kra1 24.02.02, 22:10 Moje rododendrony maja podziurawione liscie.Sa to liczne otwory rozmieszczone niesymetrycznie.Co jest powodem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jack_ Re: rododendron-dziurawy 24.02.02, 22:42 Wygląda to na działenie opuchlaków - dorosłe owady wygryazją dziurki w liściach a larwy podgryzają korzenie - zwalczanie nie jest proste bo opuchlaki "działają" nocą - oprysk Decisem lub Actelliciem należy przeprowadzać wieczorem. Larwy niszczeć można mieszając z glebą Basudin. Może jeszce inne środki ??? A może są metody inne niż chemiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: rododendron-dziurawy 01.03.02, 19:08 Witam na forum Gazety! Brawo Jack! Jak zwykle poprawna i zwięzła odpowiedź, ja mogę tylko dodać, że opuchlak truskawkowy ma ostatnio pęd do rozmnażania na terenie naszego kraju i straty powodowane przez tego chrząszcza są coraz większe. Zaczyna również coraz częściej pojawiać się w ziemi sprzedawanej jako ziemia do kwiatów. W doniczce jego żarłoczne larwy, przypominające niewielki pędraki, niszczą w krótkim czasie układ korzeniowy rośliny. Larwy zwalczamy przez podlewanie roślin Basudinem, Dursbanem, czy Marshalem. Wbrew temu, co się powszechnie uważa żer owadów dorosłych to pestka w porównaniu ze szkodami jakie wyrządzają larwy dlatego, po zauważeniu wygryzień w liściach należy natychmiast podlać okolice roślin jednym z w/w roztworów. Doskonale rezultaty dają również preparaty zawierające larwy nicieni którymi podlewa się ziemię. W krótkim czasie larwy wydostają się z osłonek i wgryzają się w ciało swych żywych kanapek. Owady dorosłe zwalczamy opryskując wieczorem lub w nocy Sumi-alpha 050 EC. Zabieg ten powinniśmy przeprowadzać od maja do końca lata opryskując zapobiegawczo rośliny, co 4 tygodnie. Jeśli stwierdzicie występowanie opuchlakow na terenie waszego ogrodu przed posadzeniem co bardziej droższych drzewek należy odkazić ziemie mieszając ja z Furdanem lub Counterem. Pierwszy w stężeniu około 0,8kg na 100m2 powierzchni, drugi nie większej niż 0,4 kg na 100m2. Szkodnika tego nie można lekceważyć! Wyrządza on duże szkody w szkółkach gdyż jego larwy obgryzają nie tylko korzenie, ale również korę z korzeni bocznych, oraz szyjki korzeniowej! Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś