pitland.pl 16.08.09, 22:43 nie bawi Was wizja jakiegoś ekonomicznego żartu z nas wszystkich - np. -5% PKB za 2010 r.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ass Tak to jest jak administrację się dopieszcza :D IP: *.jmdi.pl 23.08.09, 17:38 Tylko długi rosną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyla noga Partnerstwo publiczno-prywatne? IP: *.xdsl.centertel.pl 23.08.09, 21:05 Ale zaraz pojawią się argumenty, że to właśnie budowa dróg, linii kolejowych i tym podobne są sposobem na rozruszanie gospodarki i że nie można na nich oszczędzać. - I owszem. Trzeba tylko pamiętać o ograniczeniach finansowych i szukać uwzględniających je rozwiązań. Przykładem może być pomysł szerszego stosowania partnerstwa publiczno-prywatnego. A na to ten wyszydzany Winiecki: - O, nie. Dróg nie będzie, bo urzędnicy boją się partnerstwa publiczno-prywatnego. Niektórym się wydaje, że dzięki pieniądzom unijnym pojawiło się jakieś światełko w tunelu. Ale urzędnik w tym tunelu widzi: CBA, ABW, prokuraturę i innych "myśliwych", którzy nie mają zielonego pojęcia o ekonomii. I ten urzędnik myśli tylko o tym, żeby nie trafić do paki. klik Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: Partnerstwo publiczno-prywatne? 23.08.09, 21:40 Partnerstwa publiczno-prywatnego przy budowie dróg nie będzie, bo to się zwyczajnie nie opłaca. Spójrz na odcinek Kraków Katowice autostrady a4. Jest to prawdopodobnie najlepsze miejsce na autostradę w kraju. Odcinek 71 km dziś kosztowałby co najmniej 2,8 miliarda złotych. Chcesz, żeby inwestycja zaczęła przynosić zyski za 10 lat. (wybrałem bardzo długi horyzont, maó kto dziś zapłaciłby za mieszkanie do którego się za 10 lat wprowadzi). Masz szczęście, bo ruch na tej drodze jest największy w Polsce. Zastanawiasz się jakie wprowadzić opłaty? Dzielisz koszt budowy przez 3600 dni. Wychodzi Ci ok. 750 000 zł. teraz dzielisz to przez spodziewaną liczbę aut (musisz się liczyć ze spadkiem z obecnych 29 tys., z powodu opłat) 25 tys. Dokładasz do tego 5 zł na bieżące wydatki i remonty i otrzymujesz 35 zł. Wierzysz w ten biznesplan? Bo ja wcale. bardziej prawdopodobne, że musiałbyś pobierać 50 zł i liczyć, że zanim droga się zupełnie rozpadnie Twoi spadkobiercy ją spłacą. Znajdziesz zerowe zrozumienie u kierowców, że opłaty na polskiej autostradzie powinny być dużo wyższe niż, gdzie indziej ze względu na wyższe koszty budowy i mniejszy ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPOko Re: Partnerstwo publiczno-prywatne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:33 faolitarna napisał: > Partnerstwa publiczno-prywatnego przy budowie dróg nie będzie, bo to się > zwyczajnie nie opłaca Będzie, będzie, syneczku, Donald POdpisał przecież umowę na A1 z Częstochowy do Piotrkowa. Także sPOko marchewa. Stać nas na cud. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: Partnerstwo publiczno-prywatne? 23.08.09, 23:21 Zrobiłem mały research, bo zacząłem wątpić w ludzki rozsądek. Są obecnie na etapie konsultacji społeczno-środowiskowych. Ja bym na ich miejscu prowadził te konsultację jeszcze ze 4 lata, zapłacił wszystkie kary i zapomniał o partnerstwie publiczno-prywatnym przy budowie polskich autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 17:41 A ja bym zapytał kiedy kmiecie zaczną się dokładać? Kiedy zaczną płacić podatki dochodowe, kiedy przestaniemy im KRUS fundować? To jest kopalnia pieniędzy, a nie nieustanne zdzieranie skóry z przedsiębiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutki Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 18:30 mikolaj.plank napisał: > A ja bym zapytał kiedy kmiecie zaczną się dokładać? Kiedy zaczną płacić podatki dochodowe, kiedy przestaniemy im KRUS fundować ? dok;adnie tak! kiedy kmiecie,czyli chlopi,rzeczywiscie zaczna zywic,bo bronic juz nie musza; armia jest zawodowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPOko Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:35 luzuj, luzuj, syneczku:) Donald obecnie prowadzi kampanię wyborczą, także nie ma takiej opcji, żeby zrobił bubu wyborcom rolniczym:) Luzuj, syneczku, stać nas na cud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiking Re: Duży dług to długi kryzys IP: 193.108.42.* 23.08.09, 18:33 Tak ale przepisy w PL sa takie ze calkiem sporo przedsiebiorcow przechodzi na KRUS. Kup pan nieco ponad hektar ziemi (10000m^2) nawet nie musi byc w jednym kawalku i juz jestes rolnikiem. Placisz KRUS i gra. a czasami zdarzaja sie jakies łąki do kupienia o tej powierzchni za calkiem rozsadna cene. Problem w tym ze ta ziemia zamiast wydawac plon jest po to aby ktos mogl placic KRUS i lezy odlogiem lub po to aby dany osobnik nie musial sie martwic o odrolnienie zeby postawic sobie domek. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 18:36 mikolaj.plank napisał: > A ja bym zapytał kiedy kmiecie zaczną się dokładać? Kiedy zaczną płacić podatki > dochodowe, kiedy przestaniemy im KRUS fundować? To jest kopalnia pieniędzy, a > nie nieustanne zdzieranie skóry z przedsiębiorców. "jak sąsiadowi krowy padną" to tobie matole bedzie lepiej? Walcz o reformowanie państwa i mniejsze obciążenia dla wszystkich , a nie o zwiększanie obciążeń najbiedniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 19:25 Rolnicy nie są biedni. Każdy z nich posiada majątek (nieruchomości, maszyny) o wartości przekraczającej wyobrażenie przeciętnego mieszczucha. A jeśli nie potrafią zrobić z tego użytku nie to sprzedadzą tym który będą lepiej wiedzieli co z tą ziemią zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 19:51 Gość portalu: Macho napisał(a): > Rolnicy nie są biedni. Każdy z nich posiada majątek (nieruchomości, maszyny) o > wartości przekraczającej wyobrażenie przeciętnego mieszczucha. A jeśli nie > potrafią zrobić z tego użytku nie to sprzedadzą tym który będą lepiej wiedzieli > co z tą ziemią zrobić. Jasne przezarliście już majatek państwowy teraz czas łapy wyciagać po chłopski.Zrobiliście z robotnika niewolnika teraz czas zrobić z chłopa parobka.Bo wam ciagle mało i mało . Najwyższy czas zreformować panstwo i połowę administarcji wysłać do twórczej pracy.A od chłopa i robotnika wara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Duży dług to długi kryzys IP: 94.75.67.* 23.08.09, 20:31 stolat3 napisał: (...)> Jasne przezarliście już majatek państwowy teraz czas łapy wyciagać > po chłopski. (...) Ależ ten majątek przeżarli prole na spółkę z chłopami. Jak myślisz, z czego żyje 2 miliony chłopskich rodzin od dwudziestu lat? Skąd mają ziemię? Zresztą jak można opór przed karmieniem chłopstwa nazwać "wyciąganiem ręki po chłopski majątek"? Znaczy, jeśli w następnym miesiącu przestanę pracować na utrzymanie chłopa to mu coś zabiorę czy nie dam? Z taką logiką daleko nie zajedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 20:45 Naprawdę nie chcę obciążać najbiedniejszych (bo oni i tak niewiele zapłacą. Więc na początek propozycja zniesienia KRUS to dobry pomysł. Powinno się też rozmontować system rent i emerytur w ogóle. Na to trzeba oczywiście czasu, żeby odwołać wszystkie te ustawy społeczne. Trzeba byłoby zlikwidować część ministerstw i urzędów. Na początek Przydałoby się zwiększyć podatki. Na początek oczywiście Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Ono wydaje się działać niemal emocjonalnie. Ba, przegapiłem Ministerstwo Sportu i Turystyki. Że też coś takiego się uchowało. Mamy Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego? Ogólnie słuszna inicjatywa, ale nie dałoby się tego skomercjalizować? czy nie lepiej, żeby kultura była samowystarczalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex ___ A kiedy PO dotrzyma obietnic? ____ IP: *.radom.vectranet.pl 23.08.09, 21:48 Mialo byc zmniejszenie sejmu o polowe, likwidacja senatu, przyjazne Panstwo i wiele innych spraw, ktore znacznie zmniejsza wydatki budzetowe, a jak na razie sa laptopy za darmo i rozdecie obslugi prasowej rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 17:48 Zgoda, po prostu za dużo pasażerów na gapę. O emerytach policyjnych nawet mi się pisać nie chce. O wojskowych podobnież, a spróbuj tylko któryś ruszyć, to zaraz się podniesie wrzask Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl [...] 23.08.09, 17:55 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl [...] 23.08.09, 17:55 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPOko Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:37 haha, znieśmy ten KRUS, a cena chlebka skoczy kilka razy do góry, ale sPOko, sPOko, syneczki, zapłacimy stać nas na to, stać nas na cud. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Znów ten chleb 23.08.09, 23:30 O co chodzi z tą ceną chleba. Czy ktoś rzeczywiście zjada miesięcznie chleb za 50 zł. Tyle raczej przypada na 3-4 osoby. Może i podwojenie ceny chleba byłoby zauważalne, ale przecież nie jest to duże obciążenie finansowe. Ludzie kupują sobie samochody do prywatnego użytku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Znów ten chleb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 02:11 żarcie już teraz jest drogie jak cholera. Nie wiem ile ty wyciągasz, moze nie robisz zakupów, ale uwierz - drogo jest, przeciętny Polak wydaje pół pensji na żarcie, a przecież nie tylko chleb by zdrożał gdyby znieśli ten KRUS, ale wszysto co się je. Nawet runo leśne, heh (dlatego, ze to zbierają i sprzedają krusowcy) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 18:00 Włościaństwo niech się miłościwie zamknie z tym swoim biadoleniem. Każdy z nich jest właścicielem nieruchomości o wartości wielu milionów złotych i dla nich każdy miastowy to zwyczajny dziad. A jeśli nie mają z czego żyć niech sprzedadzą parę hektarów ziemi. W XIXw to był standard i nie widzę żadnego powodu by tych milionerów sponsorować z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.ip.jarsat.pl 23.08.09, 19:14 a nie o wartości kilku miliardów na przykład?? :-)) buraczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 19:22 Policz sobie ile kosztuje sama ziemia w np. 20ha gospodarstwie. Ja wiem że to za trudne dla matołów twojego pokroju, ale możesz skorzystać z kalkulatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdgsdg Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 21:33 po pierwsze napewno nie jest warta miliony, po drugie sprawdź matole ile jest tych 20 ha gospodarstw, większość gospodarstw w Poslce ma powierzechnię poniżej 10 ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella96 Re: Duży dług to długi kryzys IP: 195.82.180.* 23.08.09, 22:26 I dlatego właśnie są niedochodowe. Tobie się wydaje ze z gospodarstwa 10ha utrzymasz siebie, żonę, trójkę dzieci, 2 samochody, domek, basen i jeszcze starczy na wakacje na Hawajach? Nawet przy dopłatach unijnych nie dasz rady, chyba że posadzisz maryśkę i będziesz handlował na lewo. Czas pomyśleć kolego - a chłop polski jest przyzwyczajony do tego, "że mu się należy"... P. Odpowiedz Link Zgłoś
hefajstos-q Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 19:33 cloclo80-jawny przyjacielu chłopów masz tendencyjny, a tym samym fałszywy ogląd sprawy. W stronach gdzie mieszkam,(teren podgórski), dużo pól jest porzuconych. Nikt ich nie chce kupić. Dostałbyś działki rolne za darmo, gdybyś opłacił notariusza. Nie można ich oddać na skarb państwa, tego na pewno nie wiem (należałoby to sprawdzić), bo dawniej opłacając notariusza można było przekazać działki bezpłatnie na skarb państwa. Oczywiście są to tylko działki rolne (nie pod budowę hipermarketów). Dlaczego chłopi płacąc podatek gruntowy nie chcą pól uprawiać nawet z "wielkimi dotacjami rolniczymi"? Odpowiedź jest prosta i zrozumiała powinna być dla ciebie. Nie opłaca się i to jest cała tajemnica. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: village observer Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.cable.smsnet.pl 23.08.09, 22:49 Uprawa działeczek po 1 ha - a takie (i mniejsze) dominują na południu Polski - nie może się opłacać, no chyba, że uprawia się coś, co ma wyraźnie wyższą od dopuszczalnej zawartość THC ;-P No ale to często-gęsto ojcowizna, Panocku, i w łobce rence jej nie łoddamy, hej! Mam kontakt zawodowy z tą specyficzną branżą (w innej, niż pogórze części kraju), mimo woli czynię rozmaite obserwacje z życia wzięte i wiem, że produkcja rolna może się opłacać i to naprawdę nienajgorzej, szczególnie, że od 2004 roku funkcjonują dodatkowe bodźce ekonomiczne, w postaci szerokiego spektrum dopłat. Rzecz w tym, że aby biznes - a w takich kategoriach, nie "żywią y bronią", należy o produkcji rolnej myśleć - się opłacał, to areał użytkowany rolniczo musi być odpowiednio duży. Musi osiągnąć "masę krytyczną", przekroczenie której jest konieczne, by biznes zaczął się kręcić. I są tacy, którzy potrafią taki biznes zorganizować (i nie mam tu na myśli "rolników z Marszałkowskiej"). No ale oni nie gospodarzą na 1-2 ha po tatusiu... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 17:57 W sumie nie wiem po co ten suto opłacany pajac prezentuje tutaj swoje wypociny skoro sam nie ma bladego pojęcia jak i kiedy może to zostać zrobione. Dodatkowo muszą być spełnione po temu określone warunki i nie jest to tylko i wyłącznie kwestia chciejstwa rządu. Jeśli PO podniesie podatki nie ma większych szans na wygranie wyborów. Po co głosować na PiS-bis skoro można na oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 18:11 hmm - PiS obnizal podatki.... POdwyzki POdatkow to specjalnosc PO Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutki Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 18:31 3miastowy napisał: > hmm - PiS obnizal podatki.... POdwyzki POdatkow to specjalnosc PO eeetam,cos mieszasz,bo za PiS byla koniunktura budownictwa a za PO regres i kryzys swiatowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiking Re: Duży dług to długi kryzys IP: 193.108.42.* 23.08.09, 18:35 Odpowiedz jest tylko jedna - po to ze ci sie tylko klaniaja Ojcu Grzybkowi z Torunia a PIS chodzi przed nim na kolanach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Półgłówku Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.cable.smsnet.pl 23.08.09, 19:28 Odpowiedzi są dwie - po te ze ci sie tylko klaniaja cesarzowi Walterowi z Warszawy a PO chodzi przed nim na kolanach. widzisz półgłówku jaki świat jest kolorowy? Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy minister idiota 23.08.09, 18:09 wprowadzenie euro przeniesie sie na wzrost gospodarczy - ta, zwlaszcza w swietle doswiadczen Slowacji ( -6% PKB ) czy Litwy ( lit powiazany z EURO - w II kw. spadek PKB -22% ). Co za idiota. Kiedy Parada Oszustow wprowadzi w zycie swoje zapowiedzi - likwidacja KRUS, reforma wydatkow budzetowych, 3 x 15% podatki, podatki dochodowe dla rolnikow, skladka zdrowota oplacana przez rolnikow nie z budzetu itp. Pamietacie tych niby liberalow - jak sie obnizy podatki to wzrosna dochody budzetu..... a teraz co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kipi po Podziekujcie oszuscie Tusku ze zniszczyl POlske!! IP: *.midd.cable.ntl.com 23.08.09, 18:12 us Odpowiedz Link Zgłoś
boguswi Re: minister idiota 23.08.09, 18:36 Święte słowa, to że eksport się jeszcze trzyma, to zasługa niskiego kursu złotego, jednym ze znanych metod pobudzania gospodarki w kryzysie do właśnie obniżanie kursu waluty, a ci uparli się na to euro. Faktycznie PO i PSL uduszą nas niechęcią do zmian strukturalnych np. w KRUSIE czy emeryturach mundurowych. Dla majaczeń Tuska o fotelu prezydenta (po co nam kolejny głupawy oportunista i promotor nepotyzmu na tym urzędzie?!) zapłacimy my wszyscy brakiem reform. Zresztą samo to ministerstwo finansów to też swoiste panoptikum przeróżnych postaci, żeby tu przytoczyć znaną oszustkę podatkową niejaką Chojna-Duch, wiceminister przecież! Ludzie, kto nami rządzi i aż strach pomyśleć, że myśmy sami ich wybrali, a o tzw. opozycji to w ogóle strach pisać. Ja mam tylko cichą nadzieję, że jednak Opatrzność nad nami czuwa! Odpowiedz Link Zgłoś
staszniew Re: minister idiota 23.08.09, 18:38 idiota to ty jesteś, i to kompletny. naucz się odróżniać dane yoy (rok do roku) od mom (miesiąc do miesiąca), to że spadło PKB Litwy rok do roku o 22% nie znaczy, że ten spadek nastąpił w drugim kwartale. Ale widać że kompletnie tego nie możesz zrozumieć. u nas byłyby jeszcze gorsze doświadczenia teraz, gdybyśmy mieli euro, bo Polsce się zwyczajnie czy też raczej przypadkowo poszczęściło, że w niefortunnym momencie jak zaczęły uciekać zamówienia i popyt, to i kapitał zaczął uciekać i nasza waluta gwałtownie osłabła, co zamortyzowało szok i zapobiegło tragedii. Akurat w państwach bałtyckich tak się stać nie mogło, więc to tylko zbieg okoliczności, że nie mamy sami spadku PKB na poziomie 5 procent. Już nawet nie bede ci tłumaczyc co to jest krzywa Laffera, bo to taaaakie skomplikowane, ze tego nie zrozumiesz. Bo jak to mozna zrozumiec, ze jak ktos unika podatków, bo są za wysokie i bardziej mu się opłaca kreatywna księgowość, to że to się może zmienić? Euro to cięcie kosztów ochrony przed ryzykiem kursowym i transakcyjnym a także możliwości taniego kredytowania przedsiębiorstw, ale naturalnie, skąd ma to wiedzieć taki obibok który tylko pobiera emeryturę w wieku 40 lat albo rentę od ludzi uczciwie płacących podatki, bo nie od PAŃSTWA, ale od wszystkich pozostałych pracujących, w końcu w Polsce tylko 55% ludzi w wieku 18-65 pracuje, reszta okrada uczciwych, pominąwszy biednych i kalekich. Dalej, demagogia, populizm, proste hasełka pod publikę, dalej pogrążajcie "liberałów", a chwalcie Lepperów i innych "specjalistów" wszelkiej maści, no dalej, dalej. Literaci do piór, robotnicy do łopaty. A do gospodarki - ekonomiści. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: minister idiota 23.08.09, 19:10 POpaprancu rozczuliles mnie swa znajomoscia angielskiego mom i yoy - wow - jestem pod wrazeniem. Nie bardzo rozumiem natomiast dlaczego w tak agresywny sposob prezentujesz swoje kompleksy. Napisalem wyraznie w II kwartale dla Litwy spadek PKB wynosi -22% - zakladam ( tu mozesz prawdzic, nie wymyslilem tego), ze byle POkemon - zaoczny absolwent prywatnej akademii w Kielcach wie, ze chodzi spadek rok do roku - moze ciebie nie uczyli ale takie wskazniki publikuje sie rowniez kwartalnie. Nie bardzo rozumiem co wlasciwie chciales przekazac w swoim durnym poscie - skoro sam piszesz dokladnie to samo co i ja napisalem - gdybysmy mieli EURO jak chce tego Tusek to bylibysmy teraz w podobnej sytuacji jak Litwa czy Estonia. Dzieki Kaczynskiemu i Gilowskiej jestesmy w duzo lepszej sytuacji - byle sierota po najgorszych studiach ekonomicznych wie ( powinna wiedziec ), ze posiadanie wlasnej waluty ma swoje zalety. Sierota powinna rowniez wiedziec, ze Polska gospodarka nie jest jeszcze gotowa i pewnie dlugo nie bedzie na wprowadzenie EURO ( stad tak gwaltowne zmiany kursu w ostatnich miesiacach). Ryzyko kursowe to pikus - powiedz no Einstein'ie po jakim kursie nastapi wymiana PLN na Euro? To chyba kluczowe pytanie - sciemnianie o wirtualnych korzysciach z wprowadzenia EURO mozesz sobie darowac - zapytam raz jeszcze po jakim kursie nastapi wymiana? Mam juz dosc gowniarzy poprzebieranych w garniuturki udajacych wielkich specjalistow od finansow - zamiast wiedzy i rzetelnej informacji maja jedynie geby pelne frazesow. Za ministra finansow robi magister nauk politycznych, dla ciemniakow tytulowany profesorem ekonomii - byloby dla wszystkich lepiej gdyby finansami zajmowali sie fachowcy chocby prof. Gilowska. Ide o zaklad, ze place o wiele wyzsze podatki niz ty gowniarzu. Byloby rowniez milo gdyby te sieroty odpowiedzialne za finanse w tym kraju zajely sie najpierw prostszymi sprawami niz wprowadzenie euro - na poczatek proponuje zrobic porzadek z KRUS, ZUS, wprowadzic podatki dochodowe dla rolnikow, wprowadzic skladke zdrowotna oplacana przez rolnikow itp. - uporzadkowanie budzetu to konkret - cos co bezposrednio przelozy sie na korzysci dla wszystkich - obnizka deficytu, obnizki podatkow. Pchanie sie do euro teraz w sytuacji sypiacego sie budzetu - to robienie z Polski europejskich pariasow - najpierw posprzatajmy na krajowym podworku - potem euro. euro to fetysz dla polglowkow z glebokimi kompleksami. Czekam az rzad zacznie wypelniac swoje zapowiedzi przedwyborcze: 3x15%, podatek liniowy, obnizki podatkow, reforma KRUS itp. itd. Przyponmne raz jeszcze liberalny frazes jakze popularny przed wyborami - ( sam sie na niego powolujesz .... Laffler ) - obnizka podatkow prowadzi do zwiekszenia wplywow do budzetu.... czekam na realizacje tych zapowiedzi - martwi mnie zapowiedz podwyzek podatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: minister idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.09, 19:12 Euro to możliwość tańszego (a to nie to samo co taniego) kredytowania o ile centrale banków zagranicznych zezwolą lokalnym agenturom na prowadzenie poważniejszej akcji kredytowej co nie jest wcale takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Pamietacie tych niby liberalow" 23.08.09, 20:42 Przypominanie obietnic wyborczych sprzed kryzysu jest braku zrozumienia tego co sie stalo na swiecie. Swiat sie radykalnie w 2008 roku zmienil. Niedlugo slowo kryzys wyjdzie z uzycia przy juz przy 1% wzroscie gospodarek krajow rozwinietych. Powrot do 3, 4 czy 5 % wzrostu w dajacej sie przewidziec perpektywie jest malo prawdopodobny. Obecnie srodki, ktore uratowaly system finansowy przed kompletnym haosem a gospodarke swiatowa przed bankructwem i wojnami beda latami hamowac dynamike rozwoju krajow wysoko rozwinietych. Nie nasi jedni potulnie "podwineli ogon" w swoich calkowicie falszywych ocenach rzeczywistosci. Nasi po raz pierwszy zreszta od czasow uwolnienia sie spod moskiewskiego namiestnictwa robia po swojemu (i poki co wydaje sie ze dobrze) nie wzorujac sie, jak do tej pory, na zupelnie nie przystajacych do naszej sytuacji wzorcach z bogatych krajow o dlugiej tradycji wolnorynkowej, czesto bezmyslnie ale nie bezinteresownie, reklamowanych przez nasza odmozdzona sfore dziennikarska. Re: minister idiota Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: "Pamietacie tych niby liberalow" 23.08.09, 20:51 Czemu polska gospodarka ma w ogóle rosnąć? Nie chodzi o to, czemu ma rosnąć w tym momencie, ale w ogóle. Kto wprowadził taką zasadę? Czemu wszyscy mamy tego wzrostu poszukiwać? Skąd wiadomo, że wzrost gospodarczy jest tak pożądany? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Potrzebujesz kursu ekonomi: wzrost PKB (czyli 23.08.09, 21:46 gospodarka, ktora rosnie) jest nieomal nieodzownym warunkiem zmniejszania bezrobocia i zapewnienia spokoju spolecznego poprzez poprawe warunkow bytu (pensji) pracujacych. Nie wspominajac juz o zawsze korzystnym poprawieniu krajowej sytuacji wobec tych, ktorych naszym wzrostem gospodarczym przescigamy. Ci z "pierwszego szeregu" zawsze maja latwiej nie tylko zreszta w rywalizacji ekonomicznej. To dlatego od najmlodszych lat (ze szkolnymi wlacznie) wszyscy sie do tego "pierwszego szeregu" za wszelka cene, niezaleznie od potencjalnych mozliwosci, wpychaja. Dwudziestolecie bezmozgowia w naszym kraju bylo i jest dobitnym swiadectwem tej, nie tylko zreszta u nas funkcjonujacej, prawidlowosci. Duzo zalezy co rozumiesz pod slowem "pozadany". Zapewnia politykom wieksza swobode szabrownictwa bez ryzyka, ze coraz liczniejsi zdesperowni bezrobociem albo bieda zaczna ich, jesli juz nie wieszac (do czego moglo u nas dojsc za komuny) to zmieniac w trybie wyborczym (to jest ta przewaga demokracji nad komuna). Re: "Pamietacie tych niby liberalow" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nano Re: "Pamietacie tych niby liberalow" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 01:36 Gospodarka ma "cały czas" rosnąć z powodu narastających długów i coraz większych kosztów ich obsługi. Nikt nie myśli o spłaceniu zadłużenia (nie wiadomo czy jest to w tym momencie nawet możliwe...) a żeby jeszcze przez jakiś czas system się nie wywrócił potrzebne są wzrosty. To tak jak z narkomanem, który potrzebuje coraz większych dawek bo poprzednie już nie wystarczają. Gdyby zamiast deficytu były zyski, a zamiast kredytów oszczędności to recesje nie byłyby problemem. Niestety politykom bardzo przyjemnie się rozrzuca nie swoje pieniądze (z podatków). Jeszcze fajniej się wydaje środki, które nie zostały jeszcze nawet zarobione (z pożyczek, obligacji, kredytów, tudzież z podaży pieniądza). Innym słowy wzrost gospodarczy lepiej aby nadążał za stopą inflacji bo inaczej będzie coraz biedniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: minister idiota IP: *.traco.pl 23.08.09, 22:21 Ty sam jesteś idiotą i wyraźnie miałeś do szkoły pod górkę, bo nie znasz podstawowych prawideł ekonomi i piszesz jak jakiś nieuk. Po pierwsze, to jakie może być zadłużenie jest wyraźnie określone przez prawo i to że włosi mają ponad 100% nic dla nas nie oznacza, bo tak jak powiedział wiceminister, konieczne będą działania zgodne z ustawą. Po drugie LUDZIE, my nie jesteśmy Słowacją ani Litwą to są kraje po kilka milionów mieszkańców! Jesteśmy 40 milionowym rynkiem, euro po pierwsze pobudzi nasz eksport i podniesie konkurencyjność produktów, nie będzie przelicznika, a więc uproszczenie w prowadzeniu transakcji, pamiętajcie, że znaczna większość naszego eksportu to zachodnia Europa! Euro nie jest lekarstwem na nasze problemy, ale nie jest też tragedią jak zwiastują to nieuki i pacany bez szkoły. Po wtóre, chyba pisze to jakiś przedstawiciel Przeproście i Spie...jcie, bo nie zwraca uwagi na obiektywne fakty, które przemawiają zdecydowanie za tym rządem i jego politką. Nie sa oni święci, ale: prowadzą politykę gospodarczą, czego pis nie robił i czego skutkami są stocznia i inne. Po drugie jako jedyni w Europie mamy + wzrost gospodarczy, to chyba o czymś świadczy, po 3 w tak rozwydrzonym i niewyedukowanym społeczeństwie jak nasze sprawowanie władzy to jest prawdziwy slalom gigant. Wiecznie czepiające się związki zawodowe, a głównie ich działacze, którzy szukają własnego interesu, skubiące z podatników kase grupy zawodowe - górnicy, czy stoczniowcy, ale też lekarze, pielęgniarki, czy nauczyciele... nasze społeczeństwo to zgraja debili, którzy nie widzą nic dalej własnego tyłka. Nie mają wiedzy i kwalifikacji nawet w branżach w których pracują, a zajmują się tylko jałowym gadaniem i rozpamiętywaniem, dlatego właśnie jesteśmy tu gdzie jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: minister idiota 23.08.09, 22:39 ten rzad jest wlasnie emanacja 'stada debili' jak piszesz. premier malarz kominow, minister finansow magister udajacy profesora, rzecznik rzadu stroz nocny, minister sz - byly sojusznik talibow, minister ON - lekarz psychiatra. udzielajacy wywiadu tez kwalifikacjami nie grzeszy - ma nas wprowadzac do euro.... smiechu warte. pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Kotecki podoba mi sie podejscie jakie prezentujesz - jesli fakty nie pasuja do prezentowanej tezy tym gorzej dla faktow. A te dla milosnikow wprowadzenia euro w Polsce sa druzgocace - Slowacja - z euro - wpadla w recesje. Litwa, Lotwa, Estonia - kraje, majace powiazana walute z euro ( ERM2 ) - katastrofa gospodarcza ( Litwa spadek PKB -22%, Estonia -18% ). Coz w tej sprawie ma za znaczenie wielkosc rynku? Toz kapitaly i tak importujemy z zewnatrz. Doskonaly bilans handlowy jaki od niedawna ma Polska to wlasnie dobroczynny skutek nie wprowadzania w Polsce EURO. Dzieki temu w czasie kryzysu polska gospodarka stala sie jeszcze bardziej konkurencyjna - stad u nas sa zamowienia - na Slowacji ich nie ma. Slowacy, Litwini zamiast kupowac u siebie - przyjezdzaja do nas - bo u nas jest TANIEJ! Dosc juz mam tego durnego molestowania wszystkich dziejowa koniecznoscia wprowadzenia w Polsce EURO - owszem kiedys trzeba bedzie je wprowadzic - najpierw jednak trzeba posprzatac na wlasnym podworku - zrownowazyc budzet, obnizyc podatki, zlikwidowac wczesne emerytury ( gornicze chocby), zreformowac KRUS, 3x 15%, podatek liniowy itp. Czekam az wreszcie ten rudy len wezmie sie do roboty i zacznie reformowac ten kraj. Poki co ostatnie dwa lata zostaly calkowicie zmarnowane ( smiechu warte aby doradca ekonomicznym premiera byl eks-kapus polonista z wyksztalcenia Boni - to zdaje sie najwiekszy fachowiec w tym zalosnym rzadzie ). Czas ucieka..... Na koniec zapytam - dlaczego zwolennicy euro nie potrafia przedstawic sensownych argumentow na poparcie swoich tez? Rok temu, teraz tym bardziej Polska nie byla i nadal nie jest na wprowadzenie euro - nie spelniamy praktycznie zadnego kryterium decydujacego o przystapieniu do euro - co wiecej kurs PLN jest wyjatkowo niestabilny, nie wiadomo jaki mialby byc kurs wymiany - ale pro-europejskie leminig dalej paplaja o jak najszybszym wejsciu do strefy euro. To jest zalosne - o gospodarce i finansach nie macie zielonego pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: minister idiota 23.08.09, 22:59 obudź się człowieku. Już wkrótce to nastąpi. Będą nas leczyć dobrze zarabiający lekarze i pielęgniarki. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: minister idiota 23.08.09, 23:39 tak, tak - wszyscy zaslugujemy na cud gospodarczy Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: minister idiota 23.08.09, 23:46 Chociaż jestem zwolennikiem euro (a właściwie wrogiem Skrzypka) to nie moge się zgodzić z tym co napisałeś. Za różnicę między Polską, a Litwą odpowiada w dużym stopniu zdrowszy system bankowy. Na Litwie było znacznie więcej preferencyjnych kredytów. Dziś powinniśmy dziękować bankowcom za każdy kredyt, którego nie udzielili. Rada Polityki Pieniężnej też radziła sobie całkiem nieźle utrzymując stopy procentowe na dość wysokim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol 55%już dawno przekroczono.Tylko dzięki "kreatywnej IP: *.bredband.comhem.se 23.08.09, 18:46 księgowości" nie mówi się o tym głośno.Z drukiej strony oznacza to katastrofę albowiem czeka się "z założonymi" rękami nie próbując już w tej chwili reagować na zaistniała sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelam Kiedy wreszcie PiS przestanie rządzić? 23.08.09, 19:19 No nie, jeszcze dwa lata takich rządów PiS i będzie zupełna klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Volvo Re: Kiedy wreszcie PiS przestanie rządzić? IP: *.cable.smsnet.pl 23.08.09, 19:30 klapa to twój mózg, naoliw go bo się przyciera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha,ha,ha Re: Kiedy wreszcie PiS przestanie rządzić? IP: *.adsl.alicedsl.de 24.08.09, 06:57 debilu (PL) PIS juz nie rzadzi od POnad 2,5,roku Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz III RP to skończony bankrut 23.08.09, 20:10 Obecnie żyjemy przejadając pieniądze, których nie wpłacamy na swoje emerytury. Tak przez kolejne rządy są umyślnie ustawione stawki ubezpieczenia społecznego. Chodzi o pozorację, że nam starcza na bieżące zycie. Dlatego emerytur pozwalajacych na przeżycie dla Polaków nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 20:41 "Przygotowania do wprowadzenia euro powinny wystartować co najmniej 32 miesiące wcześniej. To minimalny czas na przeprowadzenie wszelkich procedur i spełnienie formalności..." Ten pan jest pełnomocnikiem rządu ds. wprowadzenia euro w Polsce. To ja się pytam: za co ten pan bierze pensję?? Przygotowania jeszcze nie wystartowały, a perspektywa jest 2,5-letnia gdyby przygotowania wystartowały dzisiaj.... czy aby przypadkiem pan Kotecki nie jest pasożytem, bo zajmuje się czymś czego nie ma?? Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 20:54 Czy kryzys polega na braniu kasy od rządu USA? Czyli okradaniu społeczeństwa przez kapitalistów i wolno rynkowców? A kiedy okazuje się że GS notuje ogromne zyski (jak?! przecież kryzys...) to wypłaca niebagatelne premie...i oddaje kasę...Coś chyba jest nie tak... proponuje pensje minimalną na PO.ziomie 2000zł i obcięcie o 50% zasiłku dla bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 21:05 Chcesz, żeby zwolnić wszystkich, którzy nie zarabiają 2000 zł? W jaki sposób to pomorze komukolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 21:16 Chłopie ty raczej nic nie rozumiesz. A GS w mojej gminie od 10 lat nie istnieje. Mając kilkadziesiąt sklepów w kilku gminach, swoją piekarnię i masarnię, przegrał z pojedynczymi sklepami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugo Re: Duży dług to długi kryzys IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.09, 23:06 GS - miszcz! Odpowiedz Link Zgłoś
kostkiewicz321 Re: Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 21:18 Spadek PKB Polski o 5% a nawet 10% jest jak najbardziej realny w najbliższych dwóch latach. Polska gospodarka reaguje z opóźnieniem na to co dzieje się na Zachodzie. Poza tym podobnie jak gospodarki Ukrainy czy Rosji jest mało elastyczna, nierynkowa, napędzana w dużym stopniu popytem wewnętrznym a osoby, które ją regulują wychodzą się ze struktur mafijnych lub służb specjalnych. Obecne dane o PKB są mocno fałszowane, chociaż pojawiają się już pierwsze jaskółki - np. produkcja przemysłowa na duży minusie. Za kilka miesięcy budżetówka dostanie mocno okrojone wypłaty i wtedy już nie da się dłużej ukrywać stanu polskiej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Duży dług to długi kryzys 24.08.09, 00:37 Ja nie obawiałbym się spadku PKB. Jeśli tylko zachód nie utonie bardziej nie zanosi się na problemy z PKB. Rzecz w tym, że nie będzie on też rosnąć a skoro tak, to rząd zapewne przeszacuje budżet i zaryje grzywką o marmur. Dodatkowo zwracam też uwagę, że poziom PKB nie ma 100% przełożenia na dochody budżetowe. Z jednej strony PKB nie jest równe budżetowi państwa. W Polce ta relacja jest i tak wysoka i wynosi ok. 0.4. Po drugie wiele rodzajów aktywności gospodarczej tworzy PKB, ale nie daje podatków. Dlatego ruchy PKB nie są 100% wskaznikiem tego czy Jan-Vincent udrze wystarczająco dużo podatków czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raifeissen Duży dług to długi kryzys IP: *.adsl.highway.telekom.at 23.08.09, 21:24 55% nie jest prawdziwe bo rzad dawno przelal czesc dlugow na inne szczeble administracji. Procent jest liczony od PKB wiec co stanie sie z tzw. 55% jezeli PKB spadnie o 10% a na koniec roku nie da sie dalej oszukiwac spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Duży dług to długi kryzys 23.08.09, 21:34 Najwyższy czas by pomyśleć o KRUS'ie. Sprawiedliwości społecznej też by to pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
sumer55 bawi mnie jak wszyscy "na poważnie" dyskutują co i 23.08.09, 22:21 jak a ja dziką radością wracam pomięcią do wspomnień,jako to Solidarność wykazywała, że PRL jest zadłużony po uszy i jeszcze coś. A jak sami dorwali się do "wadzy" to zmontowali - z niewielką pomocą niejakiego Balcerka (winieckie wtedy koszulę w zębach nosił w jakimś tam reżimowym instytucie) - że sytuacja finansowa jest tak radosna jak to p. minister przepowiada. A naród to syćko "kupuje" jak kupowało gadaninę solidaruchów. Co to ten Kurski mówił?? Aha, ciemny lud to kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: bawi mnie jak wszyscy "na poważnie" dyskutują 24.08.09, 00:39 O wydarzeniach lat 1980-81 nie powinno się dyskutować w oderwaniu od ówczesnej ekonomii. Zrozumienie biegu i motywacji wydarzeń będzie wtedy znacznie prostsze niż przypisywanie wszystkiego skokowi Lecha przez płot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P:P:P Duży dług to długi kryzys IP: *.net.stream.pl 23.08.09, 22:24 Proponuje ukrucić polityków ich pensje i możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drugi Irlandczyk ja tam jestem sPOkojny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 22:31 Odkąd Donald te cuda zaczął wyczarowywać to nie czuję się już Polakiem, uważam, że jestem Drugim Irlandczykiem i czekam kiedy mi w końcu ten fakt w paszporcie wydrukują. Pozdrawiam wszystkich Irlandczyków from Poland, from kraina Donaldia. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Mimo wszystko warto było, bo 23.08.09, 22:44 Już wkrótce Polacy zaczną wracać z emigracji, bo praca tu będzie się opłacać. Będą nas leczyć dobrze zarabiający lekarze i pielęgniarki, dobrze zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci, dobrze zarabiający policjanci będą dbać o nasze bezpieczeństwo. Przy polskich drogach wyrosną nowoczesne stadiony i pływalnie. Czy to możliwe? Udało się w Irlandii, dlaczego ma nie udać się w Polsce? Przecież Polacy to wielki i mądry naród. Polskę też stać na swój cud gospodarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Tusk i Po{rzad}grabarzem naszej gospodarki-Polski IP: *.vic.bigpond.net.au 24.08.09, 00:07 Tusk i PO -rzad -grabarzem naszej gospodarki narodowej ! Polak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Tusk i Po{rzad}grabarzem naszej gospodarki-P IP: *.bagu.cable.ntl.com 24.08.09, 00:22 W Australii siedzisz i pyskujesz na cos ,w czym pewnie nie brales udzialu (wybory). Ja przynajmniej z perspektywy UK nie klapie dziobem ,bo konsekwentnie olewam wszelkie wybory ,bo jak wiadomo niewazne kto wygra i tak bedzie syf. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Mimo wszystko warto było, bo 24.08.09, 00:40 Ten cytat zdecydowanie zbyt rzadko gości na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak To oznacza stryczek dla Tuska IP: *.multi-play.net.pl 24.08.09, 01:16 i dozór policyjny dla jego wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Duży dług to długi kryzys 24.08.09, 07:45 po 20 latach "reform" wyszło szydło z worka- polakowi daj porzedzić to masz efekty -a tak solidarnosc rzucały psy po tow GIERKU ktory zacignoł 40 mld długu,a teraz mamy pod koniec tego roku 1 ,750 bilnona zadłuzenia- ciekawe kto te długi spłci ,chyba bedzie trzeba z dwóch pokoleń morze i wiecej-tak polska to bankrut i tego juz nieda sie ukryć!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś