Dodaj do ulubionych

Left 4 Dead 2 - recenzja

IP: *.budinet.info 02.12.09, 22:46
www.youtube.com/watch?v=kb7y-bMvPPA
Obserwuj wątek
    • biker48 Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 02.12.09, 23:14
      Remedium na jesienno- zimową nudę jest Dragon Age a nie ten twór smile
    • mindcrime Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 02.12.09, 23:16
      Żywe trupy miały w kinematografii swoje pięć minut, które najwyraźniej już minęły smile minęły minęły ale jak ktoś powie że reżyser Zombieland nie grał w l4d w to nie uwierzę ten sam klimat
    • Gość: aE_112 Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: *.chello.pl 02.12.09, 23:18
      SSDD
    • e-e Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 02.12.09, 23:46
      Nie podoba mi się taki sposób pisania. Wygląda jak pisany na kolanie post na forum, nie pełnoprawna recenzja. Nie zrobiono korekty i redakcji:

"Jokeya" - raczej "Jockeya" lub "Dżokeja".
      "Hordy zombie wyskakują w podobnym czasie, mniej więcej w tym samym czasie"
      "Klimat ?dwójki? jest całkiem inny niż pierwszej częśc" - tu się chyba posypało kodowanie.
      "spokojne, bluesowe i jazzowe kawałki" - tutaj nawala interpunkcja. "Spokojne" i "bluesowe" nie są współrzędne składniowo. Przecinek jest zbędny.
      "znikoma pomoc ze AI Directora" - tutaj czegoś zabrakło.

To oczywiście tylko przykłady, jest takich potknięć więcej.

Zwróciło to wszystko moją uwagę, bo Gamecorner zazwyczaj błyszczy pod tym względem na tle innych portali Wyborczej. Teksty są dobrze napisane i ładną polszczyzną.

PS Jeśli zaś chodzi o treść, to na dzień dzisiejszy to jedna z raczej nielicznych recenzji, w których pojawia się twierdzenie, że dwójka jest pełnoprawnym sequelem.
    • Gość: Blue Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 23:57
      I właśnie tego sie obawiałem że Versusa czyli tego co jest jedyną sensowną i trzymającą grę przy życiu(grałem pół roku nonstop tylko w to, tym niemniej po zagraniu w demo 2jki stwierdziłem, że to jest jeszcze bardziej ucasualowione, jeszcze mniej szans na dobrą ligę... kupna retaila nie zaryzykowałem, może jak cena spadnie) zwalą, aczkolwiek spodziewam się że autor recenzji miał pewnie problemy z teamowym graniem zombiakami, bo przynajmnie w jedynce u zarażonych wymagane było większe zgranie.
    • crank127 Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 00:07
      "nawet nędzny zespół Ocalonych bez większych ..... rozgromi niezłą drużynę przeciwną."

chyba wcięło gdzieś wyraz "przeszkód" czy coś takiego smile
    • voltaire-78 Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 00:22
      Kryzys... trza oszczędzać na korekcie
    • Gość: 6 Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: *.chello.pl 03.12.09, 00:41
      racja, to nie recenzja.
      yfrog.com/3m1259792530461sj
    • radek.zaleski Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 00:48
      nigdy nie było korekty. Kamil nauczy się na błędach.
    • matio.k Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 08:52
      Kontra wadą? W jakiej drużynie przyszło ci grać? Wystarczy odrobina zgrania [umawiając się na mic'u tudzież wbudowanym chacie] i ocalali lada moment będą ścielić glebę. Poważnie przesadziłeś Kamilu!
    • Gość: gosc Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: 195.116.98.* 03.12.09, 10:07
      Byli naziści,teraz zombie,następnym wrogiem publicznym mogą byc niesolidni dostawcy pizzy
      ...
      www.tnij.org/vovok2010
    • Gość: Bizon Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: *.opera-mini.net 03.12.09, 10:38
      Widze ze Scavenge wzorowane jest na dusk mod do et:qw
    • Gość: DMG Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: 212.180.145.* 03.12.09, 10:53
      Kilka razy powtarza się w recenzji zdanie, że "nie jest to żadne DLC tylko pełnoprawny tytuł". Szkoda, że nie zostały podane żadne argumenty na potwierdzenie tej tezy (no chyba, że dowodem jest nazwa gry i jej cena). Szczerze mówiąc nie widze nic co by pozwalało nazwać L4D2 pełnoprawną grą.
      - nowe mapy na w sumie 5 godzin gry
      - jeden nowy model super zombie
      - jeden nowy model rozgrywki w multi
      - dodana nowa broń
      - dodane nowe modele zombiaków

No jak w morde strzelił DLC. Rozgrywka nie różni się ani o jote od tej z pierwszej części. Najlepszym dodowdem jest to, że można wklejić mapy z pierwszej części do 'dwójki' i prowadzić na nich rozgrywkę - to chyba pokazuję, że poza kosmetyka i nowymi poziomami NIC sie nie zmieniło. Zwykły świąteczny skok na kasę.
      • don_wroc_love Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 11:02
        Byli naziści,teraz zombie,następnym wrogiem publicznym mogą byc niesolidni
        dostawcy pizzy
        ---
        ewentualnie zatwardziali pecetowcy big_grin tongue_out wink
    • szczqcz Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 11:20
      @DMG
      Są dwa nowe Special Infected.
      Generalnie to te twoje zarzuty można by odnieść również do MW2. Przy tamtym tytule tak samo krzyczałeś?
    • Gość: Z Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: *.multimetro.pl 03.12.09, 11:32
      @DMG: a co by się musiało pojawić, żeby to mogła być pełnoprawna dwójka? Jak na dodatek, to IMO tego jest bardzo dużo.

@radek.zaleski: a czy to naprawdę tak dużo prosić, żeby jedna osoba przeczytała tekst napisany przez drugą przed jego publikacją? Nawet nie chodzi o prawdziwą, profesjonalną korektę, ale niech chociaż nie będzie głupich błędów, połykania wyrazów itp., czego jest bardzo dużo.

Problem w tym, że jeśli samemu się coś napisało, to bardzo trudno jest zauważyć swoje błędy, trzeba kilkakrotnie uważnie przeczytać, najlepiej także od tyłu. Jak ktoś inny czyta, to wystarczy trochę uwagi, żeby wyłapać większość rażących błędów.
    • slawomir.serafin Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 11:42
      @DMG
      Są dwa nowe Special Infected.

----

Tak naprawdę to trzy. Ale jak ktoś nie grał, tylko trolluje na podstawie wiedzy wziętej z internetu, to skąd ma wiedzieć?
    • simplex Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 12:07
      Nowe lokacje, nowe postacie, nowe bronie, nowa muzyka, nowi zarażeni, nowe tryby rozgrywki - no faktycznie, żadnych nowości, to DLC a nie sequel wink
    • szczqcz Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 12:09
      @SS
      Fakt, o Jockeyu zapomniałem.
      No i w dwójce znacznie ciekawsze są finały. Nie wystarczy się w kącie schować i grzać przed siebie.
    • Gość: DMG Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: 212.180.145.* 03.12.09, 13:33
      @ slawomir.serafin - to takich informacji nie ma w internecie?Czy tylko nie natrafiłeś na nie przy wybiórczym przeklejaniu starych newsów? Ja akurat stałem się bezwolnie posiadaczem gry (kumpel kupił 4-packa, niestety w zamian stawiałem wódkę w klubie - oj źle na tym interesie wyszedłem heh) i na jej podstawie opisuje co widzę.

@Z - sam napisałeś "jak na dodatek to (..)". W pełni sie zgadzam, jest dużo nowej zawartości - jak na dodatek. Problem w tym, że to nie dodatek.

@szczqcz - nie wiem, nie grałem w MW2 (odrzucił mine hype wokół tej gry). Z tego co pisza inni to tak - jest to jechanie na popularności poprzedniej części i typowy świąteczny skok na kasę zamiast nowej jakości. Natomiast z MW to troche jak 'hitowe' filmy ze Stevenem Siegalem - niby zawsze to samo, ale zawsze niby inna fabuła =)
      @Simplex - w takim razie przygotuj sie na Dragon Age 2,3,4,5 i 6 które będą bardzo niedługo wydane. W każdej kolejnej części, nowa misja, nowe postacie, nowe odglosy!

Zawsze mnie zastanawiał fenomen ludzi którzy kolekcjonują "internetowych przyjaciół" pod kątem ich umiejętności gry. Potem zasadzają się wspólnie na druzyny noobów i przechwalają zwycięstwami/statsami/przewagą. Czy to naprawde przyjeność? Czy nie czujesz się jakbyś oszukiwał? Pytam zupełnie poważnie i bez złośliwości.
      • szczqcz Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 13:44
        @DMG
        No to najwyraźniej grałeś w stanie pomroczności jasnej bo tą liczbę nowych SI
        wziąłeś z sufitu.

No i generalnie głosujesz portfelem nie? Najwyraźniej ilość zmian dwóm milionom
        ludzi odpowiadała. Skoro tobie nie, nikt cię nie zmusza.

No i nie zapomnij że Valve zwykło wspierać swoje gry bogatym DLC - to też pewną
        wartość ma.
    • kamil.bogusiewicz Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 15:10
      Błędy wyłapane i poprawione, gorąco za nie przepraszam.

matio.k - trafiło się naprawdę świetnych drużyn, przeciwnicy byli w ogóle niezgrani, a i tak zawsze przegrywaliśmy. sad

DMG - z tych głupot, które wypisujesz wnioskuję, że widziałeś chyba tylko okładkę...
    • Gość: DMG Re: Left 4 Dead 2 - recenzja IP: 212.180.145.* 03.12.09, 16:19
      @kamil.bogusiewicz:
      Taki młody, taki niedoświadoczny, a już tak nieładnie "pyskujesz"... To syndrom Sławka Serafina? Przy najbliższej okazji wspomne Przemkowi Bartkowiakowi dlaczego mu tak przychody spadają haha Skoro już nawet pracownicy na samym dole drabinki pozwalają sobie na takie chamskie odzywki wobec użytkowników i to przy okazji merytorycznej dyskusji. Gdybyś przeczytał mój komentarz to zauważyłbyś, że posiadam omawianą grę,

ps. tak, wiem ile wam "płacą", ale nie jest to żadne usprawiedliwienie dla takiego zachowania.

@szczqcz - tak, właśnie dokładna liczba SI jest tu najważniejsza... Jeden więcej już zapewne tworzy nową jakość? Troche pominąłeś sedno tematu, ale ważniejsze było przyczepić się, że w nowej melodyjce jest 108 nut, a nie tylko 106...
      Co do "portfela" to nie bądz śmieszny. Wydanie bardzo skromnej kwoty (tylko w "nowych demokracjach" podnoszony jest argument jak to niby gry są drogie, oczywiście głównie po to by usprawiedliwić piractwo) na rzekomą drugą część hitu, nie wymaga zastanowienia. Tutaj rozmawiamy o tym czy ci ludzie (w tym Ja) dostali jakakolwiek nową jakość czy tylko nowe levele z trzema (czy teraz dobrze policzyłem?) nowymi stworkami.
      • szczqcz Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 17:08
        @DMG
        No ale jednak kupili prawda? I chyba im się spodobało to co kupili. Jakoś nie
        słyszę o masowych zwrotach argumentowanych: "To nie jest sequel!", znaczy mają
        to raczej w dupie czy stoi tam dwójka czy Left4Dead:
        TenSamLubWiększyFunKupaNowychMapIpomysłów7SpecjalnychZarażonychZamiast4iKilkaInnychRzeczy

Ty zaś nie możesz na tyłku z tego powodu usiedzieć, bo nie zgadza się to z twoją
        definicją sequela. Proszę bardzo, twoje prawo.
    • kamil.bogusiewicz Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 18:06
      @DMG
      Uwielbiam osoby, które zarzucają komuś chamstwo i jadą po wieku i zarobkach w tym samym zdaniu.

Proszę wybaczyć tę ogromną obrazę. Ale proszę odpowiedzieć - za długo to Szanowny Pan w Left 4 Dead 2 nie grał, hm? smile

• slawomir.serafin Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 03.12.09, 18:11
      @szczqcz - tak, właśnie dokładna liczba SI jest tu najważniejsza... Jeden więcej już zapewne tworzy nową jakość?

-----

dokładna liczba SI jest ważna w kontekście twojej znajomości tematu. Jest nikła, jak widać. Każdy, kto pograł dłużej niż 15 minut, wie, że jest trzech nowych specjali, bo wszyscy pojawiają się już w pierwszej kampanii. Ty tego nie wiedziałeś - więc łżesz, że grałeś. Albo nie grałeś w pierwszą część, więc jesteś tym śmieszniejszy i żałośniejszy, stawiając ją za wzór...

Przy najbliższej okazji wspomne Przemkowi Bartkowiakowi dlaczego mu tak przychody spadają haha

------

ależ prosimy

Gdybyś przeczytał mój komentarz to zauważyłbyś, że posiadam omawianą grę,

------

screenshot or it didn't happen
    • simplex Re: Left 4 Dead 2 - recenzja 08.12.09, 09:51
      Screenshot to zaden dowod, a zreszta po co w ogole karmisz trola?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka