Dodaj do ulubionych

projekt ogrodu

23.03.11, 15:21
Witajcie forumowicze,
Proszę o wasze rady w kwestii kupna projektu ogrodu dla działki, wydaje mi się, że warto zainwestować w profesjonalny projekt ogrodu, który pod naszym czujnym okiem spełni nasze nawet najbardziej wyszukane wymagania. Jakiej jest wasze zdanie i doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: projekt ogrodu 23.03.11, 16:00
      Jeżeli stać Cię na projekt profesjonalnej firmy, to czemu nie? Ale wiedz, że istnieje sporo takich, co projektują bez dogłębnej znajomości świata roślin. Bywa tak, że kompozycja jest w porządku, ale za 2 - 3 lata rośliny marnieją, bo rosną w nieodpowiednich warunkach.

Moim zdaniem powinnaś się kierować zrealizowanymi projektami takiej firmy, i to nie w pierwszym roku po nasadzeniach, ale po kilku latach. A jeżeli nie znasz się najlepiej na roślinach, to poszukaj wśród znajomych kogoś, kto się zna - choćby amatorsko. Wtedy weź tę osobę do towarzystwa w rozmowach z projektantem, jej będzie łatwiej zorientować się co do profesjonalizmu fachowca. Możesz sobie w ten sposób oszczędzić rozczarowań i zbędnych kosztów.
    • thea19 Re: projekt ogrodu 23.03.11, 19:26
      poszukaj kogoś z wykształceniem kierunkowym z własnym portfolio a nie po weekendowym kursie korespondencyjnym w wyższej szkole gotowania na gazie co ogrodami zajmuje się po ładnie maluje

profesjonalny projekt naprawdę się przydaje bo obejmuje nie tylko dobór roślin ale też zakres prac, wykaz materiałów i kosztorys oraz zakres późniejszej pielęgnacji
      • magnoliana Re: projekt ogrodu 24.03.11, 09:19
        Bardzo dziękuje za rady i wasze opinie, pogrzebałam w necie i propozycji jest wiele. Spodobała mi się oferta moj.extradom.pl/projekty-ogrodow.aspx Ceny są przystępne, a projekt dopasowany do potrzeb moich i działki :-) Zadzwonię i dopytam o szczegóły .... Dam znać / Pozdrawiam wszystkich
        • thea19 Re: projekt ogrodu 24.03.11, 11:21
          zamawianie projektu przez internet to kiepski pomysł
          żaden szanujacy się projektant tak nie robi, wizja lokalna jest niezbędna bo na zdjęciach nie widać warunków glebowych, wodnych i powietrznych oraz otoczenia...
          poza tym często trzeba zrobić inwentaryzację, klient raczej nie zrobi tego dobrze
          • magnoliana Re: projekt ogrodu 24.03.11, 12:09
            thea19, pewnie po części masz rację, ale myślę sobie, że taki projekt jest sporo tańszy od takiego z wizja w terenie. Moja działka jest pusta, więc tak na prawdę nie ma co inwentaryzować. Na mapce jaka otrzymałam z urzędu widoczne są instalacje i wymiary działki, projekt domu był z gotowca,więc rzut tez jest dostępny. Jeśli chodzi o otoczenie to po prostu inne działki mieszkalne i droga dojazdowa, a gleba :( niestety zniszczona po budowie, więc i tak będziemy wymieniać sporą jej część. Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie :-) to w nas jest piękne. pozdrawiam serdecznie
            • thea19 Re: projekt ogrodu 24.03.11, 16:59
              podaj powierzchnie, to wycenie projekt
              • magnoliana Re: projekt ogrodu 25.03.11, 09:13
                Moja działka ma jakieś 1200 m2 w tym dom 120 m2. dziękuję za wszelkie rady.
                • thea19 Re: projekt ogrodu 25.03.11, 12:51
                  napisałam na priv
          • horpyna4 Re: projekt ogrodu 24.03.11, 12:18
            Rośliny to nie kolorowe przedmioty, z których ustawia się ładną kompozycję. One żyją i miewają bardzo różne wymagania. Nie można sadzić wapnolubnych w kwaśnym torfie i na odwrót. Nie można sadzić w ziemi gliniastej roślin, które wymagają piaszczystej, a wymagających ziemi zwięzłej nie sadzi się w mocno przepuszczalnej. Cieniolubnych i lubiących wilgoć nie sadzi się "na patelni", a te wymagające pełnego słońca będą w cieniu marnieć i zdychać.

W pierwszym roku ogród może wyglądać bardzo ładnie, a niedoróbki związane z powyższym zaczną wychodzić później. Trzeba to zobaczyć w rzeczywistości, a nie na dowolnie obrobionym i podrasowanym zdjęciu. I tak samo uczciwy i szanujący się projektant zrobi projekt dopiero po dokładnym obejrzeniu miejsca.
            • bei Re: projekt ogrodu 25.03.11, 11:15
              Jesli zdecydujesz się na projekt, to starannie wybierz firmę. Pierwszy projekt u nas- renomowana firma i
              -złe stanowiska roslin -(rododendrony w słoncu-
              azalie "słoncolubne" pod wielkiem drzewem,
              -ekspansywna irga pomiedzy delikatnymi kwiatami,
              -funkie na skarpie- gdzie kora nie utrzyma sie i po uschnieciu lisci skarpa straszyłaby golizną.
              Trzy rabaty-wiosenna, letnia, jesienna
              w efekcie przez sezon zawsze dwie stałyby łyse i bez koloru
              -Na wielkiej rabacie tylko 6 wrzosów, dwa wrzosce, skimmia (dosadzilismy przez te 7 lat ok 300 roslin i ciagle tam duzo miejsca dla nowych:)
              -lawenda w cieniu
              Magnolia na najwietrzniejszym i niczym nieosłonietym stanowisku
              Drugi projekt i delikatne krzewy w miejcach, gdzie odrzuca sie snieg z podjazdów ( a u nas sniegu masa),
              inne delikatne krzaczki po linią spadania sniegu z dachu (dach wielki, sniegu spada masa i to bardzo cieżkiego)
              Szczesciem przy realizacji pierwszego zdążylismy wystopowac- i sprawdzac dokladnie, jakie wymagania ma dana roślina. Gdy sadziła firma ogrodnicza- na 60 posadzonych krzaczków 18 wypadło.
              Gdy my sadzimy- na setki posadzonych roslin przyjeły sie WSZYSTKIE.
              Szukaj kogoś, kto idzie z duchem czasu i zaplanuje Ci nie tylko nasadzenia, ale i architekture ogrodu, scieczki, pergole, cele widokowe, stworzy coś tylko dla Ciebie, posłucha, jakie masz marzenia, jakei kwiaty lubisz, czego oczekujesz od ogrodu, jak bedziesz spedzac w nim czas , kto bedzie goscił w ogrodzie itd...
              • thea19 Re: projekt ogrodu 25.03.11, 12:54
                renomowane firmy nie robią takich rzeczy, dobrze jest przy podpisywaniu umowy na projekt/realizację zawrzeć punkt dotyczący gwarancji na wykonane usługi
    • magdamigd Re: projekt ogrodu 28.03.11, 21:57
      zapytaj praktyków, wyślij zapytania
      ofero24.muratordom.pl/ogrod/
      tu oglaszaj asie wykonawcy, albo sam naspisz zlecenie
      polecam
    • urbrcent Re: projekt ogrodu 28.03.11, 22:36
      Witam,niedawno widziałem fajny artykuł o tym jak zaprojektować ogród, na tym blogu:
      mojepieknekwiaty.blogspot.com
    • thea19 Re: projekt ogrodu 29.03.11, 11:35
      ja jestem przeciwna takim poradom. sianie trawy na calosci, to najglupsze co mozna zrobic bo pracy ma sie pozniej 3 razy tyle chcac sadzic krzaki
      gotowiec z teczki?? pokaz mi dwa identyczne tereny i domy, zeby mozna bylo sprzedac ten sam projekt 2 razy i zeby klient sie na niego zgodzil
      projekt nie powstanie bez czynnego udzialu inwestora bo to nie jest ogrod dla projektanta tylko dla wlasciciela i jego uzytkownikow
      projektant sugeruje rozwiazania, doradza, przenosi na papier wspolna wizje ogrodu i potrzeb uzytkownikow
      oczywiscie sa klienci ktorym wszystko jedno ale takich jest kilka procent
    • obrobka_skrawaniem Re: projekt ogrodu 30.03.11, 13:12
      Moje zdanie jest takie, ze nie jestes taka sprytna jak Ci sie wydaje!
    • zaplanujurlop Re: projekt ogrodu 31.03.11, 22:36
      Jak najbardziej. Tylko pamiętaj, że taki projekt musi być dopasowany do Twojej działki (nasłonecznienie, gleba). Pamiętaj też że poszczególne rośliny rosną w różny sposób i w różnym tempie. Ważne więc, żeby ogród wyglądał ładnie nie tylko zaraz po posadzeniu, ale żeby był równie atrakcyjny za kilka lat.
    • dagam81 Re: projekt ogrodu 16.04.11, 15:49
      magnoliana napisała:

> Witajcie forumowicze,
      > Proszę o wasze rady w kwestii kupna projektu ogrodu dla działki, wydaje mi się,
      > że warto zainwestować w profesjonalny projekt ogrodu, który pod naszym czujnym
      > okiem spełni nasze nawet najbardziej wyszukane wymagania. Jakiej jest wasze zd
      > anie i doświadczenia w tym temacie?

Uważam, że to dobry pomysł. Mnie się wydaje dość trudną sztuką zaplanowanie takiego ogrodu, w ktorym wszystko wizualnie pasuje do siebie, a do tego rosliny są dobrane pod względem warunków glebowych, nałonecznienia itp. Też wolałabym się w tej kwestii zdać na specjalistę. I wydaje mi sie, że taki ktoś, prócz projektu powinien jeszcze zostawić wytyczne dotyczące pielegnacji roslin. Według mnie fajnie jest kupić projekt, ale ogród na podstawie tego projektu wykonac sobie samemu, wtedy czlowiek zna swój ogród i może się nim dobrze opiekować. Jesli szukasz inspiracji i pomocy, to możesz zajrzeć na początek tutaj: moj.extradom.pl/projekty-ogrodow.aspx , może znajdziesz coś ciekawego.
    • dar61 Komu, komu, bo idę do domu... 17.04.11, 21:56
      Wiosna w pełni - wysyp ... projektopropozycji...
    • kate34k Re: projekt ogrodu 18.04.11, 20:23
      Hej
      może i tak ale zawsze dobrze sprawdzic czy gdzies na necie nie znajdzie sie ciekawych rozwiązań zajrzyj może na stronę www.ogrodyikwiaty.blogspot.com tam był taki artykuł o tej tematyce może akurat Ci sie przyda pozdrawiam
    • beatajarosz1 Re: projekt ogrodu 28.04.11, 16:07
      Gotowe projekty ogrodów, to głupota, a szereg postów tu zamieszczonych, to kryptoreklama firm sprzedających te "projekty". Gotowy projekt domu może być, ale ogrodu już nie. Każda działka ma inny kształ, inną glebę, inne doświetlenie. I gotowy projekt tego nie przewidzi. Poza tym bezzensowne są niby projekty jakiś rabat "przy tarasie", "w narożniku" itp. Tak to można zmierzyć planowaną rabatę, jechać do w miarę porządnej szkółki i tam doradzą co i w jakiej ilości kupić. Ja tak zrobiłam pierwszą rabatę z iglaków. Nie wiedzialam nawet za bardzo co sadzę, teraz już wiem, a rabata po małych modyfikacjach wygląda nieźle. Ja nie mam projektu ogrodu, ale zachęcam do jego kupna, od profesjonalnej firmy projektowej. I na prawdę dobry projektant nie popełni żadnych blędów. Niestety taki jest drogi, mnie zaproponowano projekt za około 3000-4000 zł, niestety nie było mnie na niego stać i pozostaje się dokształcać samemu by unikać błędów...
      • slubna.dekoretka Re: projekt ogrodu 30.04.11, 14:54
        Witam, zgadzam się z przedmówcą że warto zainwestować w profesjonalny a jednocześnie w indywidualny projekt. Na początku też chciałam kupić gotowy projekt ogrodu ale znajomi mnie odwiedli od tego pomysłu, bazując na swoich doświadczeniach. zakupili gotowy projekt i w żaden sposób nie był adekwatny do ich warunków w ogrodzie. tutaj dużą rolę odgrywa gleba, nasłonecznienie, gatunki roślin "żyjące obok siebie" itp. Znalazłam takiego projektanta z którym mogłam wszystko załatwić mailowo , w projekcie domu miałam typ gleby jaki występuje na naszej działce, a nasłonecznienie jakoś sobie tam oni sprawdzają na podstawie też chyba projektu domu ale dokładnie to nie wiem. Projektant był rzeczowy i konkretny, jak i sam projekt. A ogród już 3 lata nam pięknie rośnie :) . No i wcale mnie tak drogo nie wyniosło. podaje kontakt który jeszcze wygrzebałam z poczty ale tel już niestety wykasowałam mail: projekt.ogrodu@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka