Gość: Cloni Re: Przełomowe gry IP: *.icpnet.pl 28.02.09, 23:54 Woops, nie budynkó, tylko "blaszanych szałasów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piec Re: Przełomowe gry IP: 80.51.136.* 28.02.09, 23:57 hmmm Deus Ex 2? Chyba nie grałeś w jedynkę O.o , Blood 2? Chyba nie grałeś w jedynkę O.o samo używanie myszki w grze przełomu nie czyni, szczególnie że nawet w quake 1 można było grać myszą o unrealu nawet nie wspominając, a to że dopiero blood 2 ciebie osobiście zmusiło do grania myszą to możesz nazwać jedynie przełomem w swoim życiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Przełomowe gry IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 00:01 Haha, nie ma to jak zajebisty spis gier FPS, kominek, wy****alaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grinczar Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 00:02 GTA jest przełomową grą. Jako pierwsza wprowadziła tak wiele możliwości i tak bardzo otwarty świat. Będę baranem i napiszę Crysis. Grafika w nim jest przełomowa. Poza tym, co ktoś cie skrytykuje to zaraz go łagodnie wyzywasz, co zresztą widać. Odpowiadasz sarkastycznie i wyzywasz od baranów. Zresztą po tym jak zrecenzowałeś Burnout Paradise i F.E.A.R 2 nie zamierzam czytać twoich tekstów, a nawet jeśli to z wielkim dystansem odnoszę się do twoich poglądów oraz przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cloni Re: Przełomowe gry IP: *.icpnet.pl 01.03.09, 00:07 @piec: Kolejny... Autor napisał o przełomowych ELEMENTACH wprowadzonych do FPSów, nie o przełomowych FPSach. @Grinczar A jak ma ich nazywać, skoro nie mają żadnych sensownych argumentów (patrz - post qwe, ręce opadają) i jeszcze go po częstokroć obrażają? Dobra, kończę zabawę w adwokata, niech się sam Kominek wybroni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damianus_NT Re: Przełomowe gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 00:09 Tylko dzięki GC dowiedziałem się "kto to jest ten cały kominek". Facet pisze całkiem fajne artykuły (prawie jak Sławek) ;] Tego zestawienia nie wolno brać jakoś super serio (choć tytuły dobrane b. trafnie) gdyż gier zawierających (mniej lub bardziej) przełomowe elementy było naprawdę dużo. Z resztą jeden napisze że brakuje tutaj Preya (teleporty, grawitacja) a drugi że o Simsach zapomniano. I obaj będą mieli rację ;] BTW. Nie widzę sensu w chamskiej krytyce jaką co niektórzy prezentują nam codziennie na łamach GC. Jeśli nie podobają wam się teksty Radka, Sławka i innych redaktorów to albo wyraźcie swoją krytykę kulturalniej, albo nie czytajcie tekstów na GC, albo (jak już napisał Cloni) sami coś sensownego skrobnijcie i wyślijcie do autorów bloga. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Przełomowe gry IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.03.09, 00:15 Brakuje mi tu 2 przelomowych elementow takich jak: 1. ogromne mapy z duza swoboda bez ekranow ladowania - Operation Flashpoint 2. multiplayer na 150 osob w FPS! - Joint Operations Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 00:19 @kominek Powiem krótko: taki Dead Space = Resdent Evil 16 lat później po pewnych modyfikacjach. Dodam jak byś nie wiedział to od czasów RE nie było gry, która wprowadzałaby takie rozwiązania do gameplayu jak pierwsza część cyklu horrorów o zombiakach. P.S Poza tym jakie ty gry wyminiłeś jako przełomowe? Doomi i HL zgodzę się, ale z reasztą pojechałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panda Re: Przełomowe gry IP: *.metronet.pl 01.03.09, 00:33 Eh, tak to jest jak dzieci dorwą się do Quake'a - "przecież to wygląda brzydko", "nic ciekawego" i później piszą durnoty. Kominek co do samego tekstu to czytając opis artykułu liczyłem na choćby wspomnienie CS'a a tu zonk ani słowa. Tekst napisany po łebkach, subiektywne kamienie milowe autora do roku 2004. Niestety w naszych czasach często jeden engine z FPS'ów jest eksplorowany na wszystkie gatunki i tak z Source mamy FPS'y, RPGi, Wyścigi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominator94 Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 00:34 Widzę, że Kominek dużo ludzi przyciąga na GC I jak dużo komentarzy do jego artykułów/recenzji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shambler Re: Przełomowe gry IP: *.48.rev.vline.pl 01.03.09, 00:35 @kominek: Quake, Quake 2 i Half Life [o jedi knight nie wspomne] przeszedłes na klawce?!? 0_o" No to "szacun" ... przypominasz mi tego gościa: bash.org.pl/74468/ A na serio to juz w Q1 klawiaturowcy nie mieli zadnych szans w deatmatcha. I Q1 byl gra przelomową nie tylko ze wzgledu na full 3d, ale takze z uwagi na architekture klient-serwer tam po raz pierwszy uzyta w FPSach. [i przy okazji Q1 powstaly pierwsze klany graczy, ale to juz inna rewolucja] Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 01.03.09, 00:37 cloni, "Dobra, kończę zabawę w adwokata, niech się sam Kominek wybroni. " Z czego ja mam się tu wybraniać? Tu się można już tylko śmiać z tych co przełomowe gry ciągle wymieniają i dziwią się, że przeciez Deux Ex I był lepszy. Boskie Parę linijek wyżej śmiałem się z tych co Crysis dają, tu przed chwilą Grinczer: "Będę baranem i napiszę Crysis. Grafika w nim jest przełomowa." Rzecz w tym, że ci ludzie wcale nie robią sobie jaj... ja, Uff, nareszcie ktoś podał jakiś konkretny przykład. Dzięki Sam przykład otwartej mapy jak najbardziej trafny. Wielokrotnie był ten pomysł powielany. Ale Operation Flashpoint na pewno nie było pierwsze. Wyprzedza je choćby Gothic, a coś mi się wydaje, że i Gothic pierwszy nie był... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vicen Re: Przełomowe gry IP: *.uni.lodz.pl 01.03.09, 00:39 Kominek sam pisze że to wierzchołek góry lodowej, a czepiacie się go jakby wam jakąś krzywdę zrobił. A "bullet time" było już w Requiem: Avenging Angel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Przełomowe gry IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.09, 00:40 "jeśli jesteście tacy prO, zajefajni i obeznani, przyślijcie jakieś teksty do redakcji GameCornera" Nie widziałem, żeby tu ktoś pisał, że jest prO, zajefajny i obeznany. Właśnie dlatego, że nie jestem prO, zajefajny i obeznany, muszę się dowartościować obrzucając błotem prO, zajefajnego i obeznanego kominka. To nie od tego są komentarze...? Odpowiedz Link Zgłoś
aryman222 Re: Przełomowe gry 01.03.09, 00:43 @kominek: "own3d1n1, Pisać "ogarnij umysł" to trzeba by było do większej liczby komentatorów napisać. Niektóre barany chyba faktycznie przeczytały tylko tytuł tekstu, później tytuły gier i pomyśleli, że pisałem o stricte "przełomowych grach". Już baranki Crysisy wymieniają, a zara się zaczną standardy: Need for speed, GTA, Diablo, WoW, C&C, itp... Hehe, będzie z nich ubaw." małostkowość wyziera z każdego zdania... po wymienionych w tekście grach grach wnoszę, że autor w wieku słusznym, a teksty mają poziom zakompleksionego nastolatka... cóż za rozdźwięk.... nie chce mi się nawet komentować tabloidowego tytułu i wstępu (sugerujących, że tekst będzie zupełnie o czymś innym niż jest w rzeczywistości). lista, jak lista- subiektywna. obecność samych starych tytułów trochę przypomina powiedzenie "a za moich czasów....".no chyba, ze ktoś rzeczywiście wierzy, że przełomowe momenty to były kiedyś, a teraz to tylko powielanie i lepsza grafika... kultura dyskusji też wprowadza nowe standardy na GC. whatever... tak naprawdę chciałbym raz jeszcze zaapelować(i będę to pewnie jeszcze nie raz musiał sugerować...) do Redakcji GC- skoro jak widzę Kominek się tu zadomowił (Leo, why ?!?!?!?!?) to piszcie w tytule dane autora tekstu (samo piętnowanie tym tylko Kominka byłoby zbyt brutalne), dzięki temu będzie od razu wiadomo czy warto kliknąć czy nie...bo chyba jak każdy kto otworzył ten artykuł srodze się zawiodłem. gdybym wiedział, kto to napisał nie popełniłbym tego błędu gdyż nie mam złudzeń co do tego "autora" już po jego pierwszym tekście (FEAR2). PS. a jednak coś napiszę o tabloidowych tytułach.... wiecie dlaczego wiadomości sprawdzam na portalu gazeta.pl a nie popularnym onecie czy wp? bo na podstawie tytułu mogę z dużym prawdopodobieństwem określić o czym jest artykuł- to sprawia, że nie tracę czasu na przeglądanie tekstów, które mnie nie interesują. moja cierpliwość do onetu wyczerpała się po tytule "dziś Legia gra z Milanem"- klikam w link, a tu Milan Milanówek... WTF?!!!? tak mi się ta sytuacja przypomniała po powyższym artykule. Rada do Kominka- jak chcesz pobić rekord otwarć swego artykułu to w tytule zamieść słowa typu "Doda" "nago" "sex" (najlepiej w jakiejś fajnej kombinacji) - sukces gwarantowany ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvc Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 01.03.09, 00:47 counter strike - mial to cos, przelom w posiadaniu tego czegos Quake - to byl chyba najwiekszy przelom, moze od czsow Wolfenstein 3d. nie jestem do konca pewien ktory spowodowal wieksze opadniecie kopary u graczy bardziej wspolczesnie call of duty 4 na poziomie zaprojektowania rozgrywki i grywalnosci, a graficznie crysis, krytykowany wielokrotnie (mi sie podobal), ktorego jednak pominac nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 01.03.09, 00:47 shambler, "Quake, Quake 2 i Half Life [o jedi knight nie wspomne] przeszedłes na klawce?!? 0_o" No to "szacun" " Quake I raczej nie. Tzn. pamiętam, że zabijałem jakiegoś tam bossa, ale nie dam głowy, że nie grałem na kodach. Natomiast wszystkie FPP, jakie wyszły przed Blood 2 przechodziłem na klawie. Do dziś uważam, że bardziej klimatycznie gra się na klawiaturze. Nigdy nie wybaczę panom od Gothic 3, że tak zmarnowali grę przez konieczność grania myszką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Przełomowe gry IP: 212.180.146.* 01.03.09, 01:02 Kto tu wpuścił kolejnego grafomana? O czym jest ten pseudoartykuł? Zero puenty, zero myśli przewodniej. Kogo może interesować kiedy nauczyłes się obsługiwac myszkę? Może napisz jeszcze w co grała twoja babcia? Wywalcie stąd tą miernote! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://www.transfe Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 01:06 www.transfer-land.com Odpowiedz Link Zgłoś
pankracyk Re: Przełomowe gry 01.03.09, 01:06 @kominek myślę, że powinieneś jeszcze dodać UT3 albo go po prostu wspomnieć. wykorzystywał on w końcu Unreal Engine 3 - teraz większość gier jest robiona na tym silniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolfplayer Re: Przełomowe gry IP: *.man.olsztyn.pl 01.03.09, 01:07 no co jak co, ale wolfenstein 3d zdecydowanie powinien sie tutaj znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Temujin Re: Przełomowe gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 01:10 Ludzików od GTA wypada zapytać: a Quarantine to pies? Odpowiedz Link Zgłoś
kominek Re: Przełomowe gry 01.03.09, 01:24 Temujin, Faktycznie było coś takiego jak Quarantine. Nie miałem okazji w to pograć, ale jak oglądam filmik z gry: www.youtube.com/watch?v=XJ0wmOYQXX4 to od razu przypomina mi się kultowy Carmageddon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Temujin Re: Przełomowe gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.09, 01:46 Z samochodowo-sandboxowej rzeźni jaką była "Kwarantanna" (PC/3DO) i jej sequel "Road Warrior" wyrosły (czy jak kto woli czerpały inspirację): seria Carmageddon, seria Crazy Taxi, seria GTA. "Zamieszkały? Miasto Kemo. Twe zwierzątko? Cacodemon." Odpowiedz Link Zgłoś
falcion Re: Przełomowe gry 01.03.09, 01:50 Iiiiii...same strzelanki praktycznie. Ambitne zaiste iz caly nasz rynek gier krecis ie wokol...strzelanek i tylko dzieki nim mamy wspaniala grafike, wspaniale AI, genialne rozwiazania i wciagajaca fabule. Gratulacje dla kominka, odwalil kawal tekstu na poziomie...niestety swoim. Odpowiedz Link Zgłoś