Dodaj do ulubionych

Game Day 2011 w Sosnowcu - ktoś był?

18.04.11, 00:42
Tak jak w temacie - jak Wam się podobało? Przesiedziałem tam dwa dni. Polygamia była niby patronem medialnym tego wydarzenia. Szkoda tylko, że nikt z redakcji nie pofatygował się na ten event. Żałuję, powtarzam, żałuję, że wybrałem się na to wydarzenie. Mogłem sobie podziwiać panów z Reality Pump, The Farm 51 czy to z innych, mniejszych studiów, ale do jasnej cholery... dlaczego nie mieli żadnego poszanowania dla słuchacza? Praktycznie na każdym wykładzie 4/5 ludzi spało, grało na komórkach albo gadało, bo zaproszeni goście byli NUDNI i swoje wykłady prowadzili tak jakby mówili to wszystko do siebie. Mówili to za dużo powiedziane - mruczeli pod nosem! Nic nie można było zrozumieć, gadali jakby wszyscy byli na kacu. Największym failem był Tomek Kozera, który praktycznie tylko czytał tekst ze slajdów, które przygotował, na dodatek w jego wypowiedzi można było wyłapać więcej "yyyyy". Jedna pani, jakaś Katarzyna z Nicolas Games przez cały wykład, tj. godzinę, stała odwrócona tyłem do słuchaczy. Co najgorsze, praktycznie nich z obecnych tam ludzi nie miał przygotowanych kwestii - po prostu byli kompletnie nieprzygotowaniu do tego co robią. Do najciekawszych zaliczyłbym występ Krzysztofa Gonciarza z tvgry.pl. Uśmiałem się, gdy zaczął opowiadać, że nawet najlepsza gra nie trafi do klientów, jeśli jej producent nie będzie miał dobrego pijarowca, który będzie się kojarzył z grą (tak jak np. Cliff z Gears of War). Ciekaw jestem czy słyszeli to chłopcy z Realisty Pump czy Nicolas Games (nie mówię tu już o marnym The Farm 51). Żałuję, że za te ciekawsze tematy odpowiadali tak nudni ludzie. Przy wystąpieniu Reality Pump słychać już było nawet okrzyki ze strony słuchaczy: "Ooo, chyba się trochę wypiło!". Nie rozumiem - ludzie inwestują swój czas i pieniądze, a jedyne co dostają, to brak szacunku ze strony mówcy. Dla mnie to wydarzenie było jedną wielką pomyłką. Najśmieszniejsze jest to, że główny prowadzący, a zarazem organizator, tj. bodajże Maciej Baczyński, mówił głośniej i wyraźniej BEZ MIKROFONU, aniżeli 80% wypowiadających się deweloperów, którzy ten mikrofon mieli. Jeśli już ma się zamiar wystąpić, to lepiej nie pić dzień wcześniej? Porażka. Ludzie byli wynudzeni i zmęczeni. Na jednym z "wykładów" (nie pamiętam już kogo) po ogarnięciu wszelkiego materiału dane nam było słyszeć pytanie: "Jakieś pytania?". Zrozpaczeni i wymęczeni ludzie wrzasnęli chórem: "Nieeeeeeeee!" shock

Pytanie do redakcji - byliście patronem medialnym, więc gdzie były te reklamy Game Daya? Napisaliście tylko jednego newsa, na dodatek krótkiego. Nie wczepiliście go nawet w materiały polecane (no tak, przecież na to miejsce pasuje bardziej 2732 artykuł o retro gamingu, prawda?). IMO, może się mylę, ale bycie patronatem medialnym znaczy coś więcej, niż skrobnięcie o danym evencie dwóch zdań...
Obserwuj wątek
    • rivriet Re: Game Day 2011 w Sosnowcu - ktoś był? 18.04.11, 00:43
      Z góry przepraszam za błędy - późna pora i zmęczenie.
    • toread Re: Game Day 2011 w Sosnowcu - ktoś był? 26.04.11, 13:22
      Staramy się być na takich eventach, ale czasami nie da się być w dwóch miejscach jednocześnie. Redakcja była zajęta organizowaniem chociażby grania w kinie.

Jako patron zajawiliśmy imprezę, opublikujemy z niej materiały.
    • regisek Game Day Sosnowiec 27.04.11, 13:51
      Byłem, było słabo, ciekawe wystąpienia dopiero popołudniu, wieczorem. Nie jest to wina organizatorów tylko samych prelegentów. Come on, jadę specjalnie na konferencję by zobaczyć jak facet gra sobie w grę i coś tam pod nosem mówi... Poważnie rozważam czy za rok jechać. Nie wina orgów ale prelegentów. Aha, w przeciwieństwie do Ciebie, uważam że Reality Pump miało najlepsze prezentacje.
      PS. Zostałeś do końca i losowania Xboxa 360? To dopiero były jaja...
    • legileg Re: Game Day 2011 w Sosnowcu - ktoś był? 27.04.11, 17:35
      @rivriet - Ja zawiedziony poziomem Gameday 2010 (nie chodzi o to, że było źle - po prostu nie nauczyłem się niczego nowego, a pewne rzeczy (chociażby obsługę UDK) mógłbym wyłożyć lepiej niż prowadzący) na 2011 już się nie pojawiłem. Jedyne czego żałuje to brak udziału w konkursie programowania gier - możesz powiedzieć jak wypadł?

Co do Twojej opinii... Współorganizator imprezy był (jest?) moim promotorem, natomiast jego żona pełniła rolę opiekunka naukowego. Jeśli chcesz to mogę przekazać im Twoją konstruktywną krytykę, aby potencjalnie uczynić kolejną edycję lepszą od poprzedniej. Musisz jednak mieć na uwadze, że w sumie jest to impreza naukowa pod patronatem uniwersytetu. Nie myl jej z mocno rozrywkowymi targami typu gamecom. Solidnych wykładowców też bardzo ciężko pozyskać. Na naszym rynku autorytetów w sumie brak, a wśród osób związanych z uczelnią brak osób obeznanych z branża gier.
      • byczy Re: Game Day 2011 w Sosnowcu - ktoś był? 02.05.11, 01:15
        legileg napisał(a):

> Co do Twojej opinii... Współorganizator imprezy był (jest?) moim promotorem, na
        > tomiast jego żona pełniła rolę opiekunka naukowego. Jeśli chcesz to mogę przeka
        > zać im Twoją konstruktywną krytykę, aby potencjalnie uczynić kolejną edycję lep
        > szą od poprzedniej. Musisz jednak mieć na uwadze, że w sumie jest to impreza na
        > ukowa pod patronatem uniwersytetu. Nie myl jej z mocno rozrywkowymi targami typ
        > u gamecom. Solidnych wykładowców też bardzo ciężko pozyskać. Na naszym rynku au
        > torytetów w sumie brak, a wśród osób związanych z uczelnią brak osób obeznanych
        > z branża gier.

Małe sprostowanie: głównym organizatorem (także merytorycznym) jest Maciej B, który pracuje w branży, a każdy inny wkład jest dodatkowym. UŚ jest Partnerem, a nie opiekunem naukowym. Przyszła edycja także będzie we współpracy z UŚ, ale nie koniecznie na jej terenie; Organizator nie ma wpływu na formę prezentacji i jej przebieg. Pozdrawiam!
      • rivriet Re: Game Day 2011 w Sosnowcu - ktoś był? 02.05.11, 14:55
        @legileg - Nie, nie zostałem na konkursie, bo nie miałem już sił dalej tego słuchać i wyszedłem właśnie przed nim.

@regisek - Jakie jaja? A co się stało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka