anm 09.02.04, 13:51 Kupiłam bulwy begoni i z tego co wiem powinnam je już posadzić do doniczek. Niestety nie wiem jak? głównie chodzi mi o to jak głęboko je posadzić! dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: BEGONIA 09.02.04, 18:13 Witam. Bulwy begonii sadzimy na głębokość ok.5-7 cm.wypukłą stroną do dołu,w marcu lub na początku kwietnia.Do czasu wystawienia (połowa maja)ich do ogrodu lub na balkon,roślinę uprawiamy w mieszkaniu.Stanowisko uprawy begonii powinno być ocienione,osłonięte od wiatru.Gleba próchnicza,przepuszczalna,lekko kwaśna. W czasie wzrostu wymagają systematycznego podlewania i nawożenia. Jasienią,przed przymrozkami bulwy wykopuje się ,podsusza i czyści,a przez zimę przechowuje w suchym pomieszczeniu ,w temperaturze około 8 stopni (plus), przykryte piaskiem lub trocinami. Pozdrawiam amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: BEGONIA 16.02.04, 09:45 Begonię bulwiastą sadzimy do doniczek w końcu marca lub kwietniu na głębokość kilku cm pod powierzchnią ziemi. Na dwór można je wystawić dopiero po przymrozkach gdyż są roślinami bardzo wrażliwymi. Kwitną zwykle już w pod koniec czerwca. Pamiętaj ze begonia bulwiasta lubi glebę próchniczna przepuszczalną i lekką o odczynie lekko kwaśnym. Jeśli przesadzamy je z duża ilością ziemi można to robić nawet podczas kwitnienia. Nie powinniśmy sadzić bulw jeśli w ich górnej wklęsłej stronie nie widać świeżych zielonych pąków pędowych. Bulwy sadzimy wypukłą stroną do dołu. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: BEGONIA 16.02.04, 09:46 draceny nie lubią silnego słońca i suchego powietrza. Natomiast gubienie dolnych liści jest zjawiskiem normalnym o ile opadają tylko najstarsze dolne liście. Masowe opadanie liści jest najczęstszą oznaka, że system korzeniowy rośliny uległ uszkodzeniom na skutek nadmiernego podlewania. Na silnym słońcu liście często ulęgają poparzeniom szczególnie u odmian o ciemnozielonym zabarwieniu. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś