Dodaj do ulubionych

Rododendron

09.06.11, 11:35
Trzy tygodnie temu posadziłam rododendron (jeżeli to ważne z białymi wzorkami na liściach). Niestety obecnie słabo wygląda. Listki jakieś oklapnięte. Niestety posadziłam go na skraju kwaśnej części. Można powiedzieć jedną "nogą" na kwaśnej, jedną na normalnej. Staram się prawie codziennie podlać ale coś marnieje (kupiony wys. ok. 40cm). Czy powinnam już czymś nawozić? Po jednej jego stronie rośnie azalia całkiem ładna, po drugie bez i też ok. Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: Rododendron 09.06.11, 14:44
      na wszelki wypadek trzeba bylo zaprawic dolek specjalna ziemia do rozanecznikow - bylaby pewnosc, ze chociaz te warunki zostaly spelnione...
    • pabia_a Re: Rododendron 09.06.11, 17:34
      podsypałabym dobrym torfem do różaneczników i zasiliła interwencyjnym nawozem do rodendronów "magiczna siła" substrala
    • obrobka_skrawaniem Re: Rododendron 09.06.11, 19:16
      3 tyg. temu mial juz zapewne liscie, wiec mogl cierpiec od niedoboru wody (szczeg. przy tych temp.). Byl wysadzony z doniczki? Rosnie na pelnym sloncu?
      Nawozenie doglebowe jest bez sensu, bo przy nieodpow. pH i tak tych skladnikow nie pobierze. Mozesz ew. nawiezc dolistnie.
      Zmierz pH gleby, podsyp nieodkwaszonym torfem, zrob pod nim sciolke. Poza tym podlewaj obficie i cieniuj.
      • aneta90351 Re: Rododendron 10.06.11, 09:10
        Rododendron w lekkim cieniu jest. Wysadzany był z doniczki i jest dobrze podlewany. Obsypany jest wokół korą. Ale chyba jutro zakupię intensywny nawóz dla różaneczników. Ale jak mam zrobić tą podsypkę jak już jest w ziemi ? Rozkopywać, czy wokół nasypać? A ten nawóz dolistny to o co chodzi ,że na liście lać? Pomocy, bo wczoraj liście były całkiem wiszące!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka