Dodaj do ulubionych

Kwadrans próby - Risen

IP: *.146.rev.vline.pl 09.10.09, 02:52
Lol. Risen to nie jest G3, tylko G1. Zdecydowanie. Racja, na początku zadania są takie se, ale potem jest zdecydowanie lepiej (gram już 20h więc wiem, co mówię). Na początku myślałem: no, całkiem fajnie, szkoda tylko, że tylko całkiem fajnie. Teraz nie mogę się oderwać od gry. Kwadrans nie wystarczy aby poznać pierwszego Gothica w tej grze smile
Obserwuj wątek
    • raison_detre Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 03:10
      Po przeczytaniu artykulu mozna odniesc wrazenie, ze jedyna powalajaca rzecza w tej grze jest cena. Niestety, by zrobic dobrego rpga potrzeba dobrej historii, dobrej fabuly, ciekawych postaci. Czy risen cos takiego ma? Tego sie nie dowiemy, dopoki ktos w to nie pogra troche dluzej niz pol godziny. Czy risen rzeczywiscie tak wyglada jak na przedstawionych screenach? Bo wyglada to bardzo biednie (oczywiscie nie liczac trinity). Gothic 3 jaki byl taki byl, ale przez dlugi czas lubilem sobie biegac postacia po tej naprawde miejscami pieknej krainie.
    • venmort Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 05:07
      "Risen to tak naprawdę stary dobry Gothic 3 [...] w którym niemal wszystko można zbierać i to w nieograniczonych ilościach" - to cecha całej serii a nie tylko jej ostatniej części.

"Cóż metoda z Gothic 3 - czyli "trzymaj ciągle wciśnięte parowanie ciosu i przeplataj to uderzeniami" - nie jest może finezyjna, ale znowu się sprawdza" - na dziki, które spotykamy dość szybko nie działa (to pewnie kwestia naszej siły i być może tarczy, ale pewności nie mam). A novum systemu walki polega chyba na możliwości uderzania z kontry, co ma być bardziej efektywne i dawać więcej satysfakcji (przynajmniej w założeniach).

"Bezimienny nie dość, że skacze chyba wyżej niż Gortat" - z tą wysokością skoku bym nie przesadzał, zarówno jeśli chodzi o Bezimiennego jak i Gortata wink Jeśli już jesteśmy przy koszykarskich porównaniach, to rzekłbym, że bohater Risena ma hang time, przy którym nawet Jordan wysiada i faktycznie wygląda to przekomicznie. Poza tym wydaje mi się, że jest to pierwszy cRPG, w którym zastosowanie znajduje bunny-hopping, jako chyba jedyna skuteczna metoda ucieczki.

"Risen wydaje mi się jakoś archaiczny" - może dlatego, że najzwyczajniej w świecie taki właśnie jest. I tu mam problem z przejrzeniem intencji twórców. Wiadomo, że fani zagrają i będą się dobrze bawić, ale trochę nowości, by im na pewno nie przeszkadzało. Rzekłbym nawet, że im się one należą, za lojalność chociażby. Nie widzę natomiast w tej grze żadnych elementów, które miałyby do niej przyciągnąć nowych graczy, co nie rokuje najlepiej na przyszłość. Wpadka z portem na X-a też swoje zrobi.

@raison_detre
      "Czy Risen rzeczywiście tak wygląda jak na przedstawionych screenach?" - niezupełnie. Obrazki ilustrujące artykuł zostały dobrane wręcz fatalnie. Graficznie Risen jest po prostu ładny, bez "bardzo" imo, ale to nie jest chyba aż tak istotne. Co najważniejsze trzyma klimat serii. Elementem, który powinien zostać zdecydowanie dopracowany są natomiast animacje, tutaj momentami jest wręcz żałośnie.

Risen wciąga i to wręcz niebywale. Kiedy zacząłem grać w demo, nie byłem jakoś specjalnie zachwycony, początek gry jest jakiś taki nijaki. No ale później, gdy zacząłem standardowy rytuał, jakiemu oddawałem się przy okazji wersji demonstracyjnych Gothików, polegający na wyżynaniu w pień wszystkiego co żywe, zaskoczyłem i gra zaczęła mi się podobać. Pobawiłem się także konsolą, coby obadać ukryte możliwości i w sumie jestem pozytywnie nastawiony do Risena. Szczerze mówiąc nie zamierzałem kupować tej gry w tym roku i planowałem zostawić ją sobie na jakieś chude czasy, ale w tej sytuacji, jako że do Borderlands jeszcze trochę czasu zostało, to chyba się skuszę. Chciałbym tylko jeszcze poczytać jakieś recenzje, skupiające się mniej na kwestiach technicznych a bardziej na fabule, bo wszyscy tylko ino o grafice, walce i ekwipunku.

btw. fajnie, że na GC można komentować arty przed ich publikacją wink
    • Gość: Silent Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.rzeszow.vectranet.pl 09.10.09, 09:45
      Halo? Zapomnieliście o wynikach DM? Trwa i trwa i nie ma końca...
    • uookie Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 09:45
      oczywiście szanuje opinie tych, którym risen się podoba. grałem tylko w demo i było dla mnie odpychające, pewnie dlatego, że spodziewałem się czegoś zupełnie innego, niż kalki g3.
    • Gość: slawek73 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 09:58
      Bo demo faktycznie nie zachęca. Ale dalej jest tylko lepiej.
      I nie rozumiem tych stwierdzeń, ża ludzie spodziewali się czegoś innego, podczas gdy same piranie od poczatku mówiły, iż bedzie to spadkobierca Gothic.
      Ja wkurzyłbym się gdyby odeszli od Gothic i zrobili cos innego.
      Bo od Piranii oczekuję jak najwięcej takich risenów.
      A innych gier...oczekuję od innych producentów.
    • Gość: Korgoth Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.tvkstella.pl 09.10.09, 10:03
      co kto lubi. Ja nie lubie akrat, ale przykład z planescapem rozumiem jak najbardziej. Co wiecej ja bym nawet wzial w ciemno planeta, ktory jest oko w oko fabularnie itd co jedynka, ale z dzisiejsza grafika.

Takze gothic fani troche was rozumiem. wink
    • slawomir.serafin Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 10:13
      Halo? Zapomnieliście o wynikach DM? Trwa i trwa i nie ma końca...

------

[Limahl mode on]

neverending deathmaaaaaatch, aaaa, aaaaa, aaaaa....

[Limahl omode off]

a tak serio to dzisiaj koniec smile
    • Gość: Wie Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.gemini.net.pl 09.10.09, 10:21
      Po przeczytaniu tego tekstu nie wziął bym Risena do rąk, ale na całe szczęście zdążyłem go przejść w wersji ang przed pojawieniem się tego tekstu. Jestem wielkim fanem całej sagi gothic`a ,oczywiście pierwsza i druga cześć były według mnie genialne ,trzecia chodź o wiele słabsza fabularnie też mnie wciągnęła. Jeżeli chodzi o Risen wedle mojej opinii jest to dopieszczona wersja pod względem grafiki i optymalizacji G3, jeśli chodzi o fabule mieści się gdzieś pomiędzy g1 i g2. Nie widzę powodu aby obrzucać Risena błotem i w złym świetle porównywać go do gothica. Przecież twórcy nie ukrywali od początku że robią grę dla fanów pierwszych części gothica dlatego nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem że wzięli z gothicow to co najlepsze poprawili to co było słabe i wydali to pod inną nazwą( przecież gothic już nie należy do piranii) . Co do systemu walki , walcząc jak recenzent można wygrywac tylko w początkowym stadium gry , potem jest trudniej i ciekawiej zwłaszcza kiedy walczy się przeciwko grupie bądź przeciwnikom potrafiącym rozbijać blok.
    • Gość: Volt Re: Kwadrans próby - Risen IP: 91.150.139.* 09.10.09, 10:22
      Rzepa? Mnie zdruzgotał RE 5 gdzie po zabiciu psów znajdujemy monety i amunicję... Oo
    • ragnaros Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 10:30
      Jesli wydaje ci sie ze ta gra jest latwa nawet na normal to graj do momentu az bedziesz musial stawic czolo jaszczuroludziom smile
    • hezron Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 10:34
      @ Wie

No i właśnie mnie przekonałeś żeby w najbliższym czasie (zaraz jak skonczę Mass Effect) udać się do sklpeu po Risenasmile

Kocham Gothic, uwielbiam Gothic II wiec zapewne zatopie się w świat Risenawink
    • Gość: kao chen Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 10:49
      @Piotr Kubiński a od kiedy Gortat wysoko skacze? LoL
    • Gość: fix Re: Kwadrans próby - Risen IP: 89.174.255.* 09.10.09, 10:52
      poszedłem do saturna i jednak kupiłem, było to silniejsze ode mnie smile, gra jest niezła, jest lepsze zróżnicowanie zadań niż w G3, najbardziej jednak boli mnie brak pełnej polskiej lokalizacji, ale to pewnie przez sentyment...smile
    • jarek138 Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 10:52
      Archaiczny - nie, po prostu stary dobry Gothic. W Risenie czuć wszystkie poprzednie części i dlatego jest dobrze bo lepsze jest wrogiem dobrego. Przypomnijmy sobie Fallout 3 - czy wyszło na dobre całej sadze Fallout ? Nie sądzę.
    • Gość: Danjou Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 10:53
      heh... może "to to" ten gothic tfu, risen znaczy umili mi czas oczekiwania na D3. A demo i lunar gravity w R są mordercze - też o mało się nie posikałem ze śmiechu. Bezimienny do NBA tongue_out
    • Gość: nacho Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.ptr.magnet.ie 09.10.09, 10:54
      czepianie sie Piranhi, ze wciaz robi te same gry i nie zdobedzie tym nowych odbiorcow to tak jakby sie czepic o to samo Paradox Interactive. Podobnie jak Universalis i Heatrs of Iron, Risen nie jest gra mainstreamowa i jest przeznaczony dla konkretnej liczby odbiorcow - fanow Gothica (w szczegolnosci 1 i 2)
    • Gość: fanka gier Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.10.09, 11:04
      Gothic bardzo mi sie podobal, ale nie jestem pewna czy chce grac znow w praktycznie to samo. Myslalam, ze jednak Risen bedzie sie bardziej odroznial. No, ale moze dam tej grze szanse, bo juz sie nastawilam na to ze sobie w nia pogramsmile a co do tej analizy porownawczej Gothica z Risenem to jak najbardziej moglaby bycsmile przyda sie wiecej szczegolow, zeby podjac decyzje czy gre kupowac czy jednak dac sobie spokoj. Bo moze jednak tych roznic jest wiecej niz sie na poczatku wydaje?
    • Gość: Gość Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 11:05
      Mam wrażenie że ktoś wam słono płaci za oczernianie gry RISEN, najpierw ta kompromitująca merytorycznie recenzja bety Serafina a potem już samo oczernianie że zła optymalizacja, tragiczna grywalność. Spójrzcie na tytuły swoich informacji dotyczących RISEN lub choćby screeny jakie teraz umieściliście
    • cotth Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 11:06
      A mnie G1 odrzucil jakos sterowaniem, G2 ominal a gdy wyszedl G3 nie mialem PC ktory by to pociagnal w sensownej grafice. Wiec potraktuje Risen jako swiezy start, moze zrozumiem co ludzie widza w tej serii.

Tym bardziej ze demko mi sie spodobalo, a naszla mnie ostatnio ochota na jakis oldschoolowy RPG...
    • p.kubinski Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 11:21
      @slawek73 --> "I nie rozumiem tych stwierdzeń, ża ludzie spodziewali się czegoś innego"

@nacho --> "czepianie sie Piranhi, ze wciaz robi te same gry"

@Gość --> "Mam wrażenie że ktoś wam słono płaci za oczernianie gry RISEN"

--

Ja się ani Risena, ani Piranhii nie czepiam. Nie stwierdziłem też nigdzie, że "fani Gothika chcieli czegoś nowego". Nie napisałem nawet, że Risen to zła gra (bo tak nie uważam smile Mówię jedynie, że mnie w pierwszym kontakcie nie porwała, a szkoda.
    • p.kubinski Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 11:24
      @venmort
      @kao chen --> "od kiedy Gortat wysoko skacze? LoL"

--
      Skacze na pewno wyżej ode mnie ;D No ale przyznaje - to nie był najlepszy przykład smile
    • p.kubinski Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 11:26
      @venmort --> "btw. fajnie, że na GC można komentować arty przed ich publikacją wink"

--

Takie rzeczy tylko w Gamecornerze ;]
    • p.kubinski Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 11:27
      @Wie --> "Nie widzę powodu aby obrzucać Risena błotem"

--

Ja też nie widzę smile
      Ani powodu, ani obrzucania.
    • Gość: slawek73 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 11:33
      bo powodów zwyczajnie nie ma. ale błocko lata i to gęsto. Niekoniecznie w tym artykule.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka