Dodaj do ulubionych

Fikus benjaminek

27.11.10, 15:00
Nie wiem co się dzieje z moim benjaminem.Otóż liście opanowuje taki szaro/srebrny nalot, wygląda to tak jakby były mocno zakurzone. Liście raczej masowo nie opadają, od czasu do czasu jakiś spada. Nie zmieniałam im miejsca. Mam 3 sztuki i na tym trzecim też już to jest. Ten nalot jest z wierzchu, od spodu nie widać żadnych robali. Czy ktoś wie co to takiego?
Obserwuj wątek
    • amore-pomidore Re: Fikus benjaminek 30.11.10, 16:06
      Z Twojego opisu wygląda to jak by to był Mączniak Właściwy. Chorobie sprzyja nadmierne podlewanie. Fikusa Beniamina zimą podlewa się rzadziej, lepiej jest lekko przesuszyć ziemię, niż doprowadzić do zalania korzeni. Roślina lubi wilgotne powietrze i wymaga częstego zraszania miękka wodą
      • amore-pomidore Re: Fikus benjaminek 30.11.10, 16:06
        PS Jeżeli okaże się to mączniak, to koniecznie usuń fikusa z mieszkania.
        • thea19 Re: Fikus benjaminek 30.11.10, 16:46
          bez przesady, wystarczy opryskac fungicydem
          maczniak to nie jakis straszliwy morderczy wirus tylko pospolity grzyb
          ps dla potwierdzenia diagnozy przydalaby sie fotka tegoz patogena
    • marynika123 Re: Fikus benjaminek 02.12.10, 14:52
      Dziękuję za wszystkie rady. Pomyślałam jednak czy by po prostu nie obciąć gałązek tak kilka cm od ziemi. Tylko czy to jest odpowiednia pora na taki zabieg. Te moje benjaminki nie są duże, największy ma tak ok.60cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka