gusia8 21.10.14, 11:21 Gdybyście mieli stworzyć grę, to jakiej muzyki chcielibyście tam użyć? To znaczy gdybyście mieli kompozytora, który dla was ułoży muzykę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
derpster Re: muzyka w grach 21.10.14, 13:19 Muzyka ilustracyjna, czyli nie taka która jest obligatoryjnym tłem (wiele gier przeszedłem z wyłączoną muzyką bo była właśnie bezwartościowa) albo ma nam sprzedać licencjonowany soundtrack (chociaż w grach wyścigowych niejako ma to uzasadnienie bo słuchamy radio samochodowego) tylko taka która jest kolejną warstwą, poza wizualną i mechaniką, przedstawiającą świat gry. Ważne też żeby muzyka owa potrafiła zaistnieć poza kontekstem gry, że będzie to coś więcej niż np. rytmiczne łubudubu które bez akcji na ekranie będzie jedyne monotonne. Jaki kompozytor to zależy jaki gatunek to miałby być, w jakim klimacie gra utrzymana. Nie zatrudniłbym Mony Mur do zrobienia oprawy gry wyścigowej ani Terry'iego Scott Taylora do strzelanki opowiadającej o próbach utrzymania człowieczeństwa przez głównych bohaterów w dobie ich upadku spowodowanego konsekwencjami ich własnych głupich działań. Odpowiedz Link Zgłoś
pipsreview Re: muzyka w grach 22.10.14, 22:48 Wiele zależy od tematyki gry. W takim MX vs ATV Untamed był np. dla mnie genialny soundtrack za czasów gry ogrywałem ten tytuł na PSP. Ostre kawałki rockowe/metalowe. Pasuje też do takich gier również ostrzejsze "łubudu" jakieś mieszanki techna/dubstepu przeplatany rockiem itp. Ten kawałek -> www.youtube.com/watch?v=3UKldiM8-es&index=8&list=PLE40A0C4412252B69 Jak słyszę to od razu myślę o pure albo gdy widzę jakiś obrazek odnośnie pure to od razu o tej muzyce myślę. Wszystko zależy od tematyki i otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pipsreview Re: muzyka w grach 22.10.14, 22:51 www.youtube.com/watch?v=nSgv1k6gKec&list=PLABD1CX8aK6Z6-RSpt6ae3YMeobKTGYtW Przesłuchaj sobie soundtrack z tej świetnej gry Odpowiedz Link Zgłoś