litortm Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:55 żeby te prototype płynnie chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
wielcechwalebny Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 17:58 @mi-go tylko weź pod uwagę, że są gry multiplatformowe, które wyglądaja lepiej na ps3,żeby niedalego szukać choćby Prototype ------- polemizowałbym Patrząc na te obrazki to Prototype lepsze ma tylko cienie na kamyczkach na ulicy - za to iks ma dokladniejsze tekstury, cienie na budynkach, i efekty świetlne tu masz porównanie www.lensoftruth.com/?p=11984 Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:00 "Dlatego chyba na tym poprzestanę bo kocioł się zrobił i właściwie nie wiadomo z kim i o czym się już pisze " Ależ mogę Ci ułatwić, streszczając: kilka osób w tym wątku, włącznie z Tobą, stara się forsować tezę o tym, jak to PS3 się kiepsko sprzedaje na tle konkurencji. Wykorzystują do tego dane z jednego lokalnego rynku, zamiast ze wszystkich razem, a w dodatku z bardzo niekorzystnego dla PS3 okna czasowego, ponieważ dokładnie rok temu sprzedaż tej konsoli była wyjątkowo dobra za sprawą premiery pewnego tytułu ekskluzywnego (zresztą przereklamowanego moim skromnym zdaniem, ale to tak na marginesie). Tymczasem, patrząc na sprzedaż globalnie, konsola Sony od 1,5 roku utrzymuje stały i wcale niemały, bo wynoszący ponad 40%, udział we wspólnym z X360 rynku. Jak na produkt: - droższy od konkurencji, - według wielu słabszy technologicznie (bo przecież tytuły multiplatformowe...), - z pewnością brzydszy (bo chlebak...), - niepotrzebnie wyposażony w takie fanaberie jak wi-fi czy napęd BD, - oferujący mało exclusivów i słabą obsługę online, - bez zaiplementowanego w firmware audio chata i możliwości słuchania własnej muzyki podczas grania, - bez perspektywy "natalowania", - piekielnie trudny w programowaniu (bo narzekania deweloperów i wydawców...), to wciąż całkiem nieźle, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
wielcechwalebny Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:02 @marcin-ka odpowiem ci króciutko: siła marki Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:08 "Jak dla mnie to zamyka temat, która "cyferka" jest ważniejsza." Czyli jednak nie rozumiesz liczb, którymi próbujesz się posługiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:10 Up@ Podałeś linka do porównania prototype, które jasno mówi, że na ps3 gra wygląda lepiej... Nie bardzo ale lepiej, tak samo jak CoJ na x'boxie. Ps3 i całe Sony ma się całkiem dobrze i może niech oni się martwią o sprzedaż bo my tu nic konstruktywnego nie wydumamy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:11 "odpowiem ci króciutko: siła marki" Aha, i dlatego trzeba na siłę udowadniać, że jednak sprzedaje się źle, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wielcechwalebny Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:17 @mi-go o LOL - jakieś problemy ze wzrokiem? WYRAŹNIE WIDAĆ wyraźniejsze tekstury na xboxie, lepsze Cienie na budynkach i lepszą grę świateł na Xboxie a ty gadasz BZDURY że na ps3 wygląda lepiej? @marcin-ka nawet nie chce mi się komentować - Dla Ciebie ps3 zawsze będzie świetnie się sprzedawać nawet jak z magazynów w miesiącu zejdzie jedna sztuka chlebaka Odpowiedz Link Zgłoś
ber18 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:17 Ktoś napisał że seria GT zawsze się dobrze sprzedawała i nie można się z tym nie zgodzić lecz trzeba też zauważyć że było to w czasach gdy konsole Sony dominowały na rynku i miały ogromną przewagę nad konkurencją a co za tym idzie ogromną bazę użytkowników a także brak odpowiednika (o podobnej jakości produktu) na konkurencyjnych konsolach co teraz się zmieniło (Forza). Były to także czasy gdy skok graficzny był znaczący (przejście z PSX na PS2) a GT3 wyglądało wtedy kosmicznie i to też przyczyniło się do tak dużej sprzedaży samej gry jak i konsoli. Teraz różnica w grafice nie jest już tak widoczna oraz mała ilość zmian w mechanice gry może już tak nie zachęcać do zakupu (przy znacznym wzroście jakości konkurencji). Wiec nie liczyłbym na znaczący wzrost sprzedaży PS3 i wysoki wynik sprzedaży samego GT5. Natomiast MAG nie ma szans na cokolwiek oprócz bycia dobrą grą (a to jak widać a PS3 nie gwarantuje dobrej sprzedaży) sprzeda się maksymalnie w 500tys moim zdaniem (ale może jakby dodawali przyprawę Maggi do edycji kolekcjonerskiej zeszło by więcej. A posiadacze PS3 mogą raczej zapomnieć o grach na wyłączność od innych developerów niż samo Sony bo raczej nikt nie będzie ryzykował umoczenia tyłka na konsoli Sony. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_pl1989 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:18 tracer87 mistrzu podaj mi skąd masz informacje ze K2 robili 5 lat?? Fakty to Ty potrafisz naginać jak nie jeden xbot. Alan Wait robi sie już 3-4 lata mistrzu, a ma wyjść dopiero w 2010r Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:20 z tego porównania Prototype wynika, że każda z wersji konsolowych ma jakąś przewagę, ale żadna nie jest ładniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
donsterydo Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:21 marcin-ka: Stoisz na stanowisku, że jak PS3 ma 40% wspólnego rynku z X360 to jest dobrze, ja natomiast cały czas stoję na stanowisku, że nie jest raczej ambicją Sony by PS3 było drugie w kolejce. Nigdzie też nie napisałem, że sprzedaje się źle tylko, że cały czas sprzedaje się GORZEJ od X360, a to dramatyczna różnica Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:24 ber18, tak tylko, że Sony ma mnóstwo studiów wewnętrznych, a ms bardzo mało. Dla mnie to był jeden z ważniejszych aspektów przy wyborze konsoli. Dla tego właśnie Exy od Sony są tak dobre i jest ich taka ilość. Nie mówię tu o grach-popierdółkach tylko dużych produkcjach. Ich oceny rzadko schodzą poniżej 9. Odpowiedz Link Zgłoś
wielcechwalebny Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:26 www.lensoftruth.com/wp-content/gallery/h2h_prototype/h2h_prototype_02.jpg plusy ps3 - cienie pod kamykami na ulicy plusy xboxa - dokładniejsze tekstury (zwróć uwagę na właz ścieków), cienie ludzi www.lensoftruth.com/wp-content/gallery/h2h_prototype/h2h_prototype_11.jpg jeszcze wyraźniej widać dokładniejsze tekstury na iksie - patrz właz i pył w miejscu z którego wyskoczył Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_pl1989 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:29 Nie wiem gdzie Ty tam widzisz lepsze tekstury w wersji na xboxa, dla mnie w ogóle ta gra bardzo kiepsko wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:31 "nawet nie chce mi się komentować" Widocznie skończyły Ci się sensowne argumenty, skoro stać Cię tylko na głupawe i nieprawdziwe "Dla Ciebie ps3 zawsze będzie świetnie się sprzedawać nawet jak z magazynów w miesiącu zejdzie jedna sztuka chlebaka"... Odpowiedz Link Zgłoś
wielcechwalebny Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:32 @tomasz_pl1989 powyżej masz opis i zdjęcia - ciężko już prościej wytłumaczyć - jeśli wciąż masz problem z zauważeniem - współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
wielcechwalebny Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:36 @marcin-ka jeśli lepiej się dzięki temu poczujesz to niech ci będzie że tak jest a to że nie chce mi się wdawać w durną dyskusję pomińmy Odpowiedz Link Zgłoś
ber18 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:36 mi-go, SEGA też miała, a jak wyszło to co poniektórzy pamiętają, chociaż Sony raczej podobna sytuacja nie zagraża, ale patrząc obiektywnie PS3 nie ma szans na wyprzedzenie MS w tej generacji i musi zadowolić się 3 miejscem w stawce. Ja również uważam że PS3 ma najciekawsze exy i stanowiła by świetne uzupełnienie dla Xa ale tylko uzupełnienie gdyż sam wiesz jak Sony dotrzymuję terminów swoich obietnic (czyt. gier). Plusy z takiej sytuacji na przyszłą generację zauważam takie że PS4 na pewno nie będzie takie drogie jak w tej generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:39 wielcechwalebny: moje samopoczucie nie ma tu nic do rzeczy, bo przywiązany do marki specjalnie nie jestem. Chodzi o zwykłą uczciwość i rzetelność przeciwstawioną chęci kreowania rzeczywistości z pobudek nie do końca dla mnie zrozumiałych. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 18:48 "Wiec nie liczyłbym na znaczący wzrost sprzedaży PS3 i wysoki wynik sprzedaży samego GT5" Ale masz świadomość tego, że obśmiewane przy każdej możliwej okazji "płatne demo GT5", czyli Prologue, sprzedało się w ponad 3 milionach kopii? Skoro "demo" sprzedało się tak dobrze (Forza 2 to raptem 4 mln), to jaka będzie sprzedaż GT5? A o jej wpływie na sprzedaż samej konsoli możemy tylko spekulować. Odpowiedz Link Zgłoś
kauczuchowski Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 19:03 tracer: nie jestem idiotą który kocha swoją konsole (mam z nex genów PS3 i Wii). Nie obchodzą mnie wojenki internetowe. Tyko odpowiadam na posty niejakiego bigdaddiego który jest widać gimnazjalista bo nawet boi się odzewać na gg/e-mail (podałem mu). Do ciebie też cos mam bo jak Bigdzieciak bronisz swojej konsoli jak oka w głowie - jestem za tym aby była 1 platforma - wreszcie by wojenki odeszły na bok... Odpowiedz Link Zgłoś
ber18 Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 19:22 "Ale masz świadomość tego, że obśmiewane przy każdej możliwej okazji "płatne demo GT5", czyli Prologue, sprzedało się w ponad 3 milionach kopii? Skoro "demo" sprzedało się tak dobrze (Forza 2 to raptem 4 mln), to jaka będzie sprzedaż GT5? A o jej wpływie na sprzedaż samej konsoli możemy tylko spekulować." Mam świadomość i uważam że wydawanie tego Prologu było błędem i skokiem na kasę ponieważ na pewno nie wszyscy byli z niego zadowoleni gdyż zawierało mało zmian co może zniechęci do zakupu pełnej wersji (która może być całkowicie inna od Prologu ale nazwa ta sama więc osoby nie śledzące na bieżąco pomyślą że to ta sama gra). Prolog był o połowę tańszy od nowej gry no i sorry że to tak ujmę ale wtedy nie było w co grać na PS3 a w gatunku wyścigów zwłaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
cypisek.cz Re: Czerwcowe wyniki NPD 17.07.09, 20:01 no i jak ładnie chłopaki się poobrzucali danymi, mitami, faktami i gumowymi kaczkami, ale każdy się spokojnie wyżył i zajął się swoją rodziną/konsolą/kotem/psem i już flejm powolutku wyhamowuje i za chwilkę zniknie... nie można tak częściej pozwolić się wyżyć narodowi Panie moderatorze? parę takich flejmów, to chłopakom zupełnie zejdzie powietrze i może w końcu zaczną się normalne dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś