11.04.11, 12:17
Witam
w zeszłym roku w październiku zasadziłam na działce 2 sadzonki malin (były to takie 2 badyle). https://images4.fotosik.pl/15/eqlzsfvn8rxcv5u4.jpg
Nie przycinałam, takie zostawiłam.
W tym roku dalej w ziemi tkwią takie same 2 badyle. Borówki już zapączkowały i inne krzewy i drzewa też.
Chciałam kupić nowe sadzonki, ale w sklepie sprzedają dokładnie to samo co ja mam na działce,
więc się wstrzymałam, bo nabrałam nadziei, że może z moich jeszcze coś będzie?
Jak myślicie kupić nowe, czy jeszcze dać szansę tym moim?
Obserwuj wątek
    • nek9 Re: maliny 13.04.11, 08:46
      Moje na dzień dzisiejszy wyglądają identycznie. Same patyki :)
      Poczekaj jeszcze!!!
      Może masz tą późniejszą odmianę????
      • ewa9717 Re: maliny 13.04.11, 09:03
        Moje też dopiero zaczynają ruszać. Ale z dwóch patyków to za dużo nie zbierzesz...
        • agulle Re: maliny 13.04.11, 11:41
          Mam odmianę polka.
          Wiem, że krzaków mało, na dużej ilości mi nie zależy, ale fakt chodzi o to, żeby w sezonie sobie dobrze pojeść z krzaka, trochę narwać do zjedzenia w domu (też na świeżo) i tyle. Przetworów nie zamierzam robić.
          Myślicie, że powinnam dosadzić? Raz, ze jakby tamte się nie przyjęły, a dwa, że dwa krzaki to jednak mało?
          • anials Re: maliny 28.04.11, 10:49
            Poczekaj - maliny dopiero ruszają!
            Dwa patyki to fakt trochę mało. Popatrz tutaj :
            www.truskawka.pl/zobacz-oferte/sadzonki/1.html
            ja kupiłam po cztery patyki polki, pokusy i polesia - część przemarzła, część się rozrosła i mogę teraz sama robić z nich rozsady, a nawet uszczęsliwić sąsiadkę.
            Maliny jednoroczne są o tyle fajne, że ścinasz na jesień i masz spokój, nie przechodzą żadne choroby liści, badyl nie przemarza. Fakt, że owocują dopiero w lecie ale aż do pierwszych mrozów. Mniam.
    • mikfms Re: maliny 19.08.11, 15:05
      przy malinach trzeba uważać na przycinanie pędów, bo w wyniku popełnionego błędu możemy pozbawić się owoców - ważne jest jakie pędy i kiedy wycinamy (różnie to wygląda dla każdej z odmian)
      polecam info na regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/maliny-w-trzech-kolorach-jak-przycinac-ich-pedy
    • skwer_pracownia_architektury Re: maliny 21.08.11, 18:20
      U mnie w tym roku maliny obrodziły. Mam kilkanaście krzaczków. Zbieram raz na dwa dni sporą miseczkę. Pyszne są. Ja wycięłam mocno przy ziemi przed zimą. Może nie powinnam ale spróbowałam. Do tej pory obcinałam na wiosnę. Mocno przy ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka