Dodaj do ulubionych

Wiedźmin 2 - bugi

19.05.11, 23:18
Wydaje mi się że ekran z atrybutami Geralta nie oddaje stanu faktycznego lub niektóre wykupione zdolności nie działają. Przykładowo:
- po wykupieniu ostatniej umiejętności w drzewku szermierki, w ekranie atrybutów mamy nadal np. podpalenie +3%, a powinno być +13%
- po wysmarowaniu miecza olejem na trupojady w ekranie atrybutów mamy nadal 0% (albo 100% już nie pamiętam, w każdym razie ta wartość się nie zmienia).
Stąd moje pytanie - czy ekran atrybutów nie działa, czy zdolności i oleje nie działają?
Osobiście bardzo lubię bawić się cyferkami w grach cRPG i trochę mnie to zbija z tropu, bo z trudem udało mi się wykupić ostatnią umiejętność w drzewku a tu lipa bo nic ona nie daje..........

### LEKKI SPOJLER ###
Druga sprawa - quest: zlecenie na harpie:
2 godziny siedziałem nad tym dlaczego udało mi się rozwalić tylko 4 z 7 gniazd a na dalsze pułapki harpie nie reagowały. Dopiero na jakimś forum znalazłem informacje, że pozostałe 3 gniazda są w innej lokacji, niedostępnej dla mnie w tamtej chwili....
Obserwuj wątek
    • weidepl Re: Wiedźmin 2 - bugi 19.05.11, 23:26
      Kolejna kwestia - mutageny. Nie wiem o co chodzi, zbieramy ich dziesiątki, a możemy wykorzystać 4-5 przy umiejętnościach które nie mają nic wspólnego z nimi. Do tego bonusy są małe i nie możemy ich wymienić. Czy te bonusy są aktywne cały czas, czy tylko jak wykorzystujemy daną umiejętność (np. odbijemy strzałę?) ???
      • weidepl Re: Wiedźmin 2 - bugi 19.05.11, 23:35
        Kolejna sprawa - w akcie II w "niebieską mgłę wojny" możemy wejść z dwóch stron, ale jak zawrócimy to zawsze wracamy do pierwszego miejsca, nawet jak wchodziliśmy z drugiego.

Znaczniki na mapie. Szczególnie w mieście w akcie II, położenie punktów/osób docelowych jest pokazywane tak jak na gps'ie, nawet jak znajdują się one pod ziemią i aby do nich się dostać trzeba przejść przez drzwi oddalone o kilkadziesiąt metrów. A że ludzie w wiedźminie często się przemieszczają, raz są tu, potem tam, potem pójdą do domu, potem do karczmy, potem mogą na nas gdzieś czekać i miałem z dwa razy problem z znalezieniem pewnego człowieka, mimo, że wcześniej z nim już rozmawiałem
        • weidepl Re: Wiedźmin 2 - bugi 19.05.11, 23:45
          Kolejna sprawa - jak postawimy 35 orenów na walkę w pięści albo na rękę to po wygranej mamy 70 orenów więcej (a przecież powinniśmy mieć o 35 więcej).
          Natomiast w przypadku kościanego pokera jest już prawidłowo - stawiając 20 orenów możemy się o tyle wzbogacić, albo tyle stracić.

Może to nie bug, ale mam spore problemy z grą w kośćmi. W pierwszej części wiedźmina ogrywałem do zera każdą napotkaną osobę, zwykle partie wygrywało się mając dwie pary albo trójkę. W wiedźminie drugim dużo częściej przegrywam niż wygrywam i dosyć często wypadają przeciwnikom fulle i karety. Takie pytanko - jak się gra to na dole jest licznik ile razy wygraliśmy i przegraliśmy z daną osobą, czy jest jakieś ograniczenie na liczbę partii, czy na kwotę którą dana osoba posiada, czy można grać do woli, tak jak to jest z siłowaniem się na rękę i bijatykami.
          • weidepl Re: Wiedźmin 2 - bugi 19.05.11, 23:54
            I jeszcze wkurzające jest, że często nie jest wyświetlane ile kasy otrzymaliśmy za wykonanie questa.

Menu podręczne (ctrl) - Wybierając pułapkę z podręcznego menu, jak nam się one skończą to ikonka nie zniknie. W ogóle w podręcznym menu nie wyświetla się liczba posiadanych przedmiotów, więc chcąc sprawdzić ile mam kartaczy muszę przenieść je do zakładki petardy, znowu odłożyć do menu podręcznego i znowu je wybrać w menu podręcznym.

Podobnie z alchemią - przy tworzeniu eliksirów nie wiem ile ich posiadam....

To by było na tyle smile
            Żeby nie było - Gra jest rewelacyjna i bardzo mnie wciągnęła, gram na 4 letnim kompie przy 15-20 fps'ach (30-40 w podziemiach).

Mam nadzieję, że za pół roku powstanie Wiedźmin 2: Edycja Rozszerzona z jakimiś dodatkowym aktem i poprawionymi tymi błędami - wtedy dam 10/10 smile

PS. Czy wiecie może pod jaki adres należy zgłaszać takie bugi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka