Gość: rezun Dlaczego Rząd ma ratować zagraniczne firmy? IP: *.104.192.213.cable.satra.pl 20.12.08, 11:55 Pieniądze na ratunek powinny płynąć od właścicieli. Dlaczego polski Rząd ma opłacać pracownika w obcych firmach? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Ale akurat Putin tutaj ma rację!nie rozumiem czemu 20.12.08, 11:56 nasz rząd ten problem lekceważy. jasne że mamy masę inwestycji...ale tym bardziej widać jak pilna jest likwidacja KRUS-u! Ile kasy dałoby to z podatków!! Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 U nas kryzysu nie ma, bo mamy cud tuskowy 20.12.08, 12:00 Chyba Tusk nie zełgał obiecując cud gospodarczy? Mam nadzieję, że udowodni, że nie jest łgarzem i w przyszłym roku odnotujemy wielki wzrost gospodarczy zgodnie z programem wyborczym PO. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslawdobry Placebo99 pisiorczyki cię ekonomii uczyły 20.12.08, 12:41 czy Rydzyk na tej swojej niby uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jooj Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza.. IP: 89.186.14.* 20.12.08, 12:19 BEZSENSU .... nie rozumiem dlaczego miałbym dokładać do fabryk samochodów. Jeżeli rząd nie pomaga tym którzy plajtują z powodu złego zarządzania to ja się z rządem zgadzam jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslawdobry Putin wspiera montownie w tym GM 20.12.08, 12:26 A do fabryki GM w Sankt Petersburgu trafiają kity do montażu wyprodukowane w GM w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gien Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.08, 12:26 Na mapie źle została pokazana Świdnica, zakład Remy znajduje się w Świdnicy w województwie Dolnośląskim a nie w Świdnicy w województwie Lubuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świdniczanin Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.inetaccess.pl 20.12.08, 12:29 Z tego co wiem to mieszkam koło Wałbrzycha i Wrocławia a nie koło Poznania i u mnie w mieście jest firma REMY. Gratuluję redaktorowi znajomości geografii polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cud kiewicz Re: a Ostrowski szef PrOkuratury we Wrocławiu IP: *.centertel.pl 21.12.08, 13:56 ze świdnicy ma coś wspólnego z szefem gabinetu Dutkiewicza o tym samym nazwisku ma tu koło mnie dwa mieszkania a był ze świdnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.geod.agh.edu.pl 20.12.08, 12:32 "... W Polsce rząd jeszcze nic nie robi ..." jak to nic nie robi??? przecież cała ta gromada PO-paprańców nieprzerwanie kombinuje jak dokopać Kaczyńskim, oskubać Ziobrę, wyszydzić Giertycha, naurągać Prawu i Sprawiedliwości, podlizać się oligarchom władającym mediami (bo bez nachalnego PR, bez tumanienia szarych "zjadaczy chleba" PO- paprańcy byliby nadzy), uwłaszczyć się na szpitalach i w ogóle na wszystkim, co jeszcze zostało po uwłaszczeniu się komuny ... I wy piszecie, że rząd nic nie robi? Oj, kłamczuszki z Was! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terakota Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.zone2.bethere.co.uk 20.12.08, 12:42 nie wiem kto przygotował mapkę zwolnień... ale chodzi o świdnice w dolnoslaskim, nie w lubuskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grześ7373 Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza.. IP: *.chello.pl 20.12.08, 12:51 A ja poruszę inny aspekt tej dyskusji: 1. Dlaczego nikt nie krytykuje firm motoryzacyjnych za niedostosowanie oferty do rynku. Jak jest zamożność przeciętnego Polaka nie muszę tłumaczyć więc dlaczego nie mamy do wyboru niedrogich aut w cenie ok 30000 za nowe - jedynie logan a było niedawno np palio weekend. A co z resztą firm - nie wszyscy chcą drogie i awaryjne auta - choćby z tego powodu nawet grosza nie powinni dostać. 2. Pieniądze powinny być przeznaczone na inne dziedziny gospodarki (siedzimy na wodach geotermalnych i nic wielkiego w tym kierunku nie robimy - np), obronność, infrastrukturę, itp. Takie inwestycje przyniosą korzyść nam wszystkim a nie garstce nieudolnych menagerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ashe Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.85-237-166.tkchopin.pl 20.12.08, 13:15 nie życzę sobie, żeby z moich podatków finansować jedną z branż tylko dlatego, że popada w tarapaty z powodu "kryzysu". tym bardziej, że jest to motoryzacja, która nie powinna być finansowana chociażby z powodu tego co widzę codziennie na drogach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as sytuacja realna IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.08, 13:52 Dodam jeszcze do mojej wcześniejszej wypowiedzi jedno. Jaka technologia do Polski trafia? My jesteśmy tanimi pracownikami w manufakturach. I proszę nie wierzyć że do nas trafia super technologia. Niestety. Teraz był bum na inżynierów;-))) ale jakich za 2000 brutto. Ot cała smutna prawda o przemyśle motoryzacyjnym w Polsce. Jak pomagać to Polakom bo przynajmniej kasa zostanie w Polsce Jestem pracownikiem branży motoryzacyjnej. Kryzys mnie dotyka ale: 1. Dlaczego Państwo Polskie ma dopłacać zagranicznym koncernom? Ja jestem temu przeciwny. Amerykanie dopłacają swoim przedsiębiorstwom a Polacy maja pchać kapitał obcym? 2. Dlaczego nikt nie pisze że firmy już dostały dużą pomoc (finansową i nie tylko) - część z nich jest już w Specjalnych Strefach ekonomicznych. Czy firmy nie zobowiązały się do zatrudnienia odpowiedniej liczby pracowników a teraz zwalniają? To jest biznes i duży koncern powinien to wkalkulować! Dlaczego nikt o tym nie mówi? 3. Dlaczego rząd nie planuje pomocy dla polskich firm? Zachodnie koncerny sobie poradzą! Tak jak powiedziałem na wstępie - jestem z branży moto- czeka mnie redukcja ale trzeba myśleć jak rozwijać polski przemysł a nie słać kasę dla zagraniczniaków! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Gazeta dba tylko o swój geszeft 20.12.08, 13:43 Stocznie nie reklamują statków, w odróżnieniu od branży motoryzacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benka Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza.. IP: 195.116.133.* 20.12.08, 13:51 Mam dość szantażu producentów z branży motoryzacyjnej .inne zakłady nie mają kłopotów ? A zamykane huty szkła , zakłady meblarskie , odzieżowe ?Pokazali w USA i na całym świecie reakcja łańcuchowa. Ale nie we wszystkich krajach to zadziałało .Wielka Brytania nie da, Szwedzi pomogą a potem sprzedadzą , Niemcy też jakoś się nie spieszą. Zresztą GM w USA straszy bankructwem ,w Niemczech i Polsce prosi o pomoc , a w Rosji otwiera fabrykę. Daimler wysyła na przymusowe urlopy , ale kasę ma ,bo kupuje akcje Kamaza .Rząd powinien pomóc ludziom (niekoniecznie płacąc część pensji za zakład .Może pomyśleć o tworzeniu nowych miejsc pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbb Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.MAN.atcom.net.pl 20.12.08, 14:17 Nasz rząd dużo robi. Dziwny pan Rostowski, przybyły z dalekiego kraju ,minister Rostowski, podnósł akcyzę. Jak wiadomo, wysokie podatki stymulują popyt. Zastanawiam się - idiota czy bezmózg ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega 500 000 miejsc pracy w USA stracone.... IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.08, 14:20 to troche mniej niz w polsce, nawet w porcentach :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 Polski opel..? 20.12.08, 14:23 No właśnie - jaki polski przemysł motoryzacyjny? Chyba że chodzi o polskiego producenta podkładek o wymiarze fi 8 używanych w montowni opla..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie zal pieniedzy jest dosyc IP: *.adsl.highway.telekom.at 20.12.08, 14:36 Na Irak dotychczas wydano 1000 milardow $ na Afganistan 500 mld. Na pomoc GM, FOrd i Chrysler 17 mld. Gdzie sa proporcje? A w Polsce? Na F16, czolgi, transportery, lodzie podwodne mieliscie dosyc pieniedzy to teraz gotujcie sie we wlasnym sosie. A jeszcze bazy rakietowe zwane tarcza macie w glowie? Myslicie ze mieszkania (ktore nie ida) to tylko towar a nie miejsce dla rodziny, dzieci, tradycji? Nie zal mi was. Odpowiedz Link Zgłoś
peterek22 Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza.. 20.12.08, 14:43 A to ciekawe. Dlaczego niby polski rzad ma ratowac takiego np Opla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Opodatkowac Polakow na 5 miliardow !!! IP: *.spray.pl 20.12.08, 14:51 I dac te 5 miliardow niemiecko-amerykanskiemu Oplowi !!! Beda nas chwalic za to a moze nawet w nagrode poklepia Tuska i Szejnfelda po plecach??? A tak serio - jak te firmy mialy zyski to dzielily sie nimi ze swoimi akcjonariuszami, a jak maja straty to z jakiej racji polski podatnik ma placic? Owszem, prosze bardzo, niech Opel sprzeda swoje zaklady Skarbowi Panstwa za symboliczna zlotowke i wtedy mozna je wspomagac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Polacy nie maja swich samochodow IP: *.dyn.optonline.net 20.12.08, 14:57 tylko montuja zagraniczne wiec czemu pomagac obcym kncernom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juras 57 Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.olsztyn.mm.pl 20.12.08, 15:46 nie ma co się martwić ,renciści iemeryci przystąpili do wykupu samochodów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Najlepszym wsparciem jest brak wsparcia!!! 20.12.08, 15:55 Skąd rząd może mieć pieniądze na wspieranie firm motoryzacyjnych? Od podatników. Niech więc podatnicy sami wesprą te firmy kupując ich produkty. Samochód zaś jest dobrem na tyle powszechnym, że każdy go musi mieć. Wystarczy więc aby firmy motoryzacyjne dostosowały ceny samochodów do możliwości kupujących, a wszystko będzie dobrze. Podobnie warto dostosować pensje prezesów do sytuacji na rynku, wtedy nie bedzie problemów z gotówką w kasie firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 moze Tusk klamczuszek cos obieca ????????????????? 20.12.08, 16:09 moze towarzysz premier Tusk znany z tego ze nie wierzy iz jest kryzys na swiecie obieca cos ludziom co to tak go kochaja i co to tak mu sondaze ciagle ciagna do gory spox ludzie to kupia ! przeciez ogolnoswiatowy kryzys to bajka a Polska ma solidne podstawy itp bajki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicago boy Niech rządy dadza koncernom wędki IP: *.lazurowa.waw.pl 20.12.08, 16:23 Od zawsze w gazecie było tak: Zwolnienia to zło: zwolnienia lekarskie, zwolnienie wzostu, zwolnienia z podatków itd Redukcja to dobro: redukcja podatków, wydatków,CO2 itd A dawanie to już tragedia i apokalipsa. Rozwiązanie jest oczywiste: koncerny powinny od państwa dostać wędki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Redukcja zatrudnienia nie zwolnienia oczywiście. IP: *.lazurowa.waw.pl 20.12.08, 16:27 Nie dopisałem. Redukcja zatrudnienia a nie zwolnienia oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonny Bush i Putin ratują auta, a w polskiej motoryza... IP: *.informel.pl 20.12.08, 16:26 LOL autor nie był w stanie zlokalizować na mapie Gorzyc o których sam pisze to chyba jakiś "geograficzny Amerykanin" Odpowiedz Link Zgłoś