30.05.11, 14:01
Wiosna to czas sadzenia iglaków
to.gazeta.pl/to/wiosna-to-czas-sadzenia-iglakow/5826
Bardzo prosze o głosy od zapalonych ogrodników :)
Dziekuję
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: iglaki? 31.05.11, 16:04
      Aniu, ponad 20 lat temu padło mi na mózg zaiglakowanie mojego przybalkonowego ogrodka i teraz mam za swoje - mam co prawda bardzo wiele bardzo rzadkich odmian i gatunków roslin iglastych ale zrobil się gaj po poludniowej stronie domu i juz teraz mocno przesłania światło w mieszkaniu ale i rownież sam sobie - wszystko poszlo w gorę i gatunki nisko- i wolnorosnące
      z natury rzeczy powoli wymieraja albo juz wymarły - w ten sposob straciłem wiele cennych taksonów... :-( Planuj więc z głową bo ja poszedłem na zupełną fantazję... ;-)
      • yoma Re: iglaki? 31.05.11, 16:51
        Podczepię się. Moja mamusia ma zaiglakowane balkony i tak co trzy lata, jak jej się to przestaje mieścić w donicach, przywozi mi do ogrodu tuje, których nie cierpię...
      • dar61 W kwestii ... 31.05.11, 17:02
        ... formalnej:
        Iglaki - też i liściaki - najlepiej się przyjmują - sadzone z gołym korzeniem - jesienią.
        Wtedy, kiedy ukorzeniają się w naturze ich siewki.

{Qubraqowi} - i kondolencje, i gratulacje.
        Podobny, przeciętnie 7-metrowy gaj widzę u rodziców na sąsiedzkiej działce. Od ich południa...

Chyba nie bez przyczyny w zasadach zagospodarowania przestrzennego przyjmuje się niesadzenie wysokopiennego lasu na osiedlach mieszkaniowych. Miesz-ka-nio-wych.
        I - w ogródkach działkowych.
        ?

Łagodzę:
        rodzicom posadziłem kasztan jadalny, 7-metrowy, soliter. Od północy domu. Od południa drogi osiedlowej.
        Ukrywam wieść, że kiedyś będzie wyższy i szerszy.
        Od północnej - bębni mi po parapecie wiśnia, przypominając, że tego przedwiośnia jej 5-6-metrowej kępy nie ciąłem ni wszerz, ni w dół.
        Dopominają się o to przywiśniowe jeżyna i winorośl, tracąc ze słońcem chęć do życia.
        • qubraq Re: W kwestii ... 09.06.11, 07:43
          dar61 napisał:

> ... formalnej:
          > {Qubraqowi} - i kondolencje, i gratulacje.

> Podobny, przeciętnie 7-metrowy gaj widzę u rodziców na sąsiedzkiej działce. Od
          > ich południa...
          >
          > Chyba nie bez przyczyny w zasadach zagospodarowania przestrzennego przyjmuje się
          > niesadzenie wysokopiennego lasu na osiedlach mieszkaniowych. Miesz-ka-nio-wych.
          > I - w ogródkach działkowych.
          > ?

Oj tak tak! Masz oczywiście rację! Na razie sąsiedzi z dwóch górnych kondygnacji cieszą się ze mają leśny klimat i zapach "iglakowy" w upalne dni! :-)
      • doborowa Re: iglaki? 08.06.11, 23:18
        Witam!
        Myśle że iglaki jak tez inne gatunki drzew liściastych nadaja sie idealnie na stworzenie pięknego żywopłotu bądź "ściany lasu " gdzieś w kącie ogrodu .
        Piękny strzelisty parawan można uzyskać sadząc co 70 cm tuję szmaragd(rosnie szybko i nie wymaga formowania, podobnie 'Columnaris'. 'Brabant' można ładnie ciąć, niestety szyszkuje, a to nie każdemu się podoba). Naniższy poleciłabym,np.laurowiśnie(ma efektowne liście i oprócz tego w maju pokrywa się pachnącymi kwiatami).Dobrą sprawdzoną i nie wymagającą rośliną jest na pewno bukszpan ,który można dowolnie formować( niestety bardzo powoli rośnie i potrzeba dużo sztuk na mb a sadzonki sa dość drogie.)Można też spróbować śliwą wiśniową (Prunus cerasifera), jej owoce mają kolor czerwony z lekkim woskowym nalotem. Ałycza jest kaukaską odmianą tejże śliwy o nazwie 'Divaricata' i ma żółte owoce. Często potocznie nazywa się je mirabelkami.Obficie kwitnie. Latem ma mnóstwo owoców. Świetnie znosi strzyżenie i nadaje się na obronne żywopłoty.Piękny efekt i myslę że dobór miejsca to podstawa w stworzeniu takiej kompozycji tak aby za pare lat cieszyła nas swoim widokiem .

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka