Dodaj do ulubionych

Point & click is not dead!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 16:40
król Maciuś Pierwszy i zawsze bedzie pierwszy
Obserwuj wątek
    • Gość: asdf Re: Point & click is not dead! IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 11.02.08, 17:55
      nedza wink
    • Gość: Marcin Re: Point & click is not dead! IP: *.cust.tele2.pl 11.02.08, 18:11
      A Little Big Adventure?
      A Betrayal at steel sky?

Problem jest taki, że te gry wymagają myślenia, a nie szybkiego naciskania "fire" A jak wiadomo, coś co wymaga myślenia dłużej się przygotowuje i wymaga więcej pracy.

Pozdr
    • Gość: Miguel Re: Point & click is not dead! IP: *.chello.pl 11.02.08, 18:21
      Miło słyszeć o tym wszystkim, bo całe dzieciństwo "przegrałem" w King Questy, Space Questy, Police Questy, Larrego, Simona, Gobliny, KGB. Swoją przygodę z grami (a dla mnie synonimem słowa gra zawsze była przygodówka) zakończyłem gdzieś pod koniec liceum, ale za to niezapomnianymi Under a Killing Moon i Pandora Directive. Z tej serii nie udało mi się zagrać w Overseer, ale jakoś nigdy nie mogłem jej zdobyć.

W każdym razie, "tamte" przygodówki nauczyły mnie angielskiego. Siedziałem ze słownikiem i tłumaczyłem każde nieznane słowo, bo przecież to właśnie ono mogło być kluczem do wygrania gry. smile
    • pawel-wrocek23 Re: Point & click is not dead! 11.02.08, 18:37
      Dla mnie jedną z lepszych pozycji będzie zawsze seria Gabriel Knight, a zwlaszcza jej trzecia część.
    • Gość: jd Re: Point & click is not dead! IP: *.chello.pl 11.02.08, 18:50
      chyba betrayal at krondor i beneath a steel sky.
    • Gość: pawel-wrocek23 Re: Point & click is not dead! IP: *.wro.vectranet.pl 11.02.08, 19:01
      Marcin napisał że przygotowanie takich, gier zajmuje więcej czasu. Zgadza się. Dodałbym do tego jeszcze, że samo przejście tego rodzaju gry często zajmuje więcej czasu niż np. zwykłej "nawalanki". A czas jak wiadomo dla każdego jest ważny. Skoro więc gracz ma do wyboru zagranie szybkiego meczu w Pro Evolution Soccer lub siedzenie nad przygodówką, to często wybiera pierwszy wariant. No i w sumie stosunkowo mało jest przygodówek w pełnym 3D.
    • Gość: grandelezier Re: Point & click is not dead! IP: 212.160.172.* 11.02.08, 19:19
      Przygodówki rządzą. Ale nieprzekonanych - nie przekonają. Trzeba czasem wielkiej cierpliwości, by grać, gdy się utknie, szukać, gdy już się sprawdziło wszystkie możliwe miejsca. Ale im więcej trudu - tym więcej radości po rozwiązaniu zagadki.
    • Gość: Anthor Re: Point & click is not dead! IP: 213.17.152.* 11.02.08, 19:25
      Mój angielski zawdzieczam takze jak kolega Miguel wymienionym przez niego pozycją Ja dodac musze jeszcze Secret of Monkey Island, i Indiana Jones and the Last Crusade zwaleniem nazistów po pysku smile oraz Indiana Jones and Fate of Atlantis - pierwsza gierka jaka mozna bylo przejsc na trzy rozne sposoby samemu po kłutni z Sophią, samemu gdy Sophia nadal byla nasza kumpela oraz razem z Sophiąsmile dorzuce jeszcze moze nie klasycznie przygodowa gierkę ale wciaz robiaca na mnie olbrzymie wrazenie - Another World.
    • Gość: WS Re: Point & click is not dead! IP: *.net.pulawy.pl 11.02.08, 20:53
      Co do Gabriel Knighta 3 , to mam z nią problem. Posiadam oryginał ale nie mogę jej uruchomić pod XP, jak włączam to slysze tylko muzykę i czarny ekran. Potem się zacina.
      Bardzo mi się ta gra podobala ale nie przeszedłem jej ,teraz chciałem do niej wrócić ale nie mogę.
    • Gość: Marcin Re: Point & click is not dead! IP: *.cust.tele2.pl 11.02.08, 20:57
      ups-> chodziło oczywiście o beneath a steel sky ;]

Tak mi się jeszcze przypomniała piękna Alone in the Dark no i rysunkowe Broken Sword - wszystkie części.

POzdr
    • Gość: rapechuck Re: Point & click is not dead! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 21:43
      Przygodówka w "pełnym 3D" to...
      Grim Fandango! big_grin

Świetny, niebanalny humor, trudne zagadki, a do tego... 3D big_grin Jak się nie mylę to jest to gra z okolic 98 roku, ale 3D już było wink
    • bosman_plama Re: Point & click is not dead! 11.02.08, 21:58
      Jedyna przygodówka, w jaką grałem z przyjemnością (i długo), to "Fahrenheit". W przypadku pozostałych skutecznie odstraszyły mnie zagrywki typu: "siedemnaście godzin temu mogłeś zabrać szpilkę z pokoju Iksa. Nie zabrałeś? To wracaj teraz przez wszystkie lokacje, bo ta szpilka po wetknięciu w kulkę, którą mogłeś znaleźć trzy godziny temu, pozwoli ci odczytać notatkę z samego początku gry. Jak to - nie wziąłeś notatki, bo do niczego ci nie pasowała?"
      Niemniej gratuluję fanom wysypu. Mam tylko nadzieję, że nie będziecie się cieszyć kosztem rpg-owców (choć cRPG już dogorywa, niestety).
    • petrolhead Re: Point & click is not dead! 11.02.08, 22:14
      mnie szczególnie sympatycznie kojarzy się polska gra TEENAGENT.
    • Gość: Rado Re: Point & click is not dead! IP: *.toya.net.pl 11.02.08, 22:50
      Mimo obarczania konsoli winą za śmierć przygodówek, nie można im na tym polu odmówić kilku sukcesów. Nie wiem, czy grał ktoś w Hotel Dusk na DSa, który wyszedł rok temu. Gra jest absolutnie rewelacyjna, point and click w życiowej formie, klimatem zabija wszystko, co pojawiło się w zeszłym roku na PC (może oprócz Sama i Maxa).
    • Gość: pikaczu Re: Point & click is not dead! IP: *.wroclaw.mm.pl 11.02.08, 22:53
      PRZEJSC SYBERIE TO JAK PRZECZYTAC BARDZO DOBRA KSIAZKE
      POLECAM
    • Gość: AmaDi Re: Point & click is not dead! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 00:37
      ja teraz nie potrzebuje nowych gierek. Znajduje stare gry przygodowe w które nie grałem jest ich jeszcze sporo i sporo myślenia się zapowiada na wieczory smile
    • Gość: Michaił Re: Point & click is not dead! IP: *.toya.net.pl 12.02.08, 08:24
      Panie Bosman, nazwanie Fahrenheita przygodówką to jednak spore nadużycie. Choć to całkiem fajna gra jest smile
    • Gość: mosely Re: Point & click is not dead! IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.08, 09:04
      Gabriel Knight 3 FTW!!!1111
    • busterek Re: Point & click is not dead! 12.02.08, 09:05
      Uwielbiam przygodówki. Niestety obecnie nie mam już tyle czasu na zabawę z tym gatunkiem co kiedyś. Ale zawsze będę wspominał z czułością grę Atlantis: The Lost Tales. Wspaniały klimat, rozbudowana fabuła. Coś pięknego. Następne części już mniej mi się podobały. Świetnymi tytułami była również Syberia i Syberia 2. Również świetny klimat, i genialna fabuła.
    • Gość: czarny Re: Point & click is not dead! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 09:09
      ja przyznam ze mi sie tam wlasnie najbardziej podobaja przygodowki nie 3D tongue_out np seria monkey island (oprocz 4 czesci, ktora byla 3d ale byla i tak super) czy teenagent big_grin ostatnio gralem w syberie i tez jestem pod wrazeniem big_grin
    • fiedor88 Re: Point & click is not dead! 12.02.08, 09:15
      Lubię przygodówki. Ale i tak oszukuję, bo gdy nie mogę jakiejś zagadki rozwiazać przez dłuzej niż 3 dni to sięgam po solucję. tongue_out

Teenagent jest genialny! Szkoda tylko, że dzisiaj wydaje się bardzo krótki. tongue_out
    • Gość: GT Re: Point & click is not dead! IP: 78.133.165.* 12.02.08, 10:34
      Lukas wymiata.
      Dla mnie kultowa gra to DAY OF TENTACLE!
    • Gość: Maciek_TPR Re: Point & click is not dead! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.08, 11:32
      No z przygodówkami był taki problem, że w pewnym momencie stanęły w miejscu, co było szczególnie odczuwalne przy tak dynamicznym rozwoju innych gatunków (i narodzinach zupełnie nowych gatunków). Boom na strzelaniny solidnie przytłumił różne ambitne dzieła, takie jak choćby genialne ICO. Fahrenheit solidnie jednak rozruszał temat, serwując wrażenia z rozgrywki, których się nie zapomina. Cieszy jednak najbardziej to, że widać tu dalszy postęp, czego najlepszym przykładem jest nadchodzące Experience 112 (demowka dostępna jest w sieci). Przygoda w konwencji Big Brothera, ze świetnym scenariuszem (dostała za to nagrodę) i niezwykle innowacyjnym systemem rozgrywki. Dobrze to wróży.
    • Gość: Krk Re: Point & click is not dead! IP: 57.66.195.* 12.02.08, 12:20
      A czy ktoś pamieta jeszcze taką grę jak Neverhood? Może nie była to ambitna pozycja ale grafika i zagadki były OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka