10.03.04, 15:07
Chce konwalii w ogrodku.
BYlam dzisiaj w sklepie ogrodniczym i byly. Nie kupilam bo nie wiem jak to sadzic i zreszta poczekam jeszcze az ziemia rozmrarznie. Poradzcie jak mam posadzic te klacze konwalii? Tak zywcem do ziemi, nie musze tego dzielic? Na opakowaniu bylo napisane ze z tego otrzymam 5 konwalii. Z jednego korzenia?

uswiadomcie poczatkujacego ogrodnika :-)

Obserwuj wątek
    • citisus Re: Konwalie 10.03.04, 16:57
      No, tak żywcem do ziemi :-))
      A ile wyrośnie to się zobaczy.
      Tylko uważaj, konwaliowe kłącza strasznie się rozłażą po ogrodzie.
      Najlepiej wkop wokół konwali jakąś grubszą folię na 30 cm wgłąb
      by się kłącza nie rozchodziły.
    • jerzy.wozniak Re: Konwalie 16.03.04, 10:19
      Konwalia to jedna z najłatwiejszych w uprawie roślin cebulowych. Kłącze
      zakopujemy bardzo płytko 2-3 cm pod powierzchnia podłoża. Sadzimy je w miejscu
      lekko ocienionym gdyż konwalie źle rosną na słońcu. Podłoże powinno być
      próchniczne i dość lekkie. Jednak to tylko teoria bo konwalie są jak tu piszą
      słusznie inny roślinami ekspansywnymi i jeśli podłoże jest w miarę wilgotne to
      mogą szybko zarosnąć duży obszar. Kłącza powinno się sadzić jesienią najlepiej
      w październiku. Możesz posadzić je nawet teraz ale mogą nie kwitnąć w maju.
      Najlepiej rosną w otoczeniu takich roślin jak szczawiki, paprocie, kopytnik.
      Jurek
      • piasia Re: Konwalie 16.03.04, 11:02
        Bergo, jeśli wybierasz się na czerwcowe spotkanie w Piasiowym ogrodzie, to
        obiecuję Ci wiadro konwaliowych kłączy.
    • bergo1 Re: Konwalie 16.03.04, 13:55
      TYm ze sie tak szybko rozrastaja sie nie martwie, a nawet ciesze :-) Mam takie miejsce, z wszystkich stron otoczone murkiem - wiec konwalie nie zagluszylyby innych roslinek- miejsce w sumie zacienione, wilgotne ( z powodu klimatu tutaj panujacego), wiosna slonce tam grzeje przez chwilke, latem przede wszystkim rano do ok godz 10 - 11, pozniej po poludniu lekko przez galezie - wydaje mi sie ze miejsce odpowiednie dla konwalii. Wiec kupuje .-)))))))))

niestey na zlot ogrodnikow sie nie wybieram ;-( W sumie termin by mi pasowal, potrzeby mam, bo ogrod w sumie sporych rozmiarow, ale mieszkam w takim kraju, gdzie wole nie ryzyowac przewozenia roslinek przez granice, samolotem :-) Jakbym jechala samochodem to bym jeszcze sprobowala.

B.
      • piasia Re: Konwalie 17.03.04, 09:53
        bergo1 napisała:
        > niestey na zlot ogrodnikow sie nie wybieram ;-( W sumie termin by mi pasowal,
        p
        > otrzeby mam, bo ogrod w sumie sporych rozmiarow, ale mieszkam w takim kraju,
        gd
        > zie wole nie ryzyowac przewozenia roslinek przez granice, samolotem :-)
        Jakbym
        > jechala samochodem to bym jeszcze sprobowala.

Ale duchem będziesz z nami?

PS. nasionka niecierpka wyślę Ci w sierpniu, tylko przypomnij. Jakoś się je
        przemyci w takiej kopercie z tymi pęcherzykami foliowymi. Ale o tym sza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka