graczz11233 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 15:45 Jeżeli ktoś jest fanem danego gatunku/uniwersum itp. To nie liczcie na słabą ocenę końcową. JEMU SIĘ TA GRA PODOBA, więc wystawia jej powiedzmy.. 8 czy 9. Lubisz FPSy i tu nagle tekken do recenzji ? co o nim napiszesz ? że się dobrze strzela ? Odpowiedz Link Zgłoś
vasquezpl Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 15:45 LOL..Fajna recenzja..Nie to co ta na IGN.."Gra jest krótka, nie wprowadza prawie nic nowego, i w dodatku trwa 5h -> Ale ponieważ to HALO to dajemy 9,0" Szczególnie, że większość gier za 5h kampanie dostało by po łbie conajmniej -2 pkt na koniec.... Wogóle, ja, jak i pare kumpli z Xboxami 360 nie rozumiemy fenomenu sytrzelania zielonym shitem do niebieskich ślimaków z przyssawkami na brzuchach...SORRY.... PS... Na szczęście oceny IGN AU, i UK były bardziej obiektywne Odpowiedz Link Zgłoś
graczz11233 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 15:48 najbardziej to mi jest "ŻAL" WAS, tych co mają w nickach ps3/xboxssie/xbot/good to have ...WTF? już sam nick świadczy o waszym NISKIM poziomie. w komentarzach sięgacie DNA piszecie tylko po to, żeby kogoś wku****, okulary wam nie pękają od patrzenia w monitor ? może kumpli czas znaleźc ? nie, nie online frends, prawdziwych. tyle ode mnie. więcej tego syfu nie cztam. Odpowiedz Link Zgłoś
fatality001 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:00 "nie rozumiemy fenomenu sytrzelania zielonym shitem do niebieskich ślimaków z przyssawkami na brzuchach...SORRY...." Uśmiałem się jak przeczytałem to zdanie . Choć oczywiście samej gry w żaden sposób nie neguje bo ma w sobie grywalność, ale grafika fakt, faktem, ze słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
twilitekid Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:12 Amerykanów nikt nie musi przekupić, by Halo dostało dobre oceny. Tak jak nikt nie przekupił (ile to już?) ponad 8 milionów graczy do kupna Halo 3. To jest pewien fenomen (dla mnie niezrozumiały, H1 znudziło mi się po 3h) i każda kolejna gra z tego uniwersum dla fana będzie świętością. A przeciętny amerykański gracz to równocześnie fan Halo i oczekuje od amerykańskiego serwisu odpowiedniej recenzji. Po co więcej nad tym dyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
szczurekpb Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:14 twilitekid - nie ponad 8, tylko ponad 10 mln. Chyba żadna gra w tej generacji nie pobije Halo 3 pod względem sprzedanych kopii na danej platformie. Może Halo Reach się zbliży? Odpowiedz Link Zgłoś
boxever1 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:19 ludzie co Wy sie tak czepiacie tej gry ?? sam posiadam Xbox360 i jestem szczesliwy ze doczekałem sie kolejnej gry z seri Halo... dziwicie sie dlaczego IGN dał tak wysoką note za grafike ?? przeciez wiadomo ze jak na standardy które oferuje moja kochana konsola M$ nic wiecej juz nie mozna oczekiwac to tak samo jakby dac grze z konsoli Nintendo grafike np 4/10 bo w porównaniu z PS3 wypada blado... opanujcie sie dana gra na daną konsole szczegolnie exclusiwe nie można porównac do innych platform co z tego ze konsola Sony jest mocniejsza jezeli chodzi o grafike i fizyke to co my kochamy w naszej konsoli M$ wlasnie dostalismy niebieskie kuleczki i kolorowy kochany swiat to taki FPP w krainie czarów gdzie tylko na konsoli M$ mozna grac... to nie gra dla tych co lubia COD dlatego ciesze sie ze dostane wkoncu to na co czekalem... a ze grafika i fizyka wypadają blado w porownaniu do PS3 co z tego wazne ze sie gra przyjemnie i tyle xbox forewer Odpowiedz Link Zgłoś
fuudimitzu Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:25 szczurekpb: I pewnie tak będzie, H3 z racji swojej premiery w 2k7 może pozostać najlepiej sprzedającą się grą z "nie zabawek", wynika to jednak z tego co napisał twilitekid. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:26 "Chyba żadna gra w tej generacji nie pobije Halo 3 pod względem sprzedanych kopii na danej platformie" Wii pobija Halo 3 czterema tytułami, z czego pierwszy sprzedał się prawie pięć razy lepiej od H3, a dwa kolejne ponad dwukrotnie lepiej. Nie, żebym stawiał znak równości między miłośnikami Halo i Wii Sports czy Wii Fit... ;P Odpowiedz Link Zgłoś
akira23 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:29 @fuudimitzu "A to coś na wii? Ta "gra" chyba ma najlepszą sprzedaż." Problem jest taki że wii sports jest za darmo dodawana do każdej konsoli, więc jak można to porównać do sprzedaży halo? Odpowiedz Link Zgłoś
boxever1 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:39 tak mi sie zdaje ze za czasow segi saturn i psx nie bylo takich sporow jak teraz sa jezeli chodzi o gry gdzie moim zdaniem naprawde wtedy obie firmy mialy co pokazac i choc konsola segi umarla nigdy nie bylem na to wsciekly poprostu kupilem psx... a teraz ludzie sie dziwia ze nic wiecej nie mozna wycisnac z x360 szanujmy swoja konsolke za to ze ona jest a nie za to ze sie juz dławi grafiką jaka np prezentuje konsola sony Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:41 Co nasuwa mi pewną myśl: zarówno sprzedaż Wii Fit, jak i Simsów czy Halo, to tzw. obserwacje odstające, statystyczne kurioza, które w przypadku prawidłowej metodyki zwyczajnie eliminuje się z rozważań Odpowiedz Link Zgłoś
fuudimitzu Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:44 boxever1: Nie zgodzę się, wojny fanbojów były zawsze, teraz niestety mamy internet Odpowiedz Link Zgłoś
fatality001 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:51 Halo 3 za grafikę na IGN dostało 9. Halo 3: ODST dostało za grafikę taką samą ocene. I to pomimo, że przez 2 lata standardy trochę urosły, poprzeczka została położona wyżej, a różnicy znaczącej między tymi grami w oprawie próżno szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
boxever1 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:52 fuudimitzu moze i masz racje poprostu ja jej nigdy nie odczulem majac sege saturn bylem szczesliwy i choc umarla nigdy nie zapomne jak dobrze sie bawilem w gry ktore na nie wychodzily a teraz tylko kazdy kazdemu zawisci czegos... boze co za swiat wyjde z pieskiem na dwor to ktos z innym przyjdzie i zacznie wychwalac swojego jaki to on nie jest piekny lub z autem itd paranoja ludzie cieszcie sie z tego co macie a nie z tego czego nie macie Odpowiedz Link Zgłoś
boxever1 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 16:56 fatality001 bo xbox juz nie ma co podnosic poprzeczki jego moc zostala widocznie wyczerpana czasem kazda platforme to spotyka sam troche jestem rozczarowany przez co na swieta sprawie sobie ps3 a sprzedam xbox`a Odpowiedz Link Zgłoś
vir-evil Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:07 IMHO ocena (ta z Poly) wyglada slusznie, chociaz jeszcze nie gralem. Jedyne, co od razu bije po oczach to minus za brak lokalizacji. Przeciez brak jakiegos Szyca czy innego Zebrowskiego to olbrzymi PLUS tego wydania! Oceny grafiki z IGN to oczywiscie z ksiezyca wzieta, chociaz nie doszukiwalbym sie tu przekupstwa Microsoftu czy litosci dla fanow serii, bo takimi kategoriami myslec moga tylko idioci. Co do samego Halo ogolnie, to jak wielokrotnie powtarzalem, jest to IMHO jeden z najlepszych FPSow. Za klimat, opowiesc, muzyke, miodnosc. Graficznie natomiast nigdy nie stal na wysokim poziomie, kazda czesc byla pod tym wzgledem opozniona w odniesieniu do tytulow w tym czasie obecnych na rynku. Nadrabiala i bila na glowe za to wszystkim innym. I to jest wlasnie ten fenomen Halo, ktorego niektorzy nie chca zrozumiec. Podobny do fenomenu Sonica, Mario, Snake'a, sagi o Skywalkerach i wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
eszuran Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:07 Słówko co do subiektywności ocen: tak, wszystkie są subiektywne, nawet te wydawane przez nauczycieli. Jesli można obiektywnie ocenić COKOLWIEK, to czemu jest potrzebnych np. czterech czy pięciu sędziów do oceny skoków narciarskich? Czy nie dlatego, że każdy z nich ocenia SWOJĄ MIARĄ i potem trzeba uśredniać wyniki? Od oceny nauczyciela też zawsze można się odwołać. Ile wy macie lat, że nie wiecie takich rzeczy, np. że nie ma obiektywnych ocen? Dziewięć? Gora jedenaście. Odpowiedz Link Zgłoś
vir-evil Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:12 ps. Odnosnie "podnoszenia poprzeczki", to przeciez to jest tylko dodatek do gry, dziala na tym samym silniku co poprzednia czesc. Od Halo 3/ODST jest na 360tke masa gier wygladajacych duzo ladniej i lepiej. Wydaje mi sie, ze wiele osob blednie ocenia mozliwosci 360tki, za wyznacznik stawiajac grafike w Halo 3. Bzdura, to nawet w momencie premiery nie byla najladniejsza gra tej konsoli i jest od zawsze duzo ponizej poprzeczki nie tylko w skali wszystkich konsol, ale tez w skali samego XBox'a. Odpowiedz Link Zgłoś
fatality001 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:19 Oczywiście, że w skali samego Xboxa poprzeczka zostaje systematycznie jeszcze podnoszona - Rage, Crysis 2... wymienić dalej? Dlatego ocena 9 za grafike na IGN jest nie wiarygodna, porównując ją do Halo 3. Lata robią swoje i grafika idzie do przodu. Jeśli jakiś tytuł dostał 10 lat temu za grafikę ocenę 10 i na to zasłużył to ok, Ale jesli teraz by wyszedł do niego dodatek w takiej samej grafice to nie zasłuży już na 10 bo standardy są zupełnie inne - wyższe. Tak jest w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:32 eszuran: napisałeś prawdę taką samą jak to, że nie ma i być nie może biblijnego Raju na Ziemi. Wiadomo, ale do czegoś dążyć można i chyba nawet trzeba w przypadku, gdy np. wystawia się oceny nie tylko na użytek prywatny, prawda? Tak, z tymi 11 latami akurat trafiłeś. Tyle właśnie mam doświadczenia praktycznego w wystawianiu ocen. I wciąż staram się pracować nad warsztatem - właśnie po to, by te oceny coś znaczyły, a nie były tylko wyznacznikiem mojego widzimisię. Skoro już na poletku Poly jesteśmy, to recenzenci mogliby pracę nad doskonaleniem swojego warsztatu rozpocząć choćby od zapoznania się z recenzjami i ocenami wystawianymi przez swoich kolegów z redakcji, bo np. w praktyce akademickiej nie do pomyślenia byłaby sytuacja, w której dwie różne osoby z tego samego zakładu/katedry stosują rażąco odmienne kryteria oceniania swoich grup studenckich, rozliczanych z identycznego materiału. Tymczasem wystarczy przejrzeć kilka polyrecenzji by dowiedzieć się, że np. Halo 3 (4-) jest tylko niewiele lepsze od Overlord 2 (3+), za to gorsze od Sturmovika (4), a właściwie to stoi na równi z X-Men Origins: Wolverine (4-). Albo że Call of Juarez: BiB (5-) jest w tej samej klasie co Dirt 2 (też 5-), a taki inFamous jest od obu gorszy (4+), zrównując się z Ghostbusters (też 4+). Przykłady można mnożyć: oceny poszczególnych recenzentów są ewidentnie nieskalibrowane względem siebie, więc tak naprawdę jaki z nich pożytek? Odpowiedz Link Zgłoś
fatality001 Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:35 Wniosek jest taki, że trzeba czytać recenzje i nie zwracać uwagi na oceny. Najlepiej by było gdyby ocen w ogóle nie było i zmuszało by to czytelnika do czytania. Teraz niestety wiekszość ludzi patrzy tylko na plusy, minusy i oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
twilitekid Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:54 Jezusmaria, marcin-ka... Gry nie są kartkówkami z geografii ani nie są pracami magisterskimi! Wobec tego typu rzeczy są pewne odgórne ustanowione kryteria. No stety lub niestety - gry to tylko pewna branża rozrywki i ocenia się je głównie w skali "podoba się"/"nie podoba się"/"leje na to". Filmy Almodovara to dla wielu dzieła na 10/10. Dla innych z kolei to kupa niewarta 1/10. To wszystko wciąż się rozbija o subiektywny odbiór. Pracę w szkole czy na studiach już ciężko ocenić subiektywnie, ponieważ taka ocena w pewnych kryteriach powinna być sprawiedliwa. To coś całkiem innego! Odpowiedz Link Zgłoś
twilitekid Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 17:58 Inny przykład - dajesz w szkole zadanie domowe w stylu "napisz opowiadanie". I co teraz? Dostajesz pracę: super bogate słownictwo, złożone trzymające się kupy zdania, odniesienia do innych dzieł literackich. Technicznie super, ale historyjka nudna i sztampowa. Dasz takiemu dziecku dwóję bo czytanka cie znudziła? Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Recenzja Halo 3: ODST 20.09.09, 18:07 Nie ma co, chyba będzie trzeba grzecznie podreptać do sklepu w dzień premiery i zaopatrzyć się w swoją kopię gry. Odpowiedz Link Zgłoś