Gość: semina Re: Tradycja lewej kasy IP: *.telan.pl 12.11.03, 00:27 Górnikom coś ssię chyba po....ło w głowach. Rozumię,że walczą o miejsca pracy,ale mają pretensje o 14-te pensje, - a kto ma w tym Kraju choćby 13-tą pensje poza Millerem i wspólnikami? Mają (górnictwo)tyle długu,że już zer brakuje; a aspiracje duże.Leczyć się chcą bezpłatnie a kto zapłci SŁUŻBIe ZDROWIA (jedyna służba jaka została-reszta biznesmeni?!).Trochę pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 Re: Tradycja lewej kasy IP: *.rybnet.pl / *.rybnik.net.pl 12.11.03, 00:30 idz do jakiejs przychodni albo szpitala a szybko sie przekonasz jaka tam jest sluzba. Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Górnicy i ''górnicy"... i nie tylko 12.11.03, 00:45 Niech mi ktoś wytłumaczy za co dostaje deputat weglowy przewodniczący zwiazku zawodowego żyjącego z górników? Bo deputat - moim zdaniem - powinien przysługiwać tylko tym górnikom którzy pracują na dole. A cała reszta, czyli obsługa naziemna - jakim prawem? Za co? Dlaczego? Nauczyciele np. nie mają równoważnika deputatów w postaci, dajmy na to bezpłatnych studiów dla dzieci, mimo że to jakby ta sama branża. I nikogo to nie dziwi. Nie mam pojęcia jak to wygląda w handlu, ale chyba pracownicy handlu nie płacą ulgowo za towary kupowane w sklepach swojej firmy, a co dopiero w innych sklepach. Tymczasem w górnictwie za samo to, że ktoś pracuje w biurze, ale należącym do kopalni, dostaje deputat węglowy i to nawet jeśli mieszka w budynku z centralnym ogrzewaniem, a rodzina zwykłego urzędnika, ale pracującego w firmie o nazwie PKP - ma prawo do darmowych przejazdów koleją... Rozumiem - darmowe przejazdy dla kolejarza wracającego z pracy nie w urzędzie, tylko w pociągu, ale już nie dla jego żony prowadzącej np. własny sklep! Rozumiem, że ktokolwiek chciałby się podjąć doprowadzenia do normalnego stanu tych bezsensownych przywilejów - zostanie zelżony natychmiast przez stado uprzywilejowanych jako drań zabierający im to co tradycyjnie im przysługiwało od niepamiętnych czasów, ale spróbujcie policzyć o jakie kwoty zmniejszyłyby się dotacje do PKP i kopalń! Dotacje Skarbu Państwa, czyli pieniądze od nas wszystkich, w tym ściągane od emerytów w postaci podatków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Górnicy i ''górnicy"... i nie tylko IP: *.torun.mm.pl 12.11.03, 09:11 > Niech mi ktoś wytłumaczy za co dostaje deputat weglowy > przewodniczący zwiazku zawodowego żyjącego z górników? Bo > deputat - moim zdaniem - powinien przysługiwać tylko tym > górnikom którzy pracują na dole. A cała reszta, czyli obsługa > naziemna - jakim prawem? A emeryci i renciści? I niech mi nikt nie mówi, że to nagroda za stracone zdrowie, bo od tego mają wyzsze emerytury i renty. I właściwie po co deputat w naturze ludziom, którzy mają centralne ogrzewanie? > Rozumiem, że ktokolwiek chciałby się podjąć doprowadzenia do > normalnego stanu tych bezsensownych przywilejów - zostanie > zelżony natychmiast przez stado uprzywilejowanych jako drań > zabierający im to co tradycyjnie im przysługiwało od > niepamiętnych czasów, Gdyby to było z zysków kopalni, tak jak jest z zysków elektrowni, nie byłoby sprawy. Tylko u nas wciąż jest socjalistyczne myślenie - pieniądze są państwowe, więc niczyje, można je kraść, można je bezzasadnie brać, bo co komu szkodzi? Deputaty pieniężne dla górników pracujących na dole - tak, a cała reszta niech się wypcha, albo pracę zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
makula1 Re: Tradycja lewej kasy 12.11.03, 00:50 Brawo panowie Purzyński i Starzyński! Swoim tendencyjnym artykułem pogłębiacie niechęć do górników. Czyżby kolejna akcja propagandowa przeciwko Śląskowi przed zapowiadanym strajkiem generalnym.A może by tak o kolejarzach i pielęgniarkach,które też się przygotowują do strajku.Przecież ci kolejarze to maja darmowe bilety, a pielęgniarki to po 203 złote dostały.Jak już się uda skłócić wszystkich ze wszystkimi , pozamykać i poobcinać co sie da. to pan Piechota znajdzie troche szmalu na lewą kasę dla górników , żeby ich żony o tym nie wiedziały, i dla pielęgniarek żeby ich mężowie o tym nie wiedzieli, i może jeszcze znajdzie coś dla kilku redaktorów żeby ich naczelny o tym nie wiedział. Bo inaczej może być tak że kolejarze zawiozą do Warszawy pielęgniarki by opatrzyły górników którzy tam ruszą na Piechotę.Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli.Mac Ula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USa Re: moze tak juz musi byc IP: *.hrl.com 12.11.03, 02:50 artykuly w GW sa pisane bardzo tendencyjnie, kiepsko analizowane te same tematy , i generalnie psujace krew , przede wszystkim fakty analiza i kojarzenie spraw, jak mial byc straj gornikow, to nie bylo nic o wielomolionowucy deputatach, sprawy jak by nie bylo, a to jest jeszcze jedna pensja gornicza, Panowie i Panie powinniscie koordynowac sprawy i uwypuklac co jest najwazniejsze dajac kompleksowy obraz spolecznosci" uprzywilejowanej" w Polsce-gornikowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Jaka piekna demagogia! IP: *.gdynia.mm.pl 12.11.03, 08:48 To wina dzienikarzy ze gornicy sa uwazani przez reszte spoleczenstwa za nierobow i zlodziei. Piekne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Tradycja lewej kasy IP: 62.233.129.* 12.11.03, 13:34 nie wiem czy da sie niechęć do górników jeszcze pogłębić. sami uczciwie na to pracują: a to miliardzik dotacji ukradną, a to rozwalą jakis budynek w warszawce, a to kilku policjantow pobija.. fajne chłopaki jednym słowem! niech zaczną pojmowac, że nie te czasy - węgla mamy za dużo i za drogi jest! niech się przekwalifikują!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,,, Dziwisz się przecież to fizyczni więc pracują siłą IP: 195.117.95.* 13.11.03, 20:01 Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_v ZAORAĆ i PODPALIĆ śląsk 12.11.03, 07:32 oto po 14 latach przemian, śląsk żyje jak za gierka, a my za to płacimy. spakowałem już bronę i zapałki do auta, kanister zabieram i lecę naprawiać moje krzywdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: ZAORAĆ i PODPALIĆ śląsk IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 12.11.03, 10:32 chybaś waść ocipiał alboś jeszcze po święcie narodowym nie doszedł do siebie pojedź se na śląsk i zobacz jak tam jest ino pieszo i bez obstawy nie z auta a za gierka to było dobrze za dobrom robote, to nie hanysów wina że reszta narodu w dupe dostawała a oni byli faworyzowani. dokładnie to samo było na drugim zagłębiu - wałbrzyskim i jeśli zaproponujesz zaoranie i tego rejonu to licz się z odwiedzinami delegacji biedaszybowców. a ludzie to bardzo wk...wieni i nie mający już nic do stracenia. na górnym sląsku niedługo będzie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_v Re: ZAORAĆ i PODPALIĆ śląsk 12.11.03, 11:06 Gość portalu: robol napisał(a): > chybaś waść ocipiał alboś jeszcze po święcie narodowym nie > doszedł do siebie > pojedź se na śląsk i zobacz jak tam jest ino pieszo i bez > obstawy nie z auta ty tez myslisz w kategoriach socjalistycznych, dlaczego to panstwo ma dawac prace gornikomczy bylym gornikom? to dlaczego panstwo nie daje pracy wszystkim absolwentom jakiejkowliek szkoły? ja pochodze z rejonu ktory stalkiedys przemyslem zbrojeniowym i panstwo go olało, była bieda na pcozatku alt 90, ale dzieki pomysłom i odwadze ludzi region wydobył sie z dołka i bez dopłacania do nierentowych przesiebiorst bezrobocie dzisiaj nie przekracza 13% ciecia jak pani M.Tatcher, raz a mocno; zlikwidowanie i juz to jedyne wyjscie dla kraju by pozbyc sie problemu niepotrzebnego pseudo-przemyslu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,,, Re: ZAORAĆ i PODPALIĆ śląsk IP: 195.117.95.* 13.11.03, 18:07 Gratuluję i popieram zaradność i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,,, Re: ZAORAĆ i PODPALIĆ śląsk IP: 195.117.95.* 13.11.03, 18:13 Trzeba się było uczyć biedaszybowcy. Na naukę nigdy nie jest za późno. Człowiek powinien się uczyć całe życie i wyciągać wnioski z tej wiedzy oraz z wcześniejszych porażek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks Re: Tradycja lewej kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 07:49 paranoja jest to ,ze Wyborcza szczuje społeczeństwo przeciwko sobie. W celu wiadomym. Biedni, którzy tego nie widzą, Oj głupi naród , bezczelnie manipulowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pustecki 600 mln? 36 mld rząd przeznaczy w przyszłym roku IP: 195.117.136.* 12.11.03, 07:59 na płace w administracji publicznej, której rozmiary przekraczają jakiekolwiek normy zdrowego rozsądku i gdzie zamierza podnieść się jeszcze zatrudnienie o 12%. Jak się chce odwrócić uwagę od naprawdę istotnych problemów, to wtedy najlepiej wyciągnąć z kapelusza górników, kolejarzy, aborcję, albo małżeństwa pederastów, a motłoch w postaci maćkab-e łyknie to jak pelikany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Tradycja lewej kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 08:08 Wszyscy mówią o ratowaniu górnictwa, ale bez utraty przywilejów... Przecież to wszystko jest czysta ekonomia, statystyka. Zostało wyliczone jeżeli górnicy zrezygnowaliby z dodatków przyznanych im za czasów PRL kiedy to tylko górnictwo wybiesiono na ołtarze... kosztem innych działów gospodarki, bo taka była ideologia... do czego doprowadziło to wszyscy wiemy, to wówczas Kompania Weglowa miałaby dodatni wynik finansowy... No i kolejna sprawa to: OGRANICZYĆ WŁADZĘ ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH, które zatrudniają nie wiadomo ile osób....po znajomości oczywiście.... Odpowiedz Link Zgłoś
romek948 Re: Tradycja lewej kasy 12.11.03, 08:48 Czemuz to nikt nie rozwaza mozliwosci likwidacji spolek,kompanii i calej nadbudowy i wtedy poszczegolne kopalnie mogly by sie wykazac wynikami, Slabe nierentowne by padly same. Ale to malo prawdopodobne bo kopalnie placa olbrzyni haracz na utrzymanie zbednych instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Biedaszyby nie płacą adminstracji ale płacą życiem IP: 195.117.95.* 12.11.03, 23:00 Taki to zysk z ograniczania administracji. Węgiel tam jest po konkurencyjnych cenach a życie jest bezcenne (nikt za nie nic nie płaci. Górnicy pozwalniajcie może ludzi wykształconych takich jak sztygarzy zmianowi, oddziałowi, dyrektorzy kopalń. Proponuję w ramach obniżki kosztów zwolnić z kopalni ratowników (darmozjady - tak przecież na nich krzyczycie jak w dniach spokoju idą w kopalni na ćwiczenia, albo zakładają półki antywybuchowe w pyłem kamiennym), proponuję zwolnić wszystkie służby BHP i wszystkich lekarzy. Wtedy naprawdę będzie tanio i kjonkurencyjnie a kopalnie wszystkie przestaną istnieć bo wszyscy wyginiecie. Poprostu nie będzie problemu z zamykaniem kopalń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowapolska KTO WAM ROBI WODE Z MÓZGU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 08:13 Nie wiem czy ten Polski naród jest taki głupi czy może żartuje??? Ludzie wy wszystko chcecie zabrać górnikom! Ostatno było kilka wypadków w kopalniach i co? Otóż to że dzieci stracili ojca, żona męża, a niektórzy będą się leczyć do końca życia z oparzeń! Ten zawód to ryzyko jak cholera! Ciekawe czy wy siedząc przed biurkiem albo wykonując pracę która nie jest z natury ryzykowna zastanawiacie sie nad tym? A czy górnicy mają się dobrze? No nie wiem! Płace zamiast rosnąć wciąż spadają! Mam znajomego co jeszcze 2 lata temu zarabiał 2000zł a obecnie 1600zł. Ja pracuje w hurtownii zarabiam jak dobrze pójdzie 1000zł ale nie mam perspektywy smierci! Najlepiej byście wzięli górnikom wszystko ale z całym szacunkiem byście się posrali ze strachu na dole! To nie jest tak że kopalnie trwonią pieniądze! Przede wszystkim oszczędzają na wszystkim co się da! Cena węgla jest tak droga na północ od Śląska bo kopalnie nie mogą sprzedawać węgla osobiście ale muszą to robić przez pośredników którzy cenę windują ile się da - to jest decyzja naszego rządu! Gdyby kopalnie mogły stworzyć własna sieć dilerską byłoby taniej! Ale znów ktoś w Warszawie musiał zarobić! Zamykać kopalnie? No nie wiem może część ale ceny węgla od dawna nie były na tak wysokim poziomie jak obecnie! A mówią że era węgla i stali się skończyła? Przede wszystkim restrukturyzacja i obniżenie zatrudnienie kosztem zwiększenia płacy i wydajnośći! Mam ubaw jak słysze Śląsk dla Niemców! Przykro to słuchac bo mieszkam na Śląsku ale wielu ludzi zwłaszcza tych powoli wyginających teskni za Niemcem, a dlaczego? Dlatego że on rządzić umiał i było okej! Polacy nie potrafią rządzić i rozwioązywac problemów wolą kłótnie biznes i pieniądze! Smutne ale prawdziwe! Parlamentarzyści może w końcu zaczniecie rządzić z serca a nie z kasy? AHA! I nie obciążąjcie kopalni finansowo bo to nie poprawi ich sytuacji - mam tu na myśli przesunięcie zobowiązań finansowych dla emerytów z ZUS-u na kopalnie! Powiem tak na koniec! Kopalnie prosperują w wielu krajach nawet tych dobrze uprzemysłowionych, są dotowane, ale w Polsce jak zwykle jest zły rządca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timon z KGHM Re: KTO WAM ROBI WODE Z MÓZGU?Wreszcie coś sensownego! IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.11.03, 10:21 Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości, ta tym portalu rozpisują się odmużdżeni ignoranci, idealny materiał do manipulacji, uwierzą we wszystko że winni są górnicy kolejarze i cykliści tylko nie RZĄD RP rozdajacy stołki i koncesje swoim fąflom z parti mającym serdecznie w du... co bedzie z tym krajem za kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trynity Re: KTO WAM ROBI WODE Z MÓZGU? IP: 212.182.119.* 12.11.03, 13:52 Pieprzysz stary jak najety. W ciągu tygodnia ginie więcej ludzi w wypadkach drogowych niż w kopalniach przez rok. W sratystykach wykonywanych zawodow to rolnictwo jest najniebezpieczniejszym zawodem. Trzeba skończyć z równymi i równiejszymi. Są pozostałości po PRL we wszystkich branżach i trzeba z tym skończyć w górnictwie, w PKP, szkolnictwie itp. Koniec z 13, 14, deputatami, nagrodami okolicznościowymi etc. Wiele mówi sie o trudnej sytuacji Śląska o braku pracy, ale jak proponuje się ograniczenie zarobków a pozostawienie etetów to jest zadyma a przecierz to nie oznacza nędzy i bezrobocia. Najlepszy przykład to Wielka Brytania, tylko okrutna terapia okazała się skuteczna z pomyślnym skutkiem dla całej gospodarki. Jeśli nadal społeczeństwo bedzie dopłacało do górniczych pensji to nikomu nie będze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Apel do Polakow: IP: *.telia.com 12.11.03, 08:16 Polska stoi na krawedzi katastrofy narodowej. Narodzie Polski zjednoczcie sie. Polska posiada wszystko co trzeba do tego aby osiagnac dobrobyt spoleczny. Rzady zaczodnich panstw manipuluja jednak sprytnie przy pomocy "kupionego" polskiego rzadu polityka Polski tak ze wkrotce stanie sie Polska i Narod Polski w niewoli spolecznej zachodniej Europy. Wejscie Polski do Europy na obecnych zasadach , nierownosci jest morderstwem spolecznym. Zawladniecie zachodu nad srodkami produkcyjnymi , rynkiem pracy i ekonomia Polski pozwoli przeciwnikowi sterowac narodem w takim kierunku aby za niewolnicze pensje i bez praw spolecznych sluzyli im bez narzekania. Narod pozbywany jest dzien za dniem wlasnej woli, wlasnego poczucia wolnosci i dumy narodowej. Europejczycy w swoim kryzysie demograficznym daza do stworzenia strefy bufertowej na wschodzie taniej sily roboczej bez praw socjalnych, opieki spolecznej. Rozwoj ten przypomina plany Hitlera lecz przeprowadzone w gospodarczy sposob. W planie jest ze stworzyc trzeba takie stosunki spoleczne w krajach wschodnich aby kazda jednostka zdobyla sie na przekroczenie prawa zachodniego i nielegalnie pracowala na korzysc spoleczenstwa Zachodniego. W kazdej chwili zostanie osoba ta wydalona jezeli najmniejsze objawy oporu okarze. POLACY. Czy do tego dazycie? Polacy. Gdzie jest Wasza duma narodowa ? Polacy zjednoczcie sie i wyrzyccie ten swoj rzad marjonetkowy na korzysc rzadu ktory by slurzyl Polskim interesom, Polakom. Ludzi ktorzy chca i potrafia dobra Polskiego a nie wypelnienia swoich kieszeni za wieczyste sprzedanie narodu. Polacy czy wicie ze wi3ecie ze pensja moja jest dzisiaj na godzine 800 kr. To tyle co siostra moja w Polsce zarabia na miesiac. Polacy mowie to bo czce Waszego dobra. narod mosi postawic warunki wladzom. narod jest za pasywny. Moi koledzy z polski mowia o rzadzie jako. " A co my mali mozemy im zrobic". Tak mysla wszyscy i jestescie pasywnie kierowani przez klike sprzedawcow co za "pare ponczoch nylonowych" sprzedawali od lat Wielu Polske i to robia dalej. ZJEDNOCZIE SIE, zmiencie rzad i postawcie warunki wejscia do EU na 100% rownych waronkach, to.znaczy bez dyskryminacji wolnosci ruchu sily roboczej i kapitalu. Jezeli zachod nie zgadza sie to natychmiast wycofajcie sie z UNI. ZJEDNOCZCIE SIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Też mi nowość IP: *.echostar.pl 12.11.03, 08:20 A darmowe bilety dla rodzin pracowników PKP, darmowe przejazdy komunikacją miejską dla pracowników i ich rodzin itd. itp. Skasować-potencjalne oszczędności ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joker jak ja nie znosze tego cholernego ślaska IP: *.net.pl 12.11.03, 09:07 Jak ja nie znoszę tego cholernego śląska, tego górniczego etosu, tych barbórek i całego tego cyrku z kopalniami. Na całym cywilizowanym świecie tylko ostatni jełop, który już nic nie potrafi innego tylko kopać zostaje górnikiem. Mam dość płacenia długów tej rozpieszczanej przez komuchów bandy. Tylko kolumny zwartych oddziałów ZOMO i czołgi na tę chołote a jak nie to zatopić kopalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pustecki Ja też nie znoszę. Arogancji, chamstwa i wrodzonej IP: 195.117.136.* 12.11.03, 09:59 dysleksji (hołota się pisze przez samo 'h' , jełopie .... Nie cierpię tej całej widowni BAR-u, IDOL-a, tych durnych gówniarzy, którym można wmówić wszystko i którzy święcie wierzą, że jak pozamykają kopalnie i huty, to będą mieli jak w raju. Że wystarczy geszefcik na rogu dla "skejterów", albo budka z pizzą, żeby każdy mógł jeździć BMW z ciemnymi szybami. Nie znoszę tego skłóconego, skundlonego narodku frustratów z jego polnische wirdschaft ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joker Re: Ja też nie znoszę. Arogancji, chamstwa i wrod IP: *.net.pl 12.11.03, 14:20 no to gratuluje bratnia duszo w nienawiści do swojego demona, na marginesie uważam że mały czy wielki geszefcik ale uczciwy a nie na koszt innych a jak chcesz dopłacać do swoich przygłupów z przodka to prosze bardzo ja wole te kase wydać na panoramiczny TV bym mógł komfortowo ogladać IDOLA i alu felgi do mojego BMW ślunski jełopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom 67 Re: Ja też nie znoszę. Arogancji, chamstwa i wrod IP: *.telpol.net.pl 12.11.03, 15:22 Joker !Wal sie na ryj! ty zaćpany brudasie! Ty i alu felgi! no chyba,że je ukradniesz z parkingu! Ty i panoramiczny tv! śmiechu warte chyba byś musiał go kupić z facetem do obsługi bo sam jesteś bezmuzgiem! W dupie mam to czy ci sie etos górniczy podoba czy nie!Taki wysrołek jak ty nie jest wstanie niczego osiągnąć poza tym,że ze złości możesz sobie zrobić kleksa w majty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joker Re: Ja też nie znoszę. Arogancji, chamstwa i wrod IP: *.net.pl 12.11.03, 18:41 jazda ślunskie jełopy pod ziemie bo tam wasze miejsce. Kilof w łape i do roboty bo nic wiecej nie potraficie. Ale sie nie dziwie jak sie mieszka w takim kopalniamym syfie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 DO PISMAKOW IP: 213.77.79.* 12.11.03, 09:09 Piszecie bzdury o olbrzymich zarobkach gornikow, ale zaden nie napisze ile zarabiaja dzialacze zwiazkowi. Dzialacz zwiazkowy zgodnie z ustawa zarabia tyle co nadsztygar dolowy,(okolo 4ooo netto} i to dzialacze najbardziej protestuja przy kazdej probie zmniejszenia ich ilosci. Policzcie ile jest zwiazkow w kazdej kopalni i kazdy przewodniczacy bierze taka kase z pieniedzy kopalni nie zwiazku i to jest chore, bo on walczy o dobro swoje i tego kto mu placi a nie robotkikow. Nalezy bezwzglednie i jak najszybciej zmienic ustawe o zwiazkach zawodowych. W zakladzie powinno sie rejestrowac zwiazek jezeli do niego bedzie nalezalo co najmniej 30% zalogi. Zwizki powinny utrzymywac sie ze skladek a nie dotacji.Teraz nik nie kontroluje na co sa wydawane pieniadze ze skladek a wiem ze wydawane sa na alkohol, przyjecia i libacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Tradycja lewej kasy IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 09:35 Na koleji też są deputaty węglowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Z PKP JEST TAK SAMO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 10:05 Mój sąsiad emreryt jezdzi do lekarza do Częstochowy kuszetką za 1 zł bo tam jest taniej. Pewnie taki przywilej ma ok. 0,5 mln ludzi. A PKP chce od nas pieniędzy. K..wy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Z PKP JEST TAK SAMO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 10:10 Racja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timon z KGHM Re: Tradycja lewej kasy IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.11.03, 10:10 U nas 99% bierze kasę bo w zagłębiu miedziowym trudno znależć dom opalany węglem, większość ludzi przestawiła się na gaz i kominki a tak poza tym żeby wziąć węgiel trzeba przedstawić akt własności na dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabra Re: Tradycja lewej kasy IP: *.btk.net.pl 12.11.03, 11:03 ale się usmiałem ...muszą miec pieniądze żeby żona o nich nie wiedziała...pantoflarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwer Re: Tradycja lewej kasy IP: 213.25.112.* 12.11.03, 13:01 żadni pantoflarze,żonka zabiera im cały geltag i fertig, bo to już tak na śląsku jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slazak Re: Tradycja lewej kasy IP: 195.94.200.* 12.11.03, 11:05 I tak sie wypowiada prezes holdingu? NIe ma zielonego pojecia o tradycji. Zawsze taki deputat dawano, a teraz z tego robi sie propagandowa tube. No to powiedzcie jeszcze o tym ze kazdy gornik dostaje codziennie troche drewna, zapomniales o tym cwaniaczku Gajos? Niech Cie ... A moze oddasz swoja pensje na biedne rodziny, pewnie od tego nie zubozejeszz, zyjesz zz tych ktorych codziennie okradasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slazak Re: Tradycja lewej kasy IP: 195.94.200.* 12.11.03, 11:08 Moj pradziadek jeden i drugi byli powstancami, ale czegoa takiego od polskiego Rzadu by sie chyba nie spodziewali. Jak to mowila moja prababka niemka "... Imasz tu ta swojo Polska" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,,, Oni byli Patriotami a Ty jesteś darmozjadem IP: 195.117.95.* 13.11.03, 20:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichociemny Paranoja IP: 130.226.201.* 12.11.03, 11:28 Czy to wazne czy im to przeleja na konto czy nie, te talony rozwalaja system sprzedazy wegla od srodka. Kopalnie placa podatek, handlarez nie, wegiel lepszy jest tanszy. Panowie opanujcie sie. Ustalcie 1000 zl dla gornika za deputat jak musi byc do odbierze w kasie i spadac a wegiel traktujmy jak towar. Teraz juz wiem czemu tam sie takie dziwne dzieja rzeczy z cena wegla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,,,,, Zamienił stryjek siekierkę na kijek IP: 195.117.95.* 13.11.03, 20:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: Tradycja lewej kasy IP: 10.120.31.* 12.11.03, 11:56 A ile rząd wydaje kasy nawet tej, która niby ma ratować górnictwo, nawet z pożyczek z Banku Światowego, dla prezesów już niby nie istniejących spółek górniczych oraz rad nadzorczych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 Re: Tradycja lewej kasy IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 12.11.03, 12:00 nareszcie jedna madra wypowiedz. tylko nie wiem dlaczego pytasz o te spolki przeciez tam siedza kolesie rzadzacych i to jest wyjasnienie. W kazdej z tych niby zlikwidowanych spolek siedzi po klkadziesiat najlepiej zarabiajacych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Tradycja lewej kasy IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 12:32 Widocznie z założenia górnik jest głupi i nieporadny, musi więc mieć żonę dla zarządzania swoimi pieniędzi. A co z kawalerami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Tradycja lewej kasy IP: *.kwbturow.com.pl 12.11.03, 12:35 i znowu art o patologiach w górnictwie i znowu szereg głosów (słusznych zresztą) z jednej strony o konieczności zreformowania branży; z drugiej wskazujacych na racje górników; dla mnie dwie rzeczy są poza dyskusją: 1. górnictwo wymaga zmian; w tym kwztałcie nie może efektywnie fcjonować i bedzie wymagało ciągłych dopłat (dodajmy: w kwotach narastajacych wprost proporcjonalnie), 2. nie jest prawdą, że górnictwo w Polsce nie ma przyszłości nt pkt 1 nie bede sie wypowiadał, bo szkoda czasu na uzasadnianie rzeczy oczywistych. ad2: wg szacunków KE zużycie energii elektr. w krajach przystepującej do Wspólnoty 10-tki "na głowę" wzrośnie w ciągu najbliższej dekady o 2,2 do 2,8 raza, by osiągnąć najpóźniej w 2015 r. średnią zbliżoną do unijnej. W Polsce niemal 100% energii elektr. wytwarzamy w elektrowniach "konwencjonalnych" (wegiel kamienny lub brunatny); na dziś dzień wegiel (kamienny), którego nie można sprzedać stanowi niespena 20% ogólnego wydobycia; sytuacja wcale nie jest zła! skoro bowiem zapotrzebowanie na energie będzie rosło to: a) albo elektrownie będą zuzywały wiecej węgla, b) albo wybudujemy ich wiecej (powstaje juz Bełchatów II), c) albo powstaną znaczące alternatywne "żródła energii" (np. ze dwie "atomówki") - w co nie wierzę d) albo będziemy importować znaczące ilości energii, lub wegla, lub i energii i węgla - (co niestety jest możliwe; byle nie w takiej skali, która zmarginalizuje rodzime firmy). Ostatnia mozliwość stanowi znaczne zagrożenie wszczególnie w kontekście przewidywanej na 01.01.2005 r. "częściową liberalizację" rynku energii elektrycznej (swoboda kontraktacji dla podmiotów instytucjonalnych w ramach UE); obawiam sie że nasza energetyka nie jest przystosowana do konkurencji cenowej z o wiele efektywniejszymi koncernami zachodnimi. Gerneralnie jednak stoje na stanowisku, że można uczynić nasze górnictwo opłacalnym - należy jednak powołać kompetentnych ludzi do jego zrestrukturyzowania; odpolitycznić zarządy; wpuścić kapitał prywatny (tak, tak - na tym można zarobić!); nawet nie wiecie ile mozna zaoszczędzić w kopalniach ciężkich pieniędzy i to wcale nie kosztem wypłat górników! Pozdrawiam wszystkich górników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek948 Re: Tradycja lewej kasy IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 12.11.03, 14:54 Juzod wczoraj probuje wytlumaczyc gdzie sie tworza koszty ale wiekszosc niewiele z tego rozumie. Do tego co dotychczas pisalem nalezy dodac bzdurne inwestycje na urzadzenia, ktore po kilkunastu godzinach eksploatacji wylacza sie bo nie zdaja egzaminu, ale ktos bierze od producenta (zachodnieg) za to niezla kase. Na naszej kopalni mam kilka przykladow takich zakupow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Re: Tradycja lewej kasy IP: *.biz.net.pl 12.11.03, 12:58 Gość portalu: Pabi napisał(a): > Slask dac niemcom i wszyscy beda zadowoleni. Slazacy ze wreszcie Hahaha, a po cholere Niemcom brac Slask na garba? dosyc maja problemow z integracja NRDowka i wcale o tym nie marza. To tylko takie marzenia Slazakow, ale moga je porzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
kkkaczory_piss_brothers 'Nikt nie zrozumie Slaska' Kutz 12.11.03, 13:12 Tak...normalny czlowiek nie rozumie, ze mozna dostawac 14, barborke, deputat:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pArisien. Pabi - polglowek tygodnia. Gratulujemy. IP: *.univ / 192.168.24.* 12.11.03, 13:19 Gość portalu: Pabi napisał(a): > Slask dac niemcom i wszyscy beda zadowoleni. Slazacy ze wreszcie > beda pod niemcem, Niemcy ze beda mieli slask,a biedni polacy ze > problem slaska zniknie. Przykre to lecz prawdziwe. i niech mi > tylko jakis gornik zastrajkuje.... Odpowiedz Link Zgłoś