Dodaj do ulubionych

vga czy hdmi

23.12.10, 15:27
Witam, mam do was bracia zapytanie, otóż do tej pory miałem xa podłączonego do monitora kablem vga od Big Bena a teraz nabyłem telewizor sony bravia i czy jest sens kupować nowy kabel hdmi ? Czy jest widoczna różnica w jakości obrazu i dźwięku ? (i czy w ogóle jest)
Obserwuj wątek
    • arczisan Re: vga czy hdmi 23.12.10, 16:28
      Na moim monitorze 27 calowym mam PS3 podpięte pod HDMi i Xboxa pod VGA. Zanim kupiłem PS3, Xbox był podpięty pod hdmi i powiem szczerze, różnic o dziwo wielkich nie widzę. Mimo to, widząc, jak czasami wygląda jakość z XBoxa na telewizorach HD, jakość na pewno może być jeszcze lepsza. Kabel HDMI to nie jest zbyt duży zakup, a i w przyszłości może się przydać, skoro masz Bravię, więc polecałbym i tak zakup takowego kabelka.
    • szympo Re: vga czy hdmi 23.12.10, 20:27
      Z hdmi na pewno obraz będzie lepszy.
      • yasiekk Re: vga czy hdmi 23.12.10, 20:37
        Definitywnie HDMI. Przewody VGA transmitują sygnał analogowy, a HDMI - cyfrowy. Przy czym zaznaczam, różnica między przewodem HDMI za złotówkę, a przewodem za 394829348 dolarów jest ŻADNA właśnie przez to, że sygnał jest cyfrowy. Urządzenia transmitują tylko cyfrowe 0 albo 1, nic pomiędzy. Dlatego też radzę kupić przewód najtańszy. W przypadku VGA z racji analogowości różnicę można już uświadczyć.
        • bienio Re: vga czy hdmi 24.12.10, 16:34
          Polecam kabel HDMi marki Technika, 1,5m za 7 zł dostępny w każdym Tesco wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka