Gość: lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 18:29 PC podrobi wszystko. Taka platforma co chce miec wszystko i jest do niczego tylko kopiuje patenty innych.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 01.07.08, 19:42 Super. Nie będę musiał kupować Nintendo Wii I niech mi teraz żaden konsiolarz nie mówi, że PC jest gorsze. Ten artykulik to kolejny dowód na to, że tak nie jest. Na PC możesz wszystko. Często konsiolarze rzucają "argumentami", że PC jest drogie. Bzdura. Można kupić oddzielnie konsolę, oddzielnie wieżę stereo, oddzielnie odtwarzacz DVD, oddzielnie telewizor, oddzielnie wiele innych rzeczy. Ale można też to wszystko kupić w jednym PC. Od pojedynczych rzeczy PC jest droższe, ale po zsumowaniu cen tych wszystkich przedmiotów, wychodzi na to, że stawiając na PC oszczędzamy dobrych kilka tysiaków. Każdy człowiek, który potrafi myśleć i choć trochę liczyć, zgodzi się ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wii w PC? IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.08, 20:52 No i siedź "geniuszu" dalej 50 cm od monitora ;] Poza tym każdy myślący człowiek kupi sobie TV (dobry czy nie, ale każdy praktycznie ma) i sprzęt audio (chociaż mała wieża gra lepiej od głośniczków komputerowych) + odtwarzacz DVD (stacjonarne kosztują już praktycznie tyle co do PC). Wymyślają takie gadżety aby ratować rynek PC. Najnowsze konsole wystarczająco zawojowały na rynku (m.in. PC) i firmy kradną pomysły twórcom konsol (tworząc np Stix 200/400) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 01.07.08, 21:26 Mam monitor 24'', więc mogę sobie siedzieć daleko. A TV mi niepotrzebne, bo wszystko co mnie interesuje jest w Internecie. Tak więc mimo, że mam kartę telewizyjną, to jej praktycznie nie używam. Raz na miesiąc może zdarzy mi się włączyć jakiś program. I nie wiem skąd opinia, że głośniki komputerowe są złe? Zestaw 5 głośników plus subwoofer daje niezły efekt. I nikt nie wymyśla gadżetów po to by ratować rynek PC. Bo nie ma czegoś takiego jak jedna firma produkująca komputery (jak to jest w przypadku konsol: jedna konsola - jedna firma). Firm jest setki, i każda produkuje zupełnie coś innego. Jedna postanowiła sobie zarobić na pomyśle Wii. I bardzo dobrze. Gdy jest konkurencja, to produkty stają się coraz lepsze i coraz tańsze. Tak jak mówię, wystarczy podstawowa znajomość matematyki, by szybko sobie w myślach wykalkulować, że dobry PC (może być nawet drogi) zastąpi wszystkie urządzenia, które w sumie kosztowałyby więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wii w PC? IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.08, 21:40 No tak ale dobry monitor i głośniki za darmo nie kosztują. Poza tym widzę że PC zjadł Ci już mózg albo masz 14 lat skoro tak piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo Re: Wii w PC? IP: *.it-net.pl 01.07.08, 22:12 geniusz: poza twoją "podstawową znajomością matematyki" przydała by ci sie logika i umiejętność samodzielnego myślenia. spróbuj spojrzeć na wszystko z innej strony. Zachowujesz sie jakbyś miał klapki na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 01.07.08, 22:14 Mam 25 lat i PC nie zjadł mi mózgu. Swego czasu byłem wrogiem PC. Było to za czasów Amigi, która była o wiele lepiej zaprojektowana niż PeCety. Nawet system okienkowy miała jako pierwsza. Gdyby nie dziwne posunięcia strategiczne jej ówczesnego producenta, to teraz by królowała, a komputery byłyby obecnie na mniej więcej takim poziomie, na jakim PeCety będą za 2-4 lata. Ale cóż, teraz niestety musimy pokutować za błędy przeszłości. Oby ten sam błąd nie został powtórzony w wojnie PC vs konsole. Tak jak za tamtych czasów kibicowałem Amidze, tak teraz kibicuję PC-towi. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wii w PC? 01.07.08, 22:49 "Poza tym każdy myślący człowiek kupi sobie TV (dobry czy nie, ale każdy praktycznie ma) i sprzęt audio" Nie rozumiem, co ma bycie myślącym człowiekiem do sprzętu audio... Myślący człowiek kupi sobie raczej książkę, nie sądzisz? Zresztą, prawda jest taka, że wielu dorosłych korzysta z PC jako narzędzia pracy i chętnie przy okazji wykorzystują go również do gier. Po co kupować osobną zabawkę-konsolę, skoro i tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 01.07.08, 23:46 "To czego ci jeszcze brakuje, pada? )" Nawet jeśli brakuje, to też można kupić i podłączyć do PC Ja takowego mam. Ale pady dobre są jedynie zręcznościówek 2D i bijatyk. W grach 3D, w strategiach, czy w przygodówkach kompletnie się nie sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo Re: Wii w PC? IP: *.it-net.pl 02.07.08, 15:25 No no ma 25 lat i bawil sie amigą chwali sie. Chwalisz (i słusznie) za to amige że byla lepiej zaprojektowana więc pewnie zauważyłeś ze konsole sa lepiej zaprojektowane niz PC. PeCety niosą brzenie kompatybilności wstecznej z czasów x86 konsola to nowoczezsny twór. ps. geniusz: po co ta wrogość ?/Najpierw wróg PC potem wróg konsol ... no i po co ?? jeszcez troche i powstaną wrogowie szczoteczek do zębów określonych firm hehe www.NaWymine.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wii w PC? 02.07.08, 18:08 > konsole sa lepiej zaprojektowane niz PC Widzę jakiś taki syndrom posiadaczy konsoli, że za wszelką cenę muszą sobie udowodnić, że dobrze zrobili, kupując konsolę. A jak to zrobić? Ano najłatwiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 02.07.08, 20:44 "pewnie zauważyłeś ze konsole sa lepiej zaprojektowane niz PC" Jako maszynki do grania, to nawet dziesiątki razy lepiej. Ale jako narzędzie do wszystkiego (a ja preferuję wszystko w jednym), PC góruje. "PeCety niosą brzenie kompatybilności wstecznej z czasów x86" Tak, to boli. Przydałaby się rewolucja na rynku komputerowym, polegająca na odcięciu się od przeszłości i zaczęciu wszystkiego od nowa. Ja byłbym jak najbardziej za. Ale niestety takiej rewolucji nie da się przeprowadzić. Prawa rynku na to nie pozwolą Ciężko zmusić miliard ludzi (czy ilu tam jest posiadaczy komputerów) do równoczesnej zmiany sprzętu na nowy. A szkoda. "ps. geniusz: po co ta wrogość ?/Najpierw wróg PC potem wróg konsol ... no i po co ??" No masz rację. Słowo "wróg" faktycznie trochę jest za mocne. Bo oczywiście głupotą jest być czyimś wrogiem, tylko dlatego, że woli inny rodzaj sprzętu. Ale tak czy siak uważam, że lepiej jest stawiać na urządzenia typu "wszystko w jednym" niż na setki różnych urządzeń, które potem zagracają mieszkanie. A skoro tak uważam, to będę o tym pisał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo22 Re: Wii w PC? IP: *.it-net.pl 03.07.08, 15:41 nessie-jp: Są lepiej zaprojektowane bo są nowszym projektem i mają nowocześniejszą architekturę. Poza tym wyrwałeś zdanie z kontekstu i chyba nie zrozumiałeś sensu postu. Geniusz: Jesteś zwolennikiem "wszystkiego w jednym"??? Mi tam nie uśmiecha sie odpalać 300 watowego sprzętu żeby obejrzeć film wole Mante Do grania mam konsole a do pracy komputer, do rozmów telefon a do zdjęć aparat fotograficzny Uniwersalizm mi nie pasi. wg mnie co jest do wszystkiego jest do niczego ... ale to sprawa gustu a o tym niema co dyskutować. www.NaWymiane.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 03.07.08, 21:16 "Geniusz: Jesteś zwolennikiem "wszystkiego w jednym"??? Mi tam nie uśmiecha sie odpalać 300 watowego sprzętu żeby obejrzeć film " Cóż, ja wolę wydać ciut więcej na prąd, niż kupować dwa razy większe mieszkanie, aby pomieścić multum gratów, z których to każdy przeznaczony jest tylko do jednego konkretnego zadania. Koniec końców, wychodzi jednak taniej odpalać ten 300 watowy sprzęt. "Do grania mam konsole a do pracy komputer, do rozmów telefon a do zdjęć aparat fotograficzny " W moim przypadku wystarczają mi dwa urządzenia posiadające powyższe (jak i inne) funkcje - komputer i telefon komórkowy. I już nie mogę się doczekać, kiedy dzięki prawu Moora i miniaturyzacji, nie będzie nawet rozdziału pomiędzy komputerem osobistym, a telefonem komórkowym. Każdy człowiek będzie nosił w zegarku potężny sprzęt multimedialny o możliwościach o wiele większych niż mają dzisiejsze komputery. Dodatkowo takie urządzonka będą bez przerwy monitorowały stan zdrowia właściciela, a w sytuacji zagrożenia automatycznie wezwą pogotowie, policję czy straż pożarną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 03.07.08, 21:23 Acha i jeszcze jedno. "Uniwersalizm mi nie pasi. wg mnie co jest do wszystkiego jest do niczego" Nie lubię tego powiedzenia. Nie dość, że jest wewnętrznie sprzeczne, to nijak ma się do rzeczywistości. Dzisiejszy telefon komórkowy potrafi więcej niż komputer osobisty sprzed 8 lat. Czy to znaczy, że komórka jest do niczego? A taki komputer był lepszy? Bzdura. Powiedzenie przytaczane przez Ciebie jest dobrym chwytem marketingowym, często stosowanym w reklamach, mających na celu ośmieszenie konkurencji, która robi tego typu produkty. Ale co ciekawe, gdy firma używająca takiego hasła reklamowego, nagle stworzy urządzenie typu all-in-one, to nagle zaczyna używać całkowicie przeciwnego hasła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QuartZ Re: Wii w PC? IP: *.uni.lodz.pl 05.07.08, 02:39 300 wat ? Ciekawe co to za pecet jest w takim razie ... albo maszynka wygrzebana z pomroki dziejów, albo sprzęt zmontowany na potrzeby kompletnie uzależnionego nastoletniego maniaka z elementami tak wyśrubowanymi, że wydajność konsoli już wcale nie jest tak oczywiście wyższa. Inna sprawa, że PeCety tak na prawdę służą do gry w jeden rodzaj gier, a konsole w inny. Na konsoli gra się w "oczojebny" i napakowany efektami tworek o uproszczonym sterowaniu (lub do którego trzeba używać siedemnastego rodzaju kontrolera), a na pececie gra się w gry może i nie tak wyśrubowane w kategorii wypalania siatkówki, za to bardziej złożone, gdzie do obsługi wszystkich funkcji i komend wykorzystywane jest 2/3 wszystkich dostępnych przycisków na klawiaturze. Inna sprawa to fakt, że w rzeczywistości konsole tak na prawdę niedługo same umrą śmiercią naturalną. Dlaczego? Otóż dlatego iż współczesne telewizory w zasadzie nie różnią się niczym od monitorów plazmowych i LCD, a zatem konsola i PeCet są urządzeniami ogólnie rzecz biorąc podłączanymi do jakiegoś wyświetlacza. Do obu urządzeń można tak na prawdę popodłączać w tej chwili wszystko przez interfejs USB, zatem kolejny punkt się zgadza. Konsole mają własne dyski twarde i czytają w zasadzie każdy rodzaj nośników danych, jaki czyta teraz PeCet ... tak na prawdę tylko instalacja Windowsa albo Linuxa (a specjalna wersja linuxa już jest na konsolach instalowana) dzieli konsolę od stania się zwykłym PeCetem. Bo jaka jest różnica między konsolą a PeCetem z techniczno fizycznego punktu widzenia? Czy ekran nazwiemy monitorem czy telewizorem to tylko nazewnictwo, to co trafi do portu USB jest kompletnie bez znaczenia, więc obie platformy mogą w zasadzie mieć "nawtykane" to samo ... moim zdaniem różnica jest taka, że PeCeta w razie potrzeby można rozmontować, założyć mocniejsze komponenty i dodać nowsze wersje oprogramowania, a konsolę trzeba kupić nową, z numerkiem o jeden wyżej ... i tylko SPOSÓB przejścia na wyższe możliwości sprzętu dzieli konsolę od PeCeta, reszta to kwestia windowsa na dysku, bo flaki jedno i drugie ma obecnie takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebo22 Re: Wii w PC? IP: *.it-net.pl 07.07.08, 19:00 QuaartZ: Taka jest różnica że na 4-5 letniej konsoli pójdą najnowsze gry i nie będą się cięły a na 4-5 letnik PC możesz pooglądać slajdy z nowych gier... A co do tych 300W to masz racje pomyliłem sie. obecnie komputery maja po 400-500W Geniusz: nie wkurza cię szum wiatraków jak oglądasz film?? A co do zmiany mieszkania to chyba wpadasz ze skrajności w skrajność. "Dzisiejszy telefon komórkowy potrafi więcej niż komputer osobisty sprzed 8 lat. Czy to znaczy, że komórka jest do niczego? A taki komputer był lepszy? Bzdura" A czy używasz 8 letniego komputera? niee bo jest do niczego!! A do czego używasz telefonu ?? - do robienia zdjęć? wychodzą tragicznie - Do grania? gry są tragiczne. - Oglądanie filmów?? bez komentarza.. - do lansu ?? ..... www.nawymiane.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZlyPorucznik Re: Wii w PC? IP: *.range86-164.btcentralplus.com 07.07.08, 20:47 Osobiscie bardzo lubie grac w stare gry, mimo, ze peceta mam z najwyzszej polki to najczesciej gram na emulatorze mojej kochanej Amigi. Poza tym mam 3 konsole roznych generacji i jakos nie zauwazylem przewagi jakiegos sprzetu nad drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: Wii w PC? IP: *.as.kn.pl 08.07.08, 18:06 Sebo22, "nie wkurza cię szum wiatraków jak oglądasz film?" Nie, gdyż są słyszalne tylko na początku. Potem ucho się przyzwyczaja. Poza tym dobra obudowa w połączeniu z dobrymi wiatraczkami, nie jest tak hałasująca. A zawsze też można zastosować chłodzenie wodne. "A czy używasz 8 letniego komputera? niee bo jest do niczego!! " Nie używam, bo teraz są lepsze komputery. Za swoich czasów były dobre, podobnie jak dobre są obecne komórki. No i kto jak kto, ale konsolowcy, którzy są za tym by używać starych komputerów, i nowych konsol, raczej takiego pytania nie powinni zadawać "A do czego używasz telefonu ?? - do robienia zdjęć? wychodzą tragicznie" No zależy jaki masz aparat w telefonie. Mój w zupełności wystarcza. Nie potrzebuję 20 megapikseli, bo i tak te olbrzymie zdjęcia trzeba potem pomniejszyć, by mieściły się na ekranie, i wychodzi na to samo. "- Do grania? gry są tragiczne." Dlaczego? Są w sam raz, by zabić czas gdy podróżujesz przez wiele godzin. Niektóre gry są całkiem niezłe. "- Oglądanie filmów?? bez komentarza.." Jak wyżej. Podczas podróży lepszy mały ekran od żadnego. Poza tym już niedługo będą produkowane komórki z elastycznymi ekranami, które będą zwijane w rulon. Dzięki temu ekran będzie kilka razy większy od rozmiaru telefonu. "- do lansu ?? ..... " Momencik, sprawdzę co to znaczy Hmm, Wikipedia mówi: "Lans to miejscowość i gmina we Francji, w regionie Burgundia, w departamencie Saône-et-Loire." No to do tego nie używam komórki Odpowiedz Link Zgłoś