Dodaj do ulubionych

Studia w Luksemburgu

26.06.06, 14:09
Mam pytanie (dwa wlasciwie):
1. Czy ktos z was studiuje moze na uniwersytecie w Luksemburgu?
2. Czy w naszej nowiutkiej ambasadzie przybija mi pieczatke za zgodnosc z
oryginalem na kopii swiadectwa maturalnego?
Pozdrwaiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • jespere Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 14:31
      tak, ale taniej wyjdzie ci to w gminie
      • soleillux Re: Studia w Luksemburgu 06.08.06, 17:20
        a ja mam pytanko bo sie zastanawiam nad skonczeniem mojego uni pracuje tu w
        lux;posiadam pobyt itp;ale zalezy mi na zrobieniu slynnego mgr.wiec mam do
        wyboru ksztalcic sie ale boje sie fr.i pisania pracy w tym strasznym
        jezyku;poza tym studjowalam w pl 3 lata ekonomie wiec nie wiem czy niektorzy
        moze mi cos przepisza lub nie ;wiec jestem nad znakiem zapytania SGH w-wawa 2
        razy na msc lub Uni w lux na miejscu.nie wypowiadajac sie o reputacji ;no i
        wchodzi opcja weekendowa lub wieczorowa.czy cos takiego istnieje?
    • magda.costam Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 14:47
      Czyli (wiem wiem troche debilowata jestem), robie tlumaczenie przysiegle,
      kseruje i lece do gminy po stempelek?
      Dzieki wielkie za odpowiedz
      • kdjpiaskowy Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 16:12
        a po co w gminie maja stempelek podbijać?
        przecież to tłumacz przysięgły podbuja za zgodność z oryginałem - pod
        warunkiem, że ten oryginał mu pokażesz
      • anwi79 Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 21:18
        A po co tłumaczenie przysięgłe? Nie wystarczy zwykłe z pieczątką, że zgodne z
        oryginałem?
        A z innej beczki - a co się studiuje w Luksemburgu?
        • albano1947 Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 21:43

No zaden konkretny kierunek Jak wiem sa tu tylko kursy przygotowawcze. Dla
          luksemburskiej mlodzierzy ktora pozniej idzie przykladowo do Niemiec, Francji
          Szwajcarii, Belgii na dalsze semestry. Chyba ze sie w miedzyczasie zmienilo. P
          Byla dyskusja nad uruchomieniem pelnych studiow, albo koncza z niepelnym
          wyksztalceniem w Luksie.
          Pozdrawiam

anwi79 napisała:

> A po co tłumaczenie przysięgłe? Nie wystarczy zwykłe z pieczątką, że zgodne z
          > oryginałem?
          > A z innej beczki - a co się studiuje w Luksemburgu?
    • xtheo7 Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 21:47
      Pieczatka - pieczatka, ale radze sie powaznie zastonowic nad "studiami" na
      "uniwersytecie" luksemburskim.
      Uniwerytet luksemburski to twor nader swierzy, napredce sklecony z kilku
      oddzielnych pol-uczelni o poziomie na ogol dosyc miernym. Przykladem moze sluzyc
      IST, jeszcze kilka lat temu szkola kszalcaca "supertechnikow" (odpowiednik UIT
      we Francji), a dzis podniesiona do wysokosci szkoly inzynierow przemyslowych. W
      dodatku, duza czesc wykladowcow to luksemburscy "profesorowie" licealni, chojnie
      przez Ministerstwo Edukacji przechrzczeni na profesorow uniwersyteckich. Kadra
      uczelniana generalnie zajmuje sie wymyslaniem bezsensownych programow badawczych
      w celu skoszenia maksimum kasy z ministerstwa i z Fond National de la Recherche
      oraz toczeniem wojen podjazdowych metoda wsobna (kazdy-z-kazdym). Instytuty
      badawcze, a poznalem dosc dobrze ich kilka (biochemia, materialoznastwo, nauki
      inzynieryjne)to jest jedna Wielka Lipa, biorac pod uwage liczbe luminarzy tam
      zatrudnionych (celowo nie pisze tam pracujacych) oraz ogromne naklady finansowe
      bezsensownie i bezpowrotnie tam topione. Wszystko to zakrawa na duza kpine i
      podejrzewam, ze biedni absolwenci tej wybitnej Alma Mater moga miec spore
      klopoty z (praktycznym)uznaniem ich dyplomow gdziekolwiek poza Luksemburgiem
      lub. ew. regionem SarLorLux. Jedyny wyjatek moze stanowic Luxemburg School of
      Finance (LSF), zwazywszy na reputacje Wielkiego Ksiestwa jako kraju nader
      bankowego, ew. jakies studia jezkowe typu lingwistyka stosowana (niem, fr,
      portugalski - ze wzgl. na wielojezycznosc kraju). Jesli to dla ciebie jest
      obcja,to moge ci polecic kilka wysokiej klasy uczelni w promieniu 250 km od
      Luksemburga.

powodzenia,
      xtheo7
      • smavil Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 22:23
        www.uni.lu/
        Oto strona uniwerku w Luksemburgu. Niektore kierunki sa kompletne (od niedawna),
        z innych jest rok, 2 czy 3 i zeby zakonczyc trzeba wyjechac (dyplomy sa wszedzie
        uznawane).
        Co do profesorow, wiekszosc z nich wyklada rowniez na innych uniwersytetach
        (Nancy, Metz, Wieden, Trewir, Strasburg, Paryz, Berlin itd, itp) przynajmniej
        ci, z ktorymi ja spotkalam sie na psychologii i ci ktorych miala moja siostra
        studiujac prawo. Jesli chodzi o kierunki wykladane na kampusie na Limpertsbergu
        (czyli nie mowie o IST bo nie mam pojecia jak tam sie dzieje) poziom jest
        dokladnie ten sam co na innych uniwersytetach we Francji, Niemczech itd. Nie
        wiem wiec skad sie bierze ta negatywna opinia (moja wyrobilam sobie na podstawie
        wlasnego - choc krotkiego - doswiadczenia...)
        • xtheo7 Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 23:32
          Moj krytyczny osad (w szczegolnosci dot. dziedzin, ktore wymienilem) wyrobilem
          sobie przez wieloletnie kontakty zawodowe z pracownikami luksemburskich osrodkow
          badawczych (CRP Tudor, CRP Lipmann, Centre Universitaire), z absolwentami IST,
          ktorych mialem przyjemnosc przemaglowac w ramach interwiev a nawet z jego
          poprzednim rektorem. Spora czesc tych ludzi udziela sie dzis dydaktycznie w
          ramach Université de Luxembourg, co nie jest, niestety, najlepsza rekomendacja.

Ponadto mam duzo kontaktow prywatnych z nauczycielami licealnymi i od nich wiem,
          ze sporo wykladowcow zostalo zwerbowanych wprost z licealnego "ciala
          pedagogicznego", i jak to na ogol bywa, byli to ci nie koniecznie
          najwybitniejszy ale raczej politycznie i towarzysko najaktywniejsi.... Ze
          dwa-trzy lata temu, byl nawet taki Swietny Pomysl kiku panow i pan z
          ministerswa, by panstwo (ministerstwo) uznalo stazo-praktyke (chyba
          dwulentnia)nauczycielska, obowiazkowo zakonczona obrona memuaru / dysertacji
          jako doktorat (sic!), by niektorzy nauczyciele mogliby stac sie z dnia na dzien
          profesorami uniweryteckimi i promotarmi magistrantow, a nawet doktorantow.

Koniec koncow, bylem jednym z opiniodawcow projektow badawczych FNR, a w radzie
          naukowej IST i CRP zasiada moj przyjaciel. Po tych wszystkich gniotach, ktore
          widzaialem, o ktorych przeczytalem lub sie dowiedzialem, nie jestem w stanie
          uwierzyc, ze ludzie proponujacy rownie debilne programy badawcze sa w stanie
          czegkolwiek i kogokolwiek nauczyc.

Jasne, jest sporo wartosciowych profesorow z roznych europejskich uczelni
          wykladajacych na ogol "z doskoku", ale to nie gwarantuje, niestety,
          porownywalnej jakosci nauczania do uniwersytetow z dobrze rozwinietymi,
          tetniacymi zyciem i tworczymi osrodkami badawczymi.

Moze Prawo ze wzgledu na swoja niepowtarzalna specifike jest tu szczytnym
          wyjatkiem (limitowany recycling nie-prawnikow) ale mam pewne watpliwosci do
          porownywania go z wydz. prawa np. w pobliskim Nancy, gdzie notabene powstala...
          grecka konstytucja.

A co do uznania dyplomow, to sa one "na papierze" uznane powszechnie, natomiast
          praktycznie, absolwent universytetu w Trewirze, Metzu, Nancy, Liège, Strasbourgu
          dysponujacy takim samym dyplomem o identycznej specjalnosci, bedzie zdecydowanie
          bardziej "apetyczny" dla pracodawcy (poza Luksemburgiem, rzecz jasna). To tak
          jak ,nie ublizajac, z Politechnika Rzeszowska - niby jest uznawana, ale......

Z uniwersytetem to jak z angielskim trawnikiem: trzeba go zasiac i walcowac i
          podlewac i walcowac .... i tak przez conajmniej kilkanacie lat by dalo to dobre
          efekty.

Co natomiast bylo bardzo dobre (a moze i nadal to instnieje?), to roczny kurs
          przgotowawczy w dawnym Centre Univeritaire, o ktorym wspominal w swoim poscie
          Albano1947. Kurs ten wszechstronnie przygotowywal absolwentow luksemburskich
          liceow na studia w krajach osciennych. Przez rok bardzo wytezonej pracy,
          uczniowie przyswajali sobie progrma pierwszego roku studiow we Francji,
          Niemczech i Belgii. Zwazywszy, ze sa / byly spore roznice programowe pomiedzy
          tymi krajami, absolwenci Centre Uniwersitaire byli czesto przyjmowani od razu na
          drugi rok studiow w kraju "docelowym", gdzie nadal nie mieli zbyt wiele do nauki.

xtheo7
      • em1306 Re: Studia w Luksemburgu 26.06.06, 22:37
        Nie znam innych kierunkow,a sama studiuje prawo na uniwersyteci w Lux. Moge
        wystawic wydzialowi prawa i finansow calkiem dobra ocene( o ile wiem, calkiem
        niezlym powodzeniem i UZNANIEM ciesza sie tez wydzialy humanistyczne, filologie
        etc)!! Przede wszystkim studenci po 1 lub 2 latach studiow tutaj i przenosinach
        do Nancy, Paryza,Strasburga, Brukseli, Louven przezywaja zewnetrzna
        weryfikacje, koncza pelne studia i ciesza sie nawet niezla opinia w owych
        instytucjach. Poziom jest na prawde calkiem przyzwoity (wydz.prawa).
        Osobiscie maja dla mnie studia w Lux nastepujace zalety:
        1. Sa darmowe, lub prawie (100€ semestr) - porownujac wiec ceny kursow
        jezykowych jesli np. chcesz podszkolic francuski lub inny jezyk (jak ja) lepiej
        zapisac sie na uniwerek.
        2. Mozna studiowac na pol etatu - rzecz nieznana w Polsce (konczylam dzienne
        magisterskie) ani w Niemczech(obronilam doktorat) a b.praktyczna dla szukajacej
        pracy mamy, ktora nie chce dac sie zamknac w kuchni ani przy pralce. Pol etatu
        oznacza, ze ma sie 2 lata na zaliczanie 1 roku, realizuje sie polowe przedmitow
        w jednym roku a polowe w nastepnym. Np w tym roku w poniedzialki i wtorki
        troche pracowalam a pozostale dni tygonia bylam studentka prawa. LUKSUS!

Slyszalam duzo dobrego o Uniwerku w Nancy (slynne studium europejskie), uczelni
        technicznej, uczelniach artystycznych w Saarbrücken. Zycze powodzenia i nie
        spoznij sie z zapisami!!!
    • magda.costam Re: Studia w Luksemburgu 27.06.06, 08:22
      Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
      Moja sytuacja jest dosyc nietypowa wiec w gre wchodza tylko studia w luksie.
      Jak juz troche postudiuje to napisze o moich wrazeniach!
      Pozdrawiam
      • villeroi Re: Studia w Luksemburgu 25.07.06, 18:17
        jesli chodzi o dawne IST a dzis Faculty La Faculté des Sciences, de la
        Technologie et de la Communication (bedace czescia Uniwersytetu) to jesli ktos
        chcialby studiowac informatyke to studia magisterskie sa na calkiem przyzwoitym
        poziomie.

W ramach "Unité de Recherche en Informatique" (wiki.uni.lu/csc/)
        oferowane sa dwuletnie studia "Master of Science in Information & Computer
        Sciences" - (wiki.uni.lu/MsCS/). Wykladowcami na "masterze" sa wylacznie
        osoby posiadajace conajmniej tytul doktora.

Dla osob studiujacych prawo godny polecenia moze tez byc "Master En Droit Europeen".

fdef.uni.lu/index.php/fdef/droit/master_en_droit_europeen
        Pozdrawiam
        • wilqs72 Re: Studia w Luksemburgu 26.07.06, 14:01
          Hej,

> W ramach "Unité de Recherche en Informatique" (wiki.uni.lu/csc/)
          > oferowane sa dwuletnie studia "Master of Science in Information & Computer
          > Sciences" - (wiki.uni.lu/MsCS/). Wykladowcami na "masterze" sa wylacznie
          > osoby posiadajace conajmniej tytul doktora.

Studiujesz tam moze? Jak mozesz to napisz cos wiecej - na forum albo na priv.
          Oferta wyglada calkiem zachecajaco.
          Ja musialem przerwac uzupelniajace studia magisterskie na PW, wiec moze tu bym
          dokonczyl, o ile nie uznaja ze jestem za stary :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka