Dodaj do ulubionych

Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate

• Gość: Woland Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 14:21
      Sławek napisz proszę artykuł o muzyce z PS:Torment.
      To jest prawdziwa muzyka, mistrzostwo, wirtuozeria, i klimat. Słuchając Deionarra Theme czy Anna Theme aż mam ciarki.
    • Gość: OldSkull Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 14:34
      Jedynka jest moim zdaniem co najmniej równie dobra - bo chociaż bardziej uboga fabularnie, to o wiele bardziej logiczna, bardziej spójna i prawdopodobna (w ramach oczywiście realiów). No i przede wszystkim można było zwiedzić całą krainę, a nie tylko miasto.

Znakomita muzyka bitewna jest w Icewind Dale 2 - całe mnóstwo kawałków i (chyba) wszystkie dobre.

No i przede wszystkim: w tych grach lokacje były albo ręcznie rysowane, albo prerenderowane (np. wnętrza domów), wygląda to o niebo lepiej niż trójwymiarowe, bezpłciowe mapy z nowszych gier (chociaż patrząc po screenach gry zaczynają doganiać pod względem poziomu... z drugiej strony z takim samym nakładem pracy w 2D już byłby fotorealizm).
    • Gość: znawca Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.net137.okay.pl 10.11.09, 15:45
      Najlepszym RPGiem zarówno od strony fabularnej jak i muzycznej był i jest Planescape:Torment!
      Historia ukazana w tej grze była wprawdzie liniowa ale jakże zwięzła, gra daje do myslenia a jej historia pozostaje w pamięci na bardzo długo!
    • d_pawel Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 15:55
      Woland -> gamecorner.pl/gamecorner/1,86013,7109166,Muzyka_klasyczna___Planescape__Torment.html

A no tak, nie jestem Sławkiem...
    • ciastoludek Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 16:08
      BG mnie nie wciągnął ani trochę (być może przez tą konieczność mówienia wszystkim z drużyny co mają robić itd.). Ale muzyczka w menu z BG2 jest świetna :p
    • profes79 Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 16:11
      Jesli chodzi o BG 1 i 2 to najlepszy klimat dla mnie mialy podziemia krasnoludzkiej twierdzy w dodatku do 1. Gdy na tak samo wykonany fragment korytarzy natknalem sie w BG2 to teoretycznie prosty kawalek przechodzilem szykiem ubezpieczonym dobra godzine smile

BG2 i BG1 to dwie rozne bajki. 1 ze slabsza grafika i niestety z problemem zaczynania "od zera" - bardzo ciezko sie gra poczatki postaciami nie-wojowniczymi.

NIemniej jednak czasem jeszcze z sentymentu odkurzam sobie obie pozycje.

Co przeszkadzalo w BG2 to brak tak duzej ilosci NPC jak w BG1 - w dodatku brakowalo wsrod nich klas ktore do BG2 zostaly dolaczone; grajac druzyna przeniesiona z BG1 nie dalo rady sprobowac jak sie spisuje barbarzynca czy sorcerer...Trzeba bylo wlasna postac zrobic...

Co do Tormenta - opinie jakie slyszalem sa takie:
      Torment - lamiglowka; Icewind Dale - radosny hack`n`slash. Baldur - pomiedzy. I grajac we wszystkie trzy gry raczej wypada sie z tym stwierdzeniem zgodzic...
    • Gość: Woland Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 17:29
      Torment stał się przyczyną zmiany nastawienia do gier. Jako twór niemalże doskonały wyznaczył nową jakość narracji. Niestety poprzeczka została zbyt wysoko zawieszona. Poza BG oraz Falloutami, reszta była już nastawiona wyłącznie na zysk i zinfantylizowana. Hasło games by gamers straciło na wartości a weszło nowe games by producers(only cash). Prawda jest taka, że ze współczesnych firm tylko Blizzard oraz Bioware jeszcze coś znaczą dla graczy wymagających fabuły i tej magii oraz klimatu. Nawet muzyka stała się jakaś inna, pamiętam, że jeszcze nuta z Mass Effect w miarę mnie urzekła. Co do meritum artykuły to przychodzi mi na myśl jedna rzecz- mianowicie muzyka z dawnej stajni Interplay zawsze miała coś w sobie magicznego, co idealnie pasowało czy to do klimatu Faerunu czy PS:Torment. Nawet do Icewind Dale oraz geniusz muzyki w postnuklearnym świecie Fallouta.
    • Gość: soloo Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.lodz.mm.pl 10.11.09, 17:54
      Muzyka najlepsza w rpg to chyba w Tormencie była. Słabo już pamiętam tą gierę, ale pamiętam bardzo dobrze, że trafiłem tam raz do domu uciech, i spędziłem tam dobre kilkadziesiąt minut słuchając muzyki - rewelacyjny kawałeksmile Natomiast jeśli chodzi o gry w ogóle to moim zdaniem najlepsza muzyka była w grze Ascendancy. Taka strategia kosmiczna w stylu master of orion. Pisałem maile i listy do Logic Factory, że chcę kupić tą ścieżkę, ale nigdy mi nie odpisanosad( Jeśli ktoś ma, zna kogoś kto ma, lub wie jak takową pozyskać - błagam, niech napisze!!

Dziwię się natomiast, że tak bardzo wszyscy dwójkę baldura zachwalają. Dla mnie jedynka była bezwzględnie grą lepszą - bardziej klimatyczną, ciekawszą, bardziej rozbudowaną (chociaż scenariusz był prosty, ale jego powolna eksploracja sprawiała wrażenie odkrywania całego świata, i była całkiem realistyczna). W jedynce za każdym rogiem czekała mnie jakaś niespodzianka, ten gigantyczny teren do zwiedzania, niebezpieczne bezdroża - coś wspaniałego. Dwójka z kolei to głównie jakieś wiochy i miasta, pełno ludzi, i tylko przewalanie się z lokacji do lokacji - jakoś tak nie przemawiało to do mnie, nie było tego podróżniczego klimatu, tej tajemnicy samego świata...
    • Gość: soloo Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.lodz.mm.pl 10.11.09, 18:28
      O w mordę, ktoś wrzucił na tubkę muzę z Ascendancy!! Sorki za offtop ale nie mogłem się opanować, żeby nie napisać o tym kolegom koneserom, sprawdźcie to - www.youtube.com/watch?v=ABT4aP88KQ0 smile
    • Gość: OldSkull Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 22:28
      @Woland: twórcy dobrych, twórczych gier poupadali, a kontynuacje ich gier wypadły tak sobie: LGS (Thiefy i System Shocki, Thief 3 był robiony przez Eidos i wyszedł przeciętnie - taki rak na bezrybiu), Black Isle (Fallouty - chociaż 3. podobno jest ciekawa, jedynie za łatwa), lub zmienili profil (Mindscape - twórca 2 Warhammerów, teraz robi jakąś lipę wink. A Blizzard przeszedł na robienie WoWów (fabuła WC3 też jest raczej kiepska).
    • Gość: c8en Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 16:02
      OBY SZATAN SPALIL TWOJA DUSZE PAWLE. Dwojka, poczytaj opinie wsrod prawdziwych fanow tych gier. Ona jest grana ze wzgledu na wieksze mozliwosci prowadzenia WALKI, TAK WALKI. Jedynka kroluje we wszystkim innym. 1 > 2
    • Gość: opierzon Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 23:07
      A ja tam BG2 uwielbiam. Przechodzilem na wszelkie sposoby. Od wojownika po maga. Od 6 członków po granie jedna postacia.

Najlepszy moment z grania jedną postacią to zabijanie Demilicha w Atkali.
      Poprostu bosko smile
    • Gość: Gość Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.09, 17:28
      Według mnie jedynka jest 2 razy lepsza od dwojki ten wspaniały klimat soundtrack to tylko namiastka tego co mozna spotkac w pierwszej czesci kto grał we wszystkie części baldura ten wie ze jedynka rządzi!!
    • Gość: mv Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: 89.174.58.* 16.11.09, 13:16
      grałem we wszystkie części baldura z dodatkami i dwójka rządzi.
      oprócz braku sensownych npców (same crossclasy albo cieniasy oprócz złych, których jest za mało...)
      Gdyby jedynka miała takie interakcje i system walki (żadna z dwóch podmian silnika z BG1 na BG2 nie działa dobrze z polskimi wersjami, np. polskie znaczki się walą)
    • aihs Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 18.11.09, 14:47
      @mv
      Nic się nie wali, jest programik do konwersji plików dialogowych z BG1 na format BG2 dzięki czemu kodowanie jest zgodne z silnikiem i wszystko lata jak należy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka