Dodaj do ulubionych

Garść pytań o PSP

24.02.12, 19:05
Jako że dwa dni temu miała miejsce polska premiera PS Vita, to niedawno zacząłem rozważać z tej okazji zakup... PSP. W związku z tym (jako laik w temacie w/w konsoli) mam kilka pytań do obeznanych z tym sprzętem:

1) Czy gry dostępne w PS Store (te na PSP) mogę ściągnąć na PSP E100x / 300x? To nie są jakieś gry do PSP Go tylko? PlayStation Store jest dostępny z poziomu PSP czy też zakupy robi się z PS3?

2) Gdzie zapisuje się sejwy z gier? Czy grając w gry pudełkowe z UMD potrzebuję mieć jakąś kartę pamięci?

4) Czy do PSP można podłączyć słuchawki?

5) Jak wygląda obraz (rozdzielczość, etc.) po podłączeniu do TV?
Obserwuj wątek
    • norbinus Re: Garść pytań o PSP 24.02.12, 22:31
      Witam! Mam psp i odpowiem tobie na niektóre pytania.
      2) Save z gry zapisuje się na karcie pamięci którą musisz sobie dokupić.
      4) Tak do psp można podłączyć słuchawki.
      Myślę że trochę pomogłem. Pozdrawiam
    • defenderpl Re: Garść pytań o PSP 24.02.12, 22:35
      1. Możesz bezpośrednio z PSP. Wszystkie tytuły w PSN dla PSP muszą działać bez zarzutu na wszystkich wersjach,
      2. Save są zapisywane na karcie pamięci,
      3. ?!!!?! wink
      4. Można,
      5. Nie wiem.
      • darkstar Re: Garść pytań o PSP 24.02.12, 23:06
        Pytanie #3 usunąłem i nie zaktualizowałem numeracji. smile

Widziałem, że któreś modele mają pamięć flash, nie wystarczy na sejwy?
        • defenderpl Re: Garść pytań o PSP 25.02.12, 11:49
          Faktycznie wersja PSP Go ma wbudowane 16 GB pamięci pamiętaj jednak, że ta wersja konsoli nie ma napędu UMD. W tym wypadku pozostają jedynie zakupy przez sieć.
          PSP Go jest niewypałem. Można to potraktować jako nieudany eksperyment Sony sprawdzający gotowość konsumentów do przerzucenia się wyłącznie na dystrybucję cyfrową.
          Osobiście posiadam PSP 3004 i jestem z niej bardzo zadowolony chociaż korzystam głównie z emulatorów.
    • soultimer Re: Garść pytań o PSP 25.02.12, 01:10
      1. Wszystkie gry w PlayStation Store przeznaczone dla tej konsoli możesz ściągnąć bez problemów. Uważaj jednak, bo PSP E1000 NIE MA modułu Wi-Fi, toteż:

a). nie pograsz w sieci
      b). nie ściągniesz gier / dem z PS Store
      c). nie sprawdzisz czegoś z pomocą przeglądarki.

Można to dalej robić dzięki aplikacji Media Go, ale niezbędne jest podłączenie do PC - działa też bodajże z PS3.

2. Karta pamięci jest niezbędna do korzystania z konsoli, jeśli chodzi o save'y. Jest to Memory Stick w wersji Duo lub Pro. Takie karty swego czasu były w bardzo małych rozmiarach również, więc do save'ów wystarczy, ale jakbyś chciał ściągać gry - wskazane jest posiadanie chociażby tych 2 GB. Karty nie są drogie, ale trzeba uważać na podróbki.

4.Można, można też podpiąć głośniki.

5. Po raz kolejny zwracam uwagę na model PSP E1000 ECONOMY - nie ma wyjścia TV! Dźwięk tylko mono. A co do rozdzielczości - do wyboru są trzy kable, które mają wpływ na jakość obrazu.

Tutaj przykład jak to wygląda, nawet z joypadem od PS2:

www.youtube.com/watch?v=zgfhaKBj-bc
      I kolejny:

www.youtube.com/watch?v=dKV8ad_YiRo
      Swoją drogą - decyzja o zakupie to świetny pomysł, zwłaszcza jeśli lubisz tytuły, których brak na dużych sprzętach, jak np. strategie turowe - Final Fantasy Tactics: The War of the Lions.
      • darkstar Re: Garść pytań o PSP 25.02.12, 08:23
        Dziękuję za obszerną wypowiedź!

soultimer napisał(a):

> Swoją drogą - decyzja o zakupie to świetny pomysł, zwłaszcza jeśli lubisz tytuł
        > y, których brak na dużych sprzętach, jak np. strategie turowe - Final Fantasy T
        > actics: The War of the Lions.

Trafiłeś w samo sedno. smile PSP chciałbym kupić głównie ze względu na jRPG (tutaj zaliczę też wymienione strategie). PS2 miało bardzo bogatą bibliotekę tytułów z tego gatunku, natomiast na PS3 są niewypały i ogólna posucha... Nie podobają mi się już nowe wcielenia Final Fantasy, natomiast uwielbiam jRPG w 2D, takie oldschoolowe ze sprite'ami. I to właśnie na handheldach (PSP, NDS, 3DS) wyszło tego sporo.
    • darkstar Re: Garść pytań o PSP 25.02.12, 08:28
      A, jeszcze jedno - bardzo ważne - pytanie! Czy PSP posiada blokadę regionalną? Niektóre gry nigdy nie ukazały się w Europie, miło byłoby móc sobie odpalić import z US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka