Gość: zero Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 17:24 0/10 za "recenzje" 8-9/10 dla gry Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Po Kablu: AION 09.06.09, 17:59 Tak, mozna Tak samo, jak mozna ocenic film po pierwszych 10 minutach, a faceta po recenzjach, jakie pisze ----- gdyby to była recenzja, to owszem - ale nie jest i nigdzie sobie pretensji do bycia recenzją nie rości. To po pierwsze. Po drugie, analogia z mechanikiem trochę chybiona - mechanikowi płacisz za określoną pracę i wymagasz, żeby była zrobiona tak jak ty chcesz. Piszę, że trochę chybiona ta analogia, bo teoretycznie ten tekst był pracą Wasyla zamówioną przez GameCornera i ja na ten przykład jestem z niej bardzo zadowolony. To po drugie. A po trzecie... Panowie, albo piszecie na poczatku, ze nie robicie tego zawodowo, na powaznie i z sercem, a jedynie dla jaj, niekompetentnie, na kolanach w kiblu, albo nie miejcie pretensji do tego, ze ludzie sie burzą na artykuly, ktore zawieraja merytoryczne bledy. ----- Robimy to poważnie, z sercem i zawodowo. Serio. Tyle że jesteśmy szczerzy i subiektywni, tak jak inni by chcieli być, ale nie są, nie mogą, nie wolno im i tak dalej. Jak gra nas nudzi, piszemy, że nudzi - i tyle. 99% naszych stałych czytelników (którzy nie przyszli po linku z jakiegoś MMO forum, serdecznie witamy tak btw, zostańcie dłużej) też ona znudzi, dokładnie tak samo jak nas, jestem tego pewien. A dlaczego jestem? Bo robię to co robię na poważnie i z sercem. I zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
toir Po Kablu: AION 09.06.09, 18:58 Będę bronił wypisanego, bo jest to tytuł naprawdę okrutnie nudny. Bardziej mnie wkręciła Tibia (chociaż na 2 dni, a to nawet nie na 20 minut), Metin2, MMO golf (kiedyś się zwało Shot Online), Air Rivals (bardzo dobra produkcja), Rohan (również bardzo dobra produkcja). Może nie mam zbyt wielkiego doświadczeniu w graniu w MMORPG, ale jeśli 10 tytułów z 11 mnie nie znudziło, a ten jeden tak, no to dziękuje bardzo za taką rozgrywkę. Siedzieliśmy przy tym AIONie z pół dnia na zmianę i było tak nudno z bieganiem w tę i nazad, że się szło pochlastać. Wybaczcie, może na 50lvl jest tam wesołe miasteczko z black jackiem i panienkami, ale....co mnie to obchodzi, jak dobicia się nawet do 15lvl się nie podejmuję, bo zbytnio cenię swój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
toir Po Kablu: AION 09.06.09, 19:00 Przepraszam za podwójny, ale "Będę bronił wypisanego, bo AION jest to MMOerpeg w moim odczuciu okrutnie nudny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talek Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 19:25 oo prosze, Aion to grind? do 20lvla jedynie raz pol lvla musielismy doexpic, a tak wszystkie lvle robi sie questami, z doswiadczenia na chinskim moge powiedziec ze do 25lvla grind jako taki nie wystepuje, pozniej grind poprzez abbys duzo bardziej sie oplaca i faktyczni misji jest troche mniej, ale przeciez to nie GuildWars. massive pvp jest jednym z najefektowniejszych, system craftingu jest bardzo ciekawy, 8 klas postaci to malo? osobiscie wole tyle niz 30, ktore roznia sie jedynie nazwami skilli, takie produkty jak WAR czy AoC nie maja szansy nawet startowac do aiona, czy obali giganta blizzarda okaze sie za kilka lat, ale fakt ze 3,5 mln subskrybentow jest w samej Korei i Chinach po pol roku daje takie nadzieje. Po tym samym okresie WoW mial "zaledwie" 2 mln subskrybentow na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plutonka Po Kablu: AION IP: *.acn.waw.pl 09.06.09, 19:32 Tak sobie obiecuje, obiecuje, ze nic nie napisze... no ale Slawomirze: - moja analogia o mechaniku jest w porzadku - przeciez tutaj nigdzie nie jest napisane, ze robicie to za darmo. A nawet jesli, i jestem frajerka oczekujac od darmowego mechanika naprawy samochodu, to wychodzi, ze frajerami sa ci, co czytaja Wasze teksty, tak? Bo oczekuja czegos, co jest chociaz troche zgodne z rzeczywistoscia? Z sercem? Zawodowo? Prosze mi pokazac, gdzie? Nie czytalam chyba nigdy rzetelnej, polskiej recenzji gry mmo, oprocz tych, ktore mozna spotkac na poswieconych nim portalach. Za kazdym razem, kiedy siegam po jakas pisana przez 'profesjonaliste' mam wrazenie, ze popelnil ja ktos, kto zostal do tego zmuszony, dla tych, ktorzy i tak nigdy po ten tytul nie siegna. Samego tekstu przeciez tez nikt nie zweryfikuje, no bo jak - i w efekcie mozna takie gnioty spotkac wszedzie, zarowno na polskich portalach, jak i w czasopismach o grach. A co do ludzi, ktorzy 'przyszli z portali MMO' Czegos tu nie rozumiem - ale wydawalo mi sie, ze to wlasnie dla tych ludzi pisze sie o grach MMO? Czy jednak sie myle? Pisze sie dla kogos, kto w ogole sie na MMO nie zna? Jest Pan zadowolony? Z tego artykulu? Bo zawiera bledy merytoryczne? Bo nie jest rzetelny? Z czego konkretnie jest Pan zadowolony? Ze zdania sie zaczynaja duza litera, a koncza kropka? Przepraszam za moj rzewny ton, ale jest to niezla okazja do powiedzenia, ze w Polsce 90% srodowiska graczy MMO oficjalnie sie smieje z 'profesjonalnych' recenzji gier MMO, malo kto je bierze na serio i praktycznie nikt ich nie cytuje. I czytajac to, co Pan pisze z żalem stwierdzam, ze tak pewnie juz zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
toir Po Kablu: AION 09.06.09, 20:20 Dobra, ja wiem, że chyba wszystkie gry MMORPG mają syndrom durnych questów w rodzaju zebrania 20 roślinek czy przeniesienia listu na niewyobrażalną odległość, żeby stać bardziej wyskillowanym eksterminatorem żyjątek sterowanych AI czy rzekomą inteligencją graczy...fajsko. Ale pierwszy raz spotkałem się z sytuacją, że już na samym początku było to odstręczające dla mnie Jest to swego rodzaju ewenementI to do tego stopnia, że "kabel" w nazwie artykułu zmieniłbym na odpowiedniejsze słowo..."po kiju: AION" albo coś w ten deseń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroczaro Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 21:14 He he Wasyl człowieku weś się lepiej za łowienie ryb bo na recenzenta to się napewno nie nadajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadfgsfg Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 21:44 "Jeśli chodzi o gry MMORPG, mam niejakie doświadczenie" moze jak ktos kompetentny wzial by sie za ten artylul moze cos sensownego by powstalo. Ale nie sadze bo nikt z gc niemial zadnych zastrzezen. Jak toir napisal dluzej gral w tibie niz w aiona to pewnie lepsza artykul na temat tibi musial powstac niz aiona skoro wciagnela go ta gra na tak dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WasylFan Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 22:02 Wasyl - jako pracownik zakladow mleczarskich - ma wszechstronna wiedze z zakresu MMO. Nawet nie zagral i wypisuje takie pierdoly ze szok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zal.uganda Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 22:08 ojejej... gra moze sie komus nie podobac przeciez...autor powinien wyraznie zaznaczyc, ze to sa jego pierwsze wrazenia z zabawy, i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hojny Po Kablu: AION IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.06.09, 22:20 Nie wiem kto Ci dał prawa pisać takie herezje na temat Aiona, dlatego sprostuje twoją dość mało wiarygodną recenzję na temat tej gry. Po pierwsze, nie było żadnych 5k kluczy na betę do Aiona, (no chyba że jedyne miejsce jakie znasz z kluczami do gier mmo w których je można dostać to MMORPG.COM. Kolejna sprawa, jak możesz się wypowiadać że gra jest nastawiona na grind skoro grałeś w nią chwilę i zrobiłeś 20 lvl bo taki był maxymalny na becie (w co wątpię żebyś osiągnął po twojej wypowiedzi. Kolejna sprawa, czego ty się człowieku spodziewasz po postaci którą grasz kilka godzin i ma ona podstawową profesję? że będziesz cuda robić?. Na koniec tylko dodam że jak już bierzesz się (próbujesz, ale z tego co widzę nie wychodzi Ci to najlepiej) zdawać relację z gry to zrób to jak należy, a nie pisz publicznie własne odczucia jako artykuł na temat danego tytułu. Od takich spraw są blogi i fora. A nie portale o grach ile ten można takowym nazwać, bo więcej tu reklam niż treści. Tyle w tym temacie. Pozdrawiam, Hojny, Administrator Aion.gram.pl $ Aion.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login/Pseudonim Po Kablu: AION IP: *.brzezno.univ.gda.pl 09.06.09, 23:26 Oj bo się zdenerwuję. Gdzie do kroćset jest napisane, że to jest recenzja. Palcem mi pokazać gdzie, bo nie widzę. To po pierwsze było. A po drugie to jeśli miałem jakiekolwiek wątpliwości co do Aion to po akcji zwolenniczej jakoś znikły. Kraina cukierkowa, skrzydełka na ramionkach, buziuchny jak pupcie niemowlaków. To ja już wolę WoWa, który jest bardziej groteskowy niż poważny i nie wciska mi nachalnie, że jestem taki śliczny I o dziwo, nie nudził mnie na pierwszych poziomach i odnosząc się do przedmówczyni: "to wychodzi, ze frajerami sa ci, co czytaja Wasze teksty, tak? Bo oczekuja czegos, co jest chociaz troche zgodne z rzeczywistoscia?" Jak chcę przeczytać coś zgodnego z rzeczywistością czytam rocznik statystyczny. Jak chcę pomyśleć, Nycza Ryszarda(taki pisarzyna), jak chcę się rozerwać i zobaczyć co myślą o jakiejś grze ludzie, którzy mają poglądy zbliżone do moich, to czytam gamecorner A recenzje to gamespocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login/Pseudonim Po Kablu: AION IP: *.brzezno.univ.gda.pl 09.06.09, 23:27 "na" mi zjadło. Gdzieś tam wyżej musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awedtf Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 23:30 Ciekawi mnie jakby artykul o wow'ie zostal napisany po takim czasie gry na poczatku ta gra tez nie wyglada fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login/Pseudonim Po Kablu: AION IP: *.brzezno.univ.gda.pl 10.06.09, 00:22 Jakikolwiek by nie był. Nie ruszy mnie to Mogą zjechać wowa z błotem mogą go wynieść na piedestał Na bogów, ich prawo. Jak mi się nie podoba mogę nie czytać, ale nie będę ich poprawiał i mówił ich, że stracą czytelników, jak nie zaczną być obiektywni To dorośli ludzie i nie jestem ich matką, żeby się bawić w takie akcje A tymczasem mam wrażenie, że u wielu osób włączył się instynkt macierzyński i usynawiają redakcję Fajnie, ale może zacznijcie im jeszcze dawać kieszonkowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yellow Po Kablu: AION IP: 78.8.142.* 10.06.09, 00:26 Miałem tą nieprzyjemność przetestowania AION i oczywiście serdecznie odradzam. AION na starcie już jest przestarzały a nadchodzące mmo przyczynią się do upadku L2, wow i innych bzdet. Jednak AION to zdecydowanie zawód sezonu w kategorii mmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login/Pseudonim Po Kablu: AION IP: *.brzezno.univ.gda.pl 10.06.09, 00:30 Ta mnie jeszcze naszło, faktycznie początek wowa jest cieniutki, te intra zwłaszcza Nawet ja lepsze w paincie robię Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Po Kablu: AION 10.06.09, 02:48 Czy jednak sie myle? Pisze sie dla kogos, kto w ogole sie na MMO nie zna? ----- no dokładnie tak. Po co pisać o MMO dla kogoś, kto się zna? To tak jakby w, no nie wiem, Gazecie Wyborczej artykuły popularnonaukowe pisane były takim samym językiem jak doktoraty z chemii - nikt by ich nie zrozumiał, oprócz doktorantów. Na co komu taki artykuł w piśmie innym niż jakiś specjalistyczny periodyk? Jak chcesz specjalistycznych opinii o MMO, to szukasz ich w wyprofilowanych portalach. Jak chcesz się dowiedzieć, co normalny człowiek myśli o tym badziewiu, to przychodzisz tutaj Proste Jest Pan zadowolony? Z tego artykulu? Bo zawiera bledy merytoryczne? Bo nie jest rzetelny? ---- błędy merytoryczne? jakie? czepiacie się tych 4 klas, ale... w grze są 4 klasy. Do 10 poziomu, ale są. To nie jest błąd - gdyby autor napisał, że są 4 klasy od początku do końca, to by był. na dodatek wspomina o różnych ścieżkach rozwoju dla tych klas... A gdzie tu nierzetelność widzisz? Czy autor zapowiedział "teraz napiszę recenzję i obiektywnie grę ocenię"? Nie. Nic nie obiecywał. Napisał co myśli po trzech dniach niezbyt intensywnego grania i tyle. Ma do tego święte prawo. Nie wiem więc czym jesteś zawiedziona... ale być może weszłaś na GameCornera spodziewając się głębokiej, pełnej przemyśleń, opartej o dwieście godzin rozgrywki recenzji AION. Trudno, nie nasza wina, że pomyliłaś drogę - my się nigdy nie reklamowaliśmy jako źródło czegoś takiego. Nie wypada się wydzierać na sprzedawcę truskawek, że nie ma ogórków. No, chyba że się wpadło razem z oburzonymi kolegami aby zmieszać z błotem jakiegoś profana, który szarga dobre imię jakiegoś tam MMO, ktore zupełnie na to nie zasługuje, bo jest wspaniałe i w ogóle. I być może jest, ale kto normalny spędzi kilkadziesiąt godzin na nudnych czynnościach po to by się przekonać, czy rzeczywiście tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroczaro Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 07:50 Kreator postaci w aionie daje tak duże możliwości że wierzcie mi nie wszystkie "buziuchny muszą być pupcia niemowlaka" tak jak to ktoś wyżej napisał. I ludzie przestańcie z tym wowem bo to się już śmieszne robi. Większość waszych wypowiedzi jest typu: w aiona nie grałem bo szkoda czasu, zrobiłem kilka lvli i gra jest nudna wracam do wowa albo nie znam się na mmo ale aion to i tamto a wow lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroczaro Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 08:05 Co do wypowiedzi Sławka UP to LOL Nie wiem o co ci chodzi z tymi truskawkami i ogórkami(THC rules ). Po tytule serwisu GameCorner można się czegoś spodziewać jeżeli mówisz że autor ma święte prawo do pisania co mu ślina na język przyniesie to niech ten serwis się nazywa Złote Myśli Wasyla Kurka albo coś w tym rodzaju. Teraz mały słowniczek dla Sławka: rzetelność 1. ?wypełniający należycie swe obowiązki? 2. ?taki, jaki powinien być, odpowiadający wymaganiom? 3. ?zgodny z prawdą, wiarygodny?(słownik j.polskiego) btw twoja wypowiedź jest śmieszna i sama sobie przeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroczaro Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 08:35 Co do innej wypowiedzi pana Sławka: nie ma szans jak gra nas znudziła przez kilka pierwszych godzin, to właśnie to napiszemy i przestaniemy w nią grać. Kogo obchodzi, że na 10 levelu jest dwa razy więcej klas? Na pewno nie nas. Jesteśmy dorośli, mamy prace, rodziny i mnóstwo innych sposobów na przyjemne spędzenie czasu... Skoro macie przyjemniejsze rzeczy do roboty to po czorta zajmujecie się czymś o czym pojęcia nie macie? Idźcie w takim razie skosić ogródek, pobaraszkować z żoną nie wiem, a recenzje zostawicie innym. Po co bierzecie się za opis gry która was od początku nudzi. To tak jakby powiedzieć, że ten samochód jest do bani bo jest niebieski a ja nie lubie tego koloru. Chyba, że taki wyssany z palca teks jest waszym sposobem na przyciągnięcie czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login/Pseudonim Po Kablu: AION IP: *.bg.univ.gda.pl 10.06.09, 09:43 "Kreator postaci w aionie daje tak duże możliwości że wierzcie mi nie wszystkie "buziuchny muszą być pupcia niemowlaka" tak jak to ktoś wyżej napisał." Ale reszta dalej będzie wyglądała jak wielki lizak. No przepraszam, ale jak patrzę na sceny walki to czekam kiedy po uderzeniach zaczną strzelać w niebo kolorowe monetki Poza tym mam dziwne wrażenie, że rola kreatora może być ograniczona do wciśnięcia na gębusię sexownie męskiej blizny i zarostu. Może jest inaczej, nie wiem, nie chcę sprawdzać. "I ludzie przestańcie z tym wowem bo to się już śmieszne robi." i kolejny post "btw twoja wypowiedź jest śmieszna i sama sobie przeczy." Dwa posty pod rząd i wciskasz tę śmieszność. Albo masz kiepskie poczucie humoru jak cię to smieszy, albo brakuje ci argumentów i usiłujesz w ten sposób zdeprecjonować oponenta. W obu przypadkach, nędza. "Skoro macie przyjemniejsze rzeczy do roboty to po czorta zajmujecie się czymś o czym pojęcia nie macie?" Nie zajmują się. Zdaje się cały problem stąd, że się nie zajmują "Idźcie w takim razie skosić ogródek, pobaraszkować z żoną nie wiem, a recenzje zostawicie innym." Raz - płytkie. Dwa - to nie była recenzja. Trzy - zostawili. "Po co bierzecie się za opis gry która was od początku nudzi." Błędne założenie, gra nie nudziła zanim autor zaczął w nia grać. Znudziła jak już zaczął. Ergo, wina gry nie autora. I to wcale nie tak z tym samochodem. To raczej tak, jak ten samochód jest do bani, bo ma ciasne fotele, wybite cztery szyby, podrapany lakier i tylko dwa koła. Poza tym nie da się go zapalić. A każa mi za niego płacić pomimo, że są lepsze, tańsze modele To na wypadek jakbyśmy mieli dalej się bawić w porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plutonka Po Kablu: AION IP: *.creativeteam.com.pl 10.06.09, 09:58 Jak chcesz specjalistycznych opinii o MMO, to szukasz ich w wyprofilowanych portalach. Jak chcesz się dowiedzieć, co normalny człowiek myśli o tym badziewiu, to przychodzisz tutaj Proste Ciesze sie, ze razem ustalilismy, ze jak sie chce poczytac czegos, co ma rece i nogi, to sie tutaj nie zaglada Swoja droga, szczerze wspolczuje, ze jestescie Panowie skazani na pisanie o 'tym badziewiu', mimo, ze jestescie 'normalnymi ludzmi' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WasylFan Po Kablu: AION IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 10:24 nikt kto prowadzi ten gamecornero/portalik/blodzek nie moze byc normalny... nie ma takiej opcji! Odpowiedz Link Zgłoś