Dodaj do ulubionych

Na jaką platformę kupicie LA Noire?

05.05.11, 17:48
Drodzy multiplatformowcy, zwracam się do Was z pytaniem następującym:

do premiery LA Noire zostało już niewiele czasu, więc czas podjąć ostateczną decyzję o przedpremierowych zamówieniach. Na jaką platformę zamierzacie kupić swój egzemplarz gry?

Teoretycznie za grę odpowiada Bondi, ale RDR i GTA IV to też były dwa oddzielne studia w obrębie Rockstara i zarówno jedno jak i drugie nie potrafiło sobie do końca poradzić z PS3.

Sam planuje raczej wersję na PS3 - mam tam większy dysk na ewentualne dodatki etc.Ale mając w pamięci SZOKUJĄCO MNIEJSZĄ GĘSTOŚĆ TRAWY w RDR, waham się, waham.

Jak myślicie, uda się wreszcie Rockstarowi wydać grę, która będzie wyglądać i zachowywać się równie dobrze i na 360 i na PS3?
Obserwuj wątek
    • sirmadness Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 18:13
      Nie mam wyboru ( z czego się cieszę), na xa
      • van_guard Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 20:06
        Prawdopodobnie wersja na xboxa. Jak mi wiadomo, gra będzie chodziła na silniku RAGE, która jest lepiej zoptymalizowana na tę konsolę właśnie (lepsza rozdziałka itp.)
    • lubiemajonez Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 18:13
      Akurat tutaj nie ma strachu, LA Noire pierwotnie miało być exem dla Sony, toteż ps3 jest platformą wiodącą i właśnie z myślą o tej konsoli myślano zaczynając pracę. Na dobrą jakość ''chlebakowej'' wersji wskazują też materiały promocyjne- wszystkie gameplaye pochodzą właśnie z czarnuli. wink
      • lubiemajonez Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 18:14
        Boże... ''myślą o tej konsoli myślano'' sorry, brak edycji.. uncertain
    • anonim1979 Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 18:16
      kmh napisał(a):
      > tc.Ale mając w pamięci SZOKUJĄCO MNIEJSZĄ GĘSTOŚĆ TRAWY w RDR, waham się, waham

Jechać ilość trawy, głównie jechano po RDR na PS3 z powodu rozmazanego obrazu, niższej rozdzielczości - 640p (to samo co z GTA4) itd.

www.lensoftruth.com/head2head-red-dead-redemption/2/
      Trawa to głównie w Mafii 2 wink

A co do pytania - oczywiście w ciemno bezpieczniej brać wersję na X360. A tutaj jeżeli silnik się nie zmienił na inny to raczej nie ma nawet co pytać.
    • adderam Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 18:30
      Wszystkie trailery, gameplay'e i inne były pokazywane na wersji z PS3 co nie jest częste. Być może to właśnie wersja na PS3 w tym przypadku była faworyzowana, ale pożyjemy zobaczymy.

Gry w dniu premiery nie kupię(nadchodzi przecież Wiedźmin 2), ale może Konrad mi pożyczy smile

• pimpnino Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 18:50
      To nie wystarczy poczekać i kupić 2-3 dni po premierze, jak wszystko będzie jasne? Coś taki w gorącej kompany?
      • budda Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 19:18
        no właśnie tongue_out

chyba, że to ma być przyczynek do kolejnej bitwy ps3-xbox...
      • kmh Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 21:01
        Na brytyjskim Amazonie gra jest 10 funtow taniej jeszcze teraz, więc się zastanawiam smile
        • pimpnino Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 21:30
          Rejestrujesz nowe konto na brata/siostrę/dziewczynę/mamę/tatę na kompani graczy generujesz kod i też masz fajną promocję wink
          • kmh Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 21:59
            Hmmmmmmmmmcool
    • syc82pl Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 19:27
      Zdecydowanie na PC, tam jest zawsze lepsza grafika...

Aaa.. niema na PC..

No trudno, niech będzie na xboxa. (sorry za sarkazm, ale nie mogłem się powstrzymać)
      • prawdak Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 19:54
        Po co ten temat? Bierz na Xboksa bo chyba nie masz zamiaru sie meczyc z DS3.
        • kmh Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 21:01
          Bez przesady męczyć, na obu padach gra mi się równie dobrze, kwestia przyzwyczajenia
    • henrar Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 21:02
      Raczej wezmę na PS3. Gra była planowana jako ex na tę platformę i pod nią była głównie pisana. Poza tym, bardziej wolę Dual Shocka od pada do X360.
    • mcklop Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 22:38
      Na PS3 - ta wersja będzie miała dodatkową sprawę do rozwiązania. Wolę ewentualną niższą jakość grafiki za cenę przedłużenia czasu gry.
    • ringr Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 22:52
      W tym wątku powinny wypowiadać się osoby, które mają wybór, ale dorzucę swoje 3 grosze. smile
      Kupię wersję na PS3, ale jestem wyjątkowo spokojny. Nienawidzę skopanych konwersji czy wersji multiplatform- cena musi porządnie zejść, żebym zdecydował się wydać swoje pieniądze- ale w tym wypadku na horyzoncie już powoli pojawiają się dodatki (ekskluzywne na dłużej lub mniej) na PSN, które z pewnością pobiorę. Gdzieś tam rozmyślam sobie skrycie, że R* powinno w końcu zadbać o jakość swoich gier na PS3, ale mam nadzieję, że wszelkie (ew.) braki zrekompensują mi właśnie dodatki. big_grin
    • simplex Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 05.05.11, 23:30
      Wykorzystałem promocję Cenegi i preorderowałem na PS3, ale jak sie okaże ze na Xa jest lepsza/plynniejsza grafika (i nie rekompensują tego jakieś darmowe dodatki dla wersj PS3) to sprzedam i kupię na xboxa.

Ciekawe czy w momencie premiery L.A. Noire bedzie juz dzialal PSN tongue_out
    • simplex Xbox Owned 06.05.11, 00:15
      gamrfeed.vgchartz.com/story/85969/la-noire-to-be-on-three-discs-on-xbox-360-one-full-ps3-disc/
      Wiem, ze jest instalacja na dysku, ale kretynska polityka MS powoduje, ze nawet po instalacji trzeba zmieniać płytki. Moze w L.A. Noire to sie wreszcie zmieni,.
      • rivriet Re: Xbox Owned 06.05.11, 01:03
        Facepalm. Jak to zmieni? Przecież wtedy mógłbyś zainstalować grę na dysku, a płytę sprzedać, bo już by Ci nie była potrzebna. Poza tym wielkie mi halo, zmienić płytę raz na 10-15 godzin gry.
        • simplex Re: Xbox Owned 06.05.11, 12:28
          A tak zmieni, zeby po instalacji gry w napedzie musiala byc tylko jedna plyta (na przykład pierwsza) a konsola czytalaby dane z dysku.
          W tym momencie jest tak, ze nawet po instalacji trzeba wkladac kazda plyte, tak jakby gra nie byla zainstalowana na dysku. Przecież wystarczyłoby żeby w napedzie byla jedna plyta, wtedy nie daloby sie sprzedać i grać dalej.

A, byłby zapomniał... Facepalm.
    • michaelius Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 06.05.11, 00:47
      Poczekam sobie spokojnie na wersje pc.
      Jak nie bedzie to bez większego żalu odpuszcze.
    • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 06.05.11, 06:11
      Hmmm... Dodatkowe DLC, darmowy online i znacznie większe możliwości wymiany w Polsce przeciw żonglerce płytami i niezauważalnie lepszej grafice? Łatwy wybór, biorę wersje na PS3.

Zanosi się, że w tym roku na Xboxie pogram tylko w Gearsy 3 i pierdółki na Kinecta. Całą resztę gier w tym roku zwyczajnie bardziej mi się opłaca brać na PS3. Nie dość, że rozpieszczają dodatkami jak Extraction i Kratosy to jeszcze żadna gra (no może poza Bulletstormem) nie była w tym roku zauważalnie gorsza od Xboxowej wersji. Ba, wiele (Portal 2, Homefront, Dragon Age 2, Marvel vs. Capcom 3) było zwyczajnie lepszych na PS3.
      • annholy Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 06.05.11, 10:19
        Ballada o Tonym pokazała, że R* raczej opanował w końcu ps3. Co prawda ukazała się ze straszliwym poślizgiem ale zawsze smile. Poza tym L.A Noire jak już kilka osób wspomniało był tworzony na początku pod ps3 więc nie przewiduję wielkiej rozpaczy peestrójkowców po premierze. Filmiki promocyjne pochodzą z ps3, zapowiedziano dodatki na tę platformę więc gdybym miał wybór odpuściłbym sobie xboxową wersję.
    • orzechuuuu Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 13:56
      Na PS3 oczywiście, chociażby ze względu na ekskluzywną zawartość. wink
    • mariooo_1993 Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 14:11
      na PC...
      • coletrain Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 15:31
        na konsolete
        • fix_poland Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 15:55
          Na konsole wink
    • van_guard Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 17:30
      https://i1134.photobucket.com/albums/m601/bitemeitsfun/1305411701614.jpg
      Po prostu to tu zostawię.
      • sirmadness Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:05
        która to która ?
        • van_guard Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:20
          Kliknij prawym przyciskiem myszy i otwórz zdjęcie w innej karcie
          • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:31
            Wo... Całkiem wyraźna różnica. Może wreszcie po tych wszystkich zwycięstwach PS3 jakaś gra w tym roku będzie warta kupna na Xboxie? Należy jednak pamiętać, że wszystko może się skończyć tak samo jak z Crysisem 2. Miał być gorszy, a okazał się taki sam/lepszy...
          • sirmadness Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:51
            No i miałem rację, może i 3 płyty, ale ładniejsza
            • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:58
              No popatrz, a tutaj mówią że nie dość, że na 3 płytach to jeszcze brzydsza:
              www.la-noire.net/forums/thread-1032.html
              W obawie o Twoje zdrowie nie będę wspominać o dodatkowej zawartości... Jeszcze żyłka pęknie. Wiem, złośliwy jestem, ale przecież nie mogłem odpuścić takiej okazji wink
              • sirmadness Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 20:01
                O, komuś się pomyliły podpisy zdjęć (btw, uważaj na swoje pękające narządy)
                • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 16.05.11, 01:24
                  Chyba pęczniejące wink
        • vojciech Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:23
          Mam przedziwne wrażenie, że wątek ten była zapoczątkowany żeby pobudzić grupy fanboyów. Co jak co ale wszelkie argumenty za i przeciw powinny być redaktorom znane. Nie wiem jak ktokolwiek kto nie grał miałby się merytorycznie do tego odnieść... ~sirmadness górny to x360, dolny ps3 gamrconnect.vgchartz.com/thread.php?id=128642
          • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 18:51
            Najdziwniejsze, że we wszystkich materiałach pokazywana jest wersja PS3. Chwalą się brzydszą wersja? Tutaj scena ze screena - www.youtube.com/watch?v=PtkkqdiHOu4&feature=player_detailpage#t=139s
            • jasiubc Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 15.05.11, 19:06
              spytajcie piratów czy faktycznie na xboxa to gorzej wygląda. Piraci grają od wczoraj i są bardzo zachwyceni grą wink
    • anonim1979 Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 16.05.11, 14:09
      Wersja na X360 wygląda na minimum bardzo dobry port.

i.imgur.com/1EyuY.jpg
      Na chińskim forum jest 60 zrzutów z X'a, ale UWAGA w mojej opini ktoś coś schrzanił przy zrzucaniu (X360 miał ustawione fullRGB a gościu łapał/albo obrabiał w ograniczonym zakresie) i są za ciemne bo zrównano do zera 16 poziomów szarości... - widać to choćby na obrazkach z samochodami - jedna ciemna plama bez szczegółów.
      bbs.a9vg.com/thread-1927139-1-1.html
    • jasniepan Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 16.05.11, 22:10
      Zamawiał ktoś pre-order z Empiku? W opisie zamówienia mam z jednej strony "Przewidywana data realizacji zamówienia: 2011-05-24 + czas dostawy ", a zaraz niżej " Data odbioru: 2011-05-20". Czy to znaczy, że jeżeli wybrałem odb. osobisty będę mógł jak człowiek odebrać grę i zagrać w dniu premiery?
      • simplex Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 18.05.11, 12:42
        Ja zamawialem wiedzmina 2 w preorderze w empiku. Tez mialem ralizacje zamowienia na 3 dni po premierze a gra przyszla dzien przed premiera. Tak wiec mozesz chyba spac spokojnie.
    • duoboy 3 vs. 1 17.05.11, 09:46
      Gra, w wersji na iksboksa potrzebuje 3 plyt DVD. Na PS3 jedna... Juz samo to przemawia za tym, by dla wygodnego grania wybrac wersje na Playstation.

Zreszta, ktos juz o tym wspominal; gra w zamysle autorow tworzona byla na PS3. Spodziewam sie, ze roznice beda podobne jak w przypadku FFXIII - na korzysc PS3, ma sie rozumiec.
    • coletrain Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 17.05.11, 10:35
      Czy będzie w l.a. noire tryb multiplayer ?
      • jasiubc Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 17.05.11, 11:00
        jest na zasadzie pomocy w przesłuchaniu, tzn. jak nie jesteś pewny która odp. jest dobra, to jest opcja w notatniku "ask the community" i wyskakuje Ci jaką najczęściej odp. wybrali gracze w skali procentowej.
    • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 18.05.11, 06:08
      Na LoT pojawiło się porówanie screenów. Dramatu nie ma, ale podobnie jak w Portal 2 wyraznie widać przewagę PS3: www.lensoftruth.com/head2head-l-a-noire-screenshot-comparison/2/

Dorzucając do tego 3 płytki, brak darmowego DLC i doniesienia o niestabilnym framerate w wersji dla Xboxa można spokojnie założyć, że bezpieczniej i wygodniej jest brać wersje na plejke. Ale się porobiło.
    • anonim1979 Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 19.05.11, 17:52
      Porównanie grafiki z pełnej wersji itd.
      www.lensoftruth.com/head2head-l-a-noire-analysis/
      Na PS3 jest SSOA podczas cutscenek i w grze na X360 tylko w cutscenkach za to czasami lepsze tekstury/mipmaping miękkie cienie i lepsze AA. Reszta bardzo podobna.

Jak na grę która ma 2 lata więcej pracy deweloperów na korzyść to całkiem nieźle wink
      • henrar Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 19.05.11, 18:26
        AA jest identyczne, tekstury też są identyczne (chodnik na jednym ze screenów jest rozmyty przez opóźniony streaming), mipmapping rzeczywiście lepszy na Xie, ale sama gra i tak działa lepiej na PS3.

Ale i tak gra wygląda dobrze na obu platformach. Team Bondi zawstydziło Rockstara.
        • anonim1979 Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 19.05.11, 20:14
          > AA jest identyczne
          Racja czytałem zaległe porównania/oglądałem obrazki i mi się popaprało.
          AA jest identyczne. Mea culpa.

> tekstury też są identyczne (chodnik na jednym ze screenów
          > jest rozmyty przez opóźniony streaming), mipmapping rzeczywiście lepszy na Xie,
          Zgraj film z MU co udostępniają - te niektóre tekstury są tam całkiem sporo czasu i nie zmienia się na lepszą - nie ma pop-up'u, to nie wygląda na problemy ze streamowaniem tylko na to, że ktoś gdzieś ciachnał jakąś teksturkę przy optymalizacji bo RAMu brakło czy coś i tyle.
          Ale to są okazyjne przypadki.
          Zresztą zamieniłbym je na SSOA cały czas uncertain
          http://i138.photobucket.com/albums/q262/anonim1979/ps3-rollover_08.jpg
          http://i138.photobucket.com/albums/q262/anonim1979/xbox-360-rollover_08.jpg

> ale sama gra i tak działa lepiej na PS3.

Global percent of torn frames: 0.0
          Global average FPS: 29.34

vs

Global percent of torn frames: 0.71
          Global average FPS: 28.93

Na obu są zwolnienia, a 0.4 klatki różnicy, powiedzmy, że da się przeżyć big_grin

> Ale i tak gra wygląda dobrze na obu platformach. Team Bondi zawstydziło Rocksta
          > ra.
          Gra powstawała ponad 2 lata na PS3 a X360 dostało port - jak już nie jeden deweloper przyznał łącznie z panami z Bondi z PS3 na X360 konwertuje się dużo łatwiej i efekty są lepsze niż w drugą stronę.
          Szkoda że nie włączyli SSOA podczas biegania po mieście na klocku.
          • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 20.05.11, 17:03
            Różnice w grafice niewielkie, tak samo niezauważalne jak w tych wszystkich dowodach dominacji Xboxa w tytułach multiplatformowych. Fanboje jednak będą się cieszyć, że nie dość, że Xbox nie ma już niemal wcale exclusive, to jeszcze w multiplatformerach wygląda gorzej. W końcu jakby na to nie patrzeć znakomita większość gier w tym roku wychodzi lepiej na PS3, do tego na jednej płycie i z licznymi gratisami.
            Wydajność w granicach błędu statystycznego (choć wersja na Xboxa drze obraz, bo rzuci się w oczy dużo mocniej niż strata kilku klatek) i nikt nie powinien się tym przejmować. Wydanie gry na 3 płytach i dorzucenie dodatkowych DLC na PS3 to ogromny cios dla wersji Xboxa.

Oj Microsoft strasznie zignorował swoich klientów pod koniec generacji. Dostają po pupie praktycznie z każdej strony. Dobrze, że jest chociaż Kinect i nikt XBL nie atakuje.
            • sirmadness Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 20.05.11, 17:22
              Rozumiem, że ta znakomita większość gier ładniejszych na ps3 to..Portal 2
            • mikel.gtc Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 20.05.11, 17:47
              Oj legileg trolujesz normalnie smile. Jakież to multum gier na PS3 wygląda ładniej? Jedyne naprawdę istotne róznice to Portal 2, z drugiej strony mamy Bulletstrona, który definitywnie (wg Lens of Truth) na Xboksie wygląda i działa lepiej. Reszta to remisy z ewentualnymi minimalnym wskazaniami na jedną lub drugą platformę. Ostatnimi czasy multiplatformery mają bardzo wyrównany poziom na obu konsolach.
              • legileg Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 20.05.11, 22:47
                Masz trochę racji, dwie konsole mam już od lat, a zdanie na ich temat wyrobione. Różnic poza paroma wyjątkami (Bayonetta, Orange Box, Final Fantasy 13) nigdy nie dostrzegałem - więc temat właściwie mnie nie dotyczy. Lubię jednak czasem wbijać ludziom szpile, a fanboje Xboxa to najmocniej sfrustrowana grupa użytkowników (o czym dowodzi chociażby afera z minusami w komentarzach). Można to więc nazwać delikatnym trollowaniem, ale zawsze staram się bazować na faktach. Bo fakty bolą najmocniej. Wracając do Twojego pytania:

Dead Space 2 - wyglądał identycznie na obu konsolach, ale na PS3 jest na jednej płycie i zawiera dodatkową grę (Extraction w HD)
                Portal 2 - Wygląda lepiej na PS3 i posiada masę dodatków.
                Brink - Pod każdym względem jest lepszy na PS3.
                Homefront - Wygląda lepiej na PS3, ale Xbox dostał dodatkowe DLC.
                Crysis 2 - Wygląda lepiej/tak samo na PS3
                Mortal Kombat - Wygląda lepiej na Xboxie, ale PS3 dostało dodatkową postać i arenę
                Bulletstorm - Pod każdym względem wygląda lepiej na Xboxie
                Marvel vs. Capcom 3 - Jest lepszy na PS3 (na Xboxie spada framerate i drze obraz)
                L. A. Noire - Wygląda lepiej na PS3, jest na jednej płycie i ma dodatkowe DLC.
                Dragon Age 2 - Wygląda lepiej na PS3.

Stworzone w oparciu o Lens of Truth i Digital Fundry.

Coś pominąłem? Jakby na to nie patrzeć tylko Bulletstorm w tym roku wyszedł lepiej na konsoli Microsoftu. Reszta nie dość, że wygląda tak samo to jeszcze posiada dodatki i oferuje większy komfort gry (1 płyta), o darmowym online i łatwiejszych wymianach w Polsce nie wspominając. Żeby było jeszcze śmieszniej to wszyscy pretendenci do GOTY (czyli ci ze średnią MC=<90%) są albo znacznie lepszi na PS3 (Portal 2, L.A Noire, Dead Space 2) albo są exami Sony (Little Big Planet 2).

Może i troluje, ale spróbuj wytkać mi błąd. Od dłuższego czasu Xbox służy mi wyłącznie do Kinecta (w którym swoją drogą naprawdę się zakochałem), bo do normalnych gier PS3 sprawdza się zwyczajnie lepiej.
                • damianuss Re: Na jaką platformę kupicie LA Noire? 21.05.11, 11:22
                  @legileg - A to ciekawe, bo ilekroć wchodząc do tematu, którym wątkiem przewodnim jest coś o X360 lub jakimś exie typu GoW to wiecznie z góry na dół wszystko na czerwono po "-50" dla każdego : P. Co do tematu. Nie mam PS3, ale szczerze wolałbym wersję na jednej płytce : ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka