magze 18.04.11, 17:12 Orzymałam gardenię i jej pąki zaczynają opadać. Podlewam woda przegotowaną, miejsce zapewnia dużo rozproszonego światła, temp. ok 20-21 st. Jak zapobiec utracie pączków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enith Re: gardenia- opadjące pąki kwiatowe 20.04.11, 01:33 Gardenia domowa w mojej opinii jest bardzo trudną do utrzymania rośliną. Ja w ciągu ostatniego roku kupiłam i straciłam w wyniku zmasowanego ataku przędziorków trzy piękne gardenie. Zaczyna się właśnie od opadania gotowych do rozkwitu pączków. Na szczytach gałązek i na spodniej części liści pojawiają się pajęczynki. A parę tygodni później szlag trafia całą roślinę. Swoją gardenię odizoluj natychmiast od innych roślin, zanim przędziorki się rozniosą. Umyj roślinę w wannie lekkim roztworem płynu do mycia naczyń, zwłaszcza pod liśćmi (możesz wymieszać roztwór w butelce ze spryskiwaczem). Spłucz dobrze, uważaj, żeby woda z mydłem nie dostała się do bryły korzeniowej (ja na tę okazję owijam całą doniczkę folią). No i podstawa: gardenia wymaga bardzo wysokiej wilgotności powietrza. I stąd moim zdaniem biorą się problemy z jej uprawą w typowym polskim mieszkaniu, gdzie jest sucho i przędziorki mają wtedy raj, że hej. Poszukaj postów o zwiększaniu wilgotności powietrza. Użytkownik Yoma na forum "Kwiaty w domu" wyczarował cały elaborat nt nawilżania. Przeczytaj, to cenna lektura. Powodzenia z gardenią! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: gardenia- opadjące pąki kwiatowe 20.04.11, 20:35 Yomie miło :) Gardenia jest trudna, fakt, a pączki jej opadają od krzywego na nie spojrzenia, to nie muszą być przędziorki. Podejrzewam, że jeśli została wstawiona od razu z kwiaciarni w te 21 stopni, to jej się to nie spodobało. Powinna przechodzić w cieplejsze miejsce stopniowo... W każdym razie nawilżaj ją, jak mówi Enith, odprzędziorkuj ją na wszelki wypadek, jak mówi Enith, i póki nie gubi liści, póty jest nadzieja. BTW cholerne przędziorki właśnie były uprzejme skonsumować mi całego batata, na własnej piersi z bulwy wyhodowanego. Dobrze, że zauważyłam, żywotne zwierzątko, to odbije... Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: gardenia- opadjące pąki kwiatowe 21.04.11, 11:42 Gardenia przyniesiona z kwiaciarni musi się zaaklimatyzować, możliwe, ze dopiero w przyszłym roku dojdzie do siebie i znów zacznie kwitnąc. Ja tez skorzystałam z rad yomy :) i po zastosowaniu sie do nich mam piękną, zdrową i kwitnącą gardenię. Oto jak hodować to cudo: 1. podłoże - musi być kwaśne. Dodaj do ziemi sporo torfu. 2. wilgotne powietrze - bardzo ważne. Zraszaj codziennie, zwiększ wilgotność obok, np. postaw doniczkę w płaskim szerszym pojemniku z wodą, zeby sobie parowała dookoła 3. podlewanie - tylko przegotowaną wodą!! Do tego nie może być zimna, ale zawsze lekko ciepła. Ziemia nie może całkowicie przeschnąć. 4. nawożenie - co 2-3 tygodnie nawozem do roślin kwaśnolubnych 5. stanowisko - słoneczne, jasne, ale nie w zbyt ostrym słońcu (u mnie stoi na zachodnim parapecie, zasłonięta większymi kwiatami) Jesli zastosujesz się do tego, za rok na pewno będziesz miała piękną gardenię kwitnącą pachnąco :) powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magze gardenia 21.04.11, 22:57 Dziękuję , dostosuję pielegnację gardenii do waszych porad. Już marzy mi się upojny zapach kwiatów. Szkoda, że będę musiała czekać aż rok. Odpowiedz Link Zgłoś