Dodaj do ulubionych

Diablo 3 = 1/10

IP: *.net.stream.pl 12.09.13, 12:10
Wczoraj miałem okazję pograć w demo Diablo 3 na PS3. Z początku myślałem, że będzie identycznie jak na PC, ale jak się okazało są pewne zmiany. Gdy ucieszony mogłem wybrać nieco większy poziom trudności i dość szybko mój czarownik padł - pomyślałem: ''O to chodziło! Jest wyzwanie!''.

Jakież było rozczarowanie, gdy po wduszeniu ''trójkątu'' zacząłem zabawę w tym samym miejscu. ''No tak, na pewno straciłem jakiś ekwipunek, a może exp?'' - pomyślałem. Ale nie! Ostatecznie dałem sobie spokój z buteleczkami leczącymi i po prostu stałem w miejscu, naparzałem X, a gdy padlem - wciskałem trójkąt. Efektem tych działań było ubicie wszystkich potworków plus wzmożona senność.

W końcu trafiłem na jakiegoś typa, ktory był opisany jako ''koszmar'' i ''teleport''. Pomyślałem ''O, to pewnie przeniesie mnie do miasta albo wrzuci gdzieś w podziemie! Chociaż backtracking zmusi mnie do innej strategii!''. Ale nie. Okazało się, że on po prostu znika i pojawia się w innym miejscu.

Ogólnie jestem strasznie rozczarowany i zastanawiam skąd takie wysokie oceny. Recenzenci powinni stanowczo sugerować, że ''zabawa'' we wciskanie X a potem trójkąt to koszmarna nuda. Ale nie. Bo przecież jest trudniej, jak skończymy jednokrotnie grę - może wtedy ta opcja nie jest dostępna? - albo w trybie hardkor.

Ale co z tego? Włączając D3 po raz pierwszy na konsoli i szukając choć odrobiny wyzwania otrzymałem zabawę, która przypomina granie na emulatorach w chodzone bijatyki. Dawniej motywowało to, że trzeba było wrzucić żeton. Dzisiaj można sobie samemu wyznaczyć limity, ale jaki tego sens?

Może jak trzy razy zaliczę glebę mam karnie przenieść moją postać do miasta? Bezsens. Być może całość powinna brzmieć ''Demo Diablo 3 = 1/10''. Ale z drugiej strony mechanika rozgrywki nie zmieni się. Być może fabuła i oprawa AV też zasługują na kolejne punkty.

Ale za ten obrzydliwy system ''iks-trójkąt'' dałbym 1/10. Po wspaniałych wspomnieniach z konsolowym Diablo 1 trzecia część to totalny zawód.
Obserwuj wątek
    • d4ru73k Re: Diablo 3 = 1/10 12.09.13, 12:25
      Chciałeś zabłysnąć, ale nie udało Ci się. Odradzanie za pomocą trójkąta oczywiśćie jest, ale na wyższych levelach niż izi (a pewnie na takim lamusujesz) nie ma kompletnie sensu, bo postać jest na 2 hity. Jeśli pograsz na wyższych poziomach trudności to zrozumiesz, że nie da się wyczyścić lokacji cały czas odradzając się. Po pierwsze po kilku zgonach stracisz wytrzymałość ekwipunktu, bo drugie będziesz i tak mięsem armatnim

Jak pograsz dłużej to zrozumiesz dlaczego Blizzard dał taką możliwość. Na wysokich poziomach z MP ilość wrogów na mapie jest X razy większa niż miało to miejsce w D2 i bez odpowiednieko sprzętu pierwszy lepszy moob będzie rzucał Tobą po telewizorze.

Pograj Demon Hunterem na hardzie, a jak dostaniesz koszmar to włącz MP. Będziesz na jeden strzał do pierwszego lepszego na drodze i zrozumiesz o co w tym chodzi... Diablo 3 nie jest ani samograjem, ani nie jest mashowaniem przycisku. Na wyższych levelach wymaga ruszeniem mózgownicą, a kluczowe dobieranie umiejętności i ich inteligentne wykorzystanie jest kluczem do przetrwania.

Jak Cię czytam to wyje ze śmiechu. Nie masz bladego pojęcia o tej grze i cwaniakujes grając na poziomie dla panienek.
      • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 12.09.13, 14:01
        Ale z Ciebie wujek, przecież napisałem, ze wybralem najwyższy poziom JAKI OFEROWAŁO demo! Kolejne poziomy trzeba sobie odblokować. Niemożliwe było wybranie innego, a i było napisane, że kolejne odblokowują się po jednokrotnym zaliczeniu gry.

Czyli - najpierw muszę usnąć smashując - jak tu ująłeś - X//\, a dopiero potem zacznie się zabawa.

Nie da się wyczyścić? W zasadzie całe demo przeszedłem w ten sposób, nie zmieniałem ekwipunku w zasadzie ani nic i - jeszcze raz o tym wspominam - wybierając najwyższy możliwy poziom trudności. Nawet sprawdziłem - demo ma do wyboru tylko poziom trudności Normalny, a do tego po raz kolejny można wybrać poziom trudności (?) i tu dałem Wysoki (rzekomo wtedy gry tego typu nie mają przede mną tajemnic i zaraz dostanę bęcki - tak głosi opis). Efekt? Opisany wyżej.

'' Pograj Demon Hunterem na hardzie'' - chyba w ogóle nie zadałeś sobie trudu przeczytania tego co napisałem i zachowujesz się jak niesamowity pro sugerujący mi niesamowite wyzwanie, o ile tylko wcześnie nie umrę z nudów męcząc Normal. Ale dlaczego miałbym to robić po ograniu dema?

Strzelam, że mechanika zabawy dema D3 i D3 jest identyczna - sprawdziłem i można kontynuować przygodę po ukończeniu dema, podobnie jak w wersji na PC za co wielki plus - dlatego decydując się na najtrudniejsze co jest napoczątku - Normalny/Wysoki - i grając magiem - nie natrafiłem na żadne wyzwanie. Dlatego wciąż - 1/10. Takie gry powinno się piętnować.

JEŚLI Blizzard zaoferuje mi możliwość wyboru większego poziomu trudności na początku - wtedy będą bardzo OK.
        • d4ru73k Re: Diablo 3 = 1/10 12.09.13, 15:28
          Demo oferuje maga i barbarzyńcę do Króla Szkieletów, czyli pierwszą godzina gry. Na tym etapie co Ty grasz, gra oferuje samo mięso armatnie. Co kilka minut wyskoczy czempion z 1 afixem, spotkasz najwyżej kilka elit. Możesz sobie mashować buttona jak Ci się podoba, padać na glebę i wstawać trójkątem. W pełnej wersji pograsz tak z godzinę, może 2 i zauważysz, że ta "technika" nie przyda się w ogóle później.

Jak już wcześniej powiedziałem Diablo 3 nie jest grą łatwą, nie polega też na klepaniu jednego przycisku. Na wyższych poziomach trudności z ustawionymi Monster Power ta gra przeżuje Cię i wypluje. Szczególnie, że nie mam tutaj domu aukcyjnego i o itemach z wersji PC bez setek godzin farmienia możesz marzyć.

Gra oferuje poziom od normala, bo gdybyś wybrał od razu koszmar to nie wyszedłbyś z wioski, a dostał w tupę na pierwszym zakręcie. Nie mówiąc o klepaniu trójkąta, bo to nie pomogłaby Ci w niczym i nie ukończyłbyś nawet pierwszego aktu.
          • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 12.09.13, 16:19
            ''Demo oferuje maga i barbarzyńcę do Króla Szkieletów, czyli pierwszą godzina gry
            Na tym etapie co Ty grasz, gra oferuje samo mięso armatnie. Co kilka minut wy
            skoczy czempion z 1 afixem, spotkasz najwyżej kilka elit. Możesz sobie mashować
            buttona jak Ci się podoba, padać na glebę i wstawać trójkątem. W pełnej wersji
            pograsz tak z godzinę, może 2 i zauważysz, że ta "technika" nie przyda się w ogóle później.''

No i świetnie, tylko co z tego? Dlaczego nie dać możliwości graczowi, aby poczuł co go czeka? Dlaczego - piszę z pamięci, więc proszę się nie czepiać - nie ma tak jak w D1 (PSX), że zaliczenie gleby równało się powrotem do miasta bez części ekwipunku i chyba całego złota i tylko jeśli dotarliśmy do miejsca, gdzie padliśmy można było to odzyskać? OK, czyli przez pierwszą godzinę czeka mnie koszmarna nuda.

Zupełnie bezkarnie mogę walić X//\, a oni AKURAT ten moment wsadzili do dema. Tym bardziej powinno się to napiętnować!

I możemy sobie tłumaczyć, że to początek gry, ale nie wiem czemu wywali naprawdę dobre pomysły w stylu choć trochę zmotywowania gracza do zakupu potionów (in plus, że nie są tanie, bo mając 2k po pierwszym powrocie do miasta płacić 500 za jeden to dobre rozwiązanie).

''Na wyższych poziomach trudności z ustawionymi Monster Power ta gra przeżuje Cię i wypluje'' - no widzisz, ale żeby dojść do tych wyższych poziomów trzeba najpierw przeżyć godzinę koszmarnej nudy i jak rozumiem kolejne trochę mniej nudne.

Po tym co napisałeś może zmienię ocenę na 2/10, ale nie więcej.
            • finear Re: Diablo 3 = 1/10 12.09.13, 16:22
              >D1 (PSX), że zaliczenie gleby równało się powrotem do miasta bez części ekwipunku i chyba całego złota i tylko jeśli dotarliśmy do miejsca, gdzie padliśmy można było to odzyskać

bo to zbędne rozwiązanie?
            • d4ru73k Re: Diablo 3 = 1/10 12.09.13, 18:01
              Odpiszę Ci ostatni raz i kończę z Tobą tę durną dyskusję. Jeśli dojdziesz w grze dalej niż demo i zaczniesz grać na wyższych poziomach to podziękujesz Blizzardowi za ten magiczny trójkąt.

Gdybyś miał biec od wioski przez ciasne korytarze po ciało i zginął po drodze 10 razy to wiedziałbyś po co jest taka opcja. W trójce przeciwnicy są o wiele silniejsi, trudniejsi i inteligentniejsi i jest ich o wiele więcej. Tutaj nawet slalomem byś nie dobiegł, bo bez stuffu na sobie pierdnięcie mooba rzucałoby Tobą po kątach.

Ten trójkąt i tak Ci w niczym nie pomoże, bo przy słabym sprzęcie (a dobry niestety to godziny farmienia na konsoli) zginiesz w ułamku sekundy i kilka takich zgonów jest równoznaczne z powrotem do kowala.

Kup grę i przejdź. Kiedy wejdziesz na koszmar masz do wyboru MP 1-5. Ustawisz sobie na 5 i będziesz mógł się sprawdzić. Zapewniam Cię, że nie zrobisz wtedy żadnego zadania i w podskokach obniżysz poziom trudności.

Diablo 3 jest jedną z najtrudniejszych gier. Wystawianie jej oceny na podstawie dema to tak jakbyś ją oceniał na podstawie obrazków.
              • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 12.09.13, 20:37
                Nie ma to jak sprytne podejście.

''Znudziło Cię demo? Kup pełną wersję!''

Deal roku, nie ma co! Czyli jak gram w demo i mnie nudzi, to znaczy, że wszystko jest w porządku, tak ma być i twórcy tak specjalnie. ALE jak już kupię pełną, to będzie cud, miód i orzeszki wink.

Wygląda na to, że niektórym w głowach się poprzewracało. Choćby skały srały nie zmienie zdania, że jak gra jest NUDNA - a nie niedopracowana, np. przenikają się obiekty, długie loading etc. bo to co INNEGO - w trakcie grania w demo, to coś jest nie tak.

Jak dla mnie wypuszczanie nudnego dema to zwyczajnie fail w wykonaniu Blizzard, ostatecznie mógłbym zmienić z 1/10 na 2/10.
                • d4ru73k Re: Diablo 3 = 1/10 13.09.13, 13:08
                  Dziecko drogie,

jeśli na podstawie dema, które jak już wiesz stanowi 5% całej gry stwierdzasz iż gra jest nudna - dla mnie jesteś leszczem.

Na podstawie przeczytania 10 stron w książce też wygłaszach takie opinie? Jak idziesz do kina to po 10 minutach wiesz już, że film będzie nudny?

Może po prostu jesteś za cienki w uszach, aby grać w tę grę? Od kiedy człowieku demo ma pokazywać całokształ gry?!

Nawet jeśli pierwsze przejście nie jest stosunkowo trudne, to dalej masz wyższe poziomy trudności, monster powery, ubery i masę elit na mapie i to stanowi wyzwanie jakiego Twój umysł i tak nie ogarnie.

Gra nie jest dla panienek, więc odpuść sobie i pograj w warcaby. Chciałbym zobaczyć jak kozaczysz na takim Inferno z MP5. Ta gra by Cię zmiotła, jesteś miętki.
                  • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 14.09.13, 12:32
                    ''Odpiszę Ci ostatni raz i kończę z Tobą tę durną dyskusję.'' - tyle warte twoje słowa big_grin.

Według takich pyskatych wujków jak ty demo nie powinno oferować możliwość sprawdzenia tego, co oferuje pełna wersja. To tylko tak wypuszczają dla jaj, jak już wiesz, czy chcesz kupić czy nie. Nawet śmieszne to nie jest i pokazuje jakim konsumentem jest gracz - oczywiście nie każdy, bo są wyjątki jak ja i są osoby zaślepione, jak niestety ty wink.

CO Z TEGO, że MOŻE kiedyś mnie coś tam pozamiata, jeśli napierw muszę zdrowo wynudzić się przez godzinę, a potem wynudzić się trochę mniej i skończyć grę? WTEDY to dopiero będzie wyzwanie. Sam przyznaj - brzmi to nieco śmiesznie w konteście takiego produktu, jakim jest gra.

Co innego, gdybym ustawił sobie easy czy zbliżone i marudził. Ale nie. Chciałem choć odrobiny wyzwania - nie otrzymałem żadnego. Widzę tu dwa faile. Pierwszy - wypuszczenie takiego dema. Drugi - zbalansowanie poziomu trudności leży i kwiczy.

D3 to jedna z niewielu tego typu pozycji, w jakie miałem okazję pograć od dawna, gdzie tak bardzo to spieprzyli. Dlatego - ostatecznie dam 2/10. I ostrzegę innych przed koszmarną nudą przez pierwszą godziną i kolejne, aż w końcu MOŻE dostaną wyzwanie po ukończeniu gry X razy.

''Gra nie jest dla panienek, więc odpuść sobie i pograj w warcaby. Chciałbym zoba
                    czyć jak kozaczysz na takim Inferno z MP5. Ta gra by Cię zmiotła, jesteś miętki'' - brawo, za to ty masz wory pod oczami i śpisz z psem, bo nie ma u ciebie ogrzewania. Tak samo prawdopodobno, zwłaszcza, że piszesz do gościa, który narzeka, że nie ma wyzwania w grze. Gdybym mówił, że jest wręcz odwrotnie - takie lamerskie teksty byłby może na miejscu wink. Opanuj się człowieku!
              • hitsu Re: Diablo 3 = 1/10 13.09.13, 18:40
                Czyli zasadniczo to samo co w wersji PC? beznadziejnie nudna gra, póki nie zaliczysz jej raz?

d3 = lol, -10/19, nudna gra i tyle, po co tak jej bronisz?
                • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 14.09.13, 12:33
                  hitsu, dokładnie o tym mówię wink. A pierwsza godzina to masakra, przy której nawet kawa nie pomaga!
    • derpster Re: Diablo 3 = 1/10 12.09.13, 15:57
      A to nie jest tak że Diablo to gra typu "easy to play, hard to master" i D3 obrywa od ciebie nie za to że jest złą grą tylko dlatego że należy do kategorii której nie lubisz?
    • honyakusha Re: Diablo 3 = 1/10 12.09.13, 17:29
      więc wyzwaniem w grze ma być backtracking a nie to że giniesz? mam dla ciebie złą wiadomość. nie podołałeś wyzwaniu i zginąłeś;] ale noob 1/100 ;p
      • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 12.09.13, 20:39
        Nie, brakiem wyzwania jest brak kary za zaliczenie gleby. W dowolnym tytule taka mechanika po prostu nie działa, bo po co masz się starać np. zrobić dobry czas w ścigałce, skoro niezależnie czy go zrobisz czy nie i tak dostaniesz nagrodę?
        • honyakusha Re: Diablo 3 = 1/10 13.09.13, 01:14
          wyzwaniem nie jest kara. mnie zirytowało że zginąłem. zirytowałoby mnie bardziej gdybym musiał przechodzić fragment jeszcze raz. to nie demons souls. gdzie trzeba dowlec się do ważnych punktów na mapie, więc za każdym razem zaczyna się bieg od początku. tu bez względu gdzie się wskrzesisz idziesz po identycznych korytarzach i walczysz z identycznymi przeciwnikami. co za różnica? zwłaszcza jeśli wytłukłeś po drodze wszystko i lecisz pustymi korytarzami? poza tym z tego co wiem, powyżej 10lv za śmierć wytrzymałość twojego ekwipunku leci w dół o 10%. zgiń za dużo razy i nie będziesz miał innego wyjścia niż cofnąć się do miasta. chyba są też większe kary, ale moje zainteresowanie zaczyna się i kończy na demie.
          • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 13.09.13, 10:08
            ''chyba są też większe kary, ale moje zainteresowanie zaczyna się i kończy na demie. ''

No właśnie, a ja po ograniu dema chciałem podjąć decyzję o tym, czy grę kupować czy też nie. Skoro mnie znudziło = nie kupuję.

Tymczasem najwyraźniej wiele osób sądzi, że demo jest w jakiś innych, tajemniczych celach wink. Skoro mówisz, że equip niszczy się na lv 10, a oni dali możliwość zdobycia jedynie 9 lv, to tym bardziej fail.

Tym samym gra tak przygotowana dla graczy do skosztowania gameplayu powinna być napiętnowana. I tak już łaskawie zmieniłem ocenę na 2/10.
            • honyakusha Re: Diablo 3 = 1/10 13.09.13, 12:02
              demo pokazuje początek (chyba) więc ciężko oczekiwać nie wiadomo czego. natomiast mój brak zainteresowania nie wynika z jakości dema. po prostu nigdy nie byłem fanem , ale pobrałem żeby zobaczyć o co ten hajp. nie dla mnie, ale jak ktoś lubi przedpotopową mechanikę, rzut izometryczny i inne ficzery okrzyknięte przez pececiarzy "hardkorowymi", to dobrze będzie bawił się w coopie (do którego rozwiązania z odradzaniem są idealne).
              • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 13.09.13, 12:13
                EeE, to już jest inna kwestia, wg mnie h&s to jeden z najlepszych podgatunków RPG wink.
    • Gość: szczqcz Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.microgen.pl 13.09.13, 10:17
      Jeśli koledze ten trójkąt tak przeszkadza, to może zainteresuje go fakt istnienia trybu hardcore, czyli permadeath. Zero nudy wink
      • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 13.09.13, 12:12
        Wyjdz.
    • zombienecrofil Nie jest źle 13.09.13, 17:43
      Też ograłem demo i szczerze mówiąc czterech liter nie urywa, ale jako że osobiście lubię gry typu 'bij-zabij' to się nawet wciągnąłem, ale jednak najbardziej boli mnie to że w porównaniu do D2 nie ma możliwości doboru atrybutów i tylko odblokowuje się umiejętności. W/g mnie zbyt duże uproszczenie gry ze strony Blizzardu.
      • finear Re: Nie jest źle 13.09.13, 18:25
        a powiedz czemu miało by służyć rozdawanie statów samemu?
        to h'n's a nie baldur's gate

a tak naprawdę sprowadza sie to do pakowania w main stat ew. przeczytania poradnika w necie co gdzie ile...

• zombienecrofil Re: Nie jest źle 13.09.13, 18:43
          a w sumie temu, że D3 zasiliło grono gier prowadzących 'za rączkę'
          • finear Re: Nie jest źle 13.09.13, 19:03
            haha no tak bo w innych grac gdzie można wbijać staty nikt nie patrzy na poradniki w necie jak budować postać

• zombienecrofil Re: Nie jest źle 14.09.13, 12:41
              Może ty i sprawdzasz gimbazowy chłopcze, ale niektórzy jeszcze lubią kombnować z modyfikacjami postaci samemu. Więc daruj sobie te dziwne nastawienie i przyjmij, że niektórzy jeszcze wolą grać bez pomocy z zewnątrz
              • finear Re: Nie jest źle 14.09.13, 13:59
                ja akurat sobie sam buildy robię

ale np wowie nie chce mi sie siedzieć 3 dni z kalkulatorem żeby wyliczyc optymalne gemy i reforge wiec sięgam do poradników i tabelek gdzie ktoś ta matmę za mnie zrobił

nie wydaje mi sie żeby to było gimbazyjne podejście

>niektórzy jeszcze lubią kombnować
                po co skoro i tak na końcu okazuje się że jest jedna optymalna ścieżka ?
                • zombienecrofil Re: Nie jest źle 23.09.13, 23:30
                  kurw... więc po co tyle pier****** i czepiasz się o byle co? mata za krótko Cię matka z cycka karmiła? to że tobie się nie koniecznie chce, nie oznacza, że musisz wyskakiwać z tak ciężkim bólem dupy do innych....
    • duoboy Re: Diablo 3 = 1/10 14.09.13, 15:55
      Zgadza się: ta gra jest żałosna. Teraz wiem, że wybór konsoli nad PC jako sprzętu do gier był bardzo dobry. Podrzędna gra konsolowa jest lepsza od tej wielkiej produkcji. Na mojej liście gier "do zagrania" figurowało Diablo III - a jakże (!) ale na szczęście demo sprowadziło mnie na ziemię. Dobra, pececiarze, grajta sobie w swoje Diablo, ja idę grać w Puppeteer, gdzie każda sekunda jest ciekawsza od godziny z PC...
      • finear Re: Diablo 3 = 1/10 14.09.13, 16:51
        ten post nie ma sensu
    • Gość: 48 Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.13, 10:16
      Byłem pesymistycznie nastawiony do Diablo. Brak kontroli nad rozwojem postaci (tak, rozdawanie atrybutów ma sens - lubię eksperymentować) czy głupi AH, z którego i tak nie muszę korzystać (ale w podświadomości leży info, że mogę - agrhh). Jednak za sprawą niechęci do grania na swoim PC i tego, że w D2 spędziłem długie tygodnie nabyłem najnowszą część na PS3.
      Rewelacji nie ma, ciągle czuć te uproszczenia. Jednak gra się na tyle dobrze, że nie ulegam hajpowi na GTA V smile Bo jest trudno. Poprzez możliwość zboostowania poziomu trudności. Obecnie gram na mistrzu nr 3 i na koszmarze wystarczy kilka uderzeń żebym pożegnał się z życiem. I choć naciśnięcie trójkąta stawia mnie niemal natychmiast na nogi to... nie jest to nudne. Bo fajnie jest nie-ginąć. Operować padem robiąc uniki, wycofywać się - po prostu grać. Nie wiem czy dałbym radę gdyby za śmierć czekała mnie jakaś sroga kara. Na pewno irytowałby mnie ekran ciągłego ładowania poziomu. Kwestia nastawienia. Obrałeś taktykę biernego wciskania X - twoja sprawa. Ja tam lubię się pomęczyć.

A! Może przestań traktować D3 jako Diablo. Spróbuj spojrzeć na tę grę przez pryzmat God of War. Mnie pomogło.
      • Gość: nie Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.net.stream.pl 16.09.13, 10:52
        Tyle, że w GoW wyzwaniem jest pokonanie przeciwników i tam zabawa jest delikatnie mówiąc nieco inna - uwielbiam tę serię. W ogóle nie czułem znużenia przy dowolnej części tej gry.

Tymczasem mając już przygotowaną odpowiednioą kwotę na zakup D3 postanowiłem jeszcze sprawdzić demo i zwyczajnie nie mogłem tego przegryźć. Wszystko zresztą jest opisane wyżej.

Ogólnie Ty jak i część wypowiadających się osób wciąż nie rozumie pewnego problemu. Otóż zgadzam się, że na wyższych poziomach trudności jest trudniej - truizm. ALE żeby je sobie odblokować - trzeba najpierw przemęczyć koszmarną pierwszą godzinę i kolejne podejrzewam, że tylko nieco mniej nudne, aż do ukończenia gry. O czym zresztą pisałem wcześniej. Wg mnie Blizzard fatalnie zbalansował poziom wyzwania, co świetnie udało im się w dwóch poprzednich częściach. Dlatego = wciąż 2/10.
        • Gość: 48 Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 08:37
          Ale tak jak w GoWie - pokonujesz kolejne zastępy wrogów. Tyle, że tam masz loot i... bądź co bądź większy wkład na rozwój postaci. Plus wyzwanie w postaci pokonania przykoksowanych czempionów bądź unikalnych stworków. Przynajmniej ja to tak odbieram.

Co do poziomu trudności - nie wiem jak jest w demie, ale zaczynając grę w pełnej wersji możesz sobie ustawić poprzeczkę na poziomie wysokim. Po włączeniu rozgrywki i pograniu jakichś paru minut możesz przestawić ją sobie z kolei na Mistrza V i wtedy faktycznie można zjeść zęby na normalu. Dlatego myślę, że na porządne wyzwanie to długo czekać nie musisz.
          • Gość: rosomakoborsuk Re: Diablo 3 = 1/10 IP: *.ip.telfort.nl 17.09.13, 23:53
            A ja myślę że ta dyskusja nie ma po prostu sensu. Koledze się D3 nie podoba i jego sprawa ma do tego prawo. Tylko nie wiem po co próbuje przekonać innych jaka gra jest zła. Każdy ma swój rozum i swoje gusta, ktoś woli masło ktoś margarynę itp. To jest jakaś nędzna próba trolowania albo komuś się bardzo nudzi. Jak dla mnie możesz sobie wystawić ocenę 0,3 / 10 i wisi mi to. Ja grałem na Pc i dość szybko mi się znudziła ale pograłem trochę w demko i pewnie kiedyś kupię na PS3 jak cena spadnie.
            • Gość: john doe Re: Diablo 3 = 1/10 IP: 217.7.24.* 18.09.13, 09:41
              Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię więc kolega to zrobił. Co do jego oceny to też się zupełnie nie zgadzam ale każdy ma swój gust.
              Sam w Diablo 3 zagrałem dopiero teraz na PS3 w demo. Nie wiem jak ta gra wygląda na PC bo zwyczajnie nie chciało mi się jej kupić (odkąd mam PS3 zupełnie przestałem grać na PC). Wcześniej
              Dla mnie też wadą jest to co napisał kolega. Przez to, że możemy od razu się odrodzić w miejscu śmierci i automatycznie podnosimy cały ekwipunek ułatwia nam to wiele. Prawda jest taka, że mniej się przejmujemy śmiercią naszej postaci bo nie ma za to w zasadzie żadnej kary. W Diablo 2, w które grałem faktycznie trzeba było "gołym" dojść do zwłok, które często zostały porzucone w tłumie przeciwników. Świadomość tego sprawiała, że często trzeba było grać bardziej zachowawczo i przemyślanie żeby nie zginąć. Minusem jest też uproszczony rozwój postaci. W D2 mieliśmy sami wpływ na to jakie umiejętności rozwijamy - w D3 gra w zasadzie podaje nam to sama na tacy i nie musimy za bardzo myśleć i zastanawiać się. Mimo tego gra się i tak dość przyjemnie i zapewne niedługo nabędę pełną wersję. Niestety gra jak większość obecnych tytułów podążyła z duchem czasu i została uproszczona....
    • boczek150 Re: Diablo 3 = 1/10 19.09.13, 12:05
      Dla mnie obecna ewolucja Diablo jest strzałem w 10. Po godzinach w "dużych" RPG'ach (Skyrim, Darks Souls, Dragon,s Dogma czy nawet Ni No Kuni ostatnio) bardzo mi brakowało czegoś zdecydowanie arcade'owego. Gry, do której można usiąść i na 10 minut, bez potrzeby zgłębiania tajników mechaniki - do takiego celu DIII sprawdza się doskonale.

Multiplayer, właściwie na zasadzie drop in drop out, również sprawdza się do tego celu doskonale. Dodatkowo "wyzwania" na wyższym poziomie trudności nie brakuje, zaś Blizzard oszczędził nam tylko zbędnego przemierzania krain "na pusto" co tylko przyśpiesza rozgrywkę.

To nie jest Dark Souls gdzie backtracking sprzyjał wyrabianiu "skilla". Gdybym w DIII był skazany na ciągłe powtarzanie drogi i latanie po pustych korytarzach to byłaby dopiero porażka. Tym bardziej, że tutaj od powołanego skilla zależy zdecydowanie mniej (mam w DS 1lvl Dark Wright więc coś tam o tym wiem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka