tobie podobnych? oni lekka reka niszcza
        cale branze swoimi glupimi pomyslami, a ty myslisz, ze ktos pomysli o tobie?
        a teraz na serio, ja choc nie z branzy rowniez jestem przeciwny takiemu
        sterowaniu, oplaty oplaty i jeszcze raz oplaty. zyjemy jak niewolnicy, na
        swiecie tanieje ropa i wegiel a u nas gaz/benzyna/wegiel w gore, oplaty za prad
        i gaz w gore itd. to nie jest normalne.
        albo z innej beczki ubezpieczenie pojazdu - umowa przedluzana automatycznie -
        sprobuj wypowiedziec umowe w ciagu roku, po sprzedazy auta, albo jak chcesz
        zmienic ubezpieczyciela nie ma szansy. czemu nie ma tak, ze jesli nie jest
        zaplacone, automatycznie umowa sie rozwiazuje, nie byloby wtedy takiego
        traktowania klienta, jak to sie dzieje dzisiaj. latwiej byloby decydowac, gdzie
        chce sie ubezpieczyc. ale kogo to interesuje, najwazniejsze zeby kasa wplywala,
        placic podatki religi itd. glupstwa.
        po podliczeniu wynika, ze srednio zarabiajacy polak lekko ponad pol roku pracuje
        na wszelkiego rodzaju dodatkowe oplaty typu ubezpieczenia/skladki
        zdrowotne/podatki itd.
        • Gość: hh Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 217.147.104.* 20.11.08, 09:49
          Dlaczego wysokość OC zależy od pojemności silnika a nie od np.
          rowków bieżnika na oponach (jednakowy nonsens)?
          Dlaczego OC dotyczy samochodu a nie KIEROWCY? Przecież jak pożyczysz
          mi (w dobrej wierze, a jak - może czasem kolegom pożyczasz) a ja nim
          spowoduję wypadek, to 100% konsekwencji ponosisz TY a nie ja, choć
          to ja prowadziłem??
    • Gość: ble totalna ignorancja i nieznajomosc przepisow. IP: 199.64.72.* 20.11.08, 09:18
      W tej chwili (od lipca 2008) AKC placi sie od wartosci samochodu w
      tabeli EUROTAX a nie od wartosci na rachunku/umowie.

Dla samochodow o pojemnosci ponizej 2000cm3 jest to 3% z hakiem i
      zawsze wychodzi ponizej 500 ojro.
      Kolejny artykul niedouczonego dziennikarzyny, tylko po to, by
      wypelnic wierszowke.

No i kolejny przepis "przyjaznego panstwa", ktore pod wplywem lobby
      producentow samochodow blokuje naplyw uzywanych samochodow z
      zagranicy. Myslicie, ze to jest zbieg okolicznosci, ze taki pomysl
      pojawia sie niedlugo po tym, jak wszyscy producenci aut maja
      problemy z ich sprzedaza?

Ale Polacy zawsze byli na tyle ciemni, ze dawali sie doic wielkim
      prywatnym firmom (patrz: autostrady za 13PLN/57km, mieszkania po
      10k/m2, AKC na uzywane samochody i wiele wiele, innych).
      A niedouczeni pseudo-dziennikarze zamiast meczyc politykow o rzeczy
      na prawde istotne dla spoleczenstwa wola wypytywtac o to kto ile
      placi alimentow.
      • Gość: mx 10/10 IP: 84.38.22.* 20.11.08, 11:06
        oto polska wlasnie
      • Gość: Ja Re: totalna ignorancja i nieznajomosc przepisow. IP: 67.159.45.* 20.11.08, 14:14
        > 3% z hakiem i zawsze wychodzi ponizej 500 ojro
        Zaraz widać, że sprowadzasz strupieszałe golfy i inne padło. Nie-handlarze nie
        mówią "ojro" tylko "euro" i dopuszczają myśl, że samochód może mieć pojemność
        poniżej 2000cm3 i kosztować więcej niż 16000 euro lub mieć pojemność powyżej
        2000cm3 i kosztować więcej niż niecałe 4000 euro. Ale dla niektórych samochód z
        Niemiec (pardon, "z Rajchu") musi być pełnoletni, mieć jak najsłabszego diesla
        (bo mało pali) i kręcony licznik...
    • rmiechowicz "P" - 500 euro za każdy samochód 20.11.08, 09:28
      W tym wypadku politykom nie chodzi o bezpieczeństwo, czy wpływy do budżetu.
      Chodzi o ich prestiż.
      Po co zostaje sie politykiem i dązy do zdobycia władzy> między innymi po to, aby
      pokazywać sie w TV, aby ludzie oklaskiwali na różnych imprezach, aby
      przyszpanować ekstra furką... I właśnie o to ostatnie chodzi. Kupi sobie taki
      wybraniec narodu autko a jego sąsiad budowlaniec też sobie kupi, prawie takie
      same, ale za 1/4 ceny. Przecież to człowieka krew zalewa! Trzeba teraz autko
      sprzedać i kupić jeszcze droższe. I to bez gwarancji, że sasiad budowlaniec nie
      sprowadzi za grosze takiego samego rozbitego, wyklepie i też będzie szpanował.
      No szlak by trafił, trzeba jakoś postawić tamę zalewowi uzywanych, zachodnich aut!

Poza tym, jeżeli te 500 eurobędą płacone tylko od niepolskich unioeuropejskich
      aut, to za dwa lata trzeba będzie te pieniądze zwrócić. Ponieważ jesteśmy w
      Unii, więc auta niemieckie, francuskie, angielskie muszą być tak samo traktowane
      jak polskie. Albo od kupna każdego używanego auta płacimy 500, albo nie płacimy
      w ogóle. Jakoś naszym genialnym politykom nie może trafić do łba, że Niemcy czy
      Holandia to już nie jest zagranica. To tak jakby inne województwo.
    • Gość: Kagan "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:30
      1. Taki podatek jest wyrznie niezgodny z prawem unijnym.
      2. Ile Palikotowi zaplacili producenci samochodow?
      • Gość: Pailokt Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 217.147.104.* 20.11.08, 09:53
        > 2. Ile Palikotowi zaplacili producenci samochodow?

nie twuj interes
    • Gość: ee tam "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:32
      takim samy podatkiem trzeba by było obłożyć samochody używane zakupione w Polsce, inaczej to będzie dyskryminacja towarów ze względu na pochodzenie i grozi znowu przepychankami z UE, procesami ze strony obywatel, zwrotami, karami, nie wierze...
    • Gość: MaciejWr Gratów się już nie sprowadza !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 09:49
      Nie opłaca się już sprowadzać aut które w kraju macierzystym poszły by do
      kasacji. Ewentualny zysk nie zrekompensuje wysokich kosztów naprawy w Polsce.
      Sprowadza się auta sprawne ewentualnie do małych poprawek blacharsko-lakierniczych.

Komisja "Przyjazne Państwo" uchwala kolejny podatek
    • jasio.4 "P" - 500 euro za każdy samochód 20.11.08, 10:04
      Dla symetrii, każde ponad 10 -letnie auto w kraju też powinno być opodatkowane
      taką kwotą. Każde inne rozwiązanie prawne zostanie zaskarżone do Brukseli.
      • Gość: optymista.. Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 62.87.177.* 20.11.08, 10:24
        prawda... bo inaczej pomysł do dupy
    • Gość: M "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.chrobry.pl 20.11.08, 10:11
      I od razu państwo stało się bardziej przyjazne.

Jak już zaczęli iść we "właściwym" kierunku to komisja ma realne szanse stać
      się Ministerstwem (przyjaźni)...
      • Gość: mila Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 78.152.25.* 20.11.08, 10:26
        efekt takich pomysłów? no cóż, chyba wreszcie pozwolę mojemu mężowi sprowadzić
        naszego wymarzonego kilkunastoletniego "grata". Jesteśmy fanami określonej
        marki, mamy upatrzony swój model, z najwyższej półki i za nic w świecie nie
        kupimy nowego Grata przez duże g z salonu, które ani stylem, ani trwałością nie
        dorównują starszym autom.
    • Gość: tulipan "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 10:35
      Ja uważam że to bardzo dobry pomysł. Zlikwidować akcyze i każdy nowo
      rejestrowany samochód bedzie miał ten podatek. Nawet wyższy i złomy
      nie będą wjezdzały a i szara strefa sprzdaży samochodów zniknie.
      Popieram!!!!
      • Gość: aron Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.lublin.enterpol.pl 20.11.08, 11:31
        powinna być opłata zróżnicowana w zależności od miejsca zamieszkania
        właściciela

w Warszawie powinno być to 2000 euro ( bo i tak są korki), podobnie
        we Wrocławiu czy Krakowie.

Natomiast na wsi i małych miasteczkach nie powinno się w ogóle
        pobierać opłat od właścicieli samochodów, bo korków tam nie ma, a
        dzięki samochodowi można sobie znaleźć lepszą pracę ( PKP i PKS
        polikwidowały wiele kursów, a busiarzom urzędnicy nie chcą wydać
        koncesji).
        • stoova Re: "P" - 500 euro za każdy samochód 21.11.08, 12:45
          Te, egocentryk... opanuj się.
    • rojberek Jakim prawem podatek ma być w Euro? 20.11.08, 10:50
      Walutą w Polsce jest Złoty. Dlaczego w zależności od kursu podatek ma wynosić
      różną kwotę w złotych?
      • Gość: ijfjhvjvjh Re: Jakim prawem podatek ma być w Euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 14:02
        Jest mowa o imporcie, czyli spoza UE.
        • rojberek Re: Jakim prawem podatek ma być w Euro? 20.11.08, 16:59
          A co za różnica czy import, czy spoza UE, czy cokolwiek innego?
          To podatek do zapłacenia przez obywatela polskiego w Polsce, więc powinien być
          wyceniony w polskich złotówkach.
      • darekf5 to się robi Białoruś 20.11.08, 16:05
        W Polsce walutą moze i był zloty.
        Ale nasz phłemieł upodabnia się do Łukaszenki.
        Niedługo trzeba będzie uważać, co się mowi i pisze.\
        A propaganda dalej twierdzi, ze POparcie rządu to 96%.
        • Gość: puch4cz fajnie ze mieszkasz na Bialorusi, IP: *.cisco.com 21.11.08, 00:04
          ale nie musisz pier.dolic takich bzdur. Przeciez to tylko swiadczy o
          zaawansowaniu rozwoju twojego mozgu.
    • hugow "P" - 500 euro za każdy samochód 20.11.08, 12:16
      jesli to bedzie kaucja - to zgoda: platna przy zarejestrowaniu a
      zwracana przy dostarczeniu dowodu zlomowania
    • Gość: Lody Tuskawkowe lobby samochodowe zapłaciło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 12:27
      cuda cuda
    • Gość: kofoga "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 195.150.133.* 20.11.08, 12:46
      Noi fajnie - tylko czemu tak późno? Za 2 tygodnie odbieram samochód
      z Austrii, za który płacę 6.500 euro + 884 euro akcyczy, a tak tylko
      500 bym zapłacił. Prawie 4 stówy by w kieszeni zostały - w sam raz
      na resztę opłat.
      • Gość: maciek Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: *.128.67.194.static.crowley.pl 20.11.08, 13:00
        akcyza prawie 1000 euro od auta wartosci 6500zł?? co to za
        wynalazek? Ani chybi jakis Mercedes albo BMW z silnikiem powyzej 2
        litrów. Zdaniem posla palikota powinienes zaniesc te kilka tysiecy
        euro ktore masz do salonu fiata i nabyc tam nowa pande w podstawowej
        wersji.
        • Gość: kofoga Re: "P" - 500 euro za każdy samochód IP: 195.150.133.* 20.11.08, 13:18
          Auto to Lancia Lybra SW 2.4 jtd z 2003 roku z maksymalnym
          wyposażeniem.
    • h5n1_kaczory Palikot to zdrajca i Judasz. Co innego mówi, a 20.11.08, 12:59
      co innego robi. Boże uchroń nas podatników od takich "przyjaznych
      komisji sejmowych", bo z tymi "nieprzjaznymi" to sami sobie damy
      radę.
    • bugmenot2008_2 "Przyjazne państwo", jednak ta państwowa"przyjaźń" 20.11.08, 13:00
      musi obywatela kosztować, i to niemało, bo 500 euro ;)
      • Gość: wsa Re: "Przyjazne państwo", jednak ta państwowa"przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:02
        Od państwowej przyjaźni lepsza jest przyjaźń polsko radziecka.
    • Gość: Ja I bardzo dobrze! IP: 67.159.45.* 20.11.08, 13:12
      Jak ktoś chciał przywieźć pełnoletni złom, to przestanie mu się to opłacać.
      Jak ktoś chciał przywieźć w miarę nowy samochód, lub nawet nieco starszy, ale
      wyższej klasy, to zaoszczędzi.
      Słowem - złomy droższe, dobre samochody tańsze. Co w tym złego?
      • Gość: Leppiej Re: I bardzo dobrze! IP: *.ing.uj.edu.pl 20.11.08, 14:20
        A nie lepiej by bylo gdyby zarowno chetni na 18 letniego rozbitka
        jak i auto prosto z niemieckiego salonu mogli to zrobic taniej? Taka
        prosta rzecz...
    • Gość: będzie tak samo No to znów przepis wyląduje w ETS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:20
      Pomysł pachnie nierównym traktowaniem, tak jak to było w przypadku wysokości akcyzy od sprowadzanych samochodów uzależnionej od wieku. Coś mi się zdaje, że nasz Trybunał Konstytucyjny uchyli przepis, a jak tam go nikt nie zaskarży to ETS się nim zajmie. No i będzie po staremu ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka