Dodaj do ulubionych

CryENGINE 3 nadchodzi

• Gość: lde Re: CryENGINE 3 nadchodzi IP: 87.204.115.* 13.03.09, 15:21
      Ale głupi ci Rzymianie big_grin
    • don_wroc_love Re: CryENGINE 3 nadchodzi 13.03.09, 15:21
      Xbox360 Answers Killzone 2 Challenge With The CryEngine 3
      www.hiphopgamershow.com/?p=4790

ciekawe przemyślenia innego autora

• Gość: gość CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.09, 15:59
      Moim zdaniem CryEngine 3 to nic innego jak zoptymailzowany CE 2. Niby patchowali Warhead'a, ale jak widze benchmarki na Core i7 8gb ram i 4 kartach graficznych i dalej widze 25~45 fps to stwierdzam ze Crytek sie obrazil ze spiratowali Crysisa "tak bardzo" i wypioł d##e na PC'towcow. Teraz wzial sie za konsole, rzeby zarobic kase sad
      • don_wroc_love Re: CryENGINE 3 nadchodzi 13.03.09, 16:00
        "ż"
        żeby wink
    • hydeist CryENGINE 3 nadchodzi 13.03.09, 20:45
      Chryste, człowieku! Jeśli chcesz siać taki zamęt, to załóż sobie prywatnego bloga i tam pisz takie kawałki. Konsole, jak widzę, wybitnie Ci nie leżą, ale piszesz na stronie poświęconej wszystkim platformom, więc miło by było, gdybyś choć udawał, że nie jesteś tak cholernie jednostronny. Sprzętowy upadek Xboksa to chyba wywróżyłeś ze szklanej kuli, bo jedyną inną możliwością mogłoby być to, że sam tę konsolę zaprojektowałeś i stąd znasz dokładnie jej "termin przydatności do spożycia". Ja na przykład mam PS3, ale widzę, że póki co Xbox jej w niczym nie ustępuje. Ja wiem, że pecetowiec czuje niedosyt, jeśli co pół roku nie wymieni karty graficznej, ale konsole polegają trochę na czym innym.
    • d_pawel CryENGINE 3 nadchodzi 14.03.09, 01:30
      hydeist -> "Ja na przykład mam PS3"

Też mam PS3.

"że póki co Xbox jej w niczym nie ustępuje."

Spora w tym zasługa samego Sony, które nie wspiera developerów na PS3 w taki sposób jaki powinno. Na razie PS3 to w dużej mierze niezbadana kraina dla developerów. Porównaj grafikę w takim Resistance a Killzone 2, ta sama konsola a różnica kolosalna.

"Sprzętowy upadek Xboksa to chyba wywróżyłeś ze szklanej kuli"

Po prostu spojrzałem kiedy konsolę wydano. Sprzęt się starzeje, nie ma w tym nic odkrywczego. Sam Crytek mówił, że nie przeniósł Crysisa na konsole z powodu ich technologicznego zacofania względem PC.
    • Gość: klobo CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.03.09, 08:06
      Panowie ostatnio przeglądałem forum xbox online i komentarze w topicu "x360 czy ps3 czy wii" i wiecie co w tych postach z końca 2006 i 2007 są takie same bzdury jak piszecie teraz(polecam tak od 25 strony)jakie to ps3 jest potężne jaki to ma potencjał i jak za rok dwa rozgniecie x-a. I co ? jest marzec 2009, a wy dalej że zobaczymy za rok dwa(mineło prawie 3)Jeśli kiedykolwiek chlebak rozkręci się tak by zjeść x360 to my już dawno będziemy chulać na x720 a wy klepać o świetlanej karierze ps3.
    • Gość: klobo CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.03.09, 08:19
      Aaa . jeszcze co do wspaniałego cell-a było wiele testów(na ign i game spy itd. które wyrażnie pokazywały że architektura 3xpower pc z x-a lepiej sobie radzi akurat w grach niż cell ze swoimi(6-7 jak działają )"podrdzeniami", były tam takie fajne wykresy przepustowości..
    • Gość: QBOSS CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 10:27
      FIx tutaj napisał ze jedyną wiążącą cechą PC,PS3 i xkloa jest openGL ,nie wiem czy sie orjętujesz ale ostatnia wersja OpenGl to chyba 2.0 która wyszła wieki temu i o ile wiem to w chcwili obecnej nikt jej dalej nie rozwija tak wiec nie sądzę żeby CE3 było pisane pod OpGL
      • don_wroc_love Re: CryENGINE 3 nadchodzi 14.03.09, 10:30
        Spora w tym zasługa samego Sony, które nie wspiera developerów na PS3 w taki
        sposób jaki powinno. Na razie PS3 to w dużej mierze niezbadana kraina dla
        developerów. Porównaj grafikę w takim Resistance a Killzone 2, ta sama konsola a
        różnica kolosalna.
        ---------------
        i nie zanosi się na to, żeby było inaczej....
        oczywiście że na ps3 powstaną jeszcze takie perełki jak Killzone2 wydawane przez
        developerów bardzo mocno powiązanych z Sony, ale co z resztą?
        • don_wroc_love Re: CryENGINE 3 nadchodzi 14.03.09, 11:14
          no i ten killzone2.. skoro to miał być koń pociągowy ps3 a sprzedało się to na razie w milionie eglezplarzy...
          i jak porównać to z 2 milionami gearsów 2 w pierwszy weekend sprzedaży...

więc killzone2 sprzedażowo to bardziej nasza szkapa niż ogier...
    • Gość: Aha CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 11:39
      lde - przymponijmy sobie jak skonczyl Rzym. Wszystko potrzebuje czasu.
    • Gość: Aha CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.09, 11:41
      QBOSS - OpenGla nikt nie rozwija? Slabo mi. Dlaczego dzieci (z malymi wyjatkami) zawsze najchetniej pisza o tym, na czym najmniej sie znaja?
    • d_pawel CryENGINE 3 nadchodzi 14.03.09, 12:01
      don_wroc_love -> O K2 odpowiedziałem ci pod newsem o Empire smile. Co z resztą? W końcu ktoś trzepnie prezesa Sony w głowę i się poprawią, oby.

klobo -> Tutaj tylko gadamy o specyfice technicznej danych konsol, nie o samych konsolach. To jak konsola jest potężna ma drugorzędne znaczenie wobec gier i ja nie neguje, że Xbox 360 ze swoją biblioteką jest na lepszej pozycji niż PS3. Co do artów, podaj linki.
      • don_wroc_love Re: CryENGINE 3 nadchodzi 14.03.09, 12:26
        > don_wroc_love -> O K2 odpowiedziałem ci pod newsem o Empire smile. Co z resztą
        > ? W końcu ktoś trzepnie prezesa Sony w głowę i się poprawią, oby.
        ---------
        ja tam też odpowiedziałem... smile

W końcu ktoś trzepnie prezesa Sony w głowę i się poprawią, oby.
        ---------
        acha.... na pewno... wink
    • Gość: klobo CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.03.09, 17:58
      Ok postarm się wkleić pospiesznie to co znalazłem
      www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=758390
      ten troche starawy:
      xbox360.ign.com/articles/617/617951p1.html
      i coś o GPU
      www.pcvsconsole.com/comparisons/xbox-360-vs-ps3-gpu/
    • j_uk_dev CryENGINE 3 nadchodzi 14.03.09, 22:10
      @wypisany, urlop mi się niedawno skończył smile Teraz mam troszkę urwanie głowy w pracy i deadline na karku. Nie bardzo mam kiedy zajrzeć co nie znaczy, że zapomniałem o GC smile Przez najbliższe dwa miesiące, to akurat czeka mnie raczej więcej klepania kodu niż komentarzy na GC smile

@fix: "jedyny wspólny mianownik w technologii, dla PC, PS3 i X360 to OGL, więc czyżby CE3 był pod OpenGL?"

Na PS3 Sony zdecydowanie odradza OGL, jest coś innego zamiast OGL, ale o tym już napisać mi raczej nie wolno, bo tego typu informacje są oznaczone już jako "confidential". Wspólnym mianownikiem są raczej shadery, bo to one liczą, rysują, teksturują itd. Czystym API OGL czy D3D takich rzeczy już się nie robi, bo od tego jest GPU. Na PS3 poza programami shaderów stosuje się jeszcze programy dla SPU, które po prostu pisze się w C++ ( lub asemblerze jak ktoś jest z masochistą, dopiero ludzie od optymizacji sięgają tu do asemblera ). Te pełnią podobną rolę do GPU, są jednak szybsze, działają jednocześnie, ale trzeba się troszkę napocić by się nimi dobrać do pamięci video. Łatwo się za ich pomocą emuluje pracę shaderów, wtedy dosyć słabe GPU PS3 może złapać oddech, bo Cell zrobi jego pracę. Na X'a też są różne sztuczki, niestety z X'em za wiele czasu nie spędzam, ja jestem "ten od PS3" bardziej ( nawet dużo bardziej wink ). Jednak wiem, że chłopaki z teamu X'a potrafią również cuda zdziałać. Na konsolach nie ma reguły i naprawdę nie polecam tak do końca sugerować się sprzętem, który siedzi w środku. On może być słabszy niż przeciętny PC, ale przez to, że jest niezmienny ułatwia to znacznie programistom rozwijanie różnych tricków, szczególnie na niskopoziomowym kodzie.

@d_pawel: "Mi tam Killzone graficznie się baaaardzo podoba smile. A z tego co chyba pisał j_uk_dev to spora część efektów to właśnie zasługa Cella. I na tym oparłem swoje gadanie smile."

Rzeczywiście, tam Cell to podstawa silnika renderującego. Kiedyś napisałem bardziej detalicznie jak rozłożona jest praca na rdzeniach SPU w procesie renderowania w "KZ2". Niestety o ile "KZ2" wygląda świetnie, to dla mnie zabiło go dziwaczne sterowanie i te dziwne opóźnienia i poślizgi w poruszaniu.

@simplex, "Popatrz na okładki gier, te z PS3 często działają jedynie w 720p, gdzie ich odpowiedniki na X śmigają w 1080p".

A to już jest takie małe oszustwo od programistów X'a. Natywne 1080p nie istnieje praktycznie w ogóle na X'ie. X ma niezły upscaler ( PS3 zresztą też, ale Sony znów odradza, a nawet daje się czasami odczuć, że wręcz zabrania używania go ). Tak naprawdę gry w 720p często nie są natywnie renderowane do takiej rozdzielczości. Rzecz w tym, że z dystansu na TV nie zauważy się takiego "oszustwa", więc można sobie na coś takiego pozwolić. Takie zabiegi stosuje się na każdej konsoli z tą różnicą, że na X'ie jest upscale do maksymalnej rozdzielczości natomiast na PS3 do najbliższej wyższej.

@d_pawel: "Spora w tym zasługa samego Sony, które nie wspiera developerów na PS3 w taki sposób jaki powinno. Na razie PS3 to w dużej mierze niezbadana kraina dla developerów. Porównaj grafikę w takim Resistance a Killzone 2, ta sama konsola a różnica kolosalna."

Faktycznie, ze wspieraniem deweloperów nie jest najlepiej. Na pewno jest dużo gorzej niż w przypadku Microsoft i X360 ( zresztą, co by tu nie mówić złego o MS, to mało która firma wspiera tak dobrze programistów jak oni ). Nie jest jednak tak źle. Cóż, Sony ma swoich "faworytów" i na nich się skupia, reszta po prostu musi ustawić się w kolejce, lub jak to robi większość firm - szukać rozwiązań na własną rękę. Jednym z tych faworytów jest właśnie "Insomniac Games", czyli panowie od wspomnianego "Resistance" - oni akurat mają doskonałe wsparcie od Sony. Poza tworzeniem gier stanowią oni coś na kształt "zewnętrznego" R&D w przypadku PS3. Zresztą opracowany przez nich engine jest częścią oficjalnego SDK ( o tym hmm... chyba wolno mi napisać.. mam nadzieję wink ). Ja bym bardziej porównał "Resistance" i "Resistance 2", bo tu naprawdę widać gołym okiem, że wiedza na temat PS3 idzie do przodu, ci sami ludzie, dwie części gry i jakieś 1,5 roku różnicy dzieli oba tytuły.

Później jeszcze zagłębię się w komentarze. Troszkę czasem nie dysponuję nawet pomimo że jest weekend. Deadline to deadline i mam nadzieję, że jak za jakieś 2 miesiące przyjdzie to mi głowy nikt nie urwie smile
    • d_pawel CryENGINE 3 nadchodzi 15.03.09, 00:03
      j_uk_dev -> Dzięki wielkie za rozbudowaną odpowiedź smile. Już się martwiliśmy, że nic nie piszesz wink.

My się z donem akurat kłóciliśmy o to, który sprzęt jest bliższy swego końca pod względem potencjału. Mam wrażenie, że Xbox 360 jest bliżej jego niż PS3, o wiele bliżej, ale cóż, ja jestem laikiem wink.

klobo -> Thx za linki.
      • don_wroc_love Re: CryENGINE 3 nadchodzi 15.03.09, 09:26
        eee tam "kłóciliśmy"...

spieraliśmy się... wymienialiśmy poglądy... wink
        Kłótnie wyglądają troszeczkę inaczej wink
    • Gość: shastorm CryENGINE 3 nadchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 14:30
      och, jak zwykle po przeczytaniu j_uk_dev czuję się trochę mądrzejszy big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka