Dodaj do ulubionych

Saint Médard grand pissard, il pleut quarante jour

08.06.10, 09:47
Saint Médard grand pissard, il pleut quarante jours plus tard
w normalnym narzeczu: święty Medard wielki sikacz, po nim pada przez 40 dni !!!
święto 8 czerwca czyli dzisiaj, leje ...
wielka szansa, ze mogę się już pożegnać z moimi pomidorami :(
na świętego Barnabę (11 czerwca) nie mam co liczyć bo prognoza na ten dzień jest również deszczowa :/. Tylko słoneczny święty Barnaba jest w stanie przeszkodzić Medardowi
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 09:49
      Współczuję

A jak św. nie sikacz, to co, słońce przez 40 dni?
      • leloop Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 10:13
        to wtedy normalnie, raczej bez zagrożenia powodziowego. chyba z 10 lat temu
        przydarzyła się taka 40dniowka, lało naprawie równo 40 dni, lało nie padało ...
        • leloop Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 10:32
          www.yr.no/satellitt/europa_animasjon.html
          tu pięknie widać, ze jest niepięknie :?
          • yoma Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 10:43
            Idzie dysc idzie dysc, idzie sikawica. Na razie full słońce, ale mocno wieje.
            • bakali Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 11:12
              W tym roku nie było wiosny, była porządna zima, potem kilka miesięcy nie wiadomo
              co i od razu lato. Jutro ma być ulewa i burza stulecia, a potem upały znad
              Sahary. Ale powiem wam, ze jak przez cała wiosnę nic nie rosło, to przez ostatni
              tydzień kiedy na przemian były ulewy i palące słońce, wybujały mi jaśmin,
              heliotrop i budleja,a lawenda, tymianek i frezje za chwilę zakwitną.
              • lellapolella Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 12:16
                Barnabas, jak się doczytałam, znaczy Syn Pocieszenia.Pewnie po Medardzie- Sikaczu...
                Dużo manewru ci, leloop, nie zostało, pomódl się może abo co?Może jednak
                pocieszy?
    • leloop Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 14:10
      tfu, tfu na psa urok !
      około 11 przestało padać, od czasu do czasu wyjrzy słońce zza chmur, czyżby
      tliła się jeszcze iskierka nadziei ?
      • yoma Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 14:31
        Znaczy, będzie lało tylko przez 21 dni.
        • ewa9717 Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 17:59
          A gdzie ta burza stulecia ma być?
          • yoma Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 19:26
            Straszą, że wszędzie

bodaj trzy lata temu to była burza, a nawet trzy burze splątane razem, noc była,
            a robiło się chwilami jasno jak w dzień, a to od błyskawic.
        • leloop Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 20:47
          no i teraz jestem w kropce :?
          padało do 11 potem cały dzień nic dopiero o 20 nowy deszcz :/
          chyba jednak bez Barnaby się nie obejdzie :?

a chwasciory urosły od tego deszczu do nieba, trzeba będzie pożebrać u sąsiadów
          kosiarkę bo moja ciągle nie naprawiona :/
          • lellapolella Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 08.06.10, 23:15
            ee, to nie sikacz, lejek tylko, zwany obscypympkiem.Nie liczy się:)
            • leloop Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 09.06.10, 00:14
              czymam za słowo ;)
            • leloop Re: sroda 09.06.10, 09:34
              pada ... :(
              • yoma Re: sroda 09.06.10, 09:38
                przestanie...
                • edziakrys Re: sroda 09.06.10, 09:51
                  W Polsce też mamy przysłowie o Medardzie: jaki Medard dzień obwieści takich
                  będzie dni czterdzieści. U nas akurat ładnie było, dzięki Bogu:)
                  • leloop Re: sroda 09.06.10, 09:59
                    edziakrys napisała:
                    W Polsce też mamy przysłowie o Medardzie

aaa ... widziała baba taki imbryk ?
                    nie wiedziałam, dzięki Edziu za podpowiedz :)
                    • leloop Re: przyslowia 09.06.10, 10:01

Yomo, a może wrzucić by stały watek o przysłowiach co to mądrością narodu są. na
                      każdy dzień, co ?
                      • leloop Re: przyslowia 09.06.10, 10:36
                        o czerwcu:
                        # Czerwiec mokry, zimny maj, gospodarzom pewny raj.
                        # Czerwiec się czerwieni, będzie dość w kieszeni.
                        # Jak w czerwcu pogoda służy, rolnik tylko oczy mruży.
                        # W czerwcu się pokaże, co nam Bóg da w darze.
                      • yoma Re: przyslowia 09.06.10, 10:42
                        Można, ale nie można, bo mi Nek zabrała uprawnienia do merdania w nagłówku.
                        Wszystko, co mogę, to spam kasować.

Kiedyś w Działkowcu podawali przysłowia ludowe na dany miesiąc. Jak będę na Wsi,
                        mogę spisać :)
                        • leloop Re: przyslowia 09.06.10, 14:02
                          yoma napisała:
                          Można, ale nie można

uuups, chyba wiem dlaczego :?
                          • yoma Re: przyslowia 09.06.10, 14:04
                            Ja nie wiem. Ale się domyślam :)
                  • bakali Re: sroda 09.06.10, 10:05
                    Medarda było wczoraj, 8 czerwca. U mnie było gorąco, ale wilgotno, burzowo, a
                    nad samym morzem wiatr. Idealna pogoda dla roślin, może być tak przez 40 dni,
                    jestem za :)
                    • horpyna4 Re: sroda 09.06.10, 11:53

A ja znam jedno przysłowie, które zawsze się sprawdza:

Jeśli na śwentego Prota jest pogoda, albo słota - na śwentego
                      Hieronima jest descyk, albo go ni ma...
                      • yoma Re: sroda 09.06.10, 11:57
                        Też to znam, tylko nigdy nie wiem, kiedy jest Hieronima i Prota.

Hale, patrzę ci kiedyś w kalendarz, a tam Felicyty i Perpetuy. Niestety nie znam
                        żadnej solenizantki...
    • yoma Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 09.06.10, 14:04
      Jakby się kto pytał, to burza mi idzie
      • lellapolella Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 09.06.10, 15:16
        u mnie z samego rana deszcz, potem od 10.00 ostra lampa, teraz coś mi na burzę
        wygląda ale jeszcze bez widocznych oznak.
        Co do merdania, nie wiem, nie domyślam się ale mi się nie podoba:(
        • bakali Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 09.06.10, 15:27
          Ja mam to samo co lella. Burza będzie jak nic, ale dopiero wieczorem, jeszcze
          się na nią kilka godzin pozbiera.
          • yoma Re: Saint Médard grand pissard, il pleut quarante 09.06.10, 15:30
            U mnie pokropił deszczyk nieboszczyk... jak to było? obscypipek? i przyroda
            zapadła w stazę, ciekawe, co z tego będzie. Co do merdania, myślę, że poszło o
            BBCode.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka