Gość: zezz Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.chello.pl 09.10.09, 14:23 w Mount&Blade wlaka wyglada podobnie (mieczem,pieszo)czyli cios i blok. Tylko tam nie mamy kontr, co jest w risen. Die by the sword bylo fajne.. no i mogliby to dac, ale jak zycie pokazalo gracze wola prostsze systemy. Ogolnie walka w risen jest fajana, tylko troszke trudna - tzn mobki sa mocne i mocno wala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek73 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 14:26 Sławku - jako przykład cos na kształt symulatorów walki bronia białą. Mnie chodzi o znane, powiedzmy epickie, rpegi gdzie walka jest tylko jednym z elementów rozgrywki. Wiem wiem jestes uprzedzony do Risen i ogólnie do Gothic, ale czy nie przesadzasz z tą krytyką? Przynajmniej takie odnosze wrażenie. Czego ty własciwie od tej gry oczekiwaleś? że bedzie kwintesencją wszystkiego co w grach najlepsze? pomimo tego ze od poczatku było jasne ze to ma byc klon poczciwych Gothiców? nie zamierzam cie do czegokolwiek przekonywać, ale zaczyna mnie irytować twoje podejście do tej gry. wyglada na to, że podstawową wadą Risen jest to ze nie jest to fifa, batman, divine divinity, oblivion, mount and blade, CoD i tuzin rtsów w jednym. Moze masz rację, Piranie powinny się tego wstydzić Odpowiedz Link Zgłoś
1.kamiloss Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 14:26 Też uważam, że tak własnie powinien wyglądać gothic 3 - bardzo przypomina to, co zdążyłem polubić po dwóch poprzednich częściach - grywalność.. a że ataki są identyczne na początku? Potem dochodzą nowe. Poza tym nie rozumiem, jak można ocenić całą produkcję ledwo po kilku fragmentach gry! Twórcom chwali się też bardzo dobra optymalizacja gry - tego bardzo brakowało w G3. A że można wszystko zbierać z ziemi ? Czy tak właśnie nie było we wszystkich częśćiach? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 14:28 Nie chcesz - nie kupuj i nie jęcz, panie redaktorze. ------ Nie chcesz - nie czytaj i nie jęcz, panie komentatorze. Dlaczego uważasz, że mam się stosować do zasad, do których ty się stosować nie musisz? Ty casualu! Przez takich jak ty my, hardkorowi gracze, musimy się cieszyć jakimiś uproszczonymi gierkami!. ------ bynajmniej walka, w trakcie której można robić save'y w ten sposób, jest nudna i zbyt prosta. Niech nie będzie save'ów, albo niech walka będzie już naprawdę taka, że czasem trzeba się cofnąć o kilka zapisów, bo popełniło się błąd przed kilkoma minutami. Po lekcję poglądową odnośnie satysfakcjonującej, trudnej jak diabli i wymagającej stosowania taktyki, strategii walki odsyłam do Space Rangers 2 i starć z Dominatorami - to niby inny gatunek gry, owszem (choć tak naprawdę to jest przede wszystkim cRPG właśnie), ale bez większych problemów można by zaadaptować pomysł na walkę stamtąd do dowolnego erpega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezz Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.chello.pl 09.10.09, 14:31 widze ze moj komentarz zniknal to jeszcze raz, z malymi zmianami: Walka w Mount&Blade wyglada podobnie (mieczem,pieszo) czyli atak i blok, tylko ze w Risen jeszcze mamy kontry, czego w M&B brak. Die by the sword dobrze wspominam i naprawde bylo fajne ale jak pokazal rynek to nie tego chca gracze... wiec mozna pomarzyc. Wiekszosci i tak chyba sie marzy aktywna pauza. Sama walka w Risen imo jest dobrze skonstruowana chociaz przeciwnicy niektorzy sa zbyt mocni, padamy po 2-3 ciosach. Ogolnie mozna sie przyzwyczaic, no ale nie tego chca casuale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqas0 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.icpnet.pl 09.10.09, 14:32 Co do Gothica 3 to sie nie zgodze - jak dla mnie to poprostu Gothic 2,5 - (nawet wiekszosc nowosci w G3 zostla zdegradowana do systemu z G2)dlatego zakochalem sie w Risenie! Seria gothic miala to do siebie, ze bugi i pokraczne animacje byly paradoksalnie czynnikiem niesamowicie budujacym klimat! Co do silnika - wyglada jak mocno podrasowany silnik G3, ale w przeciwienstwie do niego jest niesamowicie wydajny - zero zgrzytow, szybkie wczytywanie i mala waga saveow. Jak dla mnie brak zmian w porownaniu do poprzednich czesci jest najlepsza rekomendacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezz Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.chello.pl 09.10.09, 14:32 cos mi sie zle wyswietlalo, nic nie zniknelo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rakshia Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.aster.pl 09.10.09, 14:32 Ta gra jest po prostu nudna. Zero akcji ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 14:36 Walka w Mount&Blade wyglada podobnie (mieczem,pieszo) czyli atak i blok, tylko ze w Risen jeszcze mamy kontry, czego w M&B brak. ----- w M&B jest kilka różnych ataków i kilka różnych zasłon, co sprawia, że walka jest ciekawsza i bardziej dynamiczna. Już pomijam kwestię tego, że jest tam kilkanaście różnych rodzajów broni podzielonych na kilka grup, którymi walczy się nieco (lub całkiem) inaczej - a w Risen bez różnicy czym machasz, machasz tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek138 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 14:25 Tylko że M & B jest prawie wyłącznie grą bitewną więc bez rozbudowanego systemu walki nie zaistniałaby w świecie graczy a Risen - cRPG gdzie walka jest tylko obocznym elementem gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 14:39 OLDPETER Gowno wiesz o przyjemnosci ha ha ha RISEN TO GNIOT ROKU ktory sprzedaja takim powalenca jak Ty mozna byc debilem idiota ale hmmm czasami pewne kwestie nawet idiota zauwazy GDY MU SIE SPRZEDAJE ODGRZEWANEGO KOTLETA po prostu traci smak cala potrawa Risen jescczcze raz mowie ma baaaardzo slaba fabule o grafice nie mowie bo gothic III jest pikeny i tym ze hehhehee mamamy do pzrejscia ten sam schemat jakim jest zabij ciupaj idz dalej chociarz grafa byla by na wysokim pzoiomie ludzie ktorzy kupili ta gre to KRETYNI!!!! na calej lini produkcyjnej widze bledy muzyka jesczcze jako tako ale reszta na potege opamietajcie sie i wlaczcie mozgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek138 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 14:28 Wypij kawę, weź tabletkę albo coś innego i nie pisz, nie pisz !! może jutro Ci przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pf Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.dsl.digiweb.ie 09.10.09, 14:40 niektorzy maja poryte do konca lby i napchane sianem worki foliowe zwane mozgiem. recenzja to recenzja, jest jakas glupie gierka dla fanow serii gothic, ot biega zbieraj powalcz, stara tata, recenzentowi sie nie podoba i tyle a debile od razu mordy otwieraja "nie podoba sie nie graj" a skad jasna cholera ma ktos wiedziec czy sie podoba wy idioci, chyba wypadaloby zagrac najpierw tak ? intelektualni impotenci wyprowadzaja mnie z rownowagi jak malo kto. musicis eis od razu spuszczac bo wam nie odpowieada recenzja, no ku..., "nie podoba sie nie czytaj" i juz. bosz. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 14:41 Wiem wiem jestes uprzedzony do Risen i ogólnie do Gothic, ale czy nie przesadzasz z tą krytyką? Przynajmniej takie odnosze wrażenie. Czego ty własciwie od tej gry oczekiwaleś? że bedzie kwintesencją wszystkiego co w grach najlepsze? ------ nie jestem uprzedzony, tylko krytykuję. To fani są do mnie uprzedzeni i nie tolerują krytyki. I odpowiadając na pytanie, tak, oczekiwałem kwintesencji tego, co jest w tego typu grach najlepsze. Od każdej gry tego oczekuję. Prawie żadna tych oczekiwań nie spełnia, ale niektóre dają radę spełnić częściowo, a inne jeszcze zawodzą, ale z wdziękiem, więc nie mam do nich pretensji wielkich. Risen zawodzi, tak po prostu. Jak ktoś chce jeszcze jednego Gothica, to będzie szczęśliwy. Ja bym chciał czegoś lepszego. Mam wymagania, bardzo mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek73 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 14:43 cieszymy się, że chociaRZ jeden na tym forum ma włączony mózg a teraz odrób lekcje Odpowiedz Link Zgłoś
brak-uje Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 14:45 Osobiście nie czytałem całego tekstu tylko podsumowującą końcówke (żeby sobie nie psuć). "Z jednej strony lubię model zabawy proponowany przez Piranha Bytes, z drugiej - czuję się, jakby ktoś robił mnie w konia i próbował wcisnąć mi drugi raz ten sam towar" Sorry koleś to masz problem, strzelanki 3d były już bodaj w latach 90, strategie w 1999 starcraft, simsy w 2000, wszystkie gatunki gier były już conajmniej 7 - 8 lat temu, , idąc typ tropem to każdy fps to jest to samo - zmienia się grafika,bronie, o strategiach nie mówiąc - nowe budyneczki i jednostki, praktycznie wszystko to samo Filmy też, ciągle powtarzają się dokładnie te same gatunki, więc nie ma sensu ich oglądać, w TV też są te same gatunki programów, lipa lipa niewiem idź i zamknij się w szafie bo nic nowego nie uświadczysz i nie znajdziesz Nie ma jak to profesionalne recenzje, nie mówiące o grze tylko o tym że w RPG nic się nie zmienia ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
crov Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 14:51 Sz. P. SS "a ja się nie zgodzę - system jest tylko pozornie rozbudowany." Okej, niech będzie. Jest pozornie rozbudowany - masz możliwość wyboru typu broni, rozwoju jej i poznaniu jakichś pseudokombo. Ale czy naprawdę wymagasz znacznie więcej od systemu walki w grze RPG? "Faktycznie, łatwy do opanowania, ale wygląda kiepsko (animacje są żenujące) i nierealnie a sprawia przyjemność tylko w tych najtrudniejszych pojedynkach, gdzie satysfakcja wnika z pokonania groźnego przeciwnika, a nie walki jako takiej, bo ta, gdy jest toczona ze zwykłymi wrogami, jest monotonna, mało widowiskowa i nudna." Mnie animacja się podoba (bardziej mnie wkurza animacja skradania - jest beznadziejna, bo z "trójki"). Spokojnie mogę się z tobą zgodzić również, że satysfakcja jest przede wszystkim z walki z trudniejszmi przeciwnikami, ale czy tak nie jest zawsze? Wiadomo, że idąc przez świat spotyka się jakieś 'olbrzymie szczury' czy inne 'koczkodany ognia', ktore trzeba zabić, bo inaczej nas ubiją (ewentualnie dla doświadczenia), ale prawdziwy "fun" jest dopiero z walki z 'śmiertelnym trolem mózgojadem z dziesiątego poziomu piekła' za którego jest mnóstwo doświadczenia, ale przede wszystkim mnóstwo satysfakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek73 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 15:01 ok. każdy ma wymagania.Ale ty sie ewidentnie czepiasz Risena. Masz pojecie ile mnie gier sie nie podoba, ile lezy na pólce bo rzuciłem je w cholere po paru godzinach grania? Licze sie jednak z tym, ze sa ludzie którze je lubią i nie widze sensu udowadniania im na kazdym kroku że eksajtują sie badziewiem. Ty jakoś nie potarfisz się powstrzymać. Moim zdaniem jest to czysta złosliwość z twojej strony i cheć wszczynania niepotrzebnych kłótni. Sławku, jestes pierwszym redaktorem - trollem forumowym bez urazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nacho Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.ptr.magnet.ie 09.10.09, 15:03 czy kolega Gosc to ten sam Gosc co sie za grafika podaje? Juz ktorys dzien trolluje na temat Risena (pewnie zassal z torrenta)... nie bede sie wdawal w idiot-retoryke, ale chyba kazdy widzi kto zasluguje na jaki epitet Odpowiedz Link Zgłoś
mathiuss Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 16:28 "Seria gothic miala to do siebie, ze bugi i pokraczne animacje byly paradoksalnie czynnikiem niesamowicie budujacym klimat!" Lol, to ja juz wiem czemu wole gry bez klimatu Odpowiedz Link Zgłoś
kattoo Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 16:47 Chciałem tylko zauważyć, że autor tego tekstu jest conajmniej nierozgarnięty, jeżeli zapłacił 139 zł za tę grę (oczywiście nie zapłacił ani grosza - recenzenci dostają za darmo). Wystarczy wejść na allegro i oszczędzić (póki co) co najmniej 15-20zł, a czekając dalszy miesiąc zapłacić 75% tej kwoty (choć założe się, że do końca listopada, zafoliowane wersje na allegro będzie można kupić i za 70zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duchu101 Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.idg.com.pl 09.10.09, 17:13 ej ja widziałem dzisiaj tą gre na kupuj.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juhas Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.csk.pl 09.10.09, 17:19 Wam piranje psa zabiły czy co ze tak jedziecie po risenie?Czy baldurs albo wiedzmin miały dobry system walki?Juz lepiej zrobic kombosy bloki i kontrataki niz isc na łatwizne point&click,a i dungeony sa o wiele lepiej zrobione, trzeba myslec i duzo korzystac z takich spelli jak telekineza lewitacja itp.A ci co mowia ze grafika słaba to chyba graja na tosterach bo u mnie grafika jest na poziomie mass effecta o ile nie lepsza(gra obsługuje dynamiczne smugi światła i inne bajery o których w unreal engine 3 mozna se conajwyzej pomarzyc)co do porownania z m&b w obydwie grałem conajmniej 30h i walka w risenie jest o wiele lepsza niz walka na piechote w m&b (w zasadzie koszenie piechoty na rumaku to jedyna rzecz ktora mnie tyle trzymała przy m&b).Ogólnie risen to wszystkie najlepsze cechy g I,II +poziom trudnosci z nocy kruka i nie ma NIC wpsólnego z g3 (poza silnikiem).Gre polecam kazdemu komu podobał sie gothic, a fani takich gier jak enclave albo serii monkey island tez cos w niej dla siebie znajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieczysław moczar Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 17:21 no proszę. całe szczęście, że nie grałem w gothica. gra będzie mieć dla mnie smak nowości. oby było warto. Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 17:31 Panie Slawku, a jakos nie krytykujesz bitwy w Baldur's Gate albo Fallout 3, lub Oblivion! Tam tylko trzeba klikac na wroga i juz! Chyba ze te przychodza z wiekich marki a nie malej Pirahna? Tez jest glupio krytykowac Risen ze nie ma walki jak Die by the Sword, ale jakos inne twoje ulubione gry jak Mass Effect tez nie mieli ale ci nie przeszkadzalo. Wiem ze jestes 'fanboy' grafiki i wielkich firm, ale troche obiektywnosci prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kęsik Re: Kwadrans próby - Risen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 17:34 Żałosny jest ten was serwis. Risen to najlepszy RPG tego roku i jedna z najelepszych gier tego roku! Jak według was system walki nie jest ulepszony w stosuku do Gothica 3 to jesteście żałośni. Jest bardziej wymagający i rozbudowany. Tu macie prawdziwą reckę Risena: www.gry-online.pl/S020.asp?ID=6042 Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Kwadrans próby - Risen 09.10.09, 17:35 @ juhas 100% zgadam sie! Odpowiedz Link Zgłoś