Dodaj do ulubionych

Mass Effect 2 bez 1

16.01.11, 21:33
Witam otóż mam pytanie czy jest możliwość grania w Mass Effect 2 bez ogrania 1? Czy jeśli ktoś nie grał w 1 zrozumie fabułe 2? Słowem cy można zaczac przygodę z uniwersum ME bez pierwszej części?
Obserwuj wątek
    • dewon Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 21:50
      chyba czemu nie w wersji na ps3 dostajemy komiks ludzie mówią ci co grali już w me2 na ps3 ze komiks idealnie pokazuje historie 1 smile i nie ma z tym problemu
      • kmh Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 21:56
        Różne szczegóły fabularne pierwszej części mają w dwójce znaczenie w gruncie rzeczy drugorzędne. Ci co grali je zauważą, dla reszty nie będą miały większego znaczenia. Powiedziałbym, że pomimo, że główny bohater i główny zły jest ten sam, to związek pomiędzy obydwoma grami jest nie większy niż pomiędzy 1 i 2 Falloutem
    • pimpnino Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 21:59
      Pierwsza cześć jest moim zdaniem lepsza. Dwójka jest bardzo schematyczna i nie ma epickiego zakończenia smile
    • prawdak Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 22:07
      ok dzięki chłopaki więc brac odrazu 2 czy jednak jeszcze 1?
      • dobrehehe Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 22:10
        bierz koniecznie jedynke, zdecydowanie lepsza jest. zakonczeniebrawobrawobrawobrawobrawo
        • gamerr Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 22:29
          Jedynka się troszkę zestarzała, ale jeżeli jesteś w stanie przeboleć doczytywanie się tekstur i wszystkim znane windy to bierz jedynkę. Na allegro dorwiesz za grosze ( ~40 zł ) a gra naprawdę bardzo dobra, no i poznasz lepiej Sheparda wink
    • arczisan Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 22:27
      Jeśli masz możliwość zagrania w jedynkę, to oczywiście zacznij od niej. Komiks komiksem, ale granie graniem. Mnie osobiście bardziej pasuje dwójka (jak można powiedzieć, że ME2 nie ma epickiego zakończenia????), ale cieszyło mnie, że mogłem zaimportować save'a z jedynki do dwójki, by wszystkie moje decyzje pasowały do fabuły ME2.
      Komiks podobno będzie miał podobną sytuację z decyzjami, ale jak pisałem wcześniej, gra się w nią świetnie.
      Jeśli masz możliwość zagrania w obie, nie zastanawiaj się nawet.
    • suchy_ Re: Mass Effect 2 bez 1 16.01.11, 22:57
      Ja również jestem zdania, że w pierwszą część trzeba zagrać. Obie części stanowią całość.
    • legileg Re: Mass Effect 2 bez 1 17.01.11, 00:58
      Przechodziłem pierwszą część w 2006 na PC i bawiłem się świetnie. Gdy w połowie 2010 postanowiłem przejść ją ponownie w wersji na xboxa, aby stworzyć save do 2 wrażenie nie było już tak pozytywne. Gierka wciąż jest dobra, ale bardzo mocno się zastarzała. Tu nawet nie chodzi o grafikę. Bolą niewidzialne ściany, okropna sterylność lokacji, kiepski coversystem i liczne archaizmy (windy ukrywające potwornie długie loadingi, szukanie surowców za pomocą macro - nudne jak flaki z olejem, powtarzając się z nieskończoność identyczne bazy kosmiczne, wiele nudnych i nieprzemyślanych subquestów). Niestety, ale gry to medium które bardzo szybko się starzeje, coś co kilka lat temu było naprawdę świetne, dziś może być zwyczajnie przeciętne.
      • arczisan Re: Mass Effect 2 bez 1 17.01.11, 08:02
        Jak mogłeś przechodzić ME1 w 2006 roku na PC, skoro premiera na Xboxa była w 2007, a na PC w 2008?
        • legileg Re: Mass Effect 2 bez 1 17.01.11, 13:35
          Faktycznie coś mi się musiało pomieszać. Byłem pewien, że od czasu kiedy ukończyłem ME minęło już ładnych parę lat. W rzeczywistości minęły niecałe 3 lata. W takim razie ciężko mi powiedzieć dlaczego tak mocno się zawiodłem na ponownym przejściu ME. Może to kwestia nastawienia, chciałem jak najszybciej "odwalić" pierwsze ME, aby jak najszybciej zabrać się za drugą część?
          • arczisan Re: Mass Effect 2 bez 1 17.01.11, 14:51
            Miałem podobną sytuację. Najpierw zakupiłem kolekcjonerskie wydanie jedynki na PC (najlepsze wydanie kolekcjonerskie, jakie dotychczas kupiłem), po czym rok później kupiłem XBoxa i gdy ME pojawiło sie na amerykańskim Live na games on demand, kupiłem właśnie w tej usłudze, przeszedłem po raz kolejny, ale nie miałem podobnych odczuć. Zarówno za pierwszym, jak i drugim razem grało mi się świetnie. Dwójka jest dla mnie jeszcze ciekawsza i lepsza, dlatego pewnie po raz drugi zakupię i ME2 na PS3 tym razem, ale jak już trochę tańsze będzie.
    • fristron Re: Mass Effect 2 bez 1 17.01.11, 02:26
      Fabuła ME2 jest teoretycznie osobna, ale to ewidentnie część większej całości. Jak masz możliwość zagrania w jedynkę, to weź ją. Obie są zdecydowanie warte czasu i kasy.

Nie zgodzę się przy tym z opiniami, jakoby ME1 się zestarzał - osobiście zaciekawiłem się nim dopiero w 2009, jak zaczęło być głośno o ME2 i gra wgniotła mnie w glebę. Mass Effecty po prostu mają takie sobie replayability, są ekstremalnie grywalne za pierwszym razem, ale potem już... no są bardzo fajne dalej (nie przechodziłbym dwójki trzy razy, gdyby nie były), ale nie aż tak.
      • prawdak Mass Effect 2 bez 1 17.01.11, 14:08
        Cóż no to juz nie wiem z jednej strony troche odrzuca mnie grafika z drugiej 1 można dorwac już za grosze...Hmm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka